Skocz do zawartości

Ceny mleka 2026 – cenniki mleczarń, prognozy i rozliczenia

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, MariuszDe napisał(a):

Na starych zasadach to może i się opłacało ale teraz już nie...

Na starych lepsze warunki, ale za instalacje w tamtych czasach trzeba było zapłacić dwa razy więcej.

Ja jeszcze dokładalem jakiś czas temu kilkanaście kw. Oczywiście że się opłaca.

Edytowane przez Nintendo
Opublikowano
2 godziny temu, KoneserOporu napisał(a):

Na liczniku ma, ale zużyłeś pewnie mniej, druga sprawa wziąłeś dotację, za którą najpierw zapłaciłeś w podatkach. Nic za darmo nie ma, poniosłeś koszt instalacji więc prąd darmowy nie jest. A moja wypowiedź odnosiła się do Marcina który mówił że ma prąd za darmo, a za darmo nikt instalacji nie dawał.

Tak specjalnie napisałem że darmowy prąd i przez to niższe koszty....😉chociaż  jakby teraz nie liczyć to prądu mi wystarcza i koszty już się zwróciły także chyba faktycznie jest za darmo....zrobiły już ponad 150MWh, jak bydło wyleci to już w ogóle prądu full zostanie i wtedy ogrzewanie będzie ,'darmowe,'

Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, KoneserOporu napisał(a):

Na liczniku ma, ale zużyłeś pewnie mniej, druga sprawa wziąłeś dotację, za którą najpierw zapłaciłeś w podatkach. Nic za darmo nie ma, poniosłeś koszt instalacji więc prąd darmowy nie jest. A moja wypowiedź odnosiła się do Marcina który mówił że ma prąd za darmo, a za darmo nikt instalacji nie dawał.

Chyba nie do końca bo prąd za darmo już jest mam instalacje 9,9kwh która pracuje od siedmiu lat i na dzień dzisiejszy wyprodukowała 69,33MWH zakładana bez dotacji jedynie ulga w podatku rolnym i co powiesz że się nie spłaciła że prąd który produkuje nie jest darmowy kosztowała niecałe 40 tys .Od trzech lat mam druga instalacje 9,76 kWh i na dzień dzisiejszy place tylko opłaty stałe w rachunkach za prąd i w dodatku jest pompa ciepła to i ogrzewania w mam gratris i dalej powiesz że ten prąd nie jest za darmo .Dodałem zdjęcie z panelu od pompy bo zaraz się odezwą specjaliści że przy pompie to marznę w domu .

IMG_20260108_200426.jpg

Edytowane przez robert1226
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)
24 minuty temu, robert1226 napisał(a):

Chyba nie do końca bo prąd za darmo już jest mam instalacje 9,9kwh która pracuje od siedmiu lat i na dzień dzisiejszy wyprodukowała 69,33MWH zakładana bez dotacji jedynie ulga w podatku rolnym i co powiesz że się nie spłaciła że prąd który produkuje nie jest darmowy kosztowała niecałe 40 tys .Od trzech lat mam druga instalacje 9,76 kWh i na dzień dzisiejszy place tylko opłaty stałe w rachunkach za prąd i w dodatku jest pompa ciepła to i ogrzewania w mam gratris i dalej powiesz że ten prąd nie jest za darmo .Dodałem zdjęcie z panelu od pompy bo zaraz się odezwą specjaliści że przy pompie to marznę w domu .

U mnie taki wynik w równo 6lat.

Również 9.9kw. dałem 42tys minus podatek rolny.

IMG_20260108_201659.jpg

Mam jeszcze drugą która ma 13kw i dałem za nią już tylko 21 tys. Mało tego, od niej też odliczam 25% podatku rolnego.

Edytowane przez Nintendo
  • Like 1
Opublikowano

Te pierwsza też mam na dachu i chciałem ją rozbudować , ale za mało miejsca było i postawiliśmy druga instalacje na gruncie i to był strzał w dychę ta na dachu teraz jest pod śniegiem , a ta na gruncie jest odśnieżona i produkuje .

Opublikowano
10 godzin temu, damianek2019 napisał(a):

A propos dojarek olej mi pobiera za dużo zbiorniczek nie dziurawy a ssie olej na potęgę. Łopatki wymienić??? Pomóże ktoś??

Wymień uszczke korkową w zbiorniczku groszowa sprawa a olej nie tani.

Mleko na pompę nie powinno pójść.

Opublikowano

Ja już tu z Wami nie będę się kłócił, dla Was jest prąd darmowy, a dla mnie co najwyżej coraz tańszy bo koszt instalacji rozkłada się na coraz więcej lat użytkowania. @Marcin133 tak myślałem że z lekką ironią to piszesz o darmowym ;) Niech tam będzie i takie rozumowanie, że od kiedy instalacja zwróciła wszystkie koszty, to prąd darmowy jest.

4 godziny temu, pedro2 napisał(a):

Koniczynka zaczęła wywalać małych niewygodnych brudasków. Dwóch we wsi od nowego roku dostało krzyżyk na drogę.

Mlekpol wyrzucił?

• Like 2
Opublikowano

Ja nie mam instalacji fotowoltaicznej i nie znam się na tym , ale jak to montowaliście to ktoś was informował ile lat te panele wytrzymają kiedy to trzeba wymieniać , bo na zdrowy rozum jak to wytrzyma 15 lat i znowu w to inwestować nowe montować to według mnie to jakiś to cienki interes .

Opublikowano
19 minut temu, KoneserOporu napisał(a):

Ja już tu z Wami nie będę się kłócił, dla Was jest prąd darmowy, a dla mnie co najwyżej coraz tańszy bo koszt instalacji rozkłada się na coraz więcej lat użytkowania. @Marcin133 tak myślałem że z lekką ironią to piszesz o darmowym ;) Niech tam będzie i takie rozumowanie, że od kiedy instalacja zwróciła wszystkie koszty, to prąd darmowy jest.

Mlekpol wyrzucił?

Si. 

Ale nie tak, że bez powodu. Szklanka mleka, nawet niecałe 200L na odbiór i pozaklasowe często. 

Jeden ma ambicje na Piątnice, drugi polindus

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
16 minut temu, Supersebusiek napisał(a):

Ja nie mam instalacji fotowoltaicznej i nie znam się na tym , ale jak to montowaliście to ktoś was informował ile lat te panele wytrzymają kiedy to trzeba wymieniać , bo na zdrowy rozum jak to wytrzyma 15 lat i znowu w to inwestować nowe montować to według mnie to jakiś to cienki interes .

25lat a może i więcej. U mnie już spłacone na spokojnie, teraz już faktycznie za darmo.

Generalnie nie są za darmo dopóki nie zwróci się koszt inwestycji. Po X latach już na siebie zarabiają bezkosztowo.

Edytowane przez Nintendo
  • Like 1
Opublikowano
10 godzin temu, Przemuś13 napisał(a):

Trochę mniejsze jak u mnie. 

Wrzesień-15

Październik-15

Listopad-15

Grudzień-15

I dlatego od 1 lutego będę odstawiał do FigAnda. 

U fig ile ci obiecują i skąd uciekasz 

1 godzinę temu, Soltys85 napisał(a):

Wymień uszczke korkową w zbiorniczku groszowa sprawa a olej nie tani.

Mleko na pompę nie powinno pójść.

Wymieniłem uszczelkę.w na filtrze się zapchało i pełen słoik  i poszło na pompę 

Opublikowano
W dniu 5.01.2026 o 10:50, czareczek85 napisał(a):

Odpowiem konkretnie najpierw robiliśmy to na mokro szmatką dla każdej krowy oczywiście prana po każdym doju, było to tanie jednak były problemy z zapaleniami. Potem próbowaliśmy mokrych ściereczek jednak są dobre gdy krowa jest czysta ale nadal po wytarciu był mokry strzyk a to wiadomo doskonały rezerwuar dla bakterii no i było to drogie rozwiązanie. Od około dwóch lat stosujemy pianę aktywna i to nie ma znaczenia jaki producent do tego wycieramy jednorazowymi ręcznikami włókninowymi do sucha jeden ręcznik wystarcza spokojnie nawet na mocno zabrudzona sztukę. Ręczniki kupuje całopaletowo od producenta z okolic chyba Iławy. I odpukać mamy spokój z somatyką a bakterie to przeważnie tylko 1tys jest. Oczywiście dip jest robiony po doju. Lepszego sposobu nie znalazłem.

Ten sam system stosuje i od tego samego gościa kupujemy 😉 duoy pewnie naprzemiennie nanokoloidia rano , chlorhoksydyna wieczór 

Opublikowano
Godzinę temu, damianek2019 napisał(a):

U fig ile ci obiecują i skąd uciekasz 

Wymieniłem uszczelkę.w na filtrze się zapchało i pełen słoik  i poszło na pompę 

Przed pompą powinien być zbiornik z pływakiem mleko tam się zbiera unosi kulkę a ona zatyka rurę przed pompą. Nie zdarzyło mi się tak ale chyba tak to działa.

• Like 3
Opublikowano
6 godzin temu, Soltys85 napisał(a):

Przed pompą powinien być zbiornik z pływakiem mleko tam się zbiera unosi kulkę a ona zatyka rurę przed pompą. Nie zdarzyło mi się tak ale chyba tak to działa.

Właśnie ten pływak zawiódł i mleko poszło na pompę 

Opublikowano

To jak to jest z tą fotowoltaika, opłaca się teraz zakładać? Wcześniej miałem eternit na budynkach to na starych zasadach się nie pchałem ale jak mam płacić pierdyliony za prąd to fotowoltaika kusi kusi ale też się dużo czytam i słucha, a to że panele trzeba myć, a to że stracą sprawność zanim się spłacą, a to że i tak trzeba dokupować prądu i nie opłaca się dzisiaj zakładać 

Opublikowano
29 minut temu, tumiwisizm napisał(a):

To jak to jest z tą fotowoltaika, opłaca się teraz zakładać? Wcześniej miałem eternit na budynkach to na starych zasadach się nie pchałem ale jak mam płacić pierdyliony za prąd to fotowoltaika kusi kusi ale też się dużo czytam i słucha, a to że panele trzeba myć, a to że stracą sprawność zanim się spłacą, a to że i tak trzeba dokupować prądu i nie opłaca się dzisiaj zakładać 

Opłaci się ale pod warunkiem że zrobisz sam albo jakaś firma w normalnej cenie a nie instalacja 5kWh i magazyn 5 za 50tys 🤣🤣🤣

I koniecznie magazyn tak minimum 2 razy większy niż instalacja.

• Like 2