Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
44 minuty temu, miwigos napisał:

Też sam sie rozliczam i nie pierdziel że 5 minut ci to zajmuje ,jak byś miał plony na poziomie jak napisałem ,to byś dokładał do interesu ,też jestem w poważnym wieku

Nie da rady dokładać do interesu będąc na VAT, jeżeli w jednym roku jesteś na minus to w innym jesteś na plus i jak zliczysz np 5 lat to musisz być na plus, w przeciwnym wypadku rezygnuj i przejdź na RR. (u mnie rozliczenie za styczeń 7 faktur zajęło mi 12 minut z wysłaniem ich do skarbowego, dłużej czekałem na potwierdzenie).

Opublikowano

Na rzepak rolnicy z żniwa wystawiali jedni na 5 inni na 8 , dopiero po fakcie firma skupująca przysłała sms żeby 8% pisać . Rzepak też może być "spożywczy".

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)
6 godzin temu, poosa21 napisał:

Nie da rady dokładać do interesu będąc na VAT, jeżeli w jednym roku jesteś na minus to w innym jesteś na plus i jak zliczysz np 5 lat to musisz być na plus, w przeciwnym wypadku rezygnuj i przejdź na RR. (u mnie rozliczenie za styczeń 7 faktur zajęło mi 12 minut z wysłaniem ich do skarbowego, dłużej czekałem na potwierdzenie).

Nie dokładam bo kupuje nowe maszyny ,ale z samej produkcji roślinnej to jestem do tyłu ,wpływy z sprzedaży produktów rolnych minimalnie wyższe jak u ciebie

Edytowane przez miwigos
Opublikowano
7 godzin temu, miwigos napisał:

Też sam sie rozliczam i nie pierdziel że 5 minut ci to zajmuje ,jak byś miał plony na poziomie jak napisałem ,to byś dokładał do interesu ,też jestem w poważnym wieku

Dokładnie jak piszesz ale oni tego nie zrozumieją mam często inne zdanie ale tu masz racje

5 godzin temu, luka24 napisał:

Czyli jak sprzedaję rolników zboże to stawka 8% a nie 5%

Zawsze jest 5 procentach chyba że ryczałtowy to 7 nie ma znaczenia na co idzie

Opublikowano

Jak wiadomo fakturę gotówkową można wystawić tylko do 15 000 złotych. Czy w dalszym kupującego dwie takie faktury? Czy może coś się zmieniło?

Czy w dalszym ciągu można wystawić dwie takie faktury w jednym miesiącu na tego samego kupującego? Czy może coś się zmieniło?

Opublikowano
Dnia 3.02.2021 o 07:57, miwigos napisał:

No widzisz nawet nie wierzysz, że w 5 min robiłem wyliczenie :D A zajęło mi to nawet mniej, 5 min z przerwą na papierosa. Mam możliwość w programie takiego policzenia. Wchodzę w rejestr VAT sprzedaży/zakupów wklepuję od daty 01.01.2016 do daty 31.12.2020 zaznaczam "zakupy" i wyskakuje tabela, schodzę na jej dół i mam tam podsumowanie całej pięciolatki, spisuję sumę VAT by zbilansować RR. Tak samo sprzedaż, tu spisuję cenę netto by wyliczyć VAT sprzedaży 5% RR. Mam wszystko przedstawione dla rolnika VAT z programu, jeszcze kalkulator, by wyliczy VAT sprzedaży RR. Dłużej pisałem ten post.

21 minut temu, przemol87 napisał:

Czyżby? A o rzepaku slyszales?Od lipca obowiązuje nowa matryca vat 

https://www.agrofoto.pl/produkcja-roslinna/inne-uprawy/mf-8-proc-stawka-vat-na-nasiona-rzepaku,100381.htm

agrofoto zamiencie  na farmer

Nie ma co zamieniać na farmera, tylko dobrze poszperać, na agrofoto. Pisałem w tym temacie i nie tylko ja, już dość dawno temu.

Opublikowano

Jak masz kontrahentów wszystkich wpisanych ,to może ,ale jednak trzeba wpisać ,wydrukować ,wysłać wydrukować potwierdzenie dostarczenia do skarbówki ,przy nakładach  3 tyś a zbiorach 6 do 8 tyś niema możliwości wyjść na plus ,chyba że masz stary sprzęt i dużo idzie na części ,ja mam wszystek sprzęt  nie stary więc na części idzie bardzo mało 

Opublikowano

Nic nie muszę wpisywać, nic nie muszę drukować. Używam jednego programu księgowego już chyba 10 czy 11 lat, mam tam wszystko archiwizowane, każda faktura  wykazana w US. Parę kliknięć, jak wcześniej pisałem, za dany okres i zestawienie samo się zrobi, nawet za te 10 czy 11 lat też wyliczę w te 5 min. Bzdur tam nie mam, bo za pomocą tego programu wysyłam też deklaracje i teraz JPK, więc całe archiwum jest tak jak dostaje US. Co do maszyn, to większość mam 10-12 letnie. Ostatni nabytek to ładowarka teleskopowa w 2013. Starsze też są, ale w brew pozorom ich utrzymanie jest dużo mniejsze. Jak Ci serwis przyjedzie do "nowego" kombajnu + ciągnika to skasuje tyle że będzie na bizona gotowego do omłotu 😂Inny przykład po 1600 mth w ładowarce padła mi wiskoza i 2,5 tyś. do tyłu, porównaj ją do z zwykłej pompy wody  z Ursusowej szóstki (myślę 200-300 zł) Wracając do meritum, widzę że dajesz się przekonać, a raczej nie wykluczasz, co do czasochłonności moich wyliczeń. Ale jak Cię nie przekonuje fakt, iż jest to wyliczane przez program, a ja podałem Wam tylko finalne dane, to chyba nic Cię nie przekona, no może wizyta u mnie i pokazanie Ci tego na komputerze. Ale cóż jak pisałem wszystko zgodnie ze stanem księgowym w programie  i co trafia do US wysłane z poziomu programu. Tak po prostu jest, a czy dajesz temu wiarę.... Twoja sprawa 🙂

• Like 1
Opublikowano
14 godzin temu, przemol87 napisał:

Czyżby? A o rzepaku slyszales?Od lipca obowiązuje nowa matryca vat 

https://www.agrofoto.pl/produkcja-roslinna/inne-uprawy/mf-8-proc-stawka-vat-na-nasiona-rzepaku,100381.htm

agrofoto zamiencie  na farmer

Masz rację ale nie dotyczy to zbóż jak koledzy sugerowali 😎

Dnia 3.02.2021 o 07:08, gustaww napisał:

Trzeba też uważać jak się sprzedaje towar rolnikówi na pasze żeby było na 8% bo na 5 to tylko konsumpcja.

Ten przepis dotyczy tylko oleistych

Opublikowano
Dnia 3.02.2021 o 10:44, poosa21 napisał:

Jeżeli sprzedaż mu konsumpcje to 5% jak na pasze to 8%, tylko po co rolnikowi konsumpcja więc pozostaje tylko 8%. 

Nie

Opublikowano (edytowane)
8 godzin temu, darolee napisał:

Nic nie muszę wpisywać, nic nie muszę drukować. Używam jednego programu księgowego już chyba 10 czy 11 lat, mam tam wszystko archiwizowane, każda faktura  wykazana w US. Parę kliknięć, jak wcześniej pisałem, za dany okres i zestawienie samo się zrobi, nawet za te 10 czy 11 lat też wyliczę w te 5 min. Bzdur tam nie mam, bo za pomocą tego programu wysyłam też deklaracje i teraz JPK, więc całe archiwum jest tak jak dostaje US. Co do maszyn, to większość mam 10-12 letnie. Ostatni nabytek to ładowarka teleskopowa w 2013. Starsze też są, ale w brew pozorom ich utrzymanie jest dużo mniejsze. Jak Ci serwis przyjedzie do "nowego" kombajnu + ciągnika to skasuje tyle że będzie na bizona gotowego do omłotu 😂Inny przykład po 1600 mth w ładowarce padła mi wiskoza i 2,5 tyś. do tyłu, porównaj ją do z zwykłej pompy wody  z Ursusowej szóstki (myślę 200-300 zł) Wracając do meritum, widzę że dajesz się przekonać, a raczej nie wykluczasz, co do czasochłonności moich wyliczeń. Ale jak Cię nie przekonuje fakt, iż jest to wyliczane przez program, a ja podałem Wam tylko finalne dane, to chyba nic Cię nie przekona, no może wizyta u mnie i pokazanie Ci tego na komputerze. Ale cóż jak pisałem wszystko zgodnie ze stanem księgowym w programie  i co trafia do US wysłane z poziomu programu. Tak po prostu jest, a czy dajesz temu wiarę.... Twoja sprawa 🙂

Czyli masz małe zyski lub sprzedajesz część zboża nie na siebie, przez 15 lat jestem 100 tyś do tyłu, nie licząc odliczenia środków trwałych ,a tam jest konkretna górka ,co do serwisu byli na gwarancji i pierwsza wymiana oleju ,następne wymiany sam robię  ,awarii  na szczęście brak, jedna drobna lokalny fachowiec zrobił 

Edytowane przez miwigos
Opublikowano
6 godzin temu, henio2 napisał:

Masz rację ale nie dotyczy to zbóż jak koledzy sugerowali 😎

Ten przepis dotyczy tylko oleistych

Łubin , peluszka na ile % ?

Opublikowano
10 godzin temu, Sadek napisał:

5 minut zestawienie opłacalności VAT i tu nic nadzwyczajnego, a ile czasu rozliczenie miesiąca np. 30 FV, też 5 minut?

Chyba nie czytasz ze zrozumieniem, albo nie do końca czytałeś . Rozprawa idzie o zestawienie opłacalności VAT, a nie wklepywanie miesiąca dla rozliczenia z US. Wiadomo, że to drugie trochę czasu zajmie.

7 godzin temu, miwigos napisał:

Czyli masz małe zyski lub sprzedajesz część zboża nie na siebie, przez 15 lat jestem 100 tyś do tyłu, nie licząc odliczenia środków trwałych ,a tam jest konkretna górka ,co do serwisu byli na gwarancji i pierwsza wymiana oleju ,następne wymiany sam robię  ,awarii  na szczęście brak, jedna drobna lokalny fachowiec zrobił 

Ciężko mi polemizować z pojęciem "małe zyski" mam jakie mam. Z mojego punktu widzenia to trochę wieje w Twoich wyliczeniach huraoptymizmem, przynajmniej w produkcji jaką ja prowadzę, to jest 1/3 rzepak i 2/3 pszenica. Koszty na poziomie 3000 i przychód do 8000, zysk z 1ha 5000 - chylę czoła. Nie mówię że nie, bo jak trafisz z plonem i ceną to nawet do 10 tyś. na pszenicy i rzepaku się da, ale ile takich lat mamy?. Dla mnie to sci-fic w skali wielolecia. W sumie to bardzo dawno nie liczyłem faktycznych, ale tak z grubsza w głowie, to koszt liczę na poziomie brutto 4500 a przychód 6500 czyli zysk 2000/1ha, bez dopłat oczywiście. No i tak mniej więcej z księgowości wychodzi. Poniżej masz pełne dane za 2016-2020:

Sprzedaż: brutto 3.715.219,06 zł, netto 3.529.453,50 zł, VAT 185.765,56 zł

Zakupy: brutto 2.574.859,47 zł, netto 2.298.564,57, VAT 276.294,90 zł

z tego wychodzi dochód brutto 1.140.359,59 zł, w tym VAT odzyskany  90.529, 34 zł. Dało to brutto 1854,24 zł zysku rocznie z 1ha.

Sprzedaż teoretyczna dla RR 3.529.453,50+7% = 3.776.515,25 zł w tym VAT 247.061,75 zł 

Bilans VAT dla RR zyskaliśmy 7%, czyli 247.061,75 - 276.294,90 (nieodzyskany z zakupów) = -29.233,15 zł, czyli strata VAT

Więc mi różnica ostatecznie wychodzi na korzyść VATowca 90.529,34+29.233,15=119.762,49 zł.

Poprzednio gdzieś coś byka zrobiłem w obliczeniach RR te są poprawne, zresztą łatwo sprawdzić skoro podałem w zasadzie wszystkie dane.

To tyle, to mówi moja księgowość, a czy ktoś temu zawierza czy nie .... nie wnikam.