Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza 2026 i inne luźne wątki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
16 minut temu, Karol6130 napisał(a):

Szip b0

Od zakupu zbiornika cały czas od nich

Nie dolewam nic

Ciągniki stoją w budynku 

Tyle że wiatrem ich nie zawiewa

W 6120 nie tak dawno wymieniłem filtr paliwa 

Jest jeden

Dołożyłem filterek przed pompką, trochę było tam brudu 

Ale w czasie mrozów zapalał normalnie

W pompce zasilającej było czysto

Filtry zawsze trzeba wymieniać przed zimą 

Karol a jak nie chce zaciągnąć ze zbiornika to może być winna membrana w pompce zasilającej, za sztywna od mrozu?  🤔 U siebie mam 3 filtry.  U mnie szip kiepsko wygląda, nie wiem czy widziałeś zdjęcia, muszę czyścić jak Zbyszek wszystko bo śmietana się zrobiła. 

Edytowane przez GRZES1545
  • Like 1
Opublikowano

Byłem w kościele i modlę się o pomoc w opłaceniu noworocznych rachunków. Patrzę a tu zachodzi gość z koszykiem pełnym pieniędzy 😆😆

• Haha 3
Opublikowano
4 minuty temu, GRZES1545 napisał(a):

Karol a jak nie chce zaciągnąć ze zbiornika to może być winna membrana w pompce zasilającej, za sztywna od mrozu?  🤔 U siebie mam 3 filtry.  U mnie szip kiepsko wygląda, nie wiem czy widziałeś zdjęcia.  

No ja jakoś nie mam problemów z nimi

Może być też bak przypchany

A sitko w pompce zasilającej czyste jest?

Opublikowano
6 minut temu, Tomasz0611 napisał(a):

Nic to nie da, najpierw latają dronami i patrzą gdzie leci warkocz z dymu ...

Mogą sobie u mnie latać, zresztą ja miałem ze dwa lata temu już kontrole z gminy.

Opublikowano
3 minuty temu, Karol6130 napisał(a):

No ja jakoś nie mam problemów z nimi

Może być też bak przypchany

A sitko w pompce zasilającej czyste jest?

Czyste ale pompka już nie młoda, zbiornik myłem w lecie jak pompę robiłem i wtryski. Zimno jak cholera nie mam gdzie wprowadzić do garażu bo nie mieści się. A tu wszystko muszę spuścić i przedmuchać od nowa pewnie. 

Opublikowano
Teraz, GRZES1545 napisał(a):

Czyste ale pompka już nie młoda, zbiornik myłem w lecie jak pompę robiłem i wtryski. Zimno jak cholera nie mam gdzie wprowadzić do garażu bo nie mieści się. A tu wszystko muszę spuścić i przedmuchać od nowa pewnie. 

Paliwo złapało ? Tak samo miałem jak brałem z najlepszej firmy kiedyś. Traktor mi zamarzl na ulicy, to filtry przewiercałem żeby zjechac jakoś. 

Opublikowano
Teraz, Uziu92 napisał(a):

Paliwo złapało ? Tak samo miałem jak brałem z najlepszej firmy kiedyś. Traktor mi zamarzl na ulicy, to filtry przewiercałem żeby zjechac jakoś. 

Na to wygląda...pochodził chwilę i zgasł. Sprawdziłem paliwo na mrozie i białe sie robiło już przy -14⁰. 

Opublikowano
2 minuty temu, GRZES1545 napisał(a):

Zapomniałem że masz ładowacz 

Odkręć przewód co idzie od pompki do filtra i zobacz jak ta pompka podaje

No to jak białe się robi, to spuszczać 

I do wymiany filtry 

• Thanks 1
Opublikowano
22 minuty temu, GRZES1545 napisał(a):

Karol a jak nie chce zaciągnąć ze zbiornika to może być winna membrana w pompce zasilającej, za sztywna od mrozu?  🤔 U siebie mam 3 filtry.  U mnie szip kiepsko wygląda, nie wiem czy widziałeś zdjęcia, muszę czyścić jak Zbyszek wszystko bo śmietana się zrobiła. 

I jak już nie chce ciągnąć, to w tym momencie wszystkie filtry są na pewno już zapchane parafiną.

• Sad 1
Opublikowano

Sąsiad przeczyscil przed mrozami wszystko w df agrofarmie 100

Wymienił filtry 

Paliwo z żaru zimowe B0, dodany dodatek, praktycznie cały czas zalany do pełna i jak nigdy brak problemów 

I stoi w garażu, a te df to są urwy na palenie zimą 

A stary fiat 110.90 stoi w szczerym polu, bez bocznych masek, podchodzi, przekręca kluczyk i chodzi

A jak akumulator był słaby to lekko z zaciągu zawsze odpalał

Opublikowano
Godzinę temu, GRZES1545 napisał(a):

Młody chciał przekazać że dziś możliwa zorza polarna też będzie widoczna 🙋‍♂️

No na Meteo już piszą że są ale ja na dach właziłem chałupy nawet i kurde za ch*ja nie widać

Opublikowano
Teraz, Karol6130 napisał(a):

Sąsiad przeczyscil przed mrozami wszystko w df agrofarmie 100

Wymienił filtry 

Paliwo z żaru zimowe B0, dodany dodatek, praktycznie cały czas zalany do pełna i jak nigdy brak problemów 

I stoi w garażu, a te df to są urwy na palenie zimą 

A stary fiat 110.90 stoi w szczerym polu, bez bocznych masek, podchodzi, przekręca kluczyk i chodzi

A jak akumulator był słaby to lekko z zaciągu zawsze odpalał

To nawet zwykła 60-tka jak będzie liche paliwo to odpali, chwilę pochodzi i zgaśnie, zapchane wszystko, od odstojnika po filtry i owszem filtry stare i brudne nie mogą być, ale nowe za dużo nie pomogą, bo ich i tak natychmiast zakituje i pompka może być nowa, to i tak nic nie da, bo nie przepchnie tego smalcu.

Opublikowano
1 minutę temu, konteno napisał(a):

stan surowy zamknięty ale gvno już musi działac

615895426_1513450520790123_4694999792187615773927_1513450560790119_3160407750280616270466_1513450524123456_2963756502627

Jakoś to nie apetycznie wygląda ojebane całe lodem, a tfuuuu

Wolę takie czarne widoki  😁

17689367366276529478847091900805.jpg

• Like 2
Opublikowano
5 minut temu, Desperado napisał(a):

To nawet zwykła 60-tka jak będzie liche paliwo to odpali, chwilę pochodzi i zgaśnie, zapchane wszystko, od odstojnika po filtry i owszem filtry stare i brudne nie mogą być, ale nowe za dużo nie pomogą, bo ich i tak natychmiast zakituje i pompka może być nowa, to i tak nic nie da, bo nie przepchnie tego smalcu.

ja traktor po mrozach pierwszych dużych odpalał to profilaktycznie wrzątkiem po filtrze paliwa , jak przypili gdzieś w szczerym polu to olać filter ciepłym moczem 

Opublikowano
1 minutę temu, konteno napisał(a):

ja traktor po mrozach pierwszych dużych odpalał to profilaktycznie wrzątkiem po filtrze paliwa , jak przypili gdzieś w szczerym polu to olać filter ciepłym moczem 

Tylko żeby się sikać akurat chciało i nie może prostata alarmować, bo po kropelce sikanie nic nie da.   :P

• Haha 1
Opublikowano
12 minut temu, konteno napisał(a):

stan surowy zamknięty ale gvno już musi działac

615895426_1513450520790123_4694999792187615773927_1513450560790119_3160407750280616270466_1513450524123456_2963756502627

Już dziś były artykuły, że to nie problem z pompami, tylko zły montaż, za duże domy, źle ocieplone, albo za dużo wietrzą, albo za ciepło chcą w domu. 😁

• Haha 3
Opublikowano
2 minuty temu, Desperado napisał(a):

Wiesz co to jednak nic nie daje aby powiedzieć że mają rację. 

Oni się kłócą aby się kłócić zachowują się jak przekupki na bazarze 🤣

• Haha 1