Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza 2026 i inne luźne wątki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
37 minut temu, Baks00 napisał(a):

I teraz powiedz że w chałupie zimno 😉 🙆

Zimno nie... ale piec drzewo wpie....jak korniki puszczę...

A propo zimy jakoś nie widzę sikorek z żółtym brzuszkiem i gili... nie chodzi mi o te przy nosie...

Opublikowano

Coś deszczem straszą 

Alert przyszedł więc marne szanse 

9 godzin temu, slawek74 napisał(a):

I jak z tą szkła ką 🤔 pełna czy pusta 🤔

Jesionkę już masz 🤔

A po co ??

Teraz moda na fajerki..

Doniczki po polsku..

8 godzin temu, 12Pafnucy napisał(a):

No widać, widać...w Galicji...🤷

..za późno ta rada...

Bycki już najedzone...

...cza Zara jechać...w żelaznym pobyć ...

...ale nieprzyjemny wiater zaciąga...

Od żelaza zimno ciągnie🤣

Lepsze drewno.

4 godziny temu, Uziu92 napisał(a):

Ja wywaliłem i będzie pole rolne. 

A po co ?

Która to klasa?

4 godziny temu, 12Pafnucy napisał(a):

Ło matko...

..strasznie ciekawe filmy oglądasz...

Swój do swojego ciągnie 

Opublikowano
Godzinę temu, Baks00 napisał(a):

I teraz powiedz że w chałupie zimno 😉 🙆

Byś się zdziwił.. mają po kilka hektarów i żeby rozpalić w piecu muszą jechać najpierw do lasu 😁 wczoraj jeden narzekał, że mróz, wiatr, śniegu po jaja i nie idzie wytrzymać w lesie. Ani drewka suchego w obejściu nie ma.

We wsi jeden gospodarz miał przetartą więźbę na garaż 160m2, pod dachem leżało 3 lata aż w końcu poszły krokwie i kantówy do pieca 😆 a garaż się zawalił 🙈

• Haha 3
  • Sad 2
Opublikowano
48 minut temu, Wiesio80 napisał(a):

A propo zimy jakoś nie widzę sikorek z żółtym brzuszkiem i gili... nie chodzi mi o te przy nosie...

Na dworze mróz pod nosem odwilż 🤔 

Jakoś muszę się zabrać pryzmę otworzyć ,śniegu lodu  może jutro trochę zima zelzy

Kurcze , kumpel przyprowadził nowe psiukadlo 😍mowi że jedzie oglądać fenda-musze chyba tą matryce do banknotów se pożyczyć 🥺

• Haha 1
Opublikowano
33 minuty temu, jacus napisał(a):

Coś deszczem straszą 

Alert przyszedł więc marne szanse 

A po co ??

Teraz moda na fajerki..

Doniczki po polsku..

Od żelaza zimno ciągnie🤣

Lepsze drewno.

A po co ?

Która to klasa?

Swój do swojego ciągnie 

A na UJ mi krzaki ? 

Opublikowano
1 godzinę temu, Wiesio80 napisał(a):

Od kiedy jest więcej niż -10°C idzie węgiel na dokładkę bo bez tego to tak jak mówisz, drewno ubywa bardzo szybko 

41 minut temu, mf362 napisał(a):

bo na przegląd trzeba jechać traktorem 

Można i bez ... 

... traktora 😄🤭

• Like 2
Opublikowano
6465 napisał:

1 minutę temu, jahooo napisał(a):

Zorientuj się, co to takiego "plan urządzenia lasu" i ile drewna rocznie możesz pozyskać ze swojej działki. Aby zrobić wyręb całkowity, musisz spełnić pewne konkretne warunki

Tego mojego  lasu jest 0,5ha. Może nawet nie. Leśniczy powiedział że ta moja działka jest przeznaczona całą do wycinki. Tak że jestem tego pewien że tak jest. 

wyciąć i kukurydzę albo owies zasiac

Opublikowano
12 minut temu, tytanowyJanusz napisał(a):

Od kiedy jest więcej niż -10°C idzie węgiel na dokładkę bo bez tego to tak jak mówisz, drewno ubywa bardzo szybko 

Można i bez ... 

... traktora 😄🤭

Ta aby papier był 

Opublikowano
1 godzinę temu, Wiesio80 napisał(a):

U mnie pełno sikorek, sójek i dzięciołów. Za to bardzo mało wróbli.

Opublikowano
4 minuty temu, Uziu92 napisał(a):

Nieużytek bardziej. Rosły tam drzewa, kiedyś była łąka i pole. 

Tak myślałem. Z wycinką lasu tzn obszaru, który w ewidencji gruntów figuruje jako las to nie taka prosta sprawa. Jakies bagna, zadrzewienia itp nie ma problemu, nawet takie działy co wygladają jak las ale lasem na papierze nie są nie ma problemów. Mapki z powiatu, idzisz do gminy, skladasz wniosek i bodajże po 2 tygodniach wycinasz.  W przypadku lasu juz trzeba składać w powiecie, czekać na opinie i wskazania leśniczego, inna bajka.

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, Wiesio80 napisał(a):

Faktycznie...nie widać..

..może do Polski a się przeniosły..

Edytowane przez 12Pafnucy
  • Confused 1
Opublikowano
W dniu 22.01.2026 o 06:25, kizak napisał(a):

Czy Ty wiesz ile takim pierdolen... głupot i plotkami ,domysłami ,wywalaniem posran... myśli można wyrządzić zła ? Dowiesz się jak nie będziesz winny  ,a ludzie zaczną Cię omijać i palcami pokazywać ,zobaczysz co na to psychika .     Chcesz co cudzych majtek zaglądać to zrób to osobiście ,za aprobatą ,a nie tu sra... na cały świat .    czy wy młodzi nie macie trochę godności .? . Kiedyś było  ,,Bóg ,honor ,ojczyzna'' ,były wartości .  Czy wiesz że te posrane myśli ,ich znajomi czytają ,może dzieci ,. Idz zwal konia ,pierd..... łbem w kant stołu i śpij .

Jakimi plotkami? Bogdan jest wysoki przystojny pod wąsem, szpanuje lokatami więc nie tylko Kalina ale i inne piszą do niego i fotki wysyłają, sam mi pokazywał

Dziewczyny nie lubią dziadów i gołodupców

5 godzin temu, Michał18 napisał(a):

Następnym razem oznacz mnie i Piotera

• Like 1
  • Haha 1
Opublikowano
9 minut temu, Ajeto napisał(a):

Jakimi plotkami? Bogdan jest wysoki przystojny pod wąsem, szpanuje lokatami więc nie tylko Kalina ale i inne piszą do niego i fotki wysyłają, sam mi pokazywał

Dziewczyny nie lubią dziadów i gołodupców

No taka jest prawda. Dziewczyny lubią jak się jest przy kasie 🙋

• Like 1
Opublikowano

Niestety. Tylko, czy to jest jeszcze miłość?

Nawet Bogdan nie może być pewny, czy lecą bardziej na niego, czy jego lokaty

• Like 1
  • Haha 3
Opublikowano
9 godzin temu, Nieustraszony1044 napisał(a):

Jak to u Was w okolicy wygląda, w lesie chcąc wyciąć drewno też zgłaszacie do leśniczego? Nawet posusz 

Zgłaszam dom starostwa, jeżeli pozysk jest zgodny z planem urządzenia las, to pracownik ze starostwa przyjeżdża i odbija ścięte sztuki

9 godzin temu, 6465 napisał(a):

Jak nie legalne jak jest zgoda od leśniczego że las do wyrębu. I do odnowy?

Masz papier na to, czy tylko ustna zgoda?

8 godzin temu, 6465 napisał(a):

No u nas leśniczy raz w tygodniu w każdy czwartek pełni dyżur w starostwie powiatowym. Wtedy można tam jakieś sprawy z lasami załatwić. Jako tako nie ma w powiecie nadleśnictwa.  Wydaje mi się że te lasy podlegają nadleśnictwu Skierniewice. Ale pewności nie mam. 

Lasy prywatne podlegają pod starostwa a nie nadleśnictwo

Opublikowano
2 godziny temu, tytanowyJanusz napisał(a):

Można i bez ... 

... traktora 😄🤭

Już ciężko od kilku lat przynajmniej w okolicy