Skocz do zawartości

Aktywny rolnik - opinie ? Jak się wykazać ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Przecież z tego co widziałem to wystarczy zbierać rachunki za paliwo, za nawóz, to kupisz na takiego Cześka tonę saletry i nic ci sie nie stanie

Ewentualnie możesz wziąć na kogoś materiał siewny bo on też się zalicza, i chłop sobie złoży i nawet jeśli ci nie odda to jest to 60zł do ha z deminis, lub 100 z groszem z ekoschematów i dopłaty masz przyznane

• Like 1
Opublikowano
12Pafnucy napisał:

Teraz, wojtal24 napisał(a):

to da legalnie na papier że Ty złożysz dopłaty a jemu oddasz czysta gotówkę czynsz +dopłaty co to za problem

Można.

...jednak, czy ważne jak...?

Ważne by obie strony zadowolone były..

a jak to najprościej zrobisz ?

Opublikowano
3 minuty temu, krzysiek277 napisał(a):

Przecież z tego co widziałem to wystarczy zbierać rachunki za paliwo, za nawóz, to kupisz na takiego Cześka tonę saletry i nic ci sie nie stanie

Ewentualnie możesz wziąć na kogoś materiał siewny bo on też się zalicza, i chłop sobie złoży i nawet jeśli ci nie odda to jest to 60zł do ha z deminis, lub 100 z groszem z ekoschematów i dopłaty masz przyznane

Za paliwo nie.

Opublikowano
2 godziny temu, kingway napisał(a):

Ogólnie to nie ma żadnych kwot ...podobno to ma wejść w życie od marca 2026  a nic nie jest jakoś jasne ...

Podobno...., jak Karolek podpisze, a że on nie skory do współpracy, to może w ogóle ten aktywny  nie wejść😉

Opublikowano
5 godzin temu, kołek1 napisał(a):

Nie będziesz musiał. Ekoschematy zwalniają z udokumentowania działalności rolniczej

Taaa wymieszanie słomy na pewno zwolni . Z ekoschematów to chyba integrowana produkcja 

Opublikowano
Godzinę temu, jacor73 napisał(a):

Podobno...., jak Karolek podpisze, a że on nie skory do współpracy, to może w ogóle ten aktywny  nie wejść😉

I źle by nie zrobił, bo sytuacji rolników to nie poprawi

Opublikowano
11 minut temu, STACH1234 napisał(a):

Taaa wymieszanie słomy na pewno zwolni . Z ekoschematów to chyba integrowana produkcja 

Wymieszanie raczej zwolni

Nie tylko IP

"płatności z tytułu wybranych ekoschematów (Rolnictwo węglowe i zarządzanie składnikami odżywczymi, Integrowana Produkcja Roślin, Biologiczna ochrona upraw), lub płatności ekologicznych, lub wybranych płatności rolno środowiskowych (do zwierząt oraz obszarowych realizowanych na użytkach rolnych - wymóg posiadania planu działalności rolno środowiskowej);

Opublikowano

Moze i specjalnie sytuacji rolników nie poprawi, ale cos powinno byc w koncu zrobione z tą patologia i udawaniem ze ktos jest rolnikiem. Chociaż jezeli wystarczy robić ekoschematy, pytanie jeszcze jakie to obejmie, to bedzie to łatwe do spełnienia i można dalej udawać. 

Często sami jako rolnicy przy dzierżawach zapewniamy właścicielowi ciągłość Krus i wszelkie inne "benefity" bycia rolnikiem.

• Like 1
Opublikowano
3 godziny temu, wojtal24 napisał(a):

to da legalnie na papier że Ty złożysz dopłaty a jemu oddasz czysta gotówkę czynsz +dopłaty co to za problem

Niby tak. Tylko że tu nie chodzi o dopłaty tylko. Chodzi o ubezpieczenie z KRUS. Masa ludzi siedzi na KRUS zamiast np otworzyć działalność. Chodzi o uszczelnienie systemu emerytalnego. Trzeba jasno przyznać że emerytury z KRUS są za duże względem skladek

Opublikowano

niby w wytycznych jest też mowa ze aktywnego potwierdza wykupienie ubezpieczeń rolnych, i jeśli to też będzie potwierdzało to można powiedzieć że każdy za parę złotych będzie mógł udowodnić ze jest aktywny, w przypadku ubezp. zbóż to ubezp od gradu to koszt 10-20 zł za hektar, kukurydza pewnie troszkę drożej ale też max 50 zł

Opublikowano

Zacznie się zaraz i z nawozami cyrk chcesz nawóz to cena X- ale jak chcesz z FB to cena x+ VAT i będą sprzedawać same faktury tak jak to było kilka lat wstecz jak były dopłaty do nawozu. 

Opublikowano
krzysiek277 napisał:

@przybyslawice5211 Ale jak ja wezmę od ciebie ziemie i podam do dopłat to ciebie zaraz z krusu wyrzucą, bo krus podgląda w arimr czy wszystko sie zgadza 

kto Ci takich głupot nagadał? te systemy nie są spięte w żaden sposób że sobą.

Opublikowano (edytowane)

Nikt tego nie kontroluje, KRUS nie ma wglądu w nasze dopłaty bezpośrednie , każdy zakup i sprzedaż oraz dzierżawę powinieneś zgłosić w KRUS bo to się wiąże z wysokością składki a podejrzewam że 90 procent którzy są dzierżawcami tego nie robi i nikt z tego nie robi problemu 

Edytowane przez slonju77
Dodanie tekstu
Opublikowano

jeżeli by te systemy połączyli to berobocie by bardzo wzrosło ludzie płacą KRUS na czarno pracują a pole w dzierżawie ten aktywny rolnik to tylko taki chwyt marketingowy że rząd coś robi

• Like 1
Opublikowano

@wojtal24 W arimr umowy dzierżawy też rzekomo nie trzeba miec, ale jak w żniwa arimr zaczęła wzywać rolników do okazania umowy to nagle płacz bo żniwa i umowe trzeba jechać spisywać bo przecież każdy ma wszystko na tip top, ale umowy nie miał 

Podam ci tylko taki przykład, skoro krus tego nie pilnuje to jakim cudem mama dostała pismo że nie zgłosiła dzierżawy w krus ? I przyszło zapłacić składki za ten okres co pobierała za tą działkę dopłaty + nagroda dla krus 

Opublikowano
33 minuty temu, krzysiek277 napisał(a):

@wojtal24 W arimr umowy dzierżawy też rzekomo nie trzeba miec, ale jak w żniwa arimr zaczęła wzywać rolników do okazania umowy 

Podam ci tylko taki przykład, skoro krus tego nie pilnuje to jakim cudem mama dostała pismo że nie zgłosiła dzierżawy w krus ? I przyszło zapłacić składki za ten okres co pobierała za tą działkę dopłaty + nagroda dla krus 

Możesz jaśniej? to co mama niby zgłaszała prędzej do Krus-u że nie płaciła składek? a jak płaciła, to za co musiała zapłacić?

Opublikowano

@Desperado Podlegała ubezpieczeniu pod to co miała na własność, wpadła jej dzierżawa której nigdzie nie zgłosiła tylko podała do dopłat, i krus upomniał się o dopłatę do składek, i to pracownicy krusu mówili że arimr im udostępnia dane, z palca tego nie wyciągałem