Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano (edytowane)

@witejus Rozumiem twoją frustracje. Ale Nawrocki sam się nazwał Batyrem. A ciebie widać boli dupsko jak cię Trump zerżnął. Mycka już kupiona? Oj dobrze, że Tusk nie pozwolił Batyrowi miliarda dolarów dla żymian wpłacić na radę Trumpa.

Masz za ten wpis serduszko twój wkurw wydymanego pisiora zrobił mi dzień.

A teraz jeszcze Tusk weźmie safe i rozkręci jeszcze lepiej gospodarkę a ty będziesz wył jeszcze głośniej.😀

Edytowane przez hubertuss
  • Haha 2
Opublikowano
4 minuty temu, hubertuss napisał(a):

@witejus Rozumiem twoją frustracje. Ale Nawrocki sam się nazwał Batyrem. A ciebie widać boli dupsko jak cię Trump zerżnął. Mycka już kupiona? Oj dobrze, że Tusk nie pozwolił Batyrowi miliarda dolarów dla żymian wpłacić na radę Trumpa.

Masz za ten wpis serduszko twój wkurw wydymanego pisiora zrobił mi dzień.

Ciebie całkiem popierdoliło.

• Like 1
  • Haha 1
Opublikowano (edytowane)

Naprawdę dobrze się bawię. Bo widzę, że wiesz, że ciż znowu oszukali. Twoja frustracja i te wyzwiska mówią to dobitnie.😀 DONALD TRUMP DONALD TRUMP wielbicie dalej swego pana?

Skąd ten wkurw u ciebie nawozy ostatnio kupowałeś czy paliwo? A pamiętasz jak się tu śmiałeś, ze Biden dziad stary. No to teraz masz dwóch dziarskich staruszków Trumpa i Netanjachu.

Opublikowano
10 minut temu, hubertuss napisał(a):

Naprawdę dobrze się bawię. Bo widzę, że wiesz, że ciż znowu oszukali. Twoja frustracja i te wyzwiska mówią to dobitnie.😀 DONALD TRUMP DONALD TRUMP wielbicie dalej swego pana?

Skąd ten wkurw u ciebie nawozy ostatnio kupowałeś czy paliwo? A pamiętasz jak się tu śmiałeś, ze Biden dziad stary. No to teraz masz dwóch dziarskich staruszków Trumpa i Netanjachu.

Wymień jakie Kraje biorą kredyt - pożyczką  zwany  SAFE ?. 

Opublikowano (edytowane)

Wochy pani Meloni przyjaciółki Trumpa i koleżanki Morawieckiego. Węgry przyjaciela pisu Orbana i jeszcze 17 krajów. Meloni i Orban oddają swoje kraje pod niemiecki but?

02_1773519059_507924.jpg

03_1773519059_463055.jpg

10_1773519059_196039.jpg

49.jpg

Opublikowano
9 minut temu, hubertuss napisał(a):

koleżanki Morawieckiego. Węgry przyjaciela pisu Orbana i jeszcze 17 krajów. Meloni i Orban oddają swoje kraje pod niemiecki but?

Niemcy -  Szwecja -  Austria - Holandia -  Irlandia -  Luksemburg -  Malta -  Słowenia NIE CHCĄ SAFE . Prawda to wiec czemu nie chcą ?.

17 krajów to pewne że wezmą czy tylko są to deklaracje że może wezmą a może nie ?. 

Opublikowano (edytowane)
1 minutę temu, Rowan napisał(a):

No bo SAFE jest wpychane jak jeszcze nie dawno poszczególnym Polakom pompy ciepła i fotowoltaika😅

nie znam nikogo kto narzeka na pompę ciepła a fv na starych zasadach to w ogóle mercedes

Edytowane przez Mateusz1q
Opublikowano (edytowane)

i tak nam to safe wcisną, przynajmniej dokąd popaprańce rządzą i to z dwóch powodów; wspomożenie polskich politycznych sojuszników obecnej ekipy rządzącej w Brukseli bo jednak  nieco to poprawi i siłę złotówki i coś tam z tych pieniędzy zostanie wydane w polską gospodarkę i nieco złagodzi kryzysogenny wpływ ogólnego otoczenia globalnego a przecież widać że popaprańsko pisowska propaganda sukcesu coraz słabiej wytrzymuje konfrontację z rzeczywistością i już zaczął spadać poziom życia Polaków zwłaszcza tych s[poza urzędniczo etatystycznego układu bo jednak odsetki od już istniejącego długu muszą tak się skończyć.
Drugim powodem jest próba ratowania spójności xujni a je4szcz najlepiej pogłębianie jej federalizacji bo wiadomo - dłużnik jest bardziej podatny na metodę kija i marchewki w razie by się orientacje polityczne rozbiegły Warszawy a BerlinoBrukseli.
Oba te powody mają zwolenników i tu w Polsce i gdyby pisdzielce teraz rządziły też by chciały brać to bukselskie safe nawet mimo jak zostały oszwabione na kpo bo to nie mniej proxujnijna opcja od popaprańców tylko z kosmetycznymi różnicami politycznymi ale skrajne różnymi w usadowieniu w elitach.

Safe samo w sobie nie jest jakimś szczególnym zagrożeniem ale i nie jest zbawieniem i ten cały krzyk jest sztucznie wywoływany bo może to safe proobronnym narzędziem nie jest jakimś niezastępowalnym to jest doskonałym narzędziem do rozgrywek politycznych.
To że Nawrocki zawetował to dobrze zrobił bo przecież Polska nie tylko jest zależna od Brukseli ale i od Waszyngtonu a że tak się złożyło że się zaczynają żreć te dwie stolice to mamy zgodnie z zasadą - "panu bogu świeczkę i diabłu ogarek" 

a to że

1 godzinę temu, Siedzacybyk napisał(a):

niemcy i francja nie biora

safe to dlatego że owe 3% i one mogą pożyczyć innymi kanałami na niżej to i ja na ich miejscu bym inaczej nie robił.
Popisdzielski korowód rządów tak zakopał Polskę w długi że poniżej tych 3% nikt nam nie chce pożyczyć nawet pod twardy zastaw majątku bo jakiego; skoro popaprańce skutecznie "sprywatyzowały" u obcych i tak naprawdę to Polska mało już co ma swojego majątku na swoim własnym terytorium to i ja bym Polsce już wolał dać coś za darmo niż pożyczać na dowolny procent (zawsze to lepiej wyjść na dobrodusznego frajera niż oszwabionego głupka biznesowego co liczy że się na gołodupcach dorobi pożyczając im ... cokolwiek) a że xujnia piecze dwie pieczenie na jednym ogniu a może jeszcze i trzecią nasi głupawi "patrioci" sprezentują gdy sami rzucą się na rosję to wtedy nawet i to safe umorzą i tu może aż tak daleko nie wybiegajmy w przyszłość bo na razie to nie wiemy czy popisdzielce rozkradną całe to safe czy jednak coś na te zbrojenia skapnie.

Oczywiście że lepiej było by sprzedać owo złoto a właściwie tę nadwyżkę która wynikła ze wzrostu ceny bo aż tyle nie trzeba do gwarantowania stabilności złotego ty;lko bez żadnego odkupywania. Sprzedać na międzynarodowychy rynkach i za waluty które będą potrzebne do odbudowy polskich militariów bo w razie jakiej wojny to i tak kolejny raz Polska zostanie sama a złoto przypadnie najeźdźcy na zasadzie - ' "winner take's all" 

jeszcze nigdy w Historii nikt pełnymi skarbcami wojny żadnej nie wygrał a co najwyżej tylko te skarbce sprowokowały najeźdźców i tych "bogaczy" upadek. Polska Sasów też biedakiem nie była i też był dobrobyt i któraś tam z czołowych gospodarek planety i co?

gdzie się podział Netanyhu? bo coś nic w mediach o nim ani z niego cytatów ostatnio no może po za wzmianką irańskich służb jakoby "skutecznie" go dopadły a i to owe wzmianki to bardziej w darknecie niż tym naszym otwartym "zachodnim"

zeby nie było - ja tylko pytam

w sumie to jest jakaś opcja na szybkie zakończenie wojny bliskowschodniej; bodaj i sfingować śmierć, kremopogrzeb jaki pokazowy urządzić i powód zemsty dla irańskich ajatollachów główny znika ;) 

Edytowane przez dysydent
  • Like 3
Opublikowano
8 godzin temu, Rowan napisał(a):

Ja też nie, ale kontroluje produkcje i zużycie, bo mam większość urządzeń w gospodarstwie elektrycznych, w tym ogrzewanie domu, ogrzewanie warsztatu, wszystko co możliwe w domu również na prąd i jeszcze od pewnego czasu auto elektryczne. 

Ja to jestem zacofany. 

Auto na benzynę,pięć na węgiel..

Godzinę temu, Rowan napisał(a):

No bo SAFE jest wpychane jak jeszcze nie dawno poszczególnym Polakom pompy ciepła i fotowoltaika😅

Tak tobie wepchnęli?

Opublikowano
7 minut temu, jacus napisał(a):

Ja to jestem zacofany. 

Auto na benzynę,pięć na węgiel..

Tak tobie wepchnęli?

Nic mi nie wpechneli, panele udało się odkupić w bardzo dobrych pieniądzach nad morzem z bankrutującej firmy, jeszcze sprzedałem z tego trzy palety i moje 50szt wyszlo za nie całe 5tys, falowniki kupiłem bezpośrednio w Chinach, za mniej niż połowe ceny z polskiej dystrybucji, konstrukcje kupiłem z demontowanych konstrukcji dachowych. Instalacje wyszły mnie w sumie 1/4 cen jakie wołały firmy. Reszte zrobiłem sam. Jedynie niektóre z dokomentów na które nie mam uprawnień musiałem mieć od osoby z uprawnieniami. Pompe ciepła zrobiłem gruntową, na nasz klimat nie odważyłbym się założyć powietrznej. Samą jednostke również kupiłem od producenta w Chinach, zakopałem na podwórku 600mb węża niebieskiego fi25 na głębokości ok 2m, dokupić musiałem tylko jeszcze kolektory dolnego źródła, pozostałe rzeczy zrobiłem sam. Całość wyniosła mnie nie całe 20tyś zł. Zużycie w domu 200m2 WT2021 nie przekracza 3400kWh za cały rok razem z chłodzeniem podłogą i rekuperacją. Przy temperaturze 24stC zimą i 22stC latem wewnątrz domu. 
Myślałem, że u Was w tej Polsce A jest choć troche postępu, ale widze, że daleko Wam do nas… 😉

1 godzinę temu, Mateusz1q napisał(a):

nie znam nikogo kto narzeka na pompę ciepła a fv na starych zasadach to w ogóle mercedes

Ja też nie narzekam, ale na pompy ciepła, które wpychały ludziom „firmy”, które zakładały je na potege w 2022r bardzo dużo ludzi narzeka. Szczególnie w tym roku w styczniu ludzie marzli w domach i zapłacili albo zapłacą ogromne rachunki.

Opublikowano

To że ,jedynie pompy ciepła gruntowe mają sens, to wiadomo było że 20 lat temu.juz wtedy je zakładali.

Sąsiad miał kuzyna pod Wrocławiem i  on je montował.

Zapytam siostry ile ona rzeczywiście zapłaci.

Opublikowano
2 minuty temu, jacus napisał(a):

To że ,jedynie pompy ciepła gruntowe mają sens, to wiadomo było że 20 lat temu.juz wtedy je zakładali.

Trzy odwierty po 100 metrów 25 tyś PLN. Wtedy chodzi jak należy.

Opublikowano (edytowane)

Rolnicy i organizacje rolnicze domagają się od Ministra Rolnictwa Krajewskiego - Kredytów na paliwo i Nawozy . Rolnicy pokochali kredyty dużo kredytów .:D

Rok 1996, problemy z paliwem na stacjach benzynowych w Lesznie. Materiał sprzed 30 lat z archiwum Telewizji Leszno. Kwaśniewski  był Prezydentem zaś Premierem  Włodzimierz Cimoszewicz.  Zastępując Józefa Oleksego - który podał się do dymisji  .

https://www.facebook.com/reel/1884963375491350

Edytowane przez galan99
Opublikowano
56 minut temu, mirro napisał(a):

Tak jak pisałem, mam 600mb poziomego źródła, zaczynając sezon grzewczy w październiku zaczynam z okolo 15-18stC, końcem grudnia około 8-9stC, koniec lutego zwykle 2-4stC, sumarycznie często wychodzi lepiej niż na odwiertach. A koszt wykonania to 2tys wąż i 4tys koparka.

Opublikowano
2 godziny temu, jacus napisał(a):

pięć na węgiel..

może Ty już pozostań przy swojej ortografii (czysto łacińskim alfabecie i nawet niechby bez interpunkcji i dużych liter)
czytelniejsza i przekłamań mniej

w jednym piecu połowa literówek
dopiero za trzecim czytaniem skapłem o co Ci chodziło xD 

• Haha 2
Opublikowano

to nie ja to telefon...w pracy pisze na telefonie..

1 godzinę temu, mirro napisał(a):

na 100 metrach to juz skala moze byc.

u nas miejscami juz na 1 metrze jest wapien.

• Haha 1
Opublikowano
18 minut temu, jacus napisał(a):

to nie ja to telefon...w pracy pisze na telefonie..

na 100 metrach to juz skala moze byc.

u nas miejscami juz na 1 metrze jest wapien.

Wiercąc takie odwierty często przechodzą przez skały i jaskinie z wodą. U znajomego jak wiercili i przewiercili jakąś jaskinie na ponad 50m to woda zgineła ze studni na połowie wsi, wróciła po kilku godz. Na jurze koło Częstochowy aby do wody sie dowiercić, to trzeba przejść poniżej 100m.

Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, dysydent napisał(a):

Popisdzielski korowód rządów tak zakopał Polskę w długi że poniżej tych 3% nikt nam nie chce pożyczyć nawet pod twardy zastaw majątku bo jakieg

Jako ciekawostkę to akurat Orlen pożycza , znaczy wyemituje obligacje o wartości chyba 250 mln. Dolarów na 6% na rynkach zagranicznych , co do % to chyba już USA mają 4% długoterminowe wycenione i to bez podatku , podejrzewam że na 3,5-4 % bez podatku belki chętnych by było sporo na polskie obligacje , żaden polski bank nie bierze udziału w SAFE , 

3 godziny temu, dysydent napisał(a):

gdzie się podział Netanyhu? bo coś nic w mediach o nim ani z niego cytatów ostatnio no może po za wzmianką irańskich służb jakoby "skutecznie" go dopadły a i to owe wzmianki to bardziej w darknecie niż tym naszym otwartym "zachodnim"

zeby nie było - ja tylko pytam

Nie tylko Ty pytasz , nie ma go od tygodnia ale tam jest walka wewnętrzna w Izraelu 

Co do SAFE to jest jeden plus tak że wydatkować można wewnątrz UE , takie podejście powinno być na resztę programów w których biorą udział fundusze UE 

Edytowane przez jarecki