Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
6 minut temu, racyl napisał(a):

Niby na podstawie jakich kursów w ciągu roku ceny paliw tanieją lub drożeją ?

No przecież pisałeś o dolarze za baryłkę więc co chcesz jeszcze?

3 minuty temu, racyl napisał(a):

To nie jest odpowiedź na pytanie

No nie jest. Ja się pytam skąd takie głupie pytanie wziąłeś?

Opublikowano
1 minutę temu, Rowan napisał(a):

Wystarczy popatrzeć na to jaki udział w ogólnej cenie paliwa ma faktycznie cena samej ropy. Przykład akurat jest dobry, bo my tu na miejscu produkujemy pszenice, produkujemy mąke i pieczeny chleb. Przez ile to rąk przechodzi? Pośredników można ograniczyć do minimum, a jednak cena chleba nie spadła jak spadła mocno cena pszenicy. Czy wydobywany u nas surowiec? Nie. Czy produkujemy rope? Nie. Przez ilu pośredników przechodzi on zanim dotrze do konsumenta? 

Po spadku ceny pszenicy nie masz co się spodziewać w tak szybkim czasie spadku ceny chleba ale już przy spadku ceny ropy czy dolara już to się dzieje .

Chyba trzeba w ogóle nie widzieć jak ta cena paliwa szybko idzie w górę przy wzroście ceny ropy czy dolara 

Opublikowano
18 minut temu, racyl napisał(a):

Chyba trzeba w ogóle nie widzieć jak ta cena paliwa szybko idzie w górę przy wzroście ceny ropy czy dolara 

No tak właśnie jest. Cena idzie dużo szybciej w góre niż dostawy paliwa na stacje. Ale jak spadek ceny, to już bardzo wolno, bo „stare zapasy na stacji”.

Opublikowano
1 minutę temu, Rowan napisał(a):

No tak właśnie jest. Cena idzie dużo szybciej w góre niż dostawy paliwa na stacje. Ale jak spadek ceny, to już bardzo wolno, bo „stare zapasy na stacji”.

I tak jęczą i straszą kiedy  są niskie ceny paliw żeby ludzie nie robili zapasów bo co to się nie stanie z tym paliwem

Kiedyś to przynajmniej tanie paliwo wyprzedawali do końca 

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, jacus napisał(a):

poczytaj co ja pisze o upadku niemiec ..

czyżbym wyczuwał nutę satysfakcji? ;) 
no przecież czytałem 
a Austria i tak mniejsza :D 

1 godzinę temu, jacus napisał(a):

to telefon a nie ja zmienia slowa.

a to się zdarza, jakiś słownik czy coś trzeba wyłączyć

a kompleksy się różnie objawiają i różne bywają ale najczęściej to rodzaj poczucia fatalistycznej bezsilności najczęściej podświadome i wszelkie z tego wynikłe interakcje z otoczeniem  w zamiarze kształtowania własnego obrazu u tego otoczenia niekoniecznie zgodnego z rzeczywistością. 

ciekawe dywagacje na temat kreskówki "Shrek" niedawno natrafiłem i jest tam również jeden wątek o kompleksie - Lorda Farquaada 

stare to filmidło ale może kto nie natrafił to ...

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

Pomiędzy 2000r., a 2022r. na Ukrainie ekshumowano i pochowano ponownie 103 000 niemieckich żołnierzy.

Polacy? Mniej niż 1000 ekshumacji od 1994 r. i całkowity zakaz od 2017 r. 

Opublikowano
9 godzin temu, jacus napisał(a):

to telefon a nie ja zmienia slowa..

Nawet nad telefonem zapanować już nie potrafisz? Słabo z tobą....

9 godzin temu, jacus napisał(a):

u nas jak nigdzie 2 firma swiatlowod

U was, to jest co najwyżej kupa gnoju przed domem...🤭

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)
35 minut temu, 12Pafnucy napisał(a):

Nawet nad telefonem zapanować już nie potrafisz? Słabo z tobą....

błąd technologii; sam niedawno natrafiłem na ten problem po aktualizacji gdzie poprzełączało w domyślne ustawienia i jakieś autouzupełnianie czy jakoś tak ponazywane owo ustawienie powłączało
a że soft pisany nie po polsku a tylko interfejs spolonizowany a słowniki tłumaczone maszynowo z angielskiego to miast pomagać, utrudnia i trzeba każde słowo sprawdzać i wybierać właściwe już po napisaniu. Zalecam w ustawieniach wiadomości powyłączać to w cholerę tylko co typ telefonu to inaczej to się robi i nawet mi zajęło z kwadrans zanim wyczaiłem co i jak (nie mój a pierwszy raz "na oczy" telefon ...) tak że nie dziw się Jakiemuś "galicjuszowi"; tam samodzielne myślenie nie jest w modzie a wręcz zakazane. Specyfika przeludnionych obszarów gdzie musi być zakaz samodzielnego działania bo byłby potężny bajzel  i to jeszcze zaludnione takimi co nie dawali sobie rady w bardziej wymagających środowiskach i tam imigrowali czyli statystycznie ... chm - jak to poprawnopolitycznie napisać by ich kompleksów jeszcze nie pogłębiać? ;)

Edytowane przez dysydent
  • Confused 1
Opublikowano (edytowane)
48 minut temu, dysydent napisał(a):

błąd technologii; sam niedawno natrafiłem na ten problem po aktualizacji gdzie poprzełączało w domyślne ustawienia i jakieś autouzupełnianie czy jakoś tak ponazywane owo ustawienie powłączało

Ech...

Myślisz że ja po to tak napisałem....że wyjaśnień potrzebowałem....ech...też mam telefon...🤷

Jacus samodzielne myślenie ma...tyle że to tylko i wyłącznie...jego ono...

Nikt więcej tak ...🤭 

Dodam, że myślenie Jacusia jest wręcz...endemiczne...

..no i przy tym śmieszne...i to coraz bardziej śmieszne...

To co jest dla innych od dawna jest normą, dla niego...no myśli że to powinno podziw budzić...🤭

Edytowane przez 12Pafnucy
Opublikowano (edytowane)
17 minut temu, 12Pafnucy napisał(a):

Myślisz że ja po to tak napisałem....że wyjaśnień potrzebowałem.

sądziłem że zrozumiesz iż to nie Tobie wyjaśnienia adresowane

jednak lepiej kogoś niedocenić niż przecenić :S

postaram się zapamiętać; oszczędzi rozczarowań

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
18 minut temu, dysydent napisał(a):

sądziłem że zrozumiesz iż to nie Tobie wyjaśnienia adresowane

jednak lepiej kogoś niedocenić niż przecenić :S

postaram się zapamiętać;or oszczędzi rozczarowań

Uuuu.

No sorki...

Tak niedokładnie może ja...😢

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)
12 minut temu, 12Pafnucy napisał(a):

No sorki...

spoko
zalecenie

31 minut temu, dysydent napisał(a):

jednak lepiej kogoś niedocenić niż przecenić 

nie tyczy wrogów; tych zawsze bezpieczniej jest przeceniać

Edytowane przez dysydent
  • Like 1
Opublikowano
50 minut temu, 12Pafnucy napisał(a):

To co jest dla innych od dawna jest normą, dla niego...no myśli że to powinno podziw budzić...🤭

Booooo świat powinien codziennie człowieka zaskakiwać. Inaczej wiałoby nudą.

Opublikowano

https://tvn24.pl/polska/jaroslaw-kaczynski-takie-panstwo-powinno-siedziec-w-kacie-i-przepraszac-ze-zyje-radoslaw-sikorski-odpowiedzial-st8903981

nie no qwa... nawet jeśli Ten Kaczyński ma i rację to tym bardziej publicznie tego nie powinien mówić bo właśnie może się przeliczyć i mieć naprawdę rację i te niemcy trzeba będzie kolejny raz do szeregu ustawiać i to od razu z pozycji zdeklarowanego wroga i kogo do pomocy oczekuje? znów ruskich?

a mówią że to wybitny polityk

Opublikowano
7 minut temu, mirro napisał(a):

Booooo świat powinien codziennie człowieka zaskakiwać. Inaczej wiałoby nudą.

u mnie tam ostatnio to wieje śniegiem i wprawdzie dla wielu jest zima w środku ... zimy sporym zaskoczeniem to tak mnie to uziem... bardziej - "uchałupiło" że to to dopiero jest nuda

• Haha 1
Opublikowano
7 minut temu, dysydent napisał(a):

"- Niemcy są ostatnim krajem w Europie, który powinien dążyć do przywództwa, bo po pierwsze doprowadził do drugiej wojny światowej, a przedtem miał wielki udział w doprowadzaniu do pierwszej. Nie rozliczył się, nie ukarał zbrodniarzy - stwierdził."

Zara,zara, zara. Przecież to zwycięzcy mieli ukarać, rozliczyć niemieckich zbrodniarzy. Czy aby zwycięzcy dikonali tego co było ich powinnością? Aaaa może postapili tak jak PiS z komuchami? Tych co im sie wydawali przydatni przyjęli i uznali za swoich a wręcz otoczyli ochroną. 

• Haha 2
Opublikowano

5 minut temu, mirro napisał(a):

"- Niemcy są ostatnim krajem w Europie, który powinien dążyć do przywództwa, bo po pierwsze doprowadził do drugiej wojny światowej, a przedtem miał wielki udział w doprowadzaniu do pierwszej. Nie rozliczył się, nie ukarał zbrodniarzy - stwierdził."

Zara,zara, zara. Przecież to zwycięzcy mieli ukarać, rozliczyć niemieckich zbrodniarzy. Czy aby zwycięzcy dikonali tego co było ich powinnością? Aaaa może postapili tak jak PiS z komuchami? Tych co im sie wydawali przydatni przyjęli i uznali za swoich a wręcz otoczyli ochroną.