Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Od lipca tylko miesięczne rozliczenie ,wchodzą nowe deklaracje

Opublikowano

Wszyscy na miesieczne rozliczenie JPK i DEKLARACJA na jednym druku będzie

Opublikowano

@Mikruss Dlaczego do du...py? Jeżeli w tej chwili rozliczasz się kwartalnie (jak ja) to JPK co miesiąc a deklaracja co kwartał. Jeżeli wszystko na jednym dokumencie elektronicznym i z programu to raczej na mniej roboty i pomyłek jeżeli wprowadzą jeszcze funkcjonalności i udogodnienia do programu emicrofirma MF z którego akurat ja korzystam. Dodatkowo wcześniejszy zwrot kasy. Teraz i tak wszystko wiedzą z JPK i programy (serwery) analizujące dane dużo wiedzą.

Opublikowano (edytowane)
15 godzin temu, agrarmrc napisał:

@Mikruss Dlaczego do du...py? Jeżeli w tej chwili rozliczasz się kwartalnie (jak ja) to JPK co miesiąc a deklaracja co kwartał. Jeżeli wszystko na jednym dokumencie elektronicznym i z programu to raczej na mniej roboty i pomyłek jeżeli wprowadzą jeszcze funkcjonalności i udogodnienia do programu emicrofirma MF z którego akurat ja korzystam. Dodatkowo wcześniejszy zwrot kasy. Teraz i tak wszystko wiedzą z JPK i programy (serwery) analizujące dane dużo wiedzą.

do du***y jest nawet obecnie, co miesiąc muszę zanieść faktury księgowej a czasem po prostu ich potrzebuję, ba-przelewy puszczam nie od razu ale z terminem płatności faktury a czasem jest on 30dniowy  więc potem muszę pamiętać zanieść potwierdzenia.

Ogólnie VAT7K był super kiedyś w sytuacji gdzie nie robiło się bóg wie jakich zakupów (raz na rok jakaś maszyna/inwestycja) i jeden kwartał ze sprzedażą (plony), poza tym szło to łatwo i przyjemnie ogarnąć (przed oddaniem faktur księgowej patrzyłem ile ich mam i czy wszystko warto z nich odliczać a nieraz kupione do gospodarstwa ale faktura na kilka zł to wywalałem ją bo opłata u księgowej wychodzi jakoś tak że od rozliczenia jest 60-65 zł + każde rozpoczęte 30faktur to 60-65zł-ja tam przeliczam to na koszt rozliczenia 1 faktury). Teraz nie da rady bo trza korygować co miesiąc i tak i tak. Ogólnie jest gorzej niż było ale jeszcze się opłaca bo rząd jest durny wg mnie - tak gdybałem i zamiast 500+ i innych pierdół obniżyli stawkę VAT z 23 na 19-20 to nie wiem czy byłby sens z zabawą w VAT. Obecnie jeszcze jest ale trzeba myśleć.

Dnia 12.04.2020 o 10:01, sebe1033 napisał:

A jak masz "lewą " kasę odrazu sam się przyznajesz -dojdą w końcu .

Mieszkam z rodzicami (oni płacą za dom/ogrzewanie itp), miałem z 10 lat kasę z dopłat w skarpecie/banku ziemnym 😉, pracuję legalnie poza gospodarstwem i wszystko inwestuję czyli kasa z tego co sprzedałem + dopłaty - jak się nie wygłupi człowiek przy czynnościach sprawdzających lub kontroli to nie czepią się. Gorzej jak się przegnie z tą ilością wydanej kasy bo pralnie kasy zauważą od razu.

Dnia 12.04.2020 o 12:27, miwigos napisał:

Od lipca tylko miesięczne rozliczenie ,wchodzą nowe deklaracje

dla wszystkich czy tylko dla nowych?

14 godzin temu, wielkopolskibamber napisał:

Na tą chwile kwartalne rozliczanie już nic nie daje.

a coś więcej?

Edytowane przez Nikita_Bennet
Opublikowano

Ja wole kwartal bo raz ze sprzedaz mam tylko kilka razy w roku, czasami trzeba sie dobrze wstrzelic z jakims grubszym zakupem w dany kwartal aby byl zwrot albo zeby w momencie sprzedazy (vatu do oddania powiedzmy z 8 tys) nazbierac zakupowych aby tego nie placic. Teraz jak bede mial co moesiac to doopa, bedzie trzeba jeszcze bardziej kombinowac.

Co do programu emiktofirma to dobrze by bylo aby go usprawnili bo w zakupach ilosc jest do 0,00 a czesto jest ilosc podana z dokladnoscua 0,000 i trzeba kombinowac z cena aby wyszlo to co na fv albo sam robi bledy w liczeniu i nie da sie poprawic. Moze nie duze bo o kilka groszy ale takie cos jest niedopuszczalne....

No i po 3cie  rak bazy kontrahentów z bazy gus czyli wpisuje NIP i sam pobiera dane a tu trzeba klepac recznie wszystko.

Opublikowano

Witam mam małe pytanie 

Czy jeżeli otrzymałem od mamy darowizne 9 tyś i od wuja ( brata mamy ) 7 tyś, to czy muszę obowiązkowo zgłosić to do US? Czy zgłaszamy tylko wartości kwoty powyżej 9 tyś w przypadku 1 grupy i kwoty powyżej 7 tyś w przypadku 2 grupy. 

Opublikowano

Ok, a jak jest z amortyzacja i sprzedażą sprzętu i innych rzeczy. Czy jest na początku jakiś spis środków trwałych czy coś? 

Czy tylko to co kupimy już będąc na vacie? 

Opublikowano
Dnia 13.04.2020 o 19:09, Sadek napisał:

Na zgłoszenie jest 6 miesięcy, zadzwoń na infolinię US i wszystkiego się dowiesz.

Od 1 grupy do 9700 zł nie trzeba zglaszac wogole czyli mamy taty 

Od 2 grupy do 7200 nie trzeba zglaszac czyli wujka ciotki 

Powyżej tych kwot już trzeba 

Opublikowano

Ludzie dlaczego tak sobie życie komplikujecie Jak ktoś z rodziny daję ci $$$ a zwłaszcza rodzic  to choć było by to 100 tys nie musisz tego zgłaszać do us Bo od tego się nie płaci podatku . Ale widzę że nasz naród robi sobie sam pod górkę .

Jedynie zgłasza się darowiznę typu ziemia maszyna ale to robi z reguły już kancelaria  A nie $$$ .

Opublikowano
8 godzin temu, Emil39 napisał:

Ludzie dlaczego tak sobie życie komplikujecie Jak ktoś z rodziny daję ci $$$ a zwłaszcza rodzic  to choć było by to 100 tys nie musisz tego zgłaszać do us Bo od tego się nie płaci podatku . Ale widzę że nasz naród robi sobie sam pod górkę .

bzdury do tych 9700 zł nic nie zgłaszasz , a powyżej tylko przelew którą darowizną zgłaszasz i nic nie płacisz -żadnego podatku .

A tak jak nic nie zgłosisz to potem będziesz się tłumaczył np ktoś dostanie dużą kasę i kupi mieszkanie zaraz mam pytanie z US skąd ma taką kasę 

• Like 1
Opublikowano
12 godzin temu, Emil39 napisał:

Jedynie zgłasza się darowiznę typu ziemia maszyna ale to robi z reguły już kancelaria  A nie $$$ .

darować dobrze opisanym przelewem, zgłosić i mieć z bani.

Opublikowano
Dnia 17.04.2020 o 14:54, Sadek napisał:

Po to zgłosić do US żeby w kpir nie wyszło że za więcej kupujesz niż sprzedajesz.

Tak czy tak wyjdzie bo dopłaty np. nie są o podatkowane i odszkodowani również 

Opublikowano

Teoretycznie tak, ale  dopłat, odszkodowań jak i zwrotu akcyzy nie musisz zgłaszać do US w razie kontroli masz decyzję (darowizny nie pokażesz bo nie zgłoszona), inaczej sytuacja ma się do darowizny którą trzeba zgłosić w przeciągu pół roku, po terminie może być podatek. 

Ktoś wcześniej pisał że zwrot z US wpływa na konto do płatności tylko VATu, u mnie wpłynęło na zwykłe konto.

Opublikowano
1 godzinę temu, Sadek napisał:

Teoretycznie tak, ale  dopłat, odszkodowań jak i zwrotu akcyzy nie musisz zgłaszać do US w razie kontroli masz decyzję (darowizny nie pokażesz bo nie zgłoszona), inaczej sytuacja ma się do darowizny którą trzeba zgłosić w przeciągu pół roku, po terminie może być podatek. 

Ktoś wcześniej pisał że zwrot z US wpływa na konto do płatności tylko VATu, u mnie wpłynęło na zwykłe konto.

To jak dostaniesz na urodziny prezent 50 tys to też będziesz zgłasza ludzie są luki w przepisach Tylko trzeba je wykorzystać jak to robią nasi urzędnicy .

Opublikowano

Pewna sytuacja: dostałes na urodziny 50tys. nie zgłosiłeś do US, Kupiłeś np jakąś maszyne za 100tys a na koncie miałeś 50 tys, składasz deklaracje i zwrot vat a us zapyta skąd miałeś te 50tys?