Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
witam. szukam odpowiedzi na nurtujące mnie pytanie. W jaki sposób nauczyć się obsługi/koszenia kombajnem na własny użytek. dostałem ziemię orna wraz z kombajnem Z056 w bardzo dobrym stanie, a nigdy jeszcze nie młociłem Bizonem. Jest jakaś instrukcja lub "tutorial" dla kompletnego laika w tej dziedzinie. pozdrawiam
Opublikowano

Ściągnij sobie instrukcję, masz tam tabelę z ustawieniami do każdego zboża, wstępnie ustawiasz według tabeli , wjeżdżasz w pole z 20m i sprawdzasz co leci do zbiornika i według potrzeb poprawiasz ustawienia

Opublikowano
2 godziny temu, jaco512 napisał(a):

Ściągnij sobie instrukcję, masz tam tabelę z ustawieniami do każdego zboża, wstępnie ustawiasz według tabeli , wjeżdżasz w pole z 20m i sprawdzasz co leci do zbiornika i według potrzeb poprawiasz ustawienia

Myślę że chodzi bardziej o obsługę samego kombajnu. Za co odpowiadają poszczególne elementy, na co uważać itd.

Godzinę temu, STIG13 napisał(a):

najlepszy tutorial idź do kogoś na wsi niech Ci pokaże

To samo miałem pisać, żaden filmik i żadne pisanie nie da więcej niż możliwość zobaczenia wszystkiego w rzeczywistości a może nawet przejechania się takim sprzętem w polu. Bizonów nie brakuje, znaleźć tylko kogoś kto umie wytłumaczyć. 

Opublikowano (edytowane)

Już widzę jak ktoś na wsi przyjeżdża i uczy obsługi świeżaka.. Czytanie instrukcji to coś strasznie trudnego, ujma na honorze?

Edytowane przez jaco512
Opublikowano

Zobacz sobie filmy na YouTube, bo pewnie jest mnóstwo.

Mnie podstawy pokazał kolega, wjechalem w jedno, namlocilem kłosów :) a potem coraz szybciej, dokładniej i lepiej. Jak zmieniałem na DF-a to rzuciłem okiem na YT i tam bylo tyle filmików, że jak jeździłem oglądać, to wiedziałem co gdzie jest :)

Opublikowano

zamowilem instrukcje na allegro (nie ma darmowych w necie, ja takowej nie znalazłem), dodatkowo mały poradnik do napraw. filmy również zacząłem oglądać i miejmy nadzieję że powoli to ogarne

Opublikowano

@jaco512 w przypadku kombajnu bizon i pochodnych instrukcję dobrze przeczytać, ale większość wychodzi w praktyce. Najlepszy przykład to sipma kostka. Możesz miesiąc recytować instrukcję obsługi, ale jak nie zobaczysz jak to wygląda w praktyce to można się zesrać a nie pracować. O naprawach nie wspomnę, jeżeli nie znasz maszyny z praktyki to teoria nie wiele daje. W większości przypadków ,,eksperci,, i ,,mechanicy,, od sprzętów typu bizon i np. wspominana sipma znają maszyny i awarię na pamięć, nie wspominając o fakcie że wielu przypadków awarii w książce nie ma. Co mu po tym że przeczyta całą książkę jak nie zobaczy w praktyce. Naprawdę ktoś nie ma czasu żeby pół godziny pokazać sprzęt w robocie? Faktycznie zarobieni ludzie. Nikt nigdy na nic czasu nie ma, ale później na pierdolenie jest czas. 

2 minuty temu, lukaszSienko napisał(a):

zamowilem instrukcje na allegro (nie ma darmowych w necie, ja takowej nie znalazłem), dodatkowo mały poradnik do napraw. filmy również zacząłem oglądać i miejmy nadzieję że powoli to ogarne

rób wszystko jeden bieg wolniej i obserwuj. Ustawienia kombajnu możesz sobie poszukać na ,,gotowca,, i dostosowywać pod swoje warunki. Metodą prób i błędów. Każde zboże jest inne, warunki są inne. Dostrajasz sprzęt ale wychodzisz co ileś metrów żeby sprawdzić czy towar nie zostaje z tyłu albo słoma nie leci do zbiornika. Standardowo pilnujesz parametrów żeby nie zakatować silnika po pierwszym hektarze. To nie statek kosmiczny, trochę czasu i się nauczysz. Wiele możliwości błędów nie ma w samym zbiorze. Prędkość to wiadomo, a jakość i czystość zbioru kontrolujesz na bieżąco. Najważniejsze to rano sprawdzić, obejrzeć i przesmarować maszynę przed wyjazdem by nie było niespodzianki. Na początku próbuj na mniejszych prędkościach, bizonem w dobrym zbożu i tak nie pogonisz. 56 to twarda maszyna. trochę cierpliwości. a najlepiej by było zobaczyć sprzęt w pracy u kogoś kto ,,zjadł na nim zęby,, . Bardzo szybko byś się nauczył co wolno a czego nie. 

Opublikowano (edytowane)

Nie mówię że praktyka jest zła, ale jakieś podstawy dobrze wiedzieć, chciałbyś komuś tłumaczyć jak małemu dziecku każdą wajchę i wskażnik ? Na kostkę wystarczy że wsiądziesz w ciagnik i włączysz wom, w bizonie musisz ciągle pilnować hedera, odwracać się co leci do zbiornika i słuchać całej maszyny , jak zapchasz bęben to masz godzinę zabawy w skubanie w bardzo niewygodnej pozycji

https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2876531.html#gallery-1

temat na elektrodzie

Edytowane przez jaco512
Opublikowano

Ciężko się nie zgodzić. Ale ile trwa pokazanie tych wskaźników i rzeczy na które warto uważać. 30 min? Oszczędzi to właśnie np takiego skubania. Jeżeli ktoś nie siedział nigdy w czymś takim i jest zielony to przestudiowanie książki nic nie da. Warto to zrobić jak najbardziej, ale jeżeli nie siedział na takiej maszynie to jedynie ułożenie kontrolek i dźwigni jest w stanie wyczytać. Praktyka to praktyka, 30 min nikogo nie zbawi. W zasadzie 15 minut bo tyle wystarczy żeby ,,coś,, załapać. 

Opublikowano
5 godzin temu, lukaszSienko napisał(a):

dziękuję za wszelką pomoc . za miesiąc się okaże jak mi pojdzie

Weź sobie jakiegoś starego kombajniste na 30 min koszenia ,a w trakcie pracy kombajnu wszystko ci wytlumaczy,jak będzie gość ok. to ci powie na co zwracać uwagę ,czego unikać.

Ja jak kupiłem starego bizona ,to dopiero pierwszy raz w życiu na nim siedziałem,wszyscy mówili że żniwa się skończą a ja nie wyjadę.

A żniwa trwały wtedy 1.5 miesiąca.

Sam remontowałem wymiana  

Podłogi podsiewacza,wszystkie łożyska na wytrzasaczach,gumy na podsiewacza,większość łożysk,kilka pasków  elektryka -wskazniki temp.oleju,wody i wiele innych,więcej nie pamiętam bo to był rok 2005.

I najważniejsze jako jeden z pierwszych wyjechałem i całe żniwa bez awarii .

Opublikowano

Da sobie radę jeśli ma trochę pojęcia o pojazdach i mechanice. czytać i oglądać poradniki też nie zawadzi ma trochę czasu do żniw filtr powietrza czystość chłodnicy stan olejów itd. codziennie plus smarowanie. I oczywiście słuchać maszyny nietypowych dźwięków i kontrolek nie lekceważyć i oczywiście nie wyjeżdzać bez gaśnicy nigdy nie wiadomo a przy słomie wystarczy iskra z kamienia czy przetarte łożysko i problem gotowy

Opublikowano

I co niby ma usłyszeć? Jak trochę pokosi to może nasłuchiwać a teraz to najlepiej kogoś kto pokaże co i jak. Odnośnie obsługi to chyba najmniejszy problem, instrukcja w rękę i po problemie. 

Opublikowano
W dniu 1.07.2026 o 14:24, lukaszSienko napisał(a):

witam. szukam odpowiedzi na nurtujące mnie pytanie. W jaki sposób nauczyć się obsługi/koszenia kombajnem na własny użytek. dostałem ziemię orna wraz z kombajnem Z056 w bardzo dobrym stanie, a nigdy jeszcze nie młociłem Bizonem. Jest jakaś instrukcja lub "tutorial" dla kompletnego laika w tej dziedzinie. pozdrawiam

Coś w ogóle w rolnictwie robiłeś w sensie podstawowych prac ciagnikiem np??

Masz coś pojęcia czy tak ot masz nagle ziemię i bizona i trza kosić?

Bo to chyba podstawowe sprawy na początek...

Wszyscy się tu rozpisują jak wiedzę zdobyć ok to proste ale jak jesteś całkiem totalnie nic nie byłeś związany z rolnictwem to nie wiem czy to przejdzie...

Opublikowano (edytowane)

Ja zanim zaczołem obserwowałem innych ale to jak z jazdą na rowerze musisz pobróbować. no i nie po samej ziemi z początku lepiej wyższa sciern zostawić niż kamienia złapać i brać trochę mniej na kosę. Na nawrotach jak kosisz gdzieś koło pszeszkód drzewa płoty słupy rowy pamiętaj jak rozłożysz rurę i że d*pa sporo zachodzi przy skręcie i na ludzi bo czasami łaża za kombajnem 

Edytowane przez Grab12
Opublikowano

Sam kilka lat temu zaczynałem przygodę z kombajnem, tylko trochę inny model. Też zacząłem od zakupienia i przeczytania instrukcji aby wiedzieć co do czego służy. Samo koszenie nie jest zbyt skomplikowane, najtrudniejszy jest pierwszy przejazd przy między. Ja w miarę możliwości staram się kosić prawą stroną, żeby uniknąć ewentualnego uszkodzenia napędu kosy... Trudniej dopasowac ustawienia omłotu, żeby efekt był zadowalający. Bizon jest na tyle popularny że w necie jest sporo filmów odnośnie obsługi, napraw i ustawienia. Na początek przygody lepiej jechać wolniej i sprawdzać często co leci do zbiornika, a co na polu zostaje. Reszta wyjdzie w praniu. Ja po pierwszym sezonie dowiedziałem się że kombajn jadąc pod górę potrafi sporo zgubić....