Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
11 godzin temu, poosa21 napisał:

Sprzedam coś za 100 netto i 5 vat który muszę,, oddać,, do skarbowego czyli wpłacam 5zl, ale gdy kupię nawóz za 100netto i 8 vat z czego 8zl,, zwróci,, mi skarbowy to 8-5=3 zł dla mnie. 

A w przpadku gdy sprzedam coś za 100 netto i 5 vat który muszę ,,oddać,, do skarbowego czyli wpłacam 5zl, ale gdy kupię nawóz za 100netto i 0 vat z czego 0 zl,, zwróci,, mi skarbowy to 0 - 5= - 5 dla skarbowego. 

Chyba prościej się nie da. 

Oczywiście że się da. Twoje myślenie jest błędne. Podam przykłady tożsame z twoimi.
1. VAT przed zmianą: 105 dostajesz, 108 płacisz, dostajesz zwrotu 8-5=3zł i jesteś na 0.
2. VAT po zmianie: dostajesz 105, płacisz 100, jesteś do przodu 5zł. Płacisz to do skarbówki i jesteś na 0.
Skoro tak chcesz liczyć, no to teraz ryczałt.
1. przed zmianą 105 - 108 = -3  no proszę stratny rolnik ryczałtowy
2. po zmianie 105 - 100 = 5 zł do przodu.
Teraz sobie to policz np ze sprzętem na vacie 23%.
Problem w tym że proporcje wszystkich produktów są inne i wszystko zależy od gospodarstwa. Ale gadanie, że Vatowiec będzie na minus jest nieprawdą i bezmyślnym lamentem. Jeżeli VATowiec po zmianie będzie na minus, to ryczałtowiec przed zmianą był cały czas dukany w d*pe. Po zmianie vatowiec po prostu VATu nie zapłaci w produkcie, ale będzie go musiał zanieść do skarbówki.
Niby nic, ale jaki efekt psychologiczny. Kaczor jednak umie w dzielenie grup społecznych, to jego motto: "Dziel i rządź".
Widzę, że vatowcy myślą, że jak nie dostaną zwrotu, to są oszukani. Otóż nie, na tym to polega, że czasami trzeba coś tego podatku zapłacić i mimo tego i tak wychodzi się lepiej niż na ryczałcie. W każdym gosp będzie to wyglądało inaczej. Mówienie o tym, że vatowiec straci jest śmieszne.

Edytowane przez Izyth0r
  • Like 3
Opublikowano (edytowane)
41 minut temu, poosa21 napisał:

Sprzedam coś za 100 netto i 5 vat który muszę,, oddać,, do skarbowego czyli wpłacam 5zl, ale gdy kupię nawóz za 100netto i 8 vat z czego 8zl,, zwróci,, mi skarbowy to 8-5=3 zł dla mnie. 

A w przpadku gdy sprzedam coś za 100 netto i 5 vat który muszę ,,oddać,, do skarbowego czyli wpłacam 5zl, ale gdy kupię nawóz za 100netto i 0 vat z czego 0 zl,, zwróci,, mi skarbowy to 0 - 5= - 5 dla skarbowego. 

Chyba prościej się nie da. 

VATowiec liczy tylko netto  a VAT to jest cos co sie pałęta- nie Twoje pieniądze i jest do rozliczenia

Ty kupiłes za 100netto i 8zl vat , sprzedales 100 netto i vat 5zl .wyłożyłeś 108 dostałeś 105, w kieszeni brakuje Ci 3zl , które to 3zł masz wpisane w deklaracji do przeniesienia/zwrotu i finalnie w kieszeni masz 0zl mimo ze wydales brutto wiecej niz dostałeś.

11 minut temu, Izyth0r napisał:

Oczywiście że się da. Twoje myślenie jest błędne. Podam przykłady tożsame z twoimi.
1. VAT przed zmianą: 105 dostajesz, 108 płacisz, dostajesz zwrotu 8-5=3zł
2. VAT po zmianie: dostajesz 105, płacisz 100, jesteś do przodu 5zł. Płacisz to do skarbówki i jesteś na 0.
Problem w tym że proporcje wszystkich produktów są inne i wszystko zależy od gospodarstwa. Ale gadanie, że Vatowiec będzie na minus jest nieprawdą i bezmyślnym lamentem. Jeżeli VATowiec po zmianie będzie na minus, to ryczałtowiec przed zmianą był cały czas dukany w d*pe. Po zmianie vatowiec po prostu VATu nie zapłaci w produkcie, ale będzie go musiał zanieść do skarbówki.
Niby nic, ale jaki efekt psychologiczny. Kaczor jednak umie w dzielenie grup społecznych, jego motto: "Dziel i rządź".

Nie nie i jeszcze raz nie , nie wiesz na czym polega rozliczanie  VAT , powtarzam to chyba 20 raz , VATowca interesuja ceny netto reszta to tylko rozliczenie VATu

VAT

1. dostajesz 105 , płacisz 108 = kasowo -3zl , na deklaracji 3zl do zwrotu  , jestes na 0

2.dostajesz 105 , placisz 100 = kasowo +5zl ,na deklaracji 5zl do wplaty , jestes na 0

RR

1. 107 -108 = -1

2.107-100 = 7

Edytowane przez strzechu
Opublikowano
8 minut temu, strzechu napisał:

VATowiec liczy tylko netto  a VAT to jest cos co sie pałęta- nie Twoje pieniądze i jest do rozliczenia

Ty kupiłes za 100netto i 8zl vat , sprzedales 100 netto i vat 5zl .wyłożyłeś 108 dostałeś 105, w kieszeni brakuje Ci 3zl , które to 3zł masz wpisane w deklaracji do przeniesienia/zwrotu i w kieszeni masz 0zl mimo ze wydales brutto wiecej niz dostałeś.

Nie nie i jeszcze raz nie , nie wiesz na czym polega rozliczanie  VAT , powtarzam to chyba 20 raz , VATowca interesuja ceny netto reszta to tylko rozliczenie VATu

VAT

1. dostajesz 105 , płacisz 108 = kasowo -3zl , na deklaracji 3zl do zwrotu  , jestes na 0

2.dostajesz 105 , placisz 100 = kasowo +5zl ,na deklaracji 5zl do wplaty , jestes na 0

RR

1. 107 -108 = -1

2.107-100 = 7

@strzechu A, no to przepraszam, nie jestem na vacie i się zakręciłem. Po prostu w pkt 1 przy vacie nie dopisałem, że jest się na 0 po zwrocie. To co pisałem, to było na podstawie tego co przeczytałem wcześniej u @poosa21. Po prostu się to matematycznie nie zgadzało i to zauważyłem, zapomniałem też o innej stawce vat dla ryczałtowców. Mój błąd.  Niemniej, nie zmienia to faktu, że proporcje produktów nabywanych i zbywanych w zależności od % vat są różne i nie prawdą jest, że vatowiec będzie na minus, jeżeli patrzymy na to z tej perspektywy. Po prostu vatowiec daje podatek w inne łapska.

Opublikowano (edytowane)

Z VATem generalnie to jest tak że płaci go ostatni podmiot który go nie rozlicza... czyli  konsument , ewentualnie mały przedsiebiorca który jest na ryczałcie (rolnik może być całkiem duży)<tylko wtedy VAT przerzuca itak na konsumenta>

Edytowane przez strzechu
Opublikowano

Z tego co tu piszą nie którzy vatowcy wynika że najlepiej było by by vat był jak największy.Wuj tam że dużo zapłaci za towar ,ale potem ile zwrotu wpłynie na konto🥴🤦‍♂️

• Like 2
  • Thanks 1
Opublikowano
7 godzin temu, Izyth0r napisał:

1. VAT przed zmianą: 105 dostajesz, 108 płacisz, dostajesz zwrotu 8-5=3zł

No i dalej nie rozumiem jak vatowiec w 1 przypadku dostaje 3 zł to jak w 2 przypadku nic nie dostaje to nie stratny ??

Dobra to inaczej może trzeba w 1 przypadku zyskuje ? To nie na to samo wychodzi stratny a zyskowny .

Pomijając kogo te vat są itp (że państwowe)

Opublikowano
11 minut temu, poosa21 napisał:

Ale i tak vatowcy na tym stracą bo napewno cena netto nawozu czy paliwa skoczy do góry po obniżce vat. 

Ale dlaczego?przecież zarówno fabryki nawozów ,sprzedawcy operują cenami netto .Czyli nie mają korzyści z vatu,podnieść ceny mogą zawsze czy jest vat czy nie .Jest vat i nie podnosiły cen?

Opublikowano (edytowane)

Psałem już o tym jak ktoś nie kombinuje, to przy produkcji roślinnej i plonach wysokich na vacie dokłada do interesu ,muszą być zakupy maszyn ,wtedy zostaje,trzeba dokładnie policzyć ,większośc nie potrafi

Edytowane przez miwigos
Opublikowano

Witam Jak teraz wygląda sytuacja z odliczeniem pełnego Vatu z samochodu typu Pick-up zaresjeteownaym jak ciężarowy, czy zmieniło się przepisy czy nadal można bez problemu odliczyć? Jeszcze jedno, czy jest jakiś problem z używaniem samochodu do celów prywatnych, czyli np z wożeniem fotelika, przy samochodzie osobowym słyszałem że podczas kontroli może być problem jeżeli kontrolujący zobaczy zamontowany fotelik.

Opublikowano (edytowane)
Dnia 12.01.2022 o 07:47, witejus napisał:

to🥴🤦‍♂️

Dnia 12.01.2022 o 07:59, witejus napisał:

Dnia 12.01.2022 o 08:54, miwigos napisał:

Dnia 12.01.2022 o 09:25, RU68 napisał:

Edytowane przez poosa21
Opublikowano

Tu każdy nauczony zakup maszyny : netto i rabat w postaci - 50% refundacji z PROW. a z PROW będzie słabo w kolejnych latach to stąd to niezadowolenie. Nie każdy kupi maszyny w obecnych cenach, wiadomo ile podrożały.

Opublikowano
13 minut temu, Marl napisał:

Tu każdy nauczony zakup maszyny : netto i rabat w postaci - 50% refundacji z PROW. a z PROW będzie słabo w kolejnych latach to stąd to niezadowolenie. Nie każdy kupi maszyny w obecnych cenach, wiadomo ile podrożały.

Może i dobrze, że z prow będzie słabo. Ceny tych wszystkim maszyn są oderwane od realnych cen rynkowych. Każda dotacja psuje rynek, a rynek maszyn jest rozregulowany kompletnie. Teraz znowu kolejny świetny pomysł na napędzanie sprzedazy agregatów bezorkowych, bo przeciez będzie dotacja do bezorki w kwocie chyba 600zl. Paranoja. 

• Like 1
Opublikowano
30 minut temu, --Przemek-- napisał:

Witam Jak teraz wygląda sytuacja z odliczeniem pełnego Vatu z samochodu typu Pick-up zaresjeteownaym jak ciężarowy, czy zmieniło się przepisy czy nadal można bez problemu odliczyć? Jeszcze jedno, czy jest jakiś problem z używaniem samochodu do celów prywatnych, czyli np z wożeniem fotelika, przy samochodzie osobowym słyszałem że podczas kontroli może być problem jeżeli kontrolujący zobaczy zamontowany fotelik.

Mój us stoi na stanowisku, że 100% vat bez innych warunków można odliczyć od samochodu z jednym rzędem siedzeń. Podwójna kabina to 50% bez innych warunków lub 100% pod pewnymi warunkami np. prowadzenie kilometrówki.

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Poosa ,liczyłeś jak byś sprzedawał na RR ,najprościej to policzyczyć cały rok sprzedane produkty z gospodarstwa netto dodaj 7% vat tak jak byś był na RR wychodzi kwota X, teraz policz za ile kupiłeś do gospodarstwa netto, dodaj vat i wychodzi kwota Y, jeśli X jest wyższy od Y to odejmnij X-Y  = tyle jesteś do tyłu , jesli był zwrot  z skarbówki to go dodaj , u mnie jesli nie kupuje maszyn to nie ma zwrotu, przy obecnych cenach to jestem mocno do tyłu,ogólnie do przodu bo zakupy  środków trwałych przez 15 lat bardzo duże, ale pomału czas uciekać

Edytowane przez miwigos
Opublikowano
2 godziny temu, sebe1033 napisał:

No i dalej nie rozumiem jak vatowiec w 1 przypadku dostaje 3 zł to jak w 2 przypadku nic nie dostaje to nie stratny ??

W pierwszy i drugim przypadku za sprzedaż dostajesz tyle samo 5. Za zakupy w pierwszy przypadku wyjmujesz ze swojej kieszeni 8, ( 8-5=3 tyle us zwraca). W drugi z kieszeni wyjmujesz na zakupy 0 ( 0-5=-5 tyle oddajesz do us). Finalnie w kieszeni jesteś w obu przypadkach na równo.

Opublikowano
1 godzinę temu, Marl napisał:

No u mnie zakup był najdroższy ciągnika i coś tam jakieś male remonty budynków a no i części do maszyn . Prowu nie było . A znam takich co też nie brali prow i są na vacie 

Opublikowano
1 godzinę temu, --Przemek-- napisał:

Ja mam suva do celów firmowych i prywatnych pól vatu do odliczenia bylo.

Opublikowano (edytowane)
17 minut temu, sebe1033 napisał:

Dalej nie rozumiem mieć 3 zł zwrotu , a mieć -5 zł czyli oddać 5 zł to dla mnie jednak różnica 

Żeby zrozumieć musisz odrzucic w rozumowaniu kwestie VATu dla VATowca , nie zajmuj się VATem którego nie wydałeś i nie możesz odliczyć

Kupiłes nawoz za 100netto , sprzedałes zboże za 100netto , jestes na zero.

1. dostajesz 100 + 5 , płacisz 100 +8 = w kieszeni -3zl , na deklaracji 3zl do zwrotu  , jestes na 0

2.dostajesz 100 + 5 , placisz 100 + 0 = w kieszeni +5zl ,na deklaracji 5zl do wplaty , jestes na 0

Liczą się tylko ceny netto.

13 minut temu, poosa21 napisał:

Mam tabelki porobione w Excelu ile bym miał będąc RR i ile mam jak jestem na VAT. Średni vat z zakupów to u mnie 12% w ciągu roku, nie licząc maszyn. 

Kiedyś jak vat był na poziomie 3% było najlepiej a teraz jak buraki i rzepak sprzedaje nav8% to już tak dobrze nie jest. 

Nie wiem czy dobrze robisz tabelki bo nie ma różnicy dla VATowca czy sprzedaje na 3% , 5% czy 8%

Edytowane przez strzechu
Opublikowano
8 minut temu, strzechu napisał:

Żeby zrozumieć musisz odrzucic w rozumowaniu kwestie VATu dla VATowca , nie zajmuj się VATem którego nie wydałeś i nie możesz odliczyć

Kupiłes nawoz za 100netto , sprzedałes zboże za 100netto , jestes na zero.

1. dostajesz 100 + 5 , płacisz 100 +8 = w kieszeni -3zl , na deklaracji 3zl do zwrotu  , jestes na 0

2.dostajesz 100 + 5 , placisz 100 + 0 = w kieszeni +5zl ,na deklaracji 5zl do wplaty , jestes na 0

Liczą się tylko ceny netto

Co mnie to obchodzi . Dobra inaczej jeszcze stan konta mnie interesuje to jak będzie różnica na koncie czy nie ??