Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano (edytowane)
20 minut temu, Krzysztof81 napisał(a):

Widać że nie masz nic do roboty i głupoty piszesz.

w pierwszym - no widzisz - masz rację
co do głupot to muszę niedocytowaną resztę doczytać aby uznać czy warto jakąkolwiek jeszcze dyskusję z Tobą podejmować w tym wątku bo już mi się nie chce i ew dam znać jeśli mnie przekonałeś

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
5 minut temu, dysydent napisał(a):

no właśnie; dla komuny "nie było w zasięgu" nawet nie musieć sprzedawać wszystkiego co miała 

czekaj czekaj; czy ja i u Ciebie wyczuwam nostalgię za tym czerwonym syfem? o.O

Szybciej ta komuna doszłaby do wniosku, że trzeba mieć elektrownie jądrowe niż ta cała demokracja .

Ile lat jest gadanie o atomie w polsce a nawet jeszcze nie zaczął się budować 

Opublikowano
2 minuty temu, dysydent napisał(a):

w pierwszym - no widzisz - masz rację
co do głupot to muszę niedocytowaną resztę doczytać aby uznać czy warto jakąkolwiek jeszcze dyskusję z Tobą podejmować w tym wątku bo już mi się nie chce i ew dam znać jeśli mnie przekonałeś

Nie chce ci się, a cały czas pleciesz.

Opublikowano
8 minut temu, dysydent napisał(a):

no właśnie; dla komuny "nie było w zasięgu" nawet nie musieć sprzedawać wszystkiego co miała 

czekaj czekaj; czy ja i u Ciebie wyczuwam nostalgię za tym czerwonym syfem? o.O

No toż PRL ma stały elektorat, temu takie Czarzaste są ciągle wybierani...

Sam kwiat af, który walczy z Tuskiem....🤭

Opublikowano
Godzinę temu, 12Pafnucy napisał(a):

I temu takie lewaki jak Czarzasty trwają, bo tacy jak Racuszek wprost tęsknią za komuną...🤭

To tęsknota ludzi trzyma czarzastego  u władzy 🤔

Potomkowie komunistów i ubeków głosuje na tym starych spadkobierców. Zwykły obywatel może i tęskni ale nie za ówczesną władzą 

• Like 1
Opublikowano
1 minutę temu, Nieustraszony1044 napisał(a):

To tęsknota ludzi trzyma czarzastego  u władzy 🤔

Potomkowie komunistów i ubeków głosuje na tym starych spadkobierców. Zwykły obywatel może i tęskni ale nie za ówczesną władzą 

Tiaaaa...

Opublikowano (edytowane)
23 minuty temu, racyl napisał(a):

Przestań. Nie na darmo ktoś się interesuje jakimś zacofanym zakładem .

Jakby nic nie znaczył to sam zginałby naturalną śmiercią 

czy kupiłbyś podupadłe gospodarstwo sąsiada dlatego że boisz się jego konkurencji? Oczywiście nie kwestionuję że kupił byś gdyby się takowe trafiło i było w zasięgu Twoich możliwości finansowych ale z zupełnie innych powodów niż taka obawa.

To znaczy że niby zachodnie koncerny motoryzacyjne bały się konkurencji "kaszlaka" wobec swoich ... jakie to tam wtedy były osobówki klasy standard VW Golf czy jeszcze jaki wcześniejszy model? 
Kupili bo była okazja i się sąsiadowi pier.olnęło gospodarczo, na ich miejscu i Ty i ja też byśmy kupowali ale nie w obawie przed konkurencją tego kaszlaka a choćby japońców co by pierwsi nie wykupili i pod nosem jakiej Hondy nie postawili na tych ruinach

trup nie ma żadnego wpływu jakie go robaki zjedzą i właściwie o jest jedno z kryteriów po czym rozpoznać trupa, komuna była takim trupem choćby tylko z tej formy diagnozy a cała reszta to pusta gdybologia na którą szkoda czasu nawet i tego w którym - jak "Krzysztof81-rwszy" zauważył nie mam nic do roboty 

Edytowane przez dysydent
Opublikowano (edytowane)
16 minut temu, Krzysztof81 napisał(a):

Nie chce ci się, a cały czas pleciesz.

nie chce mi się ewidentnych sprzeczności obalać jeśli one same siebie już obaliły
są ciekawsze i godniejsze do "plecenia" o nich kwestie 
Może się co pociesznego trafi; choć - przyznam - ta gloryfikacja komuny co tu natrafiłem jest przygnębiająca nie śmieszna
qwa - ten syf gotów jeszcze powrócić jeśli ma tylu adoratorów nawet jeśli nie wprost świadomych co adorują:(

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
Teraz, dysydent napisał(a):

nie chce mi się ewidentny sprzeczności obalać jeśli one same siebie już obaliły
są ciekawsze i godniejsze do "plecenia" o nich kwestie 
Może się co pociesznego trafi; choć - przyznam - ta gloryfikacja komuny co tu natrafiłem jest przygnębiająca nie śmieszna
qwa - ten syf gotów jeszcze powrócić jeśli ma tylu adoratorów nawet jeśli nie wprost świadomych co adorują:(

przecież to już wraca - do PE poszli ludzie, którym ideały PRL przyświecały i kalkuja te same rozwiązania z UE, w dodatku - znajduja sojuszników, którym wolność, równość i braterstwo serwowane w krajach komunistycznych pachnie jak złoto

nie oszukujmy się - ideały "Marksa i Engelsa" żyją w tej chwili w UE chyba bardziej, niż kiedykolwiek w ZSRR i państwach satelickich

wielu tak zwanym "autorytetom" wydaje się, że te założenia można wdrożyć w życie, mimo, że historia kilkakrotnie pokazała, że zawsze kończy się to porażką - ZSRR, Kuba, WIetnam, a oni nic się nie uczą i brną w ten utopijny komunizm, gdzie obywatel nic nie ma, wszystko jest własnością komuny, czyli panstwa (vide likwidacja posiadania na własność mieszkań na rzecz wiecznego wynajmu, samochodów) które wydziela obywatelom "według potrzeb"

a jednocześnie nadal jest grupa "posiadajacych", którzy tak stanowią prawo, aby ich nie dotyczyło, tak, jaj kiedyś wierchuszka partii komunistycznej

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, Rowan napisał(a):

No to dziś nie byłoby ani Czarzastego, ani Tuska, ani Kaczyńskiego i wieelu innych starych konunistów z żymskim pochodzeniem…

pomarzyć zawsze można

tylko kto byłby zamiast? bo tu to jeszcze można się i przestraszyć

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
2 minuty temu, jahooo napisał(a):

przecież to już wraca - do PE poszli ludzie, którym ideały PRL przyświecały i kalkuja te same rozwiązania z UE, w dodatku - znajduja sojuszników, którym wolność, równość i braterstwo serwowane w krajach komunistycznych pachnie jak złoto

nie oszukujmy się - ideały "Marksa i Engelsa" żyją w tej chwili w UE chyba bardziej, niż kiedykolwiek w ZSRR i państwach satelickich

wielu tak zwanym "autorytetom" wydaje się, że te założenia można wdrożyć w życie, mimo, że historia kilkakrotnie pokazała, że zawsze kończy się to porażką - ZSRR, Kuba, WIetnam, a oni nic się nie uczą i brną w ten utopijny komunizm, gdzie obywatel nic nie ma, wszystko jest własnością komuny, czyli panstwa (vide likwidacja posiadania na własność mieszkań na rzecz wiecznego wynajmu, samochodów) które wydziela obywatelom "według potrzeb"

a jednocześnie nadal jest grupa "posiadajacych", którzy tak stanowią prawo, aby ich nie dotyczyło, tak, jaj kiedyś wierchuszka partii komunistycznej

Miller czy Kwaśniewski są tego najlepszym przykładem - komusza aparatczyki średniego szczebla hołubiący komune niczym matke, wypełniający ślepo polecenia swojej okczyzny - Moskwy zaraz po upadku PRL i chwilowej próżni pobiegli do UE niczym pieski ze schroniska.

Ci ludzie nie pofrafią żyć i funkcjonować samodzielnie bez bata nad głową. Wcześniej Moskwa a teraz Bruksela.

6 minut temu, dysydent napisał(a):

pomarzyć zawsze można

tylko kto byłby zamiast? bo tu to jeszcze można się i przestraszyć

Jak ty nie rozróżniasz komunizmu od socjalizmu.

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
7 minut temu, Krzysztof81 napisał(a):

Jak ty nie rozróżniasz komunizmu od socjalizmu

"komuna" używam w potocznie rozpoznawalnym znaczeniu tu w Polsce
komunizmu jako takiego nikomu nie udało się nigdzie w całej znanej Historii na trwalej niż kilka lat zbudować. a i to kilka to skala nie większa jak jeden dwa sezony wegetacyjne 

jeśli odniosłeś takie wrażenie że nie rozumiem to właśnie wyprowadzam Cię z błędu i nawet za złe tego błędu nie mam. Trudno pisać z pełną precyzją pod presją możliwie najkrótszych tekstów i nie popaść w niedopowiedzenia

Edytowane przez dysydent
  • Thanks 1
Opublikowano
12 minut temu, jahooo napisał(a):

bo się zorientowali żę w tym wolnym rynku trzeba więcej ludziom pomaAĆ

Opublikowano
5 minut temu, dysydent napisał(a):

"komuna" używam w potocznie rozpoznawalnym znaczeniu tu w Polsce
komunizmu jako takiego nikomu nie udało się nigdzie w całej znanej Historii na trwalej niż kilka lat zbudować. a i to kilka to skala nie większa jak jeden dwa sezony wegetacyjne 

jeśli odniosłeś takie wrażenie że nie rozumiem to właśnie wyprowadzam Cię z błędu i nawet za złe tego błędu nie mam. Trudno pisać z pełną precyzją pod presją możliwie najkrótszych tekstów i nie popaść w niedopowiedzenia

Regan kiedyś powjedział dowcip o tym kiedy państwo osiągnie pełen komunizm.

Opublikowano (edytowane)
9 minut temu, jarecki napisał(a):

bo się zorientowali żę w tym wolnym rynku trzeba więcej ludziom pomaAĆ

i tak sobie wzajem pomagali każdy z osobna wszystkim co miał że bardzo szybko wszyscy bez wyjątku zostali z niczym xD 

ja tam dzielę ludzi na takich co pomocy nie potrzebują i tych drugich co na pomoc nie zasługują
Przy czym rozróżniam co jest pomocą a co inwestycją, socjalizm tego nie rozróżnia

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

Mysle, że współcześnie komunizm można zdefiniować zupełnie inaczej - cała twórczość i pomysłowość społeczeństwa jest wartością wspólną, nie ma praw autorskich wykraczających czasowo na przykład ponad 1 rok i praw patentowych dla firm na 30-40 lat, maksymalnie rok od uzyskania patentu i rozwiązanie przechodzi do domeny public-domain

Tak samo z nowymi technologiami czy automatyzacją

Czas, aby dorobek intelektualny społeczenstwa pracował na całe społeczeństwo - to znaczy, że komputery i maszyny pracują na społeczeństwo, a nie na indywidualne jednostki. W ten sposób każdy mógłby korzystać z dorobku pokoleń, na przykład w postaci dochodu gwarantowanego, a jeśli dodatkowo pracuje i wnosi wkład do społeczeństwa - miałby dodatkowy dochód. Dochód podstawowy miałby każdy już od urodzenia na poziomie, który zapewnia mu jakieś "standardowe" warunki do życia, czyli dach nad głową, jedzenie, kształcenie, ochronę. Na ekstra rzeczy musiałby sobie zapracować. 

Opublikowano
Teraz, Krzysztof81 napisał(a):

Regan kiedyś powjedział dowcip o tym kiedy państwo osiągnie pełen komunizm.

taa; i w Polsce leżącej na węglu w ostatnie mrozy palami zbożem bo węgla zabrakło 

u Reagana to był nawet dowcip, u nas smutna Prawda

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Uczyć się od Ursula von der Leyen - od Matki wszystkich krajów Unii . 

Nie wymyślać jak by to miało być czy powinno być :D

Edytowane przez galan99
Opublikowano (edytowane)
10 minut temu, jahooo napisał(a):

Mysle, że współcześnie komunizm można zdefiniować zupełnie inaczej - cała twórczość i pomysłowość społeczeństwa jest wartością wspólną, nie ma praw autorskich wykraczających czasowo na przykład ponad 1 rok i praw patentowych dla firm na 30-40 lat, maksymalnie rok od uzyskania patentu i rozwiązanie przechodzi do domeny public-domain

Tak samo z nowymi technologiami czy automatyzacją

Czas, aby dorobek intelektualny społeczenstwa pracował na całe społeczeństwo - to znaczy, że komputery i maszyny pracują na społeczeństwo, a nie na indywidualne jednostki. W ten sposób każdy mógłby korzystać z dorobku pokoleń, na przykład w postaci dochodu gwarantowanego, a jeśli dodatkowo pracuje i wnosi wkład do społeczeństwa - miałby dodatkowy dochód. Dochód podstawowy miałby każdy już od urodzenia na poziomie, który zapewnia mu jakieś "standardowe" warunki do życia, czyli dach nad głową, jedzenie, kształcenie, ochronę. Na ekstra rzeczy musiałby sobie zapracować. 

praktyka pokazuje co innego
gdzie jest najszybszy postęp technologii' tam gdzie jej twórcy dostają tylko etatowe pensyjki czy tam gdzie taki np twórca arkusza kalkulacyjnego na stare lata se za benefity z tego wynalazku poleciał za swoje prywatne w kosmos?

Piszemy to tutaj dzięki wynalazkom i technologiom zrodzonym w prywatnych firmach w kraju który właśnie bronił praw patentowych w interesie twórców technologii bez limitowania zysków jakie dzięki tym wynalazkom osiągną a nie w "urawniłowce" socjalizmów choćby i naszej xujni

natknąłeś się w necie że xujnia postuluje przejście na open source czyli zapewne na jakieś odlinuksowe softa a sprawdzili w tej xujni gdzie są główne ośrodki rozwijające i tego Linuksa? :P 

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
1 minutę temu, dysydent napisał(a):

praktyka pokazuje co innego
gdzie jest najszybszy postęp technologii' tam gdzie jej twórcy dostają tylko etatowe pensyjki czy tam gdzie taki np twórca arkusza kalkulacyjnego na stare lata se za benefity z tego wynalazku poleciał za swoje prywatne w kosmos?

Piszemy to tutaj dzięki wynalazkom i technologiom zrodzonym w prywatnych firmach w kraju który właśnie bronił praw patentowych w interesie twórców technologii bez limitowania zysków jakie dzięki tym wynalazkom osiągną a nie w "urawniłowce" socjalizmów choćby i naszej xujni

natknąłeś się w necie że xujnia postuluje przejście na open source czyli zapewne na jakieś odlinuksowe softa a sprawdzili w tej xujni gdzie są główne ośrodki rozwijające i tego Linuksa? :P 

poczytaj, jakie pomysły mieli naukowcy i ludzie w PRL - rozwój technologii to nie kwestia prywatne czy publiczne, tylko kwestia podejścia do tego faktu decydentów oraz ich wyobraźni

• Like 1
  • Haha 1
Opublikowano

w sektorze prywatnym właściciel jest nastawiony na promowanie nowych rozwiązań, które w przyszłości dadzą mu zysk i rozwój

tam, gdzie czynnikiem decyzyjnym jest grono nie ludzi sukcesu, ale "zasłużonych działaczy wiedzących wszystko o niczym" głównym czynnikiem jest "niech będzie tak, jak było"

to jest ta różnica

a ludzi, którzy myslą inaczej, tłuszcza szybko potępi i zlikwiduje, bo zagrażają jej taplaniu w błotku i nicnierobieniu