Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Gość ZosiaSamosia
Opublikowano
54 minuty temu, darolee napisał:

Nie musi być, to znaczy ewentualnie można samemu opisać, by nie zapomnieć co i po co i uniknąć zbędnych pytań urzędu. Nr rejestracyjny to przy tankowaniu raczej a nie przy zakupie części. Ja jak tankuję auto to nie wpisuję nic i sobie sam długopisem psał nr rej. auta...

Dla mnie święte jest to co powie Moja Księgowa. Nikt mi jeszcze nie zrobił problemu aby napisać nr rej na fakturze za paliwo, części czy oleje niezależnie od tego czy chodziło o auto czy traktor. Chyba tylko raz opisywałam sama jak zapomniałam poprosić o to sprzedawcę. 

Opublikowano

Nikt Ci nie udowodni. Ja mam wpisany na fakturze kanister a czasem nr rej jednego ciągnika, zależy u kogo kupuję. Tu akurat problemu nie robią. Księgowa kazała tylko pisać na fakturach paliwo od ciągnika, albo części do ciągnika, maszyny. 

Opublikowano (edytowane)

A jak bym chciał być uczciwy i odliczać te 50% na paliwo do samochodu ale tankuje z własnego tanka razem z ciągnikami to jak to ogarnąć skąd mam wiedzieć ile spaliło auto- pytam tak z ciekawości? Bo na logiczny rozum to trzeba by było tankować auto na stacji co się nie kalkuluje bo mamy tańsze w domu o.O

Edytowane przez macin87
Gość ZosiaSamosia
Opublikowano

Nic, gdybys sprzedał bez faktury byłoby gorzej. 

Opublikowano

Kupić możesz wszystko bez ksiegowania skarbówka się ucieszy,jak byś sprzedał coś bez faktury to by był problem

Opublikowano

zetorki może wydałeś więcej niż miałeś :D a dokładniej wynika to z twoich faktur sprzedaży . Szukają lewej kasy

Kiedyś byłem na szkoleniu z udziałem pracownika z US to mówiła kobieta że czasem niezłe przekrety wychodzą kogoś poniosło i wydał więcej niż zarobił i to 10 a czasem 100 razy xD

Kolega też 10 ha dwa lata kupował bo kredytu nie dostał ba na siebie to miał 2 ha ... w kredycie

Opublikowano

Mój US zarządał wyciągu ze stanem zwierząt z arimr,co prawda nie u mnie, ale mogą. Wyciąg z konta to już od początku roku muszę dostarczać razem z fakturami. Od nowego roku to nie ma być obowiązkowe? Ktoś słyszał?

Opublikowano (edytowane)

od nowego roku wchodzi JPK dla wszystkich prawie.z wyjątkiem tych którzy nie osiągają 200 tyś.ze sprzedaży  , wtedy w każdej chwili mogą zażądać wszystkiego.:ph34r:

Edytowane przez grzen
Opublikowano (edytowane)
Dnia 29.11.2017 o 22:50, Thomas2135 napisał:

Mój US zarządał wyciągu ze stanem zwierząt z arimr,co prawda nie u mnie, ale mogą. Wyciąg z konta to już od początku roku muszę dostarczać razem z fakturami. Od nowego roku to nie ma być obowiązkowe? Ktoś słyszał?

Wyciąg z konta? To podobno miały przejąć banki i dostarczać do skarbowych, a chyba ministerstwa finansow. Podobno dziala to na takiej zasadzie, ze wysyłamy JPK - jakis tam VAT, FAKTURA, BANK - trafia to do MF, algorytm analizuje, jak wsio OK - to OK. Jak nie, to trafia do pobliskiego US i sprawdzają.

Jak dla mnie to ogólnie wielki burdel, niech te q... darmozjady udostępnią program do ewidencji VAT JPK i innych ch... wie co sobie zażyczą.

Tacy zinformatyzowani - a wyborów nie chcą via "elektroniczne środki przekazu".

http://www.finanse.mf.gov.pl/web/wp/pp/jpk

Z tego co się dodzwoniłem to od 01.2018r. MF "planuje" wprowadzić program do rozliczeń VAT - dla mikroprzedsiębiorców, hmm, czyli dla takich rolników jak ja.

To co mamy "im" wysyłać to:

JPK na żądanie obejmują:

• księgi rachunkowe – JPK_KR
  • wyciąg bankowy – JPK_WB
  • magazyn – JPK_MAG
  • faktury VAT – JPK_FA
  • podatkowa księga przychodów i rozchodów – JPK_PKPIR
  • ewidencja przychodów – JPK_EWP.

Struktury JPK publikowane są na stronie BIP Ministerstwa Finansów (link otwiera nowe okno w innym serwisie) .

Struktury JPK publikowane są na stronir BIP Ministerstwa Finansów.

Znając życie, ewentualna pomyłka związana z "burdelem w JPK". Ciąży na obywatelu..

Edytowane przez onczyono
good edit
Opublikowano

Witam, decyzje o przejściu na VAT podjąłem zbyt pochopnie, dostałem młodego rolnika i zakupiłem maszyny i odliczyłem w styczniu od nich VAT, w kolejnych miesiącach sprzedaż miałem na poziomie 1500 zł i teraz przekalkulowałem że nie bardzo opłaca mi się być na VACie, moje pytanie brzmi czy mogę w każdej chwili zejść z VATu? Rozumiem że jak bym podjął decyzje o zejsciu z VATu to musiał bym oddać zwrot podatku który otrzymałem czy źle rozumuje?

Gość ZosiaSamosia
Opublikowano

Chyba nie bo VAT-u z niego nie zwracał.