Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ja prdle co się tu wprawia. Boje się czytać zaległe posty.

Pytanie mam. Czy jako vatowiec mogę odliczyć podatek od fotowoltaiki? Mam jeden licznik, umowa na mnie. To jeden patyk bo i tak odliczę od dochodu za rok jak rozlicze PIT, tylko jako vatowiec zwrot będę miał za miesiąc a przez PIT 37  za rok za te same pieniądze kupię połowę tego co dziś. 

Opublikowano (edytowane)
15 godzin temu, Sadek napisał:

Myślałem że już ten proceder nie istnieje a tu jednak.

Dla pracowników śledczych z KAS to miód na uszy. Widziałem kilka takich kontroli bo jestem śledczym w innym resorcie, to takie wałki z tatusiem na ryczałcie wychodzą jak smary z wody.

Mają dane z Agencji, biorą średnie z ADRów, trzepią faktury, ewidencję ŚOR łącznie z etykietami ŚoR, liczą średnie zużycie nawozów, oleju napędowego (190 litrów/ha maks) i średnie plony a następnie udowadniają sprzedaż nieewidencjonowaną i oprócz grzywny naliczają podatek. To nie są duże kwoty, ale znam przypadek 50 tysi kary za duży przewał.  Można coś niewielkiego zrobić, ale z głową. 

Edytowane przez ravoj
  • Like 3
Opublikowano (edytowane)

A co to za wałek jak ojciec synowi robi darowiznę ? To nie legalne czy jak ? Ja mogę dać i miljon jak mam kto mi zabroni ? Co to nielegalna czy brudna kasa jest?... Syn ma prawo np. kupić nowy traktor za tatowe w tym kraju czy nie ? 

Niech się wezmą za tych co kombinują faktury i niech im dowalo..... 

Edytowane przez Bogdan_ja
Opublikowano (edytowane)
10 godzin temu, Izyth0r napisał:

Co rozumiesz poprzez to,  że i vatowiec i ryczałtowiec ma sprzedawać zboże ze stawką 0%vat?

Przecież jeżeli na zboże masz vat, to go odliczasz do urzędu i masz cenę netto, a jeżeli będzie z vat 0% to go nie dostajesz i tym samym nie odliczasz. 

Trochę chyba nie kumasz. Niczego nie odliczam(vatowiec) tylko płacę. Dziwne rzeczy piszesz.

Ja płacę ten VAT do US jeżeli sprzedaje zboże czy inne plony. Ja sprzedaje po 1300 zł a Ty sprzedajesz po 1400 rozumiesz? Stówę płacę do budżetu.  Taka jest różnica. Tylko wcześniej kupowałem paliwo po 3.5 a Ty po 4.4zl i wszyscy wychodziliśmy na swoje. 

Obecnie Ty jesteś w lepszej sytuacji i super, cieszę się. Niestety ja jestem pokrzywdzony, gdyż mi w żaden sposób nic nie pomogli bo i tak kupowałem wszystko taniej, ale teraz będę musiał płacić spory VAT, którego wcześniej aż tyle nie płaciłem i z Ryczałtowcem mogłem przybić piątkę. Ja nie mam zamiaru sprzedawać płodów rolnych na rodzinę czy sąsiadów. 

8 minut temu, Bogdan_ja napisał:

A co to za wałek jak ojciec synowi robi darowiznę ? To nie legalne czy jak ? Ja mogę dać i miljon jak mam kto mi zabroni ? Co to nielegalna czy brudna kasa jest?... Syn ma prawo np. kupić nowy traktor za tatowe w tym kraju czy nie ? 

Niech się wezmą za tych co kombinują faktury i niech im dowalo..... 

Nie możesz sprzedawać jego płodów rolnych na swój rachunek, ot cała historia. Ja wiem, że ta darowizna to kasa z rzepaku syna, urzędnik to też wie i łatwo to udowodnić.. Bądź po prostu ostrożny. Z głową. 

Edytowane przez ravoj
  • Like 2
Opublikowano (edytowane)

Akurat ja mam hodowlę i to kasa z hodowli i z moich dopłat bo ja mam spore obroty i tyle w temacie.... 

Więc czyje płody ja sprzedaje? Jego? 

Syn nie sieje rzepaku... 😁

Edytowane przez Bogdan_ja
Opublikowano
1 godzinę temu, ravoj napisał:

Pytanie mam. Czy jako vatowiec mogę odliczyć podatek od fotowoltaiki? Mam jeden licznik, umowa na mnie. To jeden patyk bo i tak odliczę od dochodu za rok jak rozlicze PIT, tylko jako vatowiec zwrot będę miał za miesiąc a przez PIT 37  za rok za te same pieniądze kupię połowę tego co dziś. 

Powoli tutaj już mało merytorycznych rzeczy można się dowiedzieć, a użytkownik Bogdan_ja to już w ogóle szkoda czytać, podpuszcza wszystkich i robi się wielka dyskuscja o niczym. Jak jest zadowolony i tak cwanie umie kombinować to mu pogratulować, nawet powiem ze w innej branży lepiej by się sprawdził, bo przy większych obrotach więcej można zakombinować 😁

• Like 1
  • Haha 1
Opublikowano
8 minut temu, ravoj napisał:

Trochę chyba nie kumasz. Niczego nie odliczam(vatowiec) tylko płacę. Dziwne rzeczy piszesz.

Ja płacę ten VAT do US jeżeli sprzedaje zboże czy inne plony. Ja sprzedaje po 1300 zł a Ty sprzedajesz po 1400 rozumiesz? Stówę płacę do budżetu.  Taka jest różnica. Tylko wcześniej kupowałem paliwo po 3.5 a Ty po 4.4zl i wszyscy wychodziliśmy na swoje. 

Obecnie Ty jesteś w lepszej sytuacji i super, cieszę się. Niestety ja jestem pokrzywdzony, gdyż mi w żaden sposób nic nie pomogli bo i tak kupowałem wszystko taniej, ale teraz będę musiał płacić spory VAT, którego wcześniej aż tyle nie płaciłem i z Ryczałtowcem mogłem przybić piątkę. Ja nie mam zamiaru sprzedawać płodów rolnych na rodzinę czy sąsiadów. 

Oczywiście że to rozumiem, w tym zdaniu zamiast odliczam, powinno być płacę, ale sens jest ten sam. Po raz kolejny, rr po zmianie wychodzi na +, a vatowiec jest na 0. Ale ty teraz porównujesz nie sytuację vatovca przed i po zmianie, ale sytuację po zmianie rr i vatowca, tak jakby nawóz i paliwo były jedynym kosztem.
Kalkulacja taka powiedzmy, podobna była w kom na pewnym portalu. 5t zboża = 6000zł, nawóz=1500zł i paliwo=500zł:
Przepływy pieniężne, przed zmianą:
1.1. Vat: koszta=1500+8%=1620zł, paliwo 500+23%=615zł, zboże 6000+5%=6300zł. Masz w kieszeni 6300-615-1620=4065zł w tym podatek =120+115-300=-65zł, to oddajesz do us i masz 4000zł.
1.2. RR: koszta=1500+8%=1620, paliwo 500+23%=615zł, zboże 6000+7%=6420zł. Masz w kieszeni 6420-615-1620=4185zł
Po zmianie:
1.2. Vat: koszta=1500+0%=1500zł, paliwo 500+8%=540zł, zboże 6000+5%=6300. Masz w kieszeni 6300-540-1500=4260zł w tym podatek =0+40-300=-260zł, to oddajesz do us i masz 4000zł, tyle samo ile wcześniej.
2.2. RR: koszta=1500+0%=1500zł, paliwo 500+8%=540zł, zboże 6000+7%=6420. Masz w kieszeni 6420-540-1500=4380zł. Zysk w stosunku do poprzedniej sytuacji.

Ale kto w takiej sytuacji przechodziłby na vat, jeżeli i tak na ryczałcie miałby lepiej? Dlatego doliczmy jeszcze inne koszta, np amortyzację sprzętu po 2000zł netto, w tej sytuacji mamy:
1.1. Vat 2000zł.
1.2. RR 1725zł
po zmianie:
2.1. Vat 2000zł
2.2. RR 1920zł

Opublikowano
44 minuty temu, ravoj napisał:

Eh .. nie dogadamy się. Grunt że jesteś zadowolony. Pozdrawiam.

A co mamy się dogadać jak ty sugerujesz coś tam i tyle ? Ja dokładam ze swego i mam na to przelewy... 😎

Opublikowano

Sam o tym wcześniej pisałeś i dałeś średnio inteligentnym ludziom jasno to do zrozumienia. Trzymaj się, bo zajrzałem tu w innym celu a nie po to żeby komuś coś udowadniać. odpowiedzi jeszcze nie uzyskałem, ale doczytam przepisy. wychodzi na to, że jak nie zużywam prądu w gospodarstwie a tylko w domu to instalacji nie odliczę.

izythor masz rację. wcześniej jednak płaciłem VAT - w paliwie i nawozach tylko mi go zwracali. Teraz nie muszę brać faktur na nawozy i mniej liczenia będzie.

Opublikowano
3 godziny temu, ravoj napisał:

Mój us twierdzi, że można doliczyć vat o foto, gdy jest na budynkach gospodarczych.

Opublikowano (edytowane)
15 godzin temu, Izyth0r napisał:

No chyba, że liczysz na zabranie rr zryczałtowanego zwrotu podatku, żeby ci po zmianie nie byli w tym aspekcie na plus względem vatowców. 

No i o to chodzi skoro daje się im możliwość kupienia nawozu z 0%Vat czyli netto, produkt czyli zboża też niech sprzedają netto

4 godziny temu, Izyth0r napisał:

1.1. Vat: koszta=1500+8%=1620zł, paliwo 500+23%=615zł, zboże 6000+5%=6300zł. Masz w kieszeni 6300-615-1620=4065zł w tym podatek =120+115-300=-65zł, to oddajesz do us i masz 4000zł.
1.2. RR: koszta=1500+8%=1620, paliwo 500+23%=615zł, zboże 6000+7%=6420zł. Masz w kieszeni 6420-615-1620=4185zł
Po zmianie:
1.2. Vat: koszta=1500+0%=1500zł, paliwo 500+8%=540zł, zboże 6000+5%=6300. Masz w kieszeni 6300-540-1500=4260zł w tym podatek =0+40-300=-260zł, to oddajesz do us i masz 4000zł, tyle samo ile wcześniej.
2.2. RR: koszta=1500+0%=1500zł, paliwo 500+8%=540zł, zboże 6000+7%=6420. Masz w kieszeni 6420-540-1500=4380zł. Zysk w stosunku do poprzedniej sytuacji.

żeby zachować jakąś równość w rozwoju gospodarstw to ten nawóz z 8% VATem powinien sprawić że w końcowej produkcji tak dla vatowca i nievatowca zysk będzie podobny a sam pokazujesz że ryczałtowiec zarobi 200zł więcej? Zakładam że dobrze policzyłeś bo nie sprawdzałem obliczeń ;)

5 godzin temu, ravoj napisał:

Trochę chyba nie kumasz. Niczego nie odliczam(vatowiec) tylko płacę. Dziwne rzeczy piszesz....
Obecnie Ty jesteś w lepszej sytuacji i super, cieszę się. Niestety ja jestem pokrzywdzony, gdyż mi w żaden sposób nic nie pomogli bo i tak kupowałem wszystko taniej, ale teraz będę musiał płacić spory VAT, którego wcześniej aż tyle nie płaciłem i z Ryczałtowcem mogłem przybić piątkę....

Akurat nie do mnie ale Ty to rozumiesz bo byłeś na ryczałcie i jesteś tak jak ja na VAT a kolega chyba poza własnym interesem nie widzi świata ;)

Edytowane przez Nikita_Bennet
Opublikowano
1 godzinę temu, Nikita_Bennet napisał:

No i o to chodzi skoro daje się im możliwość kupienia nawozu z 0%Vat czyli netto, produkt czyli zboża też niech sprzedają netto

Jesteś totalnym kretem. Szkoda słów na takich jak Ty. Zrób te obliczenia co robiłem, pozabieraj tym rr ten vat i zobacz jak oni wtedy na tym wyjdą. Totalny ignorant.

1 godzinę temu, Nikita_Bennet napisał:

żeby zachować jakąś równość w rozwoju gospodarstw to ten nawóz z 8% VATem powinien sprawić że w końcowej produkcji tak dla vatowca i nievatowca zysk będzie podobny a sam pokazujesz że ryczałtowiec zarobi 200zł więcej? Zakładam że dobrze policzyłeś bo nie sprawdzałem obliczeń ;)

Jak jesteś na vacie, to inwestowałeś, a jak inwestowałeś to dotyczą cię dalsze obliczenia, czemu ich nie przytoczysz? Przecież tam masz jak byk, że wychodzisz tak czy siak lepiej od rr. Ale hola, hola. Ty chcesz jeszcze rr pozabierać zryczałtowany zwrot. To w tych wynikach na dole jeszcze im pozabieraj po 420zł od rr. A jeżeli nie inwestowałeś, to po co siedzisz na vacie?

Zastanów się trzy razy co piszesz. Chcesz pozbawić rr zryczałtowanego zwrotu podatku z całego przychodu i wzamian dać im możliwość "odliczenia" vatu jedynie z nawozów, które są może 1/4 kosztów, a może nawet nie.

Chyba koledze piątej klepki zabrakło, i jeszcze piszesz, że ja poza swoim interesem nie widzę świata. Jesteś śmieszny. Według twojego rozumowania, to ja nikomu ręki nie powinienem dawać, bo jeden pobiera 500+, inny 13 emeryturę a ty jak brałeś ciągnik to część vatu sobie odliczyłeś w przeciwieństwie do mnie. Widzisz, wszyscy zyskują, a ja tracę. Z babcią już piątki nie przybiję.

Znajdź mi, gdzie ja chce źle dla vatowców. Ja piszę, że ta zmiana jest dla nich neutralna, a dla rr korzystna. Ty za to chcesz ud***ć wszystkich rr bez wyjątku, bo sobie sytuacji za pomocą vatu nie poprawisz. Vatowca vat nic nie obchodzi. Jeżeli tego nie rozumiesz, to nie mamy o czym pisać.

• Like 1
Opublikowano

No właśnie. Ryczałtowiec sporo zyska na tych zmianach, a niech tam, przez chwilę poczuje się prawie jak vatowiec, może coś zainwestuje, coś dokupi, naprawi. Warto kupić tyle nawozów i śor  ile się da, na zapas, na lata, sporo tak zrobi i cena będzie wysoka, co tu dużo mówić.

Dla nas vatowców nic się zmienia. 

• Like 1
  • Haha 1
Opublikowano (edytowane)
7 godzin temu, Izyth0r napisał:

Oczywiście że to rozumiem, w tym zdaniu zamiast odliczam, powinno być płacę, ale sens jest ten sam. Po raz kolejny, rr po zmianie wychodzi na +, a vatowiec jest na 0. Ale ty teraz porównujesz nie sytuację vatovca przed i po zmianie, ale sytuację po zmianie rr i vatowca, tak jakby nawóz i paliwo były jedynym kosztem.
Kalkulacja taka powiedzmy, podobna była w kom na pewnym portalu. 5t zboża = 6000zł, nawóz=1500zł i paliwo=500zł:
Przepływy pieniężne, przed zmianą:
Po zmianie:

Ale kto w takiej sytuacji przechodziłby na vat, jeżeli i tak na ryczałcie miałby lepiej? Dlatego doliczmy jeszcze inne koszta, np amortyzację sprzętu po 2000zł netto, w tej sytuacji mamy:
1.1. Vat 2000zł.
1.2. RR 1725zł
po zmianie:
2.1. Vat 2000zł
2.2. RR 1920zł

haha ... toż to przykład @Vatowiec , za cholere nie chciał zrozumieć . Nawet wyzywał mnie od trollow . A ile mi dali tam łapek w dół mniej więcej 2/3 . Wiekszosc nic a nic nie rozumie VATu będąc na nim...

Amortyzacja sprzętu 2000netto na hektar jest ostro przesadzona...myśle że to raczej koło 1000netto - przynajmniej u mnie.

I pamiętajcie VATowcem nie jest się na całe życie - minimum to 3 lata po przejściu...zawsze można uciekać na RR nawet mimo tego że sie 4 lata temu kupiło sprzet na MGR...zwracasz 1/5 VATu<po 4latach od inwestycji w ruchomość> i możesz być RR

Edytowane przez strzechu
Opublikowano

Godpodarstwo powyżej 100 ha na dobrej ziemi nie odejdzie bo inwestuje

Opublikowano (edytowane)

@miwigosjakby te proponowane zasady miały już zostac na dłużej , tak jak podwyżka VATu z 22 na 23 na 2lata - a minęło już 10lat...

czyli teraz w VATcie bedziemy miec:

rope i czesci,oleje, filtry, elemetny robocze , ubrania i co tam kto wymyśli , materiał siewny?(nie wiem czy jest traktowany jako zboża? i też będzie 0%?nie policze go na razie ) <i maszyny budynki , a więc amortyzacja - ale to na koniec> ... czyli 500netto/ha + 500? netto/ha czyli 40+115vatu , inne koszty z 0% VATu przyjmijmy 3000

Mówisz dobra ziemia - 8ton pszenicy i 4t rzepaku<może więcej ale weżmy takie ilości> po odpowiednio 1250 i 3000 netto

Liczmy że uprawiasz po 50ha rzepaku i pszenicy

VATowiec

sprzedaż 50x8x1250=500000 + 50x4x3000=600000

koszty 100x500+500+3000=400000

zysk 700000

RR

sprzedaż 1177000

koszty 400000 i VAT 15500

zysk 761500

różnica 61500 i pytanie czy wydajesz średniorocznie 267391 netto na maszyny i budynki ?myśle że zdecydownanie NIE - wiec powinienes uciekac na RR w hipotetycznej sytuacji gdy 0% stawki zostaną i 7% dla RR

PS.OCzywiście każdy powinien sam sobie przeliczyć dla specyfiki swojego gospodarstwa!

edit zrobie jeszcze bieda ceny płodów

bieda wersja pszenica 750 ,rzepak 1750

sprzedaż 50x8x750=300000 + 50x4x1750=350000

koszty 100x500+500+3000=400000

zysk 250000

RR

sprzedaż 695500

koszty 400000 i VAT 15500

zysk 280000

różnica 30000  wiec w VATcie 23 = netto 130434 -tyle przeznaczasz na budynki i maszyny średniorocznie?

I na koniec jest to kalkulacja nie obejmujaca wielu kosztów bez VATu które by nic nie zmieniły w obliczeniu zasadnośćci bycia VATowcem , wyliczenia nie oddają zysku z hektara

Edytowane przez strzechu
Opublikowano
30 minut temu, strzechu napisał:

, materiał siewny?(nie wiem czy jest traktowany jako zboża?

nie ,vat zostaje

10 godzin temu, ravoj napisał:

Można coś niewielkiego zrobić, ale z głową. 

Z niewielkiego,niewielki zysk a smród może być duży.

Opublikowano
1 godzinę temu, ravoj napisał:

No właśnie. Ryczałtowiec sporo zyska na tych zmianach, a niech tam, przez chwilę poczuje się prawie jak vatowiec, może coś zainwestuje, coś dokupi, naprawi. Warto kupić tyle nawozów i śor  ile się da, na zapas, na lata, sporo tak zrobi i cena będzie wysoka, co tu dużo mówić.

Dla nas vatowców nic się zmienia. 

Wiesz co, to czy sporo to zależy od wielu czynników. Osobiście przy 40ha, 20 dojnych poza tym byki, buraki, zboże częściowo sprzedaż. W zeszłym roku kupiliśmy zaksan 33 po 920 netto, kilkanaście ton. Teraz cena to około 3000zł. Zniżka o 200zł naprawdę nie spowoduje, że to kupimy. Nikt się na tym naprawdę nie obłowi.

Co do samych kwot, to w każdym gosp takie rozliczenie wygląda inaczej. W przykładzie powyżej jest 3000zł z 0% vat, rozumiem że kolega liczy tam m.in. nawozy. Prawdą jest, że rolnik na vacie i ryczałcie inaczej podejmuje decyzje o czym świadczą wlaśnie nasze przykłady. Ja w obliczeniach dawałem netto na nawóz 1500zł, ale ani rok temu, ani teraz tyle średnio na hektar w nawozach nie wydam. Bo jak jestem na ryczałcie, to z tyłu głowy mam ten podatek do zapłacenia.
Ty podajesz w kosztach na ha nawozy za dwa razy tyle, bo będąc na vacie wiedziałeś, że przy większych kosztach będziesz mógł sobie po części ten nadpłacony podatek zrekompensować w stosunku do rr.

Dlatego rozumiem rozgoryczenie vatowców, bo pewnie średnio na ha wydawali więcej na nawozy w stosunku do rr. Ale jeżeli ktoś chce zabrać rr zryczałtowany zwrot, to tego już nie rozumiem, bo ten zwrot ma rekompensować teoretycznie wszystkie wydatki gospodarstwa, a same nawozy są jedynie ich małą częścią.

Opublikowano (edytowane)

tak na prawde dla meritum tego obliczenia które pisałem nie ma żadnego znaczenia za ile kupujemy w zerowej stawce- 3000 faktycznie może być przesadzone. a w druga stronę przy dzisiejszych cenach to 1500 na nawozy to troche mało aby osiągnąć 8pszenicy czy 4 rzepaku... 350kg saletry i 200kg polifoski6 to już jest 1500netto , a to tylko npk 131:40:60

Edytowane przez strzechu
Opublikowano

Czyli jeżeli jestem vatowcem, to z rachunku vat mogę opłacać składki krus na nowe rachunki krusu , a z rozliczeniowego na konto krusu te co w przekazie jak dotychczas? 

Zastanawia mnie czy nie będą blokować kont vatowców za spóźnienia w terminowej opłacie składek, jak np z vatem czy mandatami.

Opublikowano

Strzechu odkąd jestem na vacie ,a jestem długo to wydałem średniorocznie prawie drugie tyle co piszesz , stawki wrócą do obecnych czasów bo państwa nie będzie stać na taki wybryk , zresztą  za jakiś czas wróci donald do władzy i wtedy będzie pewnie jeszcze gorzej