Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
5 godzin temu, pedro2 napisał:

Sprzedaż bydła vatowiec dla ryczałtowca może być płatność gotówką do ręki? 

odwrotnie jak chcesz Vat odzyskać to nie może być , jakbyś kupił jako Vatowiec bydlaka od ryczałtowca to Ty (tak ty) wypisujesz mu fakturę RR i koniecznie przelew (chodzi o to że to żaden przekręt) i wtedy możesz odliczyć vat od kupna 

Opublikowano
1 godzinę temu, miwigos napisał:

Bez zakupów maszyn na zero nie idzie wyjść ,chyba że ktos konbinuje ,lub ma stary sprzet i dużo napraw

Mam same uprawy polowe i przy zakupie samego diesla, nawozów, opłat typu energa 50%, telefon + drobne zakupy tego co trzeba naprawić wychodzi się na zero czyli na tyle na ile byłbym na ryczałcie.
Wystarczą większe remonty maszyn lub nawet wymiana kompletu opon w ciągniku (przymierzam sie do wymiany w MTZ 952) i jest sie na plusie.

Opublikowano
zależy bo jak komuś zbiże rośnie bez ponoszenia nakładów to nie wyjdzie na tym, ale tak jak kolega mówi kup nawozy, opryski, ON, energie, do tego byle jaka wymiana oleji w maszynach lub remonty w budynkach co roku coś jest, i jeśli tak jak znajomy ma produkcje ekologiczną u niego największy koszt to pracownicy sezonowi i przy drogim produkcie by tylko tracił chociaż nie spał po nocach jak brał na modernizacje sprzęt czy nie przejść na VAT, ale za duży zysk wykazuje żeby to się opłaciło, u mnie przy produkcji roślinnej dużo na plus wychodzę bo się ciągle rozwijam, dużo sprzętu, duże koszty obróbki pola i na plus się wychodzi
Opublikowano
2 godziny temu, sebe1033 napisał:

odwrotnie jak chcesz Vat odzyskać to nie może być , jakbyś kupił jako Vatowiec bydlaka od ryczałtowca to Ty (tak ty) wypisujesz mu fakturę RR i koniecznie przelew (chodzi o to że to żaden przekręt) i wtedy możesz odliczyć vat od kupna 

O tym wiem. Początkiem grudnia sprzedalem kilka krów w tym jedna dla ryczałtowca, wystawiłem fv tak jak się należy i płatność gotówką. Teraz znowu sprzedaję i jeden zaczął mnie uświadamiać, że musi być przelewem... Stąd pytanie

Opublikowano
7 godzin temu, Thomas2135 napisał:

Tak bez problemu, ale powyżej 15 tyś zł to już chyba przelew wskazany. Sam nieraz wystawiam gotówke faktury.

Po co przelew? Limit 15 tysięcy jest ważny tylko dla przedsiębiorców co chcą wrzucić fakturę w koszty, w innym przypadku jest to bez sensu, za koszenie kukurydzy wystawiam faktury gotówkowe i po 40 tysięcy, nikt ani księgowa ani US nie miał problemów a że odbiorcą jest rolnik to nie ma znaczenia bo nie rozlicza podatku dochodowego

Gość Robercik1
Opublikowano

Mam pytanie czy zmieniły się przepisy odnośnie odliczania vatu za energię elektryczną jesli na fakturze nie ma NIP . moja księgowa nie chce rozliczać energi jeśli na fakurze z eregi nie ma NIP a jeśli wystapi sie do zakładu energetycznego o wpisywanie NIp na rachunku to chcą cię przenieść na stawkę przemyslową a to już sie nie opłaca ..................... Ktoś coś w tym temacie móglby podpowiedzieć byłbym wdzięczny:)

Opublikowano

Mam problem poniewaz pracuje za granica na pelny etat .do tego posiadam 100 ha gospodarstwo obecnie ja skladam wnioski o doplalty ojviec pracuje w polsce na etat .jestesmy na ryczalcie . Chcialbym przejsc na vat jedniczesnie pracujac w niemczech czy moge wydzierzawic dziewczynie 20 ha zeby dostac na nia prow i zalozyc dzialalnosc gospodarcza ? Czy do rozliczen vat potrzeba pelnego przepisu gospodarstwa bo jak rozliczyc 15 tys litrow paliwa na 20 ha ? Chce zakupic nowy ciagnik a jednoczesnie chce pracowac za granica bo mam dobra kase . Jak to zrobic ? 

Opublikowano

ale żeś obrotny i tu i tu , i jeszcze dajcie kasy ...

A co to US obchodzi że wydzierżawiasz pole dziewczynie , umowę piszesz i już , najwyżej podatek od dzierżawy płacisz (właśnie jest czy niema taki ?) A paliwo to co sobie kupisz to odliczasz , to co dziewczyna to już on rozlicza, 

36 minut temu, emtezecik napisał:

czy moge wydzierzawic dziewczynie 20 ha zeby dostac na nia prow i zalozyc dzialalnosc gospodarcza ?

a tu to żeś namieszał to chcesz prow czy działalność brac na dziewczynę , a ona chociaż wie o tym 😶🤣 co kombinujesz

Opublikowano

nie na slupa. pracuje w goerlitz . a ze mam firme w polsce bo jase inwestuje z de to zle ze przyszedl czas na vat . nie ma teraz prow bo nabor sie skonczyl . bardziej mi chodzi o vat bo w lutym przychodzi nowy kon pociagowy. ogolnie to piszcie co chcecie bo jest post od kumpla wiem ze to co wydzierzawi dziewczynie to moze ON rozliczyc ale pytanie jest czy 1 ha i przejscie na vat i sprzedawac cale zboze i rozliczac cale koszta ze 100 ha gospodarstwa majac jedynie hektar ?

Opublikowano

nic nie stoi na przeszkodzie abyś miał na VAT gospodarstwo i firmę  (miałem tak) - nie było problemów z rozliczeniem - nawet fajnie wychodziło bo koszty gospodarstwa wrzucałem w firmę i pomniejszałem nie tylko VAT ale i dochodowy (w działalności miałem wpisane usługi rolnicze)

Opublikowano
nie chodzi o firme i godpodarstwo . chodzi zeby gospodarstwo bylo rozLiczane na zasadach ogolnych vat ale wszyscy domownicy pracuja na etat . nikt nie jest na krus nikt nie bierze modernizacji itd chodzi zeby wydzierzawic pole wlasne dzuewczynie zeby placila krus i rozliczala vat a dzierzawy z agencji zeby zostaly dalej na mnie bo ich nie przepisze . po krotce tak wyglada ten przypadek . ja mu doradzam zeby zjechal i na siebie wszystko zrobil krus prow i vat jak to rozwiazac
Opublikowano

może być ciężko  jeśli będzie kontrola. 1 ha i koszta na 100 nie ma szans. U mnie na kontroli pytała właśnie o takie rzeczy ale tyle, że ja mam więcej pola i odpuściła. 

Opublikowano

tak jak Michał pisze koszty muszą być realne - na 20ha 15000l ON nie przejdzie.

w DE może mieć działalność, a w Polsce KRUS + VAT. nie da się w PL pracować, mieć gospodarstwo i być na KRUS - z automatu ZUS

Opublikowano

to i tak sporo jak na 50 opasów tyle paliwa. U mnie na ponad 100 ha idzie 6,5-7 tys a hodowlę sezonową też mam. Ale nawet jakbym miał 50 opasów to w 9 tys bym się zmieścił na pewno 

Opublikowano
no ja mam teraz dobrze ponad 100 ha ale tez duzo kasuje ugorow wyrywam drzewa korzenie itd i mi idzie ok 8 tys. z tym ze samym mtz opierd cala powierzchnie . ale juz mi przepuklina wychodzi od jazdy tym dziadostwen