Skocz do zawartości

Ceny tuczników / trzody chlewnej 2026 – cenniki ubojni, żywiec i WBC

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 godzinę temu, bizon1 napisał(a):

Animex też nie , przedstawiciel mówił że jeszcze ok 50 gr może być w dół , odbicie ceny marzec , w połowie roku tak 6 wbc może być 

Moje poszły w środę 5,25 wbc średnia waga troszkę ponad 100 kg, 

Przedstawiciel xD tu wszystko zależy od Hiszpanii. Jak nie będzie ASFa to cena powinna szybko się odbić bo do Chin już handel wrócił.

Opublikowano
2 godziny temu, bizon1 napisał(a):

Animex też nie , przedstawiciel mówił że jeszcze ok 50 gr może być w dół , odbicie ceny marzec , w połowie roku tak 6 wbc może być 

W poniedziałek 5,35 (tylko planowo miały jechać 7 stycznia tylko coś się skomplikowało) było w przyszły też jadą ale o cenę się nie pytam bo po co sobie na weekend humor popsuć. średnia ponad 110 kg.

12 godzin temu, dominikjanik_67358 napisał(a):

Jaka jest procedura by kupic np. 5 sztuk od rolnika? Trzeba miec umowe z ubojnia? Kto transport?

Jeżeli ktoś ma w cyklu zamkniętym to przyjeżdżasz płacisz i odjeżdzasz z 5 sztukami.

Opublikowano

@Sadek już dziś nawet w cyklu zamkniętym nie idzie tak kombinować, przynajmniej u mnie w strefie, bo wiecznie kontrole i liczą sztuki czy się zgadzają, a przecież do domu nad liczbowych nie zabierzesz 

Nie wiem jak u was z kontrolami, ale u mnie cykl otwarty to często wpadją jak przywiozę kolejne sztuki, a tak przez rok to minimum 3 razy wpadną 

Opublikowano
3 minuty temu, krzysiek277 napisał(a):

@Sadek już dziś nawet w cyklu zamkniętym nie idzie tak kombinować, przynajmniej u mnie w strefie, bo wiecznie kontrole i liczą sztuki czy się zgadzają, a przecież do domu nad liczbowych nie zabierzesz 

Nie wiem jak u was z kontrolami, ale u mnie cykl otwarty to często wpadją jak przywiozę kolejne sztuki, a tak przez rok to minimum 3 razy wpadną 

To upadków nie masz ? 😏

Opublikowano
44 minuty temu, Sadek napisał(a):

W poniedziałek 5,35 (tylko planowo miały jechać 7 stycznia tylko coś się skomplikowało) było w przyszły też jadą ale o cenę się nie pytam bo po co sobie na weekend humor popsuć. średnia ponad 110 kg.

Jeżeli ktoś ma w cyklu zamkniętym to przyjeżdżasz płacisz i odjeżdzasz z 5 sztukami.

Tak nie do końca, nawet w białej strefie, bo jak jesteś krótko przed kontrolą  to tak średnio odwalić taki numer, szczególnie jak kontrolujący są nadgorliwi, sprzedaję co 2 miesiące znajomemu i trochę to zabawy kosztuje, najszybciej idzie wyrównać przez utylizację ale tylko w białej strefie 

3 minuty temu, LonelySoul napisał(a):

To upadków nie masz ? 😏

W strefach ten numer raczej nie przejdzie??

Opublikowano (edytowane)
27 minut temu, LonelySoul napisał(a):

To upadków nie masz ? 😏

I co mi to da, kiedyś była kontrola w czasie upadku to jak utylizacja zabrała to musiałem do weterynarii dostarczyć dokumenty, bo zaznaczyła że mam dostarczyć 

@ws71 Możesz jaśniej o tej utylizacji? U mnie i tak jak odbierają to od ponad roku jak przyjeżdża zabierac kabana to pierw robi zdjecie całego świniaka, później czytelnie kolczyka, to nic u mnie nieda sie pokombinować, jedynie trzymac po cichu, ale wpadną na kontrole i będzie problem bo nie wszystko zgłoszone wtedy

Edytowane przez krzysiek277
Opublikowano
30 minut temu, krzysiek277 napisał(a):

Jestem poza strefą (ale byłem w każdej), raz miałem ok. 80 sztuk różnicy i głowy nie urwali.

29 minut temu, ws71 napisał(a):

Tak nie do końca, nawet w białej strefie, bo jak jesteś krótko przed kontrolą  to tak średnio odwalić taki numer, szczególnie jak kontrolujący są nadgorliwi, sprzedaję co 2 miesiące znajomemu i trochę to zabawy kosztuje, najszybciej idzie wyrównać przez utylizację ale tylko w białej strefie 

Dokładnie wszystko zależy od człowieka.

• Like 1
Opublikowano

@Sadek to u nas do póki nie było strefy to kontroli praktycznie zero, dopiero jak wprowadzili strefę to od razu sie wszystko zaczęło, jeszcze weterynaria miała układy z pewnymi hodowcami i gdzieś to wyszło na jaw, i teraz nasza weterynaria przyjeżdża np. Jeden raz i biorą na wymianę weterynarie z powiatu obok i im zlecają kontrolę, a żeby było mało to jakiś idiota wywiózł maciore z prosiakami i zakopał na polu, i lisy z psami to wykopały i ktoś zawiadomił policje że takie coś, i się zaczęło szukanie i dopytywanie po ludziach kto mógł hodować po kryjomu, i od tamtego czasu właśnie mamy takie poj*bane wszystko 

Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, bizon1 napisał(a):

U mnie do animexu poszły po 5.85

Edytowane przez andrzejek123
Opublikowano
53 minuty temu, ws71 napisał(a):

W strefach ten numer raczej nie przejdzie??

To zależy gdzie, w mojej okolicy nie ma żadnego problemu. Jakieś 4 lata temu agriplusowiec też mówił że jedna udaje mu się "uśmiercić"

Opublikowano

Tak jeszcze w temacie zakupu trzody chlewnej do zabicia w okolicy RHD wystawiają po 12 zł kg półtuszy, co ciekawe wszystko karmione na śrucie i łubinie 😉, żadnych dodatków z przemysłu paszowego , pełna ekologia, oczywiście super mięsne półtusze 

Opublikowano (edytowane)

U mnie w okolicy jeden rolnik ekologiczny też sprzedawał mięso eko. Jechał do okolicznej ubojni, kupował półtusze i z tego robił wyroby. W rzeczywistości swoich świń nawet nie miał. A gospodarstwo miał z certyfikatem eko

Edytowane przez krilan06
  • Haha 2
Opublikowano
3 godziny temu, krilan06 napisał(a):

U mnie w okolicy jeden rolnik ekologiczny też sprzedawał mięso eko. Jechał do okolicznej ubojni, kupował półtusze i z tego robił wyroby. W rzeczywistości swoich świń nawet nie miał. A gospodarstwo miał z certyfikatem eko

nie daleko mnie jeden robi tak z blojlerami. Jest dogadany z jednym gościem co ma kurniki bierze co odstawa po 100sztuk zabija,wozi na rynek i sprzedaje jako ekologiczne.

Opublikowano
31 minut temu, Sadek napisał(a):

To tak jak knury kupują za grosze a sprzedają jako dziczyznę.

To chyba w Austrii była ta afera co knury gość sprzedawał Arabom jako wołowinę 

• Haha 2
Opublikowano
W dniu 16.01.2026 o 20:14, krzysiek277 napisał(a):

I co mi to da, kiedyś była kontrola w czasie upadku to jak utylizacja zabrała to musiałem do weterynarii dostarczyć dokumenty, bo zaznaczyła że mam dostarczyć 

@ws71 Możesz jaśniej o tej utylizacji? U mnie i tak jak odbierają to od ponad roku jak przyjeżdża zabierac kabana to pierw robi zdjecie całego świniaka, później czytelnie kolczyka, to nic u mnie nieda sie pokombinować, jedynie trzymac po cichu, ale wpadną na kontrole i będzie problem bo nie wszystko zgłoszone wtedy

Mógłbym ale za szczegóły są paragrafy , bo to jest zwyczajne oszustwo.

W dniu 16.01.2026 o 18:44, LonelySoul napisał(a):

Przedstawiciel xD tu wszystko zależy od Hiszpanii. Jak nie będzie ASFa to cena powinna szybko się odbić bo do Chin już handel wrócił.

Już w tym roku znaleźli kolejne 13 truchła dzików wszystkie dodatnie wyszły 

W dniu 16.01.2026 o 20:36, Sadek napisał(a):

Jestem poza strefą (ale byłem w każdej), raz miałem ok. 80 sztuk różnicy i głowy nie urwali.

Dokładnie wszystko zależy od człowieka.

U mnie za jedną miałem takie loty jakbym nie miał w ogóle zgłoszonego stada, sam protokół tej 1 sztuki liczył 7 stron jakie to złamałem przepisy 

Opublikowano
1 godzinę temu, kopin napisał(a):

załatw sobie zaświadczenie że masz dyskalkulie  a sam prowadzisz gospodarstwo i co wtedy zrobią

Dobry trop, u nas dawno temu prowadził gość punkt skupu zbóż, zboże wyparowało, nikt nie zobaczył kasy, później jak się okazało gość miał jak to się u nas mówi,, okrągły dowód " i nie miał żadnych konsekwencji 

Opublikowano
45 minut temu, Sadek napisał(a):

Tylko tak trochę głupio robić z siebie upośledzonego 😉.

brak jakichś zdolności nie świadczy o tym że ktoś jest upośledzony

większość z nas tutaj jest dys-manami , bo nie potrafimy kasy zarabiać

Opublikowano
W dniu 17.01.2026 o 16:03, ws71 napisał(a):

Tak jeszcze w temacie zakupu trzody chlewnej do zabicia w okolicy RHD wystawiają po 12 zł kg półtuszy, co ciekawe wszystko karmione na śrucie i łubinie 😉, żadnych dodatków z przemysłu paszowego , pełna ekologia, oczywiście super mięsne półtusze 

Czemu nie? Może daje jeszcze kredę bo akurat na na polu i resztę to już idzie zbilansować tym łubinem, może ekologicznym słonecznikiem albo rzepakiem i zbożem jeżeli to jakaś średnio wymagająca rasa. Jak miałem polskie danbredy to potrafiłem je tuczyć na makuchu rzepakowym i odpadach wysokobialkowych z pobliskiej CN tak, że mojemu żywieniowcowi w komputerze powyżej 70 kg wychodziło za dużo lizyny, tryptofanu itd. bilans dopiero się zgrał jak wywaliliśmy premiks 🤣

Opublikowano
12 godzin temu, Grzesiu90209 napisał(a):

Czemu nie? Może daje jeszcze kredę bo akurat na na polu i resztę to już idzie zbilansować tym łubinem, może ekologicznym słonecznikiem albo rzepakiem i zbożem jeżeli to jakaś średnio wymagająca rasa. Jak miałem polskie danbredy to potrafiłem je tuczyć na makuchu rzepakowym i odpadach wysokobialkowych z pobliskiej CN tak, że mojemu żywieniowcowi w komputerze powyżej 70 kg wychodziło za dużo lizyny, tryptofanu itd. bilans dopiero się zgrał jak wywaliliśmy premiks 🤣

Próbowałeś kiedykolwiek tuczyć na czystym łubinie???( powyżej 10% dawki zaczyna truć zwierzę,, chyba że poddamy obróbce termicznej ale to znowu jest przerost treści nad formą) bezpieczne stosowanie łubinu to 7-8 % i to warunek że jest 1-2 rok siany po ,,centrali " po tym okresie bardzo szybko rośnie w nim poziom substancji antyodzywczych , przy mięsnych takie żywienie jest niemożliwe ( przy że mięs 59-60%)