Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
18 godzin temu, BENNY82 napisał:

Na vat jestem 8 lat i zapłaciłem do skarbówki 32  zł zwrotów nie liczyłem ale kilkadziesiąt tyś. Jak sie ma łeb i inwestycje do zrealizowania to polecam.

Beny a czy to nie jest tak że państwo ma wtedy wszystko pod lupą, widzi wszystkie twoje przychody i rozchody, nic .na czarno nie dorobisz? I czy przy chęci przejscia ma ryczałt czy np. Zapszestaniu prowadzenia gospodarstwa urząd nie zechce wyrównania bilansu? Tak ma mój znajomy, po 8 latach kończy i teraz zwraca powoli cały vat jaki sobie odliczył aby bylo 0=0

Opublikowano
14 godzin temu, 20CBR12 napisał:

A jest??? Przecież to suw czyli jak najbardziej nadaje się do jazdy w offroad /po polu.. Czyli US jak najbardziej nie może mieć zastrzeżeń do takiego samochodu! 

Właśnie jak pisałem wyżej raz trzeba znać przepisy a dwa ich interpretacje- BMW X5 nie jest autem luksusowym dla US

Seria 5 nie x5.

Opublikowano
38 minut temu, GRZES1545 napisał:

Beny a czy to nie jest tak że państwo ma wtedy wszystko pod lupą, widzi wszystkie twoje przychody i rozchody, nic .na czarno nie dorobisz? I czy przy chęci przejscia ma ryczałt czy np. Zapszestaniu prowadzenia gospodarstwa urząd nie zechce wyrównania bilansu? Tak ma mój znajomy, po 8 latach kończy i teraz zwraca powoli cały vat jaki sobie odliczył aby bylo 0=0

Zwrot vatu ze srodków trwałych tez podlega zwrotowi w 100%?

Opublikowano
11 godzin temu, slawekz1975 napisał:

odnosnie kontroli szwagra zarobil sobie na uslugach 10tysi i wplacil sobie je na konto aby kredycik splacic i us go grzecznie zapytał skjad ta kasa no i musial krecic malao tego sprawdzili gdzie mieszkaj jego siostry itp isprawdzali konta czy czasem mu ktos nie pozycza kasiory bez podatku od czynnosci drugi szwagier mial firme i dzwonił sobie do  zony a miał sekundowe naliczanie i bach us odrzucil te rozmowy bo nie zwiazane z działalnoscia gosp sprawdzali telefony itp takze z tym vatem było dobrze ale za PO za morawieckiego bedzie duzo kontroli bo 500+ itp rolnikow do tej pory ulgowo traktowali

Ty tu sławuś bajek nie opowiadaj hahaha że US w telefonach grzebie i sprawdza gdzie siostry mieszkają  swagrowe

nie wiem na jakich usługach ten twoj swagier zarobił te 10 000  że  US się nim zainteresował 

zarobić mu wolno , na to też przepisy sa

więcej  wydał niż zarobił    😀 bo to  uruchamia US a nie faktura z ciucholandu

nie wiem czy się dobrze domyślam ale na to wygląda że swagier żeby zmylić US wpłacił sobie to co zarobił na konto  jak mu się to nie udało to powiedział że mu siostry podarowały i mają takie prawo do jakiejs tam kwoty bez podatku ale US trzeba pokazać skąd miały , a jak one podobnie zarabiaja to mają podobny kłopot

Opublikowano
11 godzin temu, slawekz1975 napisał:

odnosnie kontroli szwagra zarobil sobie na uslugach 10tysi i wplacil sobie je na konto aby kredycik splacic i us go grzecznie zapytał skjad ta kasa no i musial krecic malao tego sprawdzili gdzie mieszkaj jego siostry itp isprawdzali konta czy czasem mu ktos nie pozycza kasiory bez podatku od czynnosci drugi szwagier mial firme i dzwonił sobie do  zony a miał sekundowe naliczanie i bach us odrzucil te rozmowy bo nie zwiazane z działalnoscia gosp sprawdzali telefony itp takze z tym vatem było dobrze ale za PO za morawieckiego bedzie duzo kontroli bo 500+ itp rolnikow do tej pory ulgowo traktowali

z telefonami coś jest bo odliczam 100% od neta i stacjonarki. No i ostatnio się czepili jak to 100%? Powiedziałem że net do gospodarstwa a stacjonarka nie jest używana co widać na fakturach a jest bo jest taniej. Pokazałem im fakturę za 3 komórkowe+1karta sim do neta z której nic nie odliczam a jest na G.Rolne i odpuścili choć kobitka dopytywała czemu nie odliczam po 50 % z za stacjonarkę i 50 z komórek bo wg niej wyjdzie tyle samo (ja jej że owszem ale wydać muszę 2x tyle a potem wykazać skąd mam na to kasę-> odpuściła). 

Opublikowano
GRZES1545 napisał:

18 godzin temu, BENNY82 napisał:

Na vat jestem 8 lat i zapłaciłem do skarbówki 32  zł zwrotów nie liczyłem ale kilkadziesiąt tyś. Jak sie ma łeb i inwestycje do zrealizowania to polecam.

Okres amortyzacji maszyn to 5 lat, budowlanki 10 lat. Jeżeli od inwestycji nie minęło wystarczająco czasu to zwraca niezamortyzowaną część VATu

• Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, GRZES1545 napisał:

Grzesiu to nie jest tak ja rok temu też zrezygnowałem i nic nie musiałem dopłacać jedynie są tylko dwie kwestie jeśli bierzesz jakieś maszyny na prow to musi być na vacie 5 lat kalendarzowych jeśli nie chcesz nic zwracać, na nieruchomości z 10 lat

Opublikowano
1 godzinę temu, jacek1296 napisał:

Seria 5 nie x5.

A przepraszam moje niedopatrzenie - seria 5 tymbardziej nie należy do aut luksusowych według US, to przecież zwykly samochodów 

Opublikowano
Przed chwilą, marulekk napisał:

Grzesiu to nie jest tak ja rok temu też zrezygnowałem i nic nie musiałem dopłacać jedynie są tylko dwie kwestie jeśli bierzesz jakieś maszyny na prow to musi być na vacie 5 lat kalendarzowych jeśli nie chcesz nic zwracać, na nieruchomości z 10 lat

Mam pytanie w jakim miesiącu wyszedłeś z VAT,co z zapasami nawozy ,opryski ,paliwo,zboze w magazynie z tego tez musialeś się rozliczyć i oddac vat chyba

Opublikowano

@marulekk dlaczego przeszedłeś na ryczałt? Mialem ochotę przejść na vat ale nie chcę być na smyczy, wolę dorobić spokojnie i dołożyć do gospodarki, ale będę cały czas analizował te przepisy może wejdą jakieś ułatwienia w co wątpie.

Opublikowano (edytowane)

No VAT to smycz😄ciężki łańcuch 

czytam i to jednak prawda. Chłop polski to przygłupek. Nie rozumie, sam nie sprawdzi tylko słucha drugiego przygłupka, samemu czytać się nie chce. Tylko strach bo us , bo kontrol

jezeli ktoś inwestuje , kupuje nowe maszyny , dużo czesci , buduje itp i nie jest na VAT to jest zwyczajnym regularnym debilem

ktos kto zbiera i sieje bez większych inwestycji , z małym parkiem maszynowym  o który średnio dba i nie kupuje dużo czesci to ryczałt.

ale inwestować i pozbawiać się zwrotu VAT to czysty debilizm

+1 pkt ostrzeżeń za prowokowanie do kłótni i wyzywanie innych użytkowników

Edytowane przez danielhaker
  • Like 1
  • Haha 1
Opublikowano (edytowane)

A nie jesteś na smyczy? Co miesiąc piszesz JPK czy nie? Kupujesz więcej niż masz dochodu cały czas, sprzedajesz coś bez wiedzy państwa, jak tak to kwestia czasu ktoś życzliwy kiedyś może zeobić Ci przysługę. A druga sprawa ile można inwestować?  Jak ktoś kombinuje i ma różne źródła dochodu przy gospodarstwie to może  się opłacać, szczególnie jak prowadzi inną działalność. 

A skoro taki z Ciebie uczony, to podziel sie wiedzą napisz jak wygląda u Ciebie gospodarski rok na vat. Skoro jest tak sielankowo @masa24 🤨

forumowiczowe czytajcie wyżej ,, nie jesteście na vat to jestescie debilem"

Edytowane przez GRZES1545
Opublikowano

Ale co mam ci mówić skoro nie rozumiesz prostych rzeczy ?? Policz sobie ile vatu jest przy zakupie nowych maszyn za 500 000 brutto 

rok na VAT bez inwestycji i kupowania czesci tylko same nawozy środki i sprzedaż zboża zamyka się mniej więcej na 0. Ja zaczynałem od 0 wiec inwestuje każdego roku bo muszę wiec jak ma mi się to nie opłacać ?

czesc z was chyba naprawdę nie rozumie słowa pisanego. Jeżeli ktoś inwestuje a chyba grom osób kupowało maszyny z prow to VAT jest dla nich. Jeżeli 5 hektarów koło domu to ryczalt

co z tego ze podam ci dokładne liczy skoro nie polapiesz się w tym co ja robię i jak. Dochód dopasowuje do liczby hektarów a działki bez umowne idą na ryczałt 

Opublikowano

jak by sie Morawiecki uparł to by wszyscy wrócili na ryczalt ale na rolnikow troche przymykaja oko i nie ma kontroli czestych sam jak bylem na vacie to biegałem za fakturami kosztowymi zboze na wuja odstawialem miałem tez kase spoza gospodarstwa to pasowało brac na PROW rolnosrodowiskowe  restrukturyzacyjne za buraki itp itd i sie kupowało nowe maszyny ale jak przyszlo z 20 byków sprzedac na fv a kupic cielaki bez fv usługi mlocenie koszenie  bez fv to wyszłem i nie zaluje

• Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano
24 minuty temu, masa24 napisał:

Ale co mam ci mówić skoro nie rozumiesz prostych rzeczy ?? Policz sobie ile vatu jest przy zakupie nowych maszyn za 500 000 brutto 

rok na VAT bez inwestycji i kupowania czesci tylko same nawozy środki i sprzedaż zboża zamyka się mniej więcej na 0. Ja zaczynałem od 0 wiec inwestuje każdego roku bo muszę wiec jak ma mi się to nie opłacać ?

czesc z was chyba naprawdę nie rozumie słowa pisanego. Jeżeli ktoś inwestuje a chyba grom osób kupowało maszyny z prow to VAT jest dla nich. Jeżeli 5 hektarów koło domu to ryczalt

co z tego ze podam ci dokładne liczy skoro nie polapiesz się w tym co ja robię i jak. Dochód dopasowuje do liczby hektarów a działki bez umowne idą na ryczałt 

widzisz jasiu sam jesteś złodziejem na dodatek debilem

co to znaczy że ty bucu dochód dopasowujesz ???

okradasz tych uczciwych i jeszcze od debili wyzywasz !!!

urząd skarbowy już do ciebie jedzie oszołomie  hahaha

Opublikowano
15 minut temu, ordynator napisał:

widzisz jasiu sam jesteś złodziejem na dodatek debilem

co to znaczy że ty bucu dochód dopasowujesz ???

okradasz tych uczciwych i jeszcze od debili wyzywasz !!!

urząd skarbowy już do ciebie jedzie oszołomie  hahaha

Mysle ze nikogo nie okradam. Ze względu na to ze mam mózg i duza ilość hektarów nie na siebie mogę prowadzić sprzedaż na kogoś innego . Jeżeli miałbym tylko to co figuruje na mnie sprzedawalnym wszystko na siebie. Ale to trzeba mieć trochę mózgu a nie narzekać na rząd Ukrainę morawieckiego i grupę azoty 

przy inwestycjach VAT się opłaca i daje duza nadwyzke. Kończę ten temat bo z bezmózgami nie chce mi się dyskutowax

• Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano

Ktos cos słyszał ze jezeli ktos ma dochod 200tys na rok trzeba będzie przechodzić na VAT.  Jak będzie się miało ileś hektarów to też ale nie wiem dokładnie ile ale coś koło 50h

Opublikowano

Pani z us kiedys do mnie dzwonila bo mialem kontrole w zwiazku ze zwrotem vatu i przu luznej rozmowie sama powiedziala ze u rolnika zawsze bedzie nadplacony bo sprzedaje na 5 lub 8 % a zakupy w wiekszosci 8 i 23 %. Bardzo rzadko sie zdarza aby rolnik musial dopłacać  do us....

Opublikowano
1 godzinę temu, masa24 napisał:

No VAT to smycz😄ciężki łańcuch 

czytam i to jednak prawda. Chłop polski to przygłupek. Nie rozumie, sam nie sprawdzi tylko słucha drugiego przygłupka, samemu czytać się nie chce. Tylko strach bo us , bo kontrol

jezeli ktoś inwestuje , kupuje nowe maszyny , dużo czesci , buduje itp i nie jest na VAT to jest zwyczajnym regularnym debilem

ktos kto zbiera i sieje bez większych inwestycji , z małym parkiem maszynowym  o który średnio dba i nie kupuje dużo czesci to ryczałt.

ale inwestować i pozbawiać się zwrotu VAT to czysty debilizm

To mi uzasadnij sens bycia vatowcem jak masz 2 mln kredytu za ziemię do spłaty?

Opublikowano

A co ma piernik do wiatraka bo nie bardzo rozumiem sens tej wypowiedzi ?? 
od ziemi nie ma odpisu VAT, mówiłem o innych inwestycjach

vat od przychodu jest od dawna ale nie dotyczy rolników , nie ms żadnego wymaganego przejścia na VAT powyżej ilus hektarów. Glupoty

Opublikowano
21 minut temu, masa24 napisał:

Mysle ze nikogo nie okradam. Ze względu na to ze mam mózg i duza ilość hektarów nie na siebie mogę prowadzić sprzedaż na kogoś innego . Jeżeli miałbym tylko to co figuruje na mnie sprzedawalnym wszystko na siebie. Ale to trzeba mieć trochę mózgu a nie narzekać na rząd Ukrainę morawieckiego i grupę azoty 

przy inwestycjach VAT się opłaca i daje duza nadwyzke. Kończę ten temat bo z bezmózgami nie chce mi się dyskutowax

Kilka stron udowadniania że bycie na VAT się opłaca a na koniec się przyznaje że część sprzedaje na "szwagra" RR i jest zwykłym oszustem podatkowym . Inwestuje i kupuje ropę , ŚOR i nawozy na gospodarstwo VAT i na nie sprzedaje tyle aby sie nie czepili a zysk realizuje przez RR . Innych wyzywa od debili a sam bardzo bystro przyznaje się na forum publicznym ze swojego przekrętu.

• Like 6