Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
8 minut temu, Izyth0r napisał:

bo automatycznie dostają zwrot podatku przy kupnie, a nie na koniec rozliczenia.
Wyobraź sobie, że będąc na vacie nawet jak zapłacisz do us podatek, to możesz wyjść na tym lepiej niż RR.

Poczekam dam rady na ten zwrot , weź to przelicz po swojemu żeby na koncie mi się zgadzało , bo dla mnie 3 a -5 to żadne 0 nie wychodzi na koniec

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, sebe1033 napisał:

No nie pojmuję , co z tego że na dziś nie zapłaci mi US jak poczekam i dostanę , a 5 to oddaję odrazu 

do skarbowego oddajesz jak jestes na miesiecznym do 25 nastepnego miesiaca , a skarbowy Ci oddaje jak wystapisz o zwrot i ma na to 25 lub 60 dni od złożenia deklaracji...

1. przed zmianami

masz 200zl w kieszeni idziesz i kupujesz nawoz za 100netto + 8VAT , wiec w kieszeni masz 92. Nastepnie sprzedajesz zboże za 100+ 5VAT , wiec w kieszeni masz 197 i wypelniasz deklaracje do US rozliczajac VAT 8-5 = 3zl do zwrotu . Jak wystapisz o zwrot to masz 200 w kieszeni , mozesz oczywiscie też przeniesc na nastepny miesiac nadwyzke.

2.w przypadku 0% VATu na nawoz i utrzymania 5% na zboża(a najprawdopodobniej tak nie bedzie , gdyz tez beda na 0%)

masz 200zl w kieszeni idziesz i kupujesz nawoz za 100netto + 0VAT , wiec w kieszeni masz 100. Nastepnie sprzedajesz zboże za 100+ 5VAT , wiec w kieszeni masz 205 i wypelniasz deklaracje do US rozliczajac VAT 0-5 = -5zl a wiec do wpłaty . Musisz wpłacic 5zl do US do 25nastepnego miesiaca po sprzedaży. Wiec masz 200 w kieszeni.

Edytowane przez strzechu
  • Like 2
Opublikowano
3 godziny temu, witejus napisał:

Słyszeliście jaką rewelację wygłosił przed chwilą w Agrobiznesie Kowalczyk ,minister? otóż stwierdził o że obniżka vatu na nawozy do zera pozwoli na powrót cen do poziomu z przed inflacji 🤣🙆‍♂️🤦‍♂️

Kiepsko słuchałeś ,chodziło mu o ceny żywnościw sklepach

Dla tych co nie kumaja vatowiec , ani nie straci ani nie zyska jest mu obojętne czy vat jest 0 czy 100 %, RR zysko o ile spadną ceny ,obecnie saletra 3 tyś netto, ciekawe ile bedzie w lutym

Jedynie vatowiec traci względem ryczłtowca , który nie musi prowadzić papierologi, 

Powinni zyskać wszyscy, ARIMR 200-300 zł do hektara powinna przelać i było by sprawiedliwie bez paierologi

Opublikowano (edytowane)

@strzechuo to już ładniej wyjaśnione 😃ale haczyk jest bo skąd te 200 zł jak Policzysz że te 200 zł to netto ze sprzedaży zboża to wyjdzie co innego . 

Zboże sprzedam 200 netto i 5 % czyli 10 zł 

Nawóz 100 netto i 8 % czyli 8 zł 

Oddaje do Us 2 zł .  Bo ja 10 zł oddam a mi zwrócą 8 zł

210-108 =102 brutto - 2 zł do US  mam 100 zł

A teraz 

Zboże 200 netto i 5 % czyli 10 zł

Nawóz 100 netto i 0 %

Oddaje 10 zł

210 -100 brutto = 110 brutto - 10 zł 

To mi zostanie 100 zł 😮

PS.Poprawione 1 punkt 

Edytowane przez sebe1033
Opublikowano (edytowane)

W pierwszym liczeni wyszło ci 110 ,ale zpomnialeś że 10 zł oddajesz do skarbówki, bo za sprzedane zboże vat nie jest twój trzeba go oddać

Edytowane przez miwigos
Opublikowano (edytowane)

@sebe1033 Tak to powinno byc

210-108 =102 brutto - 2 do oddania do us =100

Edytowane przez strzechu
  • Like 2
  • Thanks 2
Opublikowano

ja pier**le dziwic sie ze w rolnictwie jest jak jest jak tu i na innych portalach tylu "ekonomistow rolnikow" ktorzy zwrot vatu licza jako zysk... ludzie jesli bedzie tak jak pokazwyał to premier czyli 0% na nawozy i 0% na zywnosc itp itd to dla vatovca sie nic nie zmienia... nie musicie ooddac vatu skoro go nie naliczycie i bez znaczenia czy vat bedzie 0 czy 23 to wasz ostateczny koszt to cena netto, a jak jest 0% vat to przynajmniej nie zamrazasz pieniedzy w US

• Like 3
  • Thanks 1
Opublikowano
59 minut temu, sebe1033 napisał:

@strzechuo to już ładniej wyjaśnione 😃ale haczyk jest bo skąd te 200 zł jak Policzysz że te 200 zł to netto ze sprzedaży zboża to wyjdzie co innego . 

210-108 =102 brutto plus 8 zł zwrotu mam 110 zł

A teraz 

Nawóz 100 netto i 0 %

Oddaje 10 zł

210 -100 brutto = 110 brutto - 10 zł 

To mi zostanie 100 zł 😮

Przeczytaj kilka razy to co napisałeś i zauważ błąd. Liczysz stan faktyczny ( 210 - 108 = 102 zł tyle maszy), liczysz podatek ( 10 - 8 = 2zł tyle musisz oddać do us) i wychodzisz na 0. Inaczej się nie da.

• Like 2
Opublikowano (edytowane)
44 minuty temu, Valt144 napisał:

ja pier**le dziwic sie ze w rolnictwie jest jak jest jak tu i na innych portalach tylu "ekonomistow rolnikow" ktorzy zwrot vatu licza jako zysk... ludzie jesli bedzie tak jak pokazwyał to premier czyli 0% na nawozy i 0% na zywnosc itp itd to dla vatovca sie nic nie zmienia... nie musicie ooddac vatu skoro go nie naliczycie i bez znaczenia czy vat bedzie 0 czy 23 to wasz ostateczny koszt to cena netto, a jak jest 0% vat to przynajmniej nie zamrazasz pieniedzy w US

Pisałem że dla vatowca jest bez różnicy czy vat jest 0% czy 100 %, jedynie przy wyższym vacie wychodzi lepiej wzgledem ryczłtowca,ale jgo dochód jest taki sam

Edytowane przez miwigos
Opublikowano
1 godzinę temu, miwigos napisał:

Kiepsko słuchałeś ,chodziło mu o ceny żywnościw sklepach

Masz rację,jak drugi raz obejrzałem to tak mówił ,tylko jego gadanie również można odnieść do cen nawozów bo jest równie głupie.O ile podrożała żywność od początku inflacji o 8,5%?🤣

Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, strzechu napisał:

@sebe1033 Tak to powinno byc

210-108 =102 brutto - 2 do oddania do us =100

Poprawie ( coś wcześniejszy post mi nie poszedł ) 

Paliwo  100 netto i 23 % czyli  23 zł 

Oddaje do Us 10 zł , odliczam 23 to zwrot 13zł  

210-123 =87 brutto +13 zł z US  mam 100 zł

A teraz 

Paliwo 100 netto i 8 % czyli 8 zł 

Oddaje 10 zł do US, odliczam 8 zł to oddaje dla US  2zł (-2 zł) 

210 -108 brutto = 102 brutto -2 zł zostaje mi 100 zł 

No szok i niedowierzanie 😮🤐ale dzięki za wytłumaczenie @strzechu co nauczyciel to nauczyciel 

Edytowane przez sebe1033
Opublikowano
3 godziny temu, Valt144 napisał:

Co się dziwić jak niektórzy jeszcze świnie hodują to są dopiero giganci ekonomii -albo hobbyści  ale po co hodować świnie jak za podobne koszty można utrzymać stajnię bolidów F1

Opublikowano

Ja współczuję księgowym, my tutaj na forum sobie dyskutujemy i każdy kolejny może przeczytać, a do nich przyjdzie albo dzwoni taki Mietek z Frankiem i weź każdemu tłumacz 😁

• Haha 1
Opublikowano

"W związku z zapowiedzianym przez rząd RP obniżeniem podatku VAT do zera od nawozów i z 23% do 8% od paliw, Zarząd Krajowej Rady Izb Rolniczych, po przeanalizowaniu ewentualnych skutków ww. działań, wystąpił do ministra rolnictwa Henryka Kowalczyka wskazując, że dla rolników tzw. „watowców” rozwiązania te nie będą korzystne.

Znaczna grupa rolników producentów nie będzie mogła odliczyć od podatku poniesionych wydatków. W praktyce oznacza to, że rozwiązanie tarczy antyinflacyjnej, które ma w założeniu przeciwdziałać skutkom podwyżek cen m.in. nawozów sztucznych, w rzeczywistości nie okaże się możliwe do wykorzystania dla rolników rozliczających podatek VAT.

Zdaniem samorządu rolniczego aby zaproponowane rozwiązanie miało korzystny skutek należałoby wprowadzić zerową stawkę VAT na sprzedaż płodów rolnych."

Masakra kto NAS reprezentuje , dyletanci ekonomiczni

• Like 1
Opublikowano
7 godzin temu, strzechu napisał:

do skarbowego oddajesz jak jestes na miesiecznym do 25 nastepnego miesiaca , a skarbowy Ci oddaje jak wystapisz o zwrot i ma na to 25 lub 60 dni od złożenia deklaracji...

1. przed zmianami

masz 200zl w kieszeni idziesz i kupujesz nawoz za 100netto + 8VAT , wiec w kieszeni masz 92. Nastepnie sprzedajesz zboże za 100+ 5VAT , wiec w kieszeni masz 197 i wypelniasz deklaracje do US rozliczajac VAT 8-5 = 3zl do zwrotu . Jak wystapisz o zwrot to masz 200 w kieszeni , mozesz oczywiscie też przeniesc na nastepny miesiac nadwyzke.

2.w przypadku 0% VATu na nawoz i utrzymania 5% na zboża(a najprawdopodobniej tak nie bedzie , gdyz tez beda na 0%)

masz 200zl w kieszeni idziesz i kupujesz nawoz za 100netto + 0VAT , wiec w kieszeni masz 100. Nastepnie sprzedajesz zboże za 100+ 5VAT , wiec w kieszeni masz 205 i wypelniasz deklaracje do US rozliczajac VAT 0-5 = -5zl a wiec do wpłaty . Musisz wpłacic 5zl do US do 25nastepnego miesiaca po sprzedaży. Wiec masz 200 w kieszeni.

Okey, ale jeżeli zostawią 7% od sprzedaży dla ryczałtowca to w drugim przypadku jemu zostanie 207 zł w kieszeni, a Tobie wspomniane 200. 

Opublikowano
14 minut temu, toooomaszewski napisał:

Okey, ale jeżeli zostawią 7% od sprzedaży dla ryczałtowca to w drugim przypadku jemu zostanie 207 zł w kieszeni, a Tobie wspomniane 200. 

Serio? Zachowanie hieny.
Wiesz że ryczałtowiec będzie miał po zmianie 7zł więcej, ale nie wiesz że przed zmianą jest na minus według twojej kalkulacji. I co, mamy się poobrażać?
No proszę 200 - 108 + 107 =199 i jestem 1zł na minus. O ja biedny, o Jezu. Ci na vacie to mają dobrze.
Takie porównania są idiotyczne. Całe to tłumaczenie vatu gówno daje. Z tego co widzę, to przede wszystkim Ci co vat płacą, to nie wiedzą jak on działa. Wiedzą tylko że mają iść do urzędu po zwrot podatku obojętnie czy wychodzą na tym lepiej czy gorzej.

• Like 2
  • Thanks 1