Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
14 minut temu, stach12 napisał:

coś krecisz

do kieszeni obaj dostaną po 20 dychy , różnica taka że ten 1 ma czyściejsze sumienie jak pozostaną  na tym co zostało w kieszeni

z fakturą jak oba dostaną 20 zł brutto , 1 ma 20 zł. a drugi 19,04 zl i zakup wszystkiego co przyczyniło się do owej sprzedaży w cenach netto

coraz mam większe obawy że obaj dobrze liczycie

wiadome jest to że ci ryczałtowiec ma korzystniej jak dużo pracuje i to w swoim zakresie  albo korzysta z uslug bez kwitków

Obaj dostaną po dwie dychy.

Tylko Tomek z fakturą na kwotę netto, bo tu sprzedający dobie to odliczy. Ale ryczałtowcowi nie wystawi RR na 20+7%. Tylko x+7%=20  Nie bo nie . Myślę że większość wie o co chodzi.

W punkcie skupu obaj rolnicy byli by równi w cenie netto. Na giełdzie nie.

Może dodam w dobrym punkcie skupu, bo w niekażdym.

Chyba wiesz o co biega.

I tu zasadniczo chodzi o to że być na vat lub RR uzależnione jest od punktu sprzedaży.

Gdyby za te same kwoty netto sprzedawali obaj, a kupujàcy doliczalby podatek rr do faktury to przy sprzedaży Tomka vat traci sens  nawet przy tych 200 tys netto zakupów na vat 23

Edytowane przez Agrest
Opublikowano (edytowane)

Byłem na ryczałcie, jestem na VAT, i wiem, że póki inwestuję to VAT mi się opłaca, skończą się inwestycje to będzie się wracać na ryczałt i tyle ma do powiedzenia w temacie.

Uwierz mi, siostra żony jest księgową w jednej z większych zagranicznych firm, usiedliśmy, policzyliśmy i póki inwestuję VAT się opłaca 

Edytowane przez Tomasz0611
  • Like 3
Opublikowano
17 minut temu, Tomasz0611 napisał:

Mam 0zł/euro/franków/dolarów kredytów, tak jak i moi rodzice, dziadkowie i rodzeństwo, gdybyś o nich też pytał ;) 

Dziecinada to jesteś ty, bo ci się w pale nie mieści, że owoce z 1ha truskawki mogą być warte i ponad 100tys ;) 

VAT się opłaca, bo inwestuję, ale skończę inwestycje, 5 lat odczekam, i wrócę do grona rolników ryczałtowych ;) 

sprzedając truskawki za 100 000 na ryczałcie masz 107 000  x 2 hektary 214 000

inwestując 2 ha truskawki =200 000 masz zwrotu 46 000 i za truskawki dostaniesz  za 2 hektary 190 000 a ryczałtowiec 214 000

mając dochód  wcześniejszego bycia  na  ryczałcie inwestowanie łatwiej wytłumaczyć US 

Opublikowano (edytowane)

Dlatego mówię, że nie inwestując lub inwestując niewiele nie opłaca mi się być na VAT i wrócę na ryczałt. Ale, że wiedziałem, że w przeciągu 2-3 lat wydam około miliona złotych na maszyny itp przeszedłem na VAT.

Edytowane przez Tomasz0611
  • Like 2
Opublikowano
40 minut temu, Tomasz0611 napisał:

Mam 0zł/euro/franków/dolarów kredytów, tak jak i moi rodzice, dziadkowie i rodzeństwo, gdybyś o nich też pytał ;) 

Dziecinada to jesteś ty, bo ci się w pale nie mieści, że owoce z 1ha truskawki mogą być warte i ponad 100tys ;) 

VAT się opłaca, bo inwestuję, ale skończę inwestycje, 5 lat odczekam, i wrócę do grona rolników ryczałtowych ;) 

Po 5 latach , to następne maszyny będziesz kupował i nie wyjdziesz nigdy z vatu, chyba że masz kikanaście ha

Opublikowano
9 minut temu, Agrest napisał:

Obaj dostaną po dwie dychy.

Tylko Tomek z fakturą na kwotę netto, bo tu sprzedający dobie to odliczy. Ale ryczałtowcowi nie wystawi RR na 20+7%. Tylko x+7%=20  Nie bo nie . Myślę że większość wie o co chodzi.

W punkcie skupu obaj rolnicy byli by równi w cenie netto. Na giełdzie nie.

Może dodam w dobrym punkcie skupu, bo w niekażdym.

Chyba wiesz o co biega.

jeżeli sprzedawca płaci 20 brutto to

ryczałtowiec ma na fakturze cena netto 18 , 69 wat 7 %  a brutto 20 zł

watowiec ma na fakturze cena netto 19,04 wat 5 % cena brutto 20 zł

Opublikowano
19 minut temu, Tomasz0611 napisał:

Tylko tą sprzedaż i tak muszę wykazywać, bo później z niej inwestuję. A nie jak wg Bogdana kupuję na VAT a sprzedaję bez faktury ... Tego nie da się oszukać, jedyne co mogłem zakombinować, to wszedłem w VAT z dużą nadwyżką pieniędzy ;) 

W innym przypadku nie wchodzi się na vat 

Opublikowano
35 minut temu, Bogdan_ja napisał:

A co ty przykładowo Agrest pisze jak jest... 😗

Posia kłamał podobnie i kluczył w zeznaniach aby dopasować kwoty i niby zyski... To norma na tym forum bo przecia i tak tego nikt nie sprawdzi... Każdy vacik jest dojony i dobrze to wiemy i o co tu się spierać... 😋

sorry chłopie

ale Ty jesteś niereformolwalny

• Like 1
Opublikowano
11 minut temu, stach12 napisał:

jeżeli sprzedawca płaci 20 brutto to

ryczałtowiec ma na fakturze cena netto 18 , 69 wat 7 %  a brutto 20 zł

watowiec ma na fakturze cena netto 19,04 wat 5 % cena brutto 20 zł

Jeżeli - ale tak nie jest w pewnie 99% przypadków, opisałem jak najprawdopodobniej jest.

Traktuj te 20zł jako netto dla vatowca i brutto dla ryczałtu.

Takie są realia handlu.

Opublikowano
26 minut temu, stach12 napisał:

sprzedając truskawki za 100 000 na ryczałcie masz 107 000  x 2 hektary 214 000

inwestując 2 ha truskawki =200 000 masz zwrotu 46 000 i za truskawki dostaniesz  za 2 hektary 190 000 a ryczałtowiec 214 000

O co chodzi w tej matematyce? Jeśli sprzedasz za 100000 x 2 to masz VAT-u 14 tyś. By to odzyskać będąc na VAT musisz zakupić towaru obłożonego 23% stawką za coś koło 75 tyś brutto. 

Opublikowano
4 minuty temu, Agrest napisał:

Jeżeli - ale tak nie jest w pewnie 99% przypadków, opisałem jak najprawdopodobniej jest.

Traktuj te 20zł jako netto dla vatowca i brutto dla ryczałtu.

Takie są realia handlu.

skoro kupiec jest w stanie dać netto watowcowi 20 zł + 5 % to nic nie staje na przeszkodzie dać ryczałtowcowi netto 20 + 7 % wat , warunek wpłata na konto i pewnie tutaj problem

Opublikowano

No właśnie, i wie że cena na giełdzie jest te 20zł więc kupi za gotówkę u innego lub chętnie wystawiłby fakturę brutto z tą kwotą by jeszcze na vacie zarobić.

Starczy , koniec tematu

Opublikowano (edytowane)

Zależy kto czym handluje i co kupuję za to.Mi się opłaca ale w różnych przypadkach nie.

Najbardziej stratni są ludzie co handlują bydłem czy swiniami.

Edytowane przez Strongman
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Agrest napisał:

No właśnie, i wie że cena na giełdzie jest te 20zł więc kupi za gotówkę u innego lub chętnie wystawiłby fakturę brutto z tą kwotą by jeszcze na vacie zarobić.

Starczy , koniec tematu

No kura co za różnica jak wystawi to ma zwrot.... Mało tego jak wystawi dla rr 20 brutto  to ma taniej... 🤷‍♂️

Tu jest inny problem to właśnie vacik ucieka i chce te 20 zł do rączki gotówka i tyle bez fakturki... 

Edytowane przez Bogdan_ja
  • Haha 1
Opublikowano

Kupiłem ziemię na młodego rolnika i teraz się czepiają, że nie mam nr ewidencyjnego dokumentu. Nie rozumiem jak oni chcieliby ujmować zakup grunty rolnego, de facto zwolnionego z podatku vat, na podstawie aktu notarialnego do ewidencji vat. Miał ktoś taki przypadek co by tu zrobić? Może fakturę vat od notariusza wykazać? 

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, Tomasz0611 napisał:

Dlatego mówię, że nie inwestując lub inwestując niewiele nie opłaca mi się być na VAT i wrócę na ryczałt. Ale, że wiedziałem, że w przeciągu 2-3 lat wydam około miliona złotych na maszyny itp przeszedłem na VAT.

Co ty godasz a pisales że inwestowałeś 10 tyś i się opłaca 🤣🤣

To mówisz że nie masz kredytu i nie brałeś  na maszynki  ? poważnie.... 🤔

A jakie to maszynki kupiłeś za tego miljona... Te niebieskie gieeee tyle kosztowało? 🤣🤣🤣

Edytowane przez Bogdan_ja
Opublikowano

Pisałem klamczuszku i pokazałem gdzie lgasz... 

Tera laga następny pajac bo zapomniał o swoich kredycikach o których pisał nie dawno... 🤣

Ot wydojone vaciki które za gotówkę kupujo z kredytu... 😂

Opublikowano
12 godzin temu, miwigos napisał:

Z jakiej racji co sprzedałeś z vatem,  rzepak i buraki ma vat ,reszta chyba jest na 0

Sprzedaję tylko rzepak i trzodę wszystko ma 8% VAT.

Mleko jest 0% VAT i kolega się cieszy z tarczy bo teraz zaczęły mu się zwroty a tego że za mleko nie dostaje VATu to już nie widzi.

Rolnictwo to nie tylko produkcja roślinna.

Opublikowano
9 godzin temu, Bogdan_ja napisał:

Dobże wiesz o co chodzi klamczuszku... Łatwo was zaMotac bo zmyślacie bajki i tyle.

Myśl sobie jak chcesz, to na moim koncie bankowym są pieniadze które zyskałem na przejściu na VAT... 

• Like 1