Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Najnowsze nagranie pani poseł z KO. 

@BalticPipe_PL według Pani Poseł @Gasiuk_Pihowicz - ciągnący się od terminala LNG gdzieś mniej więcej pod Kraśnik. Dzięki niemu „dystrybutory nie będą puste” 
Image

Ta baba mówi, że nie zabraknie benzyny, bo gaz z Norwegii popłynie gazociągiem Baltic Pipe ze Świnoujścia na Lubelszczyznę. Nie kuma, że terminal w Świnoujściu przyjmuje tylko gaz skroplony, Baltic Pipe idzie przez Bałtyk, a benzynę robi się z ropy.

Anna Trzeciakowska

W tym nagraniu nie zgadza się nic: 
➡️ nie ten port (Świnoujście to gaz - 
@TerminalLNG
 z LNG i podmorski 
@BalticPipe_PL
 z gazem ziemnym, Gdańsk to ropa i paliwa - Naftoport)
➡️ nie ten kraj (Norwegia to gaz ziemny, USA i Katar to LNG, Arabia Saudyjska to ropa)
➡️ nie ten surowiec (gaz to energetyka, ogrzewanie i przemysł, „dystrybutory” to paliwa, paliwa to rafinerie, a rafinerie to ropa)
➡️nie te wartości („tony” paliwa to Stefan ze szwagrem jedną cysterną przewozi)
➡️ nawet językowo Pani Poseł się myli - dni są POLICZALNE więc nie „ilość” a „liczba” 

Na końcu nagrania Pani Poseł 
@Gasiuk_Pihowicz
 prosi o pytania o bezpieczeństwo energetyczne Polski  - ja mam dwa: 

➡️ Skąd Pani Poseł wytrzasnęła nieistniejące magazyny z obrazka i równie nieistniejącą rurę przesyłającą coś (co?) z pod Kraśnika do terminala LNG (jak wskazuje strzałka)? 

➡️ Dlaczego Pani sobie i widzom to robi? 

Czy ja już mówiłam, że bezpieczeństwo energetyczne Polski to bardzo poważna sprawa, nie dla smarkaczy w krótkich gaciach? Mówiłam prawda?

za jakie grzechy rządzą nami tacy idioci 

----------------------------------------------------------------------------------------------

Węgry capnęły ukraiński konwój jadący z Raiffeisena w Wiedniu. 

40 milionów dolarów, 35 milionów euro
i 9 kg złota

Image

Ukraina:

"Wysłaliśmy już oficjalną notę z żądaniem natychmiastowego uwolnienia naszych obywateli.

Zwrócimy się również do Unii Europejskiej z prośbą o jednoznaczne zakwalifikowanie bezprawnych działań Węgier, wzięcia zakładników i rozboju."

ładnie się bawią :D 

Edytowane przez nie
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, 12Pafnucy napisał(a):

"biuro wiary białego domu"?
wtf? pierwsze słyszę o takim biurze

a widzisz @galan99 ? bo pisałeś że irańska wojna to nie jest wojna religii

TO JEST WOJNA RELIGIJNA między fanatykami islamu i nieco mniejszymi ale też fanatykami protestanckiego odłamu chrześcijaństwa a głównym rozprowadzającym jest judaizm (no bo bardzo niegrzecznie było by napisać - "napuszczającym" a już obelgą - :szczującym" ;) )

wszystkie trzy w.w. religie są reprezentowane przez autentycznie prawicowe opcje polityczne i śmiało można nazwać głównych przywódców tych wojen fundamentalistami każdego na własnym wyznaniu.

czyli coś nie bardzo się zgadza w powszechnym przekazie ultraprawicowców jakoby to lewica była większym katalizatorem wojen od prawicy; jedno i drugie to tak samo zabójczo niebezpieczne sqrw..syństwa

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

Amerykanie utracili trzy z 8 radarów strefowej obrony OPL nad ZEA już w pierwszych godzinach konfliktu. Oczywiście w ich mediach - cisza, ale zaczynają o tym pisać wściekli arabowie, którym USA wmawiało jak kiedyś niemco Goebbels, że żadna rakieta na nich nie spadnie.

Opublikowano (edytowane)

a co tam radary; to tylko rzeczy i zawsze można je innymi zastąpić a z resztą cholera wie czy te trzy jankeskie myśliwce ubite nad Kuwejtem przez Kuwejt to był friendly fire bo trzeba odpowiedzieć na pytanie - co one tam robiły? skąd, gdzie i po co leciały oraz niby bez związku ale warto się zastanowić dlaczego jankesi jawnie napuszczają Kurdów do przyłączenia się do tej wojny niby to tylko przeciwko Iranowi ale jeśli Kurdowie to Oni zawsze i przeciwko Iranowi jednocześnie i przeciwko Turcji a skoro Izrael jest tam głównym napuszcz... ok ok - roz...

18 minut temu, dysydent napisał(a):

rozprowadzającym

to Turcja nie mniej cięta na Izrael jak Iran tylko dyplomatyczniej to okazuje

tam się robi coraz większy kocioł
:wojnę łatwo zacząć ale bardzo trudno skończyć" 
i kto by pomyślał że i ja będę stare sentencje Austriaków cytował :P 

Edytowane przez dysydent
Opublikowano (edytowane)
9 minut temu, dysydent napisał(a):

to Turcja nie mniej cięta na Izrael jak Iran tylko dyplomatyczniej to okazuje

tam się robi coraz większy kocioł
:wojnę łatwo zacząć ale bardzo trudno skończyć" 
i kto by pomyślał że i ja będę stare sentencje Austriaków cytował :P 

TE radary akurat to element skomplikowanej amerykańskiej układanki, coś jak izraelska żelazna kopuła i brak kilku poważnie osłabia możliwości obrony, można wyprodukować i przywieźć, tylko koszt jednego to pół miliarda dolarów, cóż, zabolało amerykańskich podatników

co do zestrzelenia amerykańskich samolotów - dokonał tego kuwejcki F18, zatem emerykańce albo lecieli na rympał, albo Iran dobrze zagłusza GPS i naprowadzanie a Kuwejt po prostu się ich nie spodziewał

to pokazuje - jakiburdel panuje na tym polu walki, którym amerykanie się tak szczycą

wprawdzie w zderzeniu z przeciwnikiem  każdy plan bierze w łeb, ale porównując do Iraku, rzekłbym - cienko

Trump podobnie jak Franciszek Józef I w momencie wypowiedzenia wojny - obaj po 80-tce, bystrość już nie ta. Lobby boznesowe pcha do wojny, aby robić interes, zupełnie jak w 1914 roku. No cóż, to będzie pierwsza wojna światowa nie rozpoczęta przez Niemcy, jakiś progres jest 

A czekaj - Trump to przecież niemiec, Kurrr j... ma.....

Edytowane przez jahooo
Opublikowano

gdzieś natknąłem się na opinię/postulat że starcy po osiągnięciu wieku emerytalnego winni mieć zakaz zasiadania w jakichkolwiek władzach

zgadzam się z tym postulatem w zupełności

Opublikowano
30 minut temu, dysydent napisał(a):

gdzieś natknąłem się na opinię/postulat że starcy po osiągnięciu wieku emerytalnego winni mieć zakaz zasiadania w jakichkolwiek władzach

zgadzam się z tym postulatem w zupełności

to 90% biskupów musiałoby przejść na emeryturę, jakby przyjąć wiek 65 lat

• Thanks 1
Opublikowano
2 minuty temu, jahooo napisał(a):

Nie dobrze, Ci jak Jędraszewski i ekipa najlepiej działają w interesie kościoła xD

Opublikowano
6 godzin temu, Tomasz0611 napisał(a):

Czyli bardzo dobrze, a ty jak zwykle zrobiłeś z siebie pajaca, nic nowego ...

Z ciebie taki znawca masarskiego rzemiosła jak mężczyzna 🤣

6 godzin temu, jarecki napisał(a):

do kaszanki zazwyczaj idzie to co sie nie sprzeda , często dudki , teraz po 20 zł kaszanka to i z szynki  jest opłacalne zrobić 😀

wątroba w pasztetowej to podstawa , nadaje jej charakteru 

Da pasztetu i pasztetowej daje się wątrobę a nie do kiszki..

Tylko Tomuś nie odróżnia czarnego od białego.

6 godzin temu, 12Pafnucy napisał(a):

Jesteś ostatnia osobą, która coś może napisać o postępie...

...i żeby nie było...nie tylko ja to zauważyłem...

Brak ceraty na stole, nie świadczy o jakimś postępie, a co najwyżej o modzie...

Człowieku....kilometry się tego sprzedają, a kupujący to nie tylko biedni ludzie...

z powodów praktycznych kupują...

Emeryt też może być bogaty..

Po ile masz ten światłowód... zapytam po raz kolejny.😂

W takim cywilizowanym rejonie to musi byś parę firm dostarczających takie usługi 

6 godzin temu, Tomasz0611 napisał(a):

Cały czas żyje w czasach cesarza Franciszka Józefa xD

Nie tylko ja.maklowicz też😭

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, jacus napisał(a):

Po ile masz ten światłowód

Zapytam jeszcze raz....

Czemu muszę być podpięty do światłowodu?

Internet przeciez mam...i w telefonie i w domu...

Nie łapie czemu to takie ważne?

A cywilizacją, której na próżno szukać tam u ciebie, to ty się chwalisz, nie ja...

Edytowane przez 12Pafnucy
Opublikowano
11 minut temu, jacus napisał(a):

Z ciebie taki znawca masarskiego rzemiosła jak mężczyzna 🤣

Cieszę się że pochwaliłes moją męskość ;) Jak nawet krakowski Alvaro zwrócił na nią uwagę to muszę być 1 000 000 % mężczyzną ;)

Opublikowano

czy to jest biuro prasowe jednej z największych firm w europie środkowej?

Biuro Prasowe ORLEN ‼️

"Chcesz wiedzieć, jak naprawdę wygląda sytuacja z cenami paliw? Zamiast słuchać hochsztaplerów i pożytecznych idiotów Putina. W takich kryzysowych, wojennych sytuacjach zawsze znajdują się ludzie, którzy próbują skorzystać na chaosie i niepokoju. Od kilku dni obserwujemy w Polsce aktywność rosyjskich trolli próbujących destabilizować sytuację. Swoje dokładają nieodpowiedzialni polscy politycy, którzy dążą do tego samego, co rosyjska agentura. Wielokrotnie mówiliśmy, co na ten temat sądzimy — i na pewno powiemy jeszcze nie raz."

straszenie putinem :D 

czyżby rzecznik rządu był hochsztaplerem i pożytecznym idiotą putina??

Image

a może poseł KO, Michał Kołodziejczak jest tym, który dążą do tego samego, co rosyjska agentura?

„Wojna. Dziś po 10 zł/l. Jutro ma być po 15 zł/l”.

" Jeśli ceny w Polsce byłyby znacząco niższe niż na światowych giełdach, to poza brakami dostaw z zagranicy zmagalibyśmy się z problemem niedoborów wywołanych turystyką paliwową. I znowu — dokładnie tak było w 2023 roku, kiedy na przedwyborczo sztucznie zaniżonych cenach najbardziej skorzystali nasi niemieccy sąsiedzi."

kto tu straszy niemcami :D:D

"Czy paliwa będą tańsze? Będą. Czy zatem za tydzień będzie taniej, czy drożej? Oba scenariusze są równie prawdopodobne. Natomiast to, że docelowo będzie taniej niż dzisiaj, jest pewne." - super wyjaśnienie 😂

32%  o tyle wzrosły ceny diesla w hurcie w ORLENie w skali miesiąca.

To bije miesięczny skok cen z wybuchu wojny na Ukrainie - 22% wtedy.

zasypywanie dziury w budżecie

image.jpeg.085b0bee77eae8789c4552b648d127c5.jpeg

gdzie jest ten oszust

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, jahooo napisał(a):

no
proboszczów też (poprawnie to -oszczów czy -oszczy?)

Edytowane przez dysydent
  • Haha 1
Opublikowano
2 godziny temu, dysydent napisał(a):

No i popatrz. Taki porządny, mądry facet to rzadko dożywa tak sędziwego wieku. A taki sk....syn to i dożyje i jeszcze urząd chce sprawować.

• Haha 2
Opublikowano (edytowane)
10 minut temu, mirro napisał(a):

No i popatrz. Taki porządny, mądry facet to rzadko dożywa tak sędziwego wieku.

oj
a jak być nieporządnym?
bo jeszcze chciał bym trochę pożyć

mądrością się nie martwię - sama ustąpi wszak z wiekiem wszyscy głupieją

Edytowane przez dysydent
  • Haha 2
Opublikowano
1 godzinę temu, 12Pafnucy napisał(a):

Zapytam jeszcze raz....

Czemu muszę być podpięty do światłowodu?

Internet przeciez mam...i w telefonie i w domu...

Nie łapie czemu to takie ważne?

A cywilizacją, której na próżno szukać tam u ciebie, to ty się chwalisz, nie ja...

Zapytaj dzieci i wnuków i światłowód.

Godzinę temu, Tomasz0611 napisał(a):

Cieszę się że pochwaliłes moją męskość ;) Jak nawet krakowski Alvaro zwrócił na nią uwagę to muszę być 1 000 000 % mężczyzną ;)

Żadna twoja kobieta nie pochwaliła więc ja muszę .one nią pogardziłby i poszły w sina dal

16 godzin temu, Ulman napisał(a):

galanoza cie dopadła?

Czemu ?🤣

7 godzin temu, Rolnik1973 napisał(a):

W Brukseli byłem i ch*ja widziałem. Tego co wodą sika..

Jedz europarlament gównem o rzucisz😂

Opublikowano
3 minuty temu, jacus napisał(a):

Zapytaj dzieci i wnuków i światłowód.

Ty masz coś z głową?

Jaki to problem podłączyć się do światłowodu...?

Znowu próbujesz zabłysnąć czymś na co żadnego wpływu nie miałeś.

Ciągle chcesz się chwalić zamkiem, a mieszkasz w fosie...🤷

Opublikowano
46 minut temu, jacus napisał(a):

Żadna twoja kobieta nie pochwaliła więc ja muszę .one nią pogardziłby i poszły w sina dal

Codziennie mnie chwali. A Ciebie chyba nie, skoro musisz się sam dowartościować na forum dla wieśniaków xD