Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza 2026 i inne luźne wątki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
6 minut temu, malaczarna napisał(a):

Phi. W biedronce masło z mlekowity było po 2.99. 

W Skale masło przed świętami po 6zł było, bez żadnych limitów... 

Opublikowano
6 minut temu, Krzysztof81 napisał(a):

Ty przecież na 3 etatach jedziesz. Taki zachłanny jesteś.

Jakby był 1 dobrze płatny, to większości by wystarczyło... Też łapię się czego mogę. 

Opublikowano
2 godziny temu, 12Pafnucy napisał(a):

Żarty żartami, ale nie powinieneś tak...

Nie moja sprawa, ale nie podoba mi się to...

...a jeszcze jako...herbu Nałęczów...to aż....ajjjj....🙆

Żelazny se załóż....wtedy kasa leci każdym oknem....😆

Po pierwsze to jest tylko taka ciekawostka rodzinna że mamy takie pochodzenie a nie inne , nikt o zdrowych umysłach nie będzie się tytułować 

Druga rzecz,tak myślałem nad sklepem "żelaznym" ale nie do końca żelazny😉

Opublikowano
2 minuty temu, 12Pafnucy napisał(a):

Nie no...

Aż tak to chyba jeszcze nie...🙆

Niestety tak. 

2 minuty temu, Qwazi napisał(a):

I tam będzie wreszcie jedność...w narzekaniu🤷

Zapewne. Najbardziej szkoda hodowców. Dzień w dzień robota 

Opublikowano
3 godziny temu, PAN88 napisał(a):

Od dawna o tym piszę to chyba jako jedyny laikowałeś moje wpisy. A przepraszam jeszcze @6465 jak poszedł do pracy 😁

Jak mówi moja ciotka co ma 95 lat kiedyś komuna rozbijała pgry a teraz druga komuna (UE) chce żeby powstały znowu. Jak pisze @Chłoporobotnik historia zatacza koło 

A potem będzie rozkułaczanie i znów od nowa... Nic nowego nie będzie...

• Like 1
Opublikowano
5 minut temu, Popier96 napisał(a):

Ja cały rok trzymam z folią. Za powałkę robi. 

Ja mam normalne powałki... Nie bawię się w dorabianie elementów, raz zrobiłem ciepłe dennice i wystarczy. 

3 minuty temu, Popier96 napisał(a):

Jakby był 1 dobrze płatny, to większości by wystarczyło... Też łapię się czego mogę. 

To w tej Polsce AA takie liche zarobki? 

Opublikowano
2 godziny temu, Krzysztof81 napisał(a):

Iść na etat. Pole obsiać, zboże i co tam urośnie sprzedać, wziąć dopłaty. Będziesz żył jak panisko. Polecam. Wielu z forum tak robi i podziela moje zdanie.

Przerabiałem to , pieniędzy nic więcej a tylko życie bardziej ujebane bo na etacie a po godzinach zapieprzać jeszcze na hektarach to nic dobrego, a jak dalej będzie postępować likwidacja hodowli to pieniędzy ze zboża nie będzie 

• Like 1
Opublikowano
3 godziny temu, Baks00 napisał(a):

A to zabronione?

Bo sobie poradzisz, grządkę masz to ziemniak czy marchewka się znajdzie.Tyle pchales to ziemię, że myślę że pracę byś sobie znalazł jak by był dramat płodami. 

Mają przetrwać najsilniejsi....

Nie zabronione 🙋‍♂️ tylko chciałem pokazać że zdecydowana większość rolników ma inne źródła dochodu niż samo rolnictwo i jakoś sobie radzą 🙋‍♂️ a gospodarstwa są mocno rozdrobnione ...

Opublikowano
Teraz, Nieustraszony1044 napisał(a):

Przerabiałem to , pieniędzy nic więcej a tylko życie bardziej ujebane bo na etacie a po godzinach zapieprzać jeszcze na hektarach to nic dobrego, a jak dalej będzie postępować likwidacja hodowli to pieniędzy ze zboża nie będzie 

To co, siedzieć i marudzić? Poszukaj letkiej roboty, gospo ogarniesz po godzinach. Co tu filozofować. A jak nke to bierz się ostro za gospodarstwo. Albo tak albo siak. Szkoda życia na marudzenie.

Opublikowano
Teraz, Tomasz0611 napisał(a):

Jeszcze i te drogie cielaki do lasu będą puszczać jak podrosną ...

Wszystko możliwe,no ale świniaki to raczej straty już dłuższy czas w ...podłych cenach...

No może z rok temu na chwilę w górę poszły...te ceny...

Opublikowano (edytowane)
9 minut temu, Desperado napisał(a):

Widzisz, za długo już jestem na tym forum, żebym nie wiedział co takie wojowniczki jak ty próbujesz się lansować na taką, jak na tym wychodziły.   :)

Za mało masz danych prawdziwych i mnie aby wiedzieć co kolwiek a tym samym wypowiadać się o mnie jak byś wiedział wszystko.

Jeśli chcesz mnie w jakiś sposób podejsc to daruj sobie i tak nic poza to co powiedziałam ci się nie uda wyciągnąć.

Nie jeden próbował i każdy z nich poległ. Więc nie licz na to że bardziesz tym szczęściarzem że coś wyciągnie więcej niż sama chce mówić.

Edytowane przez Bezduszna
Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, 12Pafnucy napisał(a):

Wszystko możliwe,no ale świniaki to raczej straty już dłuższy czas w ...podłych cenach...

Nie były złe ceny w ostatnich 2-3 latach. Tak na prawdę to dopiero ostatnie pół roku to zjazd cenowy. W sierpniu jeszcze żywiec był około 6,50.

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, 12Pafnucy napisał(a):

Ot narobił ten wasz Wojciechowski...

Cesarzowa zarządziła bo miała taką wolę .

Trzeba się cieszyć bo wielka to radość .

Edytowane przez galan99
Opublikowano
Teraz, Krzysztof81 napisał(a):

To co, siedzieć i marudzić? Poszukaj letkiej roboty, gospo ogarniesz po godzinach. Co tu filozofować. A jak nke to bierz się ostro za gospodarstwo. Albo tak albo siak. Szkoda życia na marudzenie.

Ja gospodarze trochę wolniej jak inni i tak łatwo nie odpuszczę, nie widzę sensu brać się ostro bo wystarczy tak jak jest, byle tylko Bóg zdrowie dał

• Haha 1