Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Nie odliczam VAT-u z energii ale jeżeli FV jest faktyczną i to zostało zużyte do produkcji rolnej to brak numeru NIP na FV nie dyskwalifikuje takiej faktury do odliczenia, bardziej bym się zastanowił czy FV jest wystawiona na gospodarstwo rolne czy imienna?

Opublikowano
W dniu 15.01.2025 o 16:22, KoneserOporu napisał(a):

A ten NIP był podany przy podpisaniu umowy czy zrobiona aktualizacja?

Podczas podpisania umowy 12 lat temu

W dniu 15.01.2025 o 17:10, jacek1296 napisał(a):

Mam G i od roku brak nipu na fakturze. Podobno to wynik zmiany jakiejś ustawy. Wcześniej miałem. Odliczam tak jak do tej pory.

Składałeś wniosek o zwiększenie limitu dla rolników w związku z tarczą?

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)

Witam , mam pytanie dotyczące przejścia na VAT . Bratanek ma gospodarstwo około 40 ha i właśnie myśli o młodym rolniku ;) i myśli nad przejściem na VAT  . Ale jak to jest potem , żeby wyjść z tego VATu po iluś tam latach  ?  Co się wlicza na dochód aby wydać na ten VAT - dopłaty też się liczą  ? I czy urząd wylicza np. ile min. trzeba sprzedać zboża z ha ? A jeśli nic nie sprzeda zboża ?  Czy ich to nie interesuje tylko kwoty na koncie ? I jeśli chodzi o części do maszyn to czy np. do kombajnu który kupił przed przejściem na VAT to będzie mógł sobie odliczyć od części zakupionych do tego kombajnu czy nie ? :/ I jak wygląda sprawa z kupnem maszyny od rolnika ryczałtowego RR czy też można jakoś odliczyć coś z tego ?  A i jeszcze możecie się pochwalić ile płacicie za księgowanie - czy bierzecie od nieokreślonej liczby fv czy od określonej ?  I ogólnie jak się to wam podoba ten VAT ? :) 

Edytowane przez kingway
Opublikowano

Najlepiej wyślij bratanka do księgowej, niech mu wytłumaczy co i jak, bo w tym temacie większość dyskusji to przekrzykiwanie się wzajemnie czy się opłaca czy nie i udowadnianie jeden drugiemu swojej racji. Wałkowane setki razy. Trzeba usiąść i policzyć swoje wydatki i przychody (dopłaty nie są opodatkowane) i wziąć pod uwagę, że sprzedając płody rolne (będąc na tzw. vacie) otrzymujemy cenę brutto zazwyczaj 5%, a nie 7%- czyli te 2% ucieka

Przykład w maksymalnym skrócie: Ryczałtowiec sprzedaje towar w danym miesiącu za 10700 brutto i tyle ma do dyspozycji

VATowiec sprzedaje ten sam towar za 10500 brutto, ale vat ze sprzedaży i zakupów będzie do rozliczenia. Jeśli z fv zakupowych uzbiera równowartość 500zł VATu, to ze skarbówką jest na zero, choć wobec ryczałtowca jest 200zł w plecy plus jeszcze do odrobienia wartość miesięczna księgowej (u mnie 200zł/mc niezależnie od ilości faktur). Czyli reasumując w takim wypadku trzeba nazbierać fv na 900zł VAT, by wyjść na zero

Jeśli ma duże wydatki względem przychodów, to prawdopodobnie mu się opłaci, ale jeśli ma niskie koszty względem przychodów, to prawdopodobnie gra nie warta świeczki.

Każde gospodarstwo ma swoją indywidualną sytuację i trzeba to policzyć samemu. Nie słuchaj ludzi z internetu, którzy namawiają do przejścia lub nie

• Thanks 2
Opublikowano

Ogólnie na vat przeszedłem jak były inwestycje. Teraz kupuje tylko środki do produkcji i części a czasami jakąś drobną maszynę. Wychodzę na tym na plus.

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Niewiem, ale jak się opłaca to poco wychodzić,sprzedaje niby taniej ale kupuje na 23 to się opłaca,zresztą kto widział żeby ktoś na bazarku choć na vat odprowadzał od sprzedaży vat czy na olx a jak kupuje w sklepach i tak odliczy 23,popatrzyć się co się dzieje na świecie to vat to taka furtka do kombinowania,jak nie jesteś to nie możesz.

Edytowane przez Strongman
Opublikowano
1 minutę temu, Strongman napisał(a):

Niewiem, ale jak się opłaca to poco wychodzić,sprzedaje niby taniej ale kupuje na 23 to się opłaca,zresztą kto widział żeby ktoś na bazarku choć na vat odprowadzał od sprzedaży vat czy na olx a jak kupuje w sklepach i tak odliczy 23

No ale kupujesz za tyle co sprzedałeś ?? Tą równowartość ? Nic na życie sobie nie zostawisz na jakieś rozrywki itp. ? Przykład w roku zarobisz 105 tys. i z tego 5 tys. masz do oddania bo 5 %vatu. i co te 100 tys. wydajesz na paliwo i maszyny - 23% ? Tak rok rocznie ??? A przecież jak jakeś SOR czy nawozy to chyba jest vat poniżej 10 % ?

• Thanks 2
Opublikowano (edytowane)

Wiadomo ludzie tak robią żeby więcej zarabiać niz wydawać jak wydaje się więcej to musi być kredyt jakaś umowa do urzędu złożona żeby to się zgadzało, kupno ziemi tez bez vatu ale notariusz tak samo powiadamia i oni wiedzą ile wydałeś.,Choć teraz nie płaci się  tego podatku od kupna ziemi 2% bo de minis płaci.Ale to dopiero po kilku latach oni wiedzą ile zarabiasz ile wydajesz na początku każdy wchodzi z zapasem gotówki i można wydawać więcej niż się zarabia.

Opublikowano (edytowane)

Tym bardziej jeszcze się opłaca jak powiedzmy zona pracuje w pracy to i z jej pieniędzy z pracy można odliczyć vat czy na odwrót jak mąż pracuje a zona ma gospodarstwo a tak to przepadło kto nie jest.

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)

Jeżeli dochody czy to męża czy żony bez problemu można inwestować w gospodarstwo oczywiście jeżeli te pieniądze nie są z pracy na czarno.

Temat VAT-u to temat rzeka, jeden ma zwroty drugi jest na zero a trzeci płaci do US (nawet płacąc kilkanaście złotych do US można być na plus względem ryczałtu).

Edytowane przez Sadek
Edycja
Opublikowano

Temat rzeka, no ale jak by miał jakąś duża fermę i sprzedawał mięso to wtedy chyba się nie opłaca bo by strasznie bolało ze się dużo mniej pieniędzy bierze niż ryczałt.