Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jak może punktować planem który jest lipą. BO NBP musi albo wyprzedać złoto które ciągle drożeje albo drukować kasę albo emitować obligacje co jest pożyczką 

1 minutę temu, dysydent napisał(a):

noto qwa uwzględnij właśnie te podwyżki paliw właśnie dzisiejsze czy Ci wyjdzie niższa a przecież paliwa to pierwszy klocek w dominie i pociągną wzrost wszystkich cen i to zaraz
np zaraz po niedzieli pewnie choćby i te usługi kurierskie podrożeją itd itd 
jeszcze nikt nie wie jaka będzie ostateczna inflacja na zamknięcie kadencji popaprańców i chyba mają pecha  bo właśnie spadł ten przysłowiowy meteoryt

Spokojnie to wszystko da się policzyć może i będzie wyższa na razie daleko daleko jej do pisowskiej. To wasz Trump z pejsatymi nam to załatwił.

Opublikowano
4 minuty temu, dysydent napisał(a):

noto qwa uwzględnij właśnie te podwyżki paliw właśnie dzisiejsze czy Ci wyjdzie niższa a przecież paliwa to pierwszy klocek w dominie i pociągną wzrost wszystkich cen i to zaraz
np zaraz po niedzieli pewnie choćby i te usługi kurierskie podrożeją itd itd 
jeszcze nikt nie wie jaka będzie ostateczna inflacja na zamknięcie kadencji popaprańców i chyba mają pecha  bo właśnie spadł ten przysłowiowy meteoryt

przejechali zakonnicę w ciąży na pasach, cytując klasyka

Opublikowano
Teraz, jarecki napisał(a):

ze złota można pociągnąć 40-50 mld zł i tyle rezerwy powinny pozostać stabilne .

zauważ, że ceny złota jeszcze pewnie pójdą do góry

wraz z cenami ropy idą do góry ceny gazu a za tym - energii elektrycznej

jeśli zgodnie z prognozami pod koniec marca wróci jeszcze zima - no cóż, blackout może być całkiem realną alternatywą

ogrzewający pompami ciepła i gazem nabijali się z pelletowców, karma wraca

Opublikowano (edytowane)

Według mnie problemem nie jest kasa z NBP czy z SAFE ale którą opcje przyjąć , czy europejska , czy dalsze zakupy w USA i to jest zasadnicze pytanie , gdyby nie pomoc USA już pierwsza wojna swiatowa miała by pewnie inne rozstrzygniecie 

Edytowane przez jarecki
Opublikowano
1 minutę temu, jarecki napisał(a):

Według mnie problemem nie jest kasa z NBP czy z SAFE ale którą opcje przyjąć , czy europejska , czy dalsze zakupy w USA i to jest zasadnicze pytanie 

a dlaczego nikt nie przewiduje innych opcji ? 

Opublikowano (edytowane)
17 minut temu, jarecki napisał(a):

nie wiem co tam oni mają dobrego , chyba tylko rakiety balistyczne zresztą izrael ma na nie zapolowac 

balistyka to nie mamy szans ale takiego gerana jak bym miał stosowne klamoty i części to byśmy we dwóch wyklepali w jakim garażu tylko nie wiem na jakiej optyce on lata bo termowizji to ja softowo za bardzo nie ogarniam ale już nokto czy zwykłe kamery o jeszcze bym wgrał i zaprogramował na jakiego kształtu cele ma się kierować. Aerodynamikę masz opanowaną tylko trzymać się zarysów płaszczyzn i rozkładu masy w konstrukcji a najtrudniejsza w dopracowaniu właśnie aerodynamika  no i te assemblerowe części softu awioniki no ale to już masz gotowe czyli tylko klepać na maksa no może z ryzykiem że przyjdzie jaki państwowy siepacz i karą zagrozi co jest właśnie jedynym i największym ograniczeniem innowacyjności w polskiej zbrojeniówce; nie pieniądze, nie know how ale państwowe urzędasy

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
29 minut temu, hubertuss napisał(a):

Już raz pis drukował pieniądze Gla inflacja biała rekordy, że jeszcze pisowska ciemnota w to wierzy. Może od razu niech dolary drukują

nic chłopie nie rozumiesz nic a nic

20260305_140651.jpg

• Like 1
  • Haha 1
Opublikowano
3 minuty temu, jarecki napisał(a):

Według mnie problemem nie jest kasa z NBP czy z SAFE ale którą opcje przyjąć , czy europejska , czy dalsze zakupy w USA i to jest zasadnicze pytanie 

I tu i tu trzeba kupować. Sęk  w tym, że safe pozwala nam też sprzedawać a nie tylko kupować. 

1 minutę temu, jahooo napisał(a):

Bo wszystkie opcje to pożyczki tej kasy nikt nie ma.

2 minuty temu, Mateusz1q napisał(a):

nic chłopie nie rozumiesz nic a nic

20260305_140651.jpg

A gdzie reszta krajów gdzie inflacja była połową lub mniej Gla inflacji.

Opublikowano

faktycznie Ukraina w ZSRR była poważanniej zaangażowana w zbrojenie jak polska i ma wieksze doswiadczenie z tamtych lat jest im łatwiej , tak jak pisałem maja własne rakiety balistyczne a nawet USA takowych nie maja 

2 minuty temu, dysydent napisał(a):

balistyka to nie mamy szans ale takiego gerana jak bym miał stosowne klamoty i części to byśmy we dwóch wyklepali w jakim garażu tylko nie wiem na jakiej optyce on lata bo termowizji to ja softowo za bardzo nie ogarniam ale już nokto czy zwykłe kamery o jeszcze bym wgrał i zaprogramował na jakiego kształtu cele ma się kierować. Aerodynamikę masz opanowaną tylko trzymać się zarysów płaszczyzn i rozkładu masy w konstrukcji a najtrudniejsza w dopracowaniu właśnie aerodynamika  no i te assemblerowe części softu awioniki no ale to już masz gotowe czyli tylko klepać na maksa no może z ryzykiem że przyjdzie jaki państwowy siepacz i karą zagrozi co jest właśnie jedynym i największym ograniczeniem innowacyjności w polskiej zbrojeniówce

3 minuty temu, jahooo napisał(a):

bo nie ma innej opcji , powinniśmy mieć swoje siły i zapasy na 5-10 dni walki a dalej czekać na wsparcie i pomoc 

Opublikowano

Teraz będzie wysyp takich rządowych klakierów, co będą zaklinac rzeczywistość, że wzrost cen paliw, gazu i energii o 20-30% nie będzie miało wpływu na inflację

1 minutę temu, jarecki napisał(a):

faktycznie Ukraina w ZSRR była poważanniej zaangażowana w zbrojenie jak polska i ma wieksze doswiadczenie z tamtych lat jest im łatwiej , tak jak pisałem maja własne rakiety balistyczne a nawet USA takowych nie maja 

bo nie ma innej opcji , powinniśmy mieć swoje siły i zapasy na 5-10 dni walki a dalej czekać na wsparcie i pomoc 

czyli 1939 bis ? no ładna strategia

• Like 1
Opublikowano
3 minuty temu, hubertuss napisał(a):

I tu i tu trzeba kupować. Sęk  w tym, że safe pozwala nam też sprzedawać a nie tylko kupować.

sęk jest w tym gdzie mamy kupować , bo to co możęmy to czy ze stroną USA czy UE wyprodukujemy 

Opublikowano

ach jak ja Ci zaraz dam do mnie pisać

13 minut temu, hubertuss napisał(a):

...wasz Trump ...

po wszystkich religiach jadę jak po burych sukach batem  bo nie wiem z której konkretnie bożek takiego debila na pewien dach z flintą wysłał że tylko ucho od Trumpa mu wyszło ;) 
xD 

Opublikowano
2 godziny temu, Tomasz0611 napisał(a):

Kosiniak to chce realizować i jedno i drugie, i w sumie nie ma co mu się dziwić, bo za jego kadencji by realizowano zakupy uzbrojenia jakich dawno nie widziano ... Miał by tyle sprzętu do robienia sobie zdjęć ze Błaszczak to by wyglądał przy nim jak biedny kuzyn xD

Lekarz z karabinem… Coś jednak chyba poszło nie tak w tym kraju…

Opublikowano (edytowane)
10 minut temu, jarecki napisał(a):

f...

a stosowny zapas białych flag ta Twoja strategia przewiduje?
to tak na wypadek gdybyś się od razu dowiedział że nikt na pomoc nie zamierza nawet rozważyć przychodzić?

to tak żebyś wiedział i szykuj te flagi boś się tu i teraz ode mnie dowiedział że nikt nie pomoże Polsce przed kimkolwiek się obronić a co najwyżej samemu ją zająć zamiast tego pierwszego; tak czy inaczej białe flagi będą potrzebne 

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
8 minut temu, jahooo napisał(a):

Teraz będzie wysyp takich rządowych klakierów, co będą zaklinac rzeczywistość, że wzrost cen paliw, gazu i energii o 20-30% nie będzie miało wpływu na inflację

A kto tu tak mówi? Inflacja wzrośnie pytanie o ile a wszystko zależy od Trumpa kiedy zakończy kolejny bajzel. Póki co inflacja jest dużo dużo niższa od pisowskiej.

7 minut temu, jarecki napisał(a):

sęk jest w tym gdzie mamy kupować , bo to co możęmy to czy ze stroną USA czy UE wyprodukujemy 

Jeśli weźmiemy safe z UE mamy szansę sprzedawać. Jeśli weźmiemy z NBP będziemy tylko kupować w USA. Oczywiście gdyby rząd poszedł na toco oferuje Nawrocki safe z UE by nas ominęło a potem Glapa powiedział by że złota nie sprzeda do wyborów 2027 i kasy nie da. Dlatego rząd na to nie pójdzie

Opublikowano
34 minuty temu, dysydent napisał(a):

pozwolisz że Ci za taką prognozę... no nie podziękuję?
a Trump co najmniej miesiąc tam wojnę obiecał
przecież to jest qwa przemodelowanie całej gospodarki zachodu i relacji cenowych wobec reszty światowej
kacapy siedzą cicho, patrzą i nie wierzą swemu szczęściu
wszystkie skutki sankcji w te kilka dni w piz.u wobec rosji jakie stosowano
Trump właśnie uratował rosję przed kryzysem gospodarczo finansowym

Mówiłem, że trzeba było się dawno z nimi dogadać, bylibyśmy na wygranej pozycji, a i Persja byłaby nadal naszym przyjacielem. A tak, to jak zwykle obrywamy rykoszetem w łeb za czyjś głupi interes. Albo co gorsza brak jakiegokolwiek interesu.

Opublikowano
29 minut temu, hubertuss napisał(a):

Spokojnie to wszystko da się policzyć

potrafisz policzyć inflację z wyprzedzeniem? tego nawet najtęższe łby w żydowskich i dowolnych innych bankach nie potrafią
no no no; Ty to zdolny jesteś xD 

• Haha 1
Opublikowano
15 minut temu, jahooo napisał(a):

Nie chce precyzyjnie mówić, a nie chce mi się sprawdzać, ale Beck chyba w 37 krzyczał, że Niemcy wojska nie mają i nawet w przypadku konfliktu zbrojnego, w krótkim czasie zostaną pokonane. Reszte chyba już każdy doskonale zna jak dalej było.

Opublikowano
Teraz, Rowan napisał(a):

Nie chce precyzyjnie mówić, a nie chce mi się sprawdzać, ale Beck chyba w 37 krzyczał, że Niemcy wojska nie mają i nawet w przypadku konfliktu zbrojnego, w krótkim czasie zostaną pokonane. Reszte chyba już każdy doskonale zna jak dalej było.

raczej w 1937 nic takiego nie mówił, zreszta - wtedy byłaby to prawda, Niemcy wyposażyły tak naprawdę armię po zajęciu Austrii i Czechosłowacji przejętym wyposażeniem i sprzętem. 

Opublikowano
6 minut temu, Rowan napisał(a):

Mówiłem, że trzeba było się dawno z nimi dogadać, bylibyśmy na wygranej pozycji, a i Persja byłaby nadal naszym przyjacielem. A tak, to jak zwykle obrywamy rykoszetem w łeb za czyjś głupi interes. Albo co gorsza brak jakiegokolwiek interesu.

z kacapem się nie da dogadać inaczej jak z pokłonem ryjem do samej gleby i jeszcze postawieniem sobie na karku jego śmierdzącej giry. To dzikie plemię ma takie obyczaje że nawet co szlachetniejsze gatunki małp mają lepsze, np w dowód szacunku się wzajem iskają

nie da rady inaczej jak bez podboju tej dziczy a na to jeszcze na razie nie pora

• Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano
6 minut temu, dysydent napisał(a):

potrafisz policzyć inflację z wyprzedzeniem? tego nawet najtęższe łby w żydowskich i dowolnych innych bankach nie potrafią
no no no; Ty to zdolny jesteś xD 

Nie no spokojnie trzeba poczekać masz tam napisane dalej że może będzie wyższaitd.

Opublikowano

Kraje UE ostatecznie zatwierdziły cel klimatyczny na 2040 r., zakładający redukcję emisji o 90 proc.

ci debile nigdy się nie nauczą 

Opublikowano
7 minut temu, dysydent napisał(a):

z kacapem się nie da dogadać inaczej jak z pokłonem ryjem do samej gleby i jeszcze postawieniem sobie na karku jego śmierdzącej giry. To dzikie plemię ma takie obyczaje że nawet co szlachetniejsze gatunki małp mają lepsze, np w dowód szacunku się wzajem iskają

nie da rady inaczej jak bez podboju tej dziczy a na to jeszcze na razie nie pora

Ci z ua są zdecydowanie gorsi i mówią na nich „bracia”…