Skocz do zawartości

Ceny mleka 2026 – cenniki mleczarń, prognozy i rozliczenia

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 minuty temu, jarek555 napisał(a):

Przyszła korekta cen. Do każdej pozycji +20gr.

Siła Agro Foto i internetu bo to poszło szeroko czy ludzie stali bod bramą z widłami? 

Teraz, komizmo napisał(a):

Czyli mamy odbicie na rynku 👍

Jakby mi Sierpc 20gr dorzucił to bylbym zadowolony bo za Grudzień jakieś 2,07zl RR 10k b3,4 i T4,6

Opublikowano (edytowane)
5 godzin temu, komizmo napisał(a):

Czyli mamy odbicie na rynku 👍

Zaraz i inne mleczernie będą tyle płacić jak w lutym pójdzie kolejna obniżka 

Edytowane przez Nintendo
Opublikowano
15 godzin temu, PolandOnion napisał(a):

Opłaca się wam tym zajmować przy 3-5 tysiącach litrów? Przecież na czysto na etacie więcej wam zostanie.

U mnie nie jest to główna produkcja. Ale jeszcze coś tam z tego zostaje. Może jakby PROW nie trzymał to by człowiek powoli to zwijał.

Opublikowano

A jednak ten laktopol to polindus. A tak się chłopy wypierali, że nie, laktopol to całkiem inna spółdzielnia.

Jest tu ktoś kto tam oddaje?

Chwalili się, że zaproponowali im 1.6zł, jeśli taka sama prawda jak z przynależnością do polindusa to i tego nie mają. 

Poniżej 3 tys L/msc. Jaki jest sens się tak mordować dla paru groszy 🤦 jeszcze z wirowką tańczyć. 

Już gdzieś na cieciówce chyba lepiej zarobi i bez kosztów.

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
16 godzin temu, PolandOnion napisał(a):

Opłaca się wam tym zajmować przy 3-5 tysiącach litrów? Przecież na czysto na etacie więcej wam zostanie.

nie koniecznie więcej i nie wszedzię ten etat czeka , a produkcja mleka to nie tylko sprzedaż mleka 

7 minut temu, pedro2 napisał(a):

Już gdzieś na cieciówce chyba lepiej zarobi i bez kosztów.

bez wnikania w szczegóły widział byś siębie na tasmie w ,,mcdonalds '' ? cieciówka to też niedziele w pracy a chcąc zarobić to nie za 200 godzin pracy 

Edytowane przez jarecki
  • Like 1
Opublikowano

Znaczy to jest tak u siebie mam łąki i pola na taka hodowle takie połaczenie z wypasem to te 11 szt jakos sie dłubie, posialem wiecej traw bo słomy starczalo bez problemu a te 2 pokosy a rok temu 3 starczaly, czlowiek dopiero teraz sie uczy jak ma krowy stare bo sluchal ojca jak krowy sa zdrowe to trzymac i teraz jest tak ze moglbym garaz ogarnac na mini obore i nawet pare szt dolozyc rok temu nawet myslalem moze jakis maly kredyt na jałówki by cos wymienic stada troche, tak teraz jako ze szopy starego typu i taczka to ogarniac czlowiek stoi na ostrym rozdrożu czy to trzymac bo jakis jednak człowiek do tego sentyment ma po 8 latach, i tez moze jest isc strach na taka fuche jak u siebie, tak druga strona woła ratuj sie przed 30, oddaj to komus te obrobki nie morduj sie tym c330 i 3512 i wezmiesz kase z dzierzaw i uwolnisz sie z tego jak upadaja takie gospodarki z potencjałem z sprzetem to co sie meczysz sam na tej taczce

• Like 4
Opublikowano

Według mnie warto i te 4-5 tys litrów oddawać jak ktoś się obywa swoimi paszami. Do tego dochodzi jeszcze sprzedaż krów i cieląt. A i to jest robota u siebie nikt nie pogania, robi się co chce

A ten etat też nie taki słodki. Najczęściej to każdy by chciał,żeby robić za minimalną. 

• Like 1
  • Haha 1
Opublikowano

To krowy plus ze somatyki nigdy problemow z nimi nie bylo powaznych same sie leczyły na zasuszeniu bo mleka nie mialy nie byly super genetyki ale po starych poteznych zdrowych krowach, i jakas taka bywala "opatrznosc" mialem problem z zacieleniem krow, a wczesniej mialem cielaka co noga tylna smiglo z nogi tylnej nawet wet nic z niego nie bedzie (sama sie ocielila) ale mial taka wole zycia ze pierwsze dni sie mu pomagalo wstac do picia potem nauczyl sie z 3 wybijac a pozniej nwm czy mu sie zroslo czy wskoczylo jakos i stado odratował krowy pozacielal i uchowal sie do 612 kg takze takie male rzeczy nadzieje przywracaly 

• Like 1
Opublikowano

Zalezy czy chcesz się w tym rozwijać, napewno nie idź w małe szopki, obórki itp, przy takim stadzie trzeba z głową ciąć koszty, nie siej trawy, tylko lucerne, dopłaty większe, podobne z zwierzętami, zrobić wszystko wolnostanowiskowe i zawsze jakaś dopłata wpadnie, ale przy krowach spore uwiązanie, jeżeli brak perspektyw na powiększenie tego to trochę szkoda inwestować.

Opublikowano (edytowane)

nie odratował stada , stado potrzebuje postepu hodowlanego , ile masz własnej ziemi Bartosz1996 ? bo ta ziemia własna to podstawa budowy gospodarstwa . 

trochę tak jak bym słuchał swojego szwagra i jego ojca , tylko żę on ma 50 lat a Ty masz 30 lat , inseminacji nie robi bo nie warto szopki dobudował i jest ok dla niego , dobrze żyje , kasy starcza ale tylko dla siebie i utrzymać dom bo dzieci już wyjechały .

Edytowane przez jarecki
Opublikowano

Był moment ze 100 pare litrów bylo i krowy stawały 5-6 miesiac, 15 ha 5-6klasy, dzis jest 390 krowy laktacje przetrzymuja, kiedys doilo sie po 0.98 i tez sie zyło czy kupowalo sie siano po 250 z oszczednosci, o dziwo na wlasnych uzytkach nie zwraca sie uwagi na cene w covidzie czlowiek kupil sobie tura jak mleko bylo ponad 3 zl i wyplaty byly po 15k jak czlowiek zyje skromnie, teraz jest te 2 zl i doszedlem wlasnie do rozdroża ze szczerze powiedziawszy nwm jak jestes po lo+R3 czy rozwijac hodowle dalej czy sie poddac, z jednej strony prywaciarz fucha i nie u siebie druga strona siedziec (i sluchac w domu) ze smierdzisz krowami i szorowac je do 65 by wynik sie zgadzal a one specjalnie beda sraly na siebie 😂

• Like 1
Opublikowano
56 minut temu, Bartosz1996 napisał(a):

Znaczy to jest tak u siebie mam łąki i pola na taka hodowle takie połaczenie z wypasem to te 11 szt jakos sie dłubie, posialem wiecej traw bo słomy starczalo bez problemu a te 2 pokosy a rok temu 3 starczaly, czlowiek dopiero teraz sie uczy jak ma krowy stare bo sluchal ojca jak krowy sa zdrowe to trzymac i teraz jest tak ze moglbym garaz ogarnac na mini obore i nawet pare szt dolozyc rok temu nawet myslalem moze jakis maly kredyt na jałówki by cos wymienic stada troche, tak teraz jako ze szopy starego typu i taczka to ogarniac czlowiek stoi na ostrym rozdrożu czy to trzymac bo jakis jednak człowiek do tego sentyment ma po 8 latach, i tez moze jest isc strach na taka fuche jak u siebie, tak druga strona woła ratuj sie przed 30, oddaj to komus te obrobki nie morduj sie tym c330 i 3512 i wezmiesz kase z dzierzaw i uwolnisz sie z tego jak upadaja takie gospodarki z potencjałem z sprzetem to co sie meczysz sam na tej taczce

Ja bym wolał do normalnej roboty iść niż tak się grzebać. Ani pieniędzy, ani normalnego życia na takiej gospodarce.

• Like 1
Opublikowano
Godzinę temu, jarecki napisał(a):

nie koniecznie więcej i nie wszedzię ten etat czeka , a produkcja mleka to nie tylko sprzedaż mleka 

bez wnikania w szczegóły widział byś siębie na tasmie w ,,mcdonalds '' ? cieciówka to też niedziele w pracy a chcąc zarobić to nie za 200 godzin pracy 

Roboty jest na okolicy w opór, przeróżne zakłady gdzie biorą byle sztuka i jeszcze wyszkolą. Coraz więcej firm przechodzi na system ile zrobisz tyle zarobisz. Wyrobisz minimum, masz 4k, chcesz zarobić to wyciągniesz nawet ponad 10k i jeszcze dostaniesz dzień wolny w tygodniu nie wyrywany z urlopu. 

Jeździłem na żwirowni rok. Teraz chciałbym na spawacza spróbować, przyjmą chętnie nawet jutro, ale nie mam ciśnienia. 

A biedować za 4.5 tys wypłaty za mleko minus koszty i upadki bo wszystko zaniedbane. Jakiś byczek 500kg co nieraz wpadnie. I trójka dzieci w domu. A roboty od zajoba i 100% mleka przez wirówkę. 

Ja bym się psychicznie wykończył. 

W lichym roku i kiszonek brakuje i zboża, słomy. 

Choroszcz by dla mnie czekała otworem. 

Ludzie panicznie boją się spróbować innego życia, jak to można bez mleka, wypłaty co miesiąc żyć. 

• Like 4
  • Sad 1
Opublikowano

Powiedzmy bym zmodernizował sie wskoczyl na wynik pod te 600l i miec czysty dochod 6-8k i dni ze aby 3 pojscia i dni jak sianokosy jednego dnia 4h innego 12 czy isc na fuche moze za te 4 w zamian za weekendy, i spokoj wzgledny, krowy latwo rzucic raz i po problemie ale jak nie masz doswiadczenia nic to tez tak wszedzie dobrze gdzie nas nie ma

• Confused 1
Opublikowano (edytowane)

ja z krów mlecznych zrezygnowałem około 3-4 lata temu i to był bardzo dobry wybór  , ale dalej pracuje u siębie w rolnictwie , 

Edytowane przez jarecki
  • Like 1
Opublikowano

U mnie odpukac nie ma upadkow, nawet jak poszedlem po numer paszowy to sie zdziwila ze nie mam bakutylu bo jak to bez upadku, krowa ni jedna nie padla, dochod obecny wycenilbym tak na 4.5 z tego co mam srednio

Kawaler, i rodzice w domu 

• Like 1
  • Haha 1
Opublikowano
8 minut temu, Bartosz1996 napisał(a):

Powiedzmy bym zmodernizował sie wskoczyl na wynik pod te 600l i miec czysty dochod 6-8k i dni ze aby 3 pojscia i dni jak sianokosy jednego dnia 4h innego 12 czy isc na fuche moze za te 4 w zamian za weekendy, i spokoj wzgledny, krowy latwo rzucic raz i po problemie ale jak nie masz doswiadczenia nic to tez tak wszedzie dobrze gdzie nas nie ma

10tys na miesiąc dzisiaj to już jest mało 🙋‍♂️ chcąc coś ruszyć trzeba 50tys sprzedawać 🙋‍♂️

• Like 1
Opublikowano
6 minut temu, jarecki napisał(a):

ja z krów mlecznych zrezygnowałem około 3-4 lata temu i to był bardzo dobry wybór  , ale dalej pracuje u siębie w rolnictwie , 

Duże stadko miałeś? Ja się żyje? Czemu taka decyzjaBrak następcy zdrowia czy po prostu rezygnacja?

Sławek nie przesadzaj 

• Haha 1
Opublikowano
2 minuty temu, Bartosz1996 napisał(a):

problemie ale jak nie masz doswiadczenia nic to tez tak wszedzie dobrze gdzie nas nie ma

Nieprawda. Jak się kręciłem za robotą, celowałem w duże firmy od budowy dróg w okolicy, to tak, tam wymagali minimum doświadczenia na koparkach/ ciężarówkach. Ale na rozmowach sami mówili żeby przyjść kwiecień maj to i bez doświadczenia wezmą bo ssanie będzie. 

Ważne chęci do roboty. I ogarnięcie życiowe. Dla nas na wsi może wydawać się to abstrakcją bo my musimy wszystko umieć zrobić... Ale niestety, dzisiaj wśród młodych ludzi z okolicy 2000roku ogarnięcie życiowe w zdecydowanej większości przypadków leży i szoruje po dnie. Biegła obsługa wkrętarki dla niektórych to jest trudna umiejętność. 

Myślałem w pierwszej chwili, że to żart i chłop specjalnie nagrał dla beki, ale niestety nie. Takich mamy ludzi dzisiaj. Gierki, majnkrafty i zero pojęcia o czymkolwiek przyziemnym.

https://www.facebook.com/61557510230849/videos/niejaki-influencer-franio-przykład-polskiej-młodzież-zastanawia-się-po-co-w-pols/1758441584829939/

• Like 3
Opublikowano
5 minut temu, Marcin133 napisał(a):

Duże stadko miałeś? Ja się żyje? Czemu taka decyzjaBrak następcy zdrowia czy po prostu rezygnacja?

Sławek nie przesadzaj 

Nudzę się 😁