Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 minuty temu, jahooo napisał(a):

to ja już wolę "wszyscy po równo zdzierani ze skóry", przynajmniej budżet się dopinał

Budżet nigdy się nie dopinał.

6 minut temu, racyl napisał(a):

Pisiaki nie rządzą od dwóch lat a ty masz do nich pretensje że donald tego złego co oni wprowadzili nie zatrzymał przez 2 lata 😂

Ciężko usiedzieć na krześle czytając twoje mądrości ulmanek 🤣

Jak ciezko siedzieć to może masz hemoroidy. Pis wymyślił by ścigać złych przedsiębiorców a obecni kretyni dokończyli. Niema między nimi żadnej różnicy. Jedna swolocz socjalistyczną.

To co to jest ten podatek od wzbogacenia? VAT czy pcc?

• Like 1
Opublikowano
3 minuty temu, Bogdan_ja napisał(a):

to była kolejna  nowelizacja ,czytac nie potrafisz 😜

Równie dobrze  mogła być nowelizacja znosząca wszystko 🤣 Rozumować nie potrafisz  🤣

Opublikowano
2 minuty temu, Ulman napisał(a):

Efekt kuli sniegowej w budżecie i rosnący deficyt, to nie efekt "upychania zadłużenia po kątach" bo to wszystkie rządy robią tak samo, tylko poluzowanie rygorów aparatu fiskalnego i pompowanie kasy za granicę przez firmy

dlatego uważam, że w pewnej części poprzedni rząd po prostu łupił wszytskich równo i dlatego dziura budżetowa była mniejsza, a obecny łupi tylko krajowy biznes, tak, jak  pokazał w poprzedniej  kadencji, wystarczy popytać u źródła w KAS

Opublikowano
1 minutę temu, Ulman napisał(a):

Jak ciezko siedzieć to może masz hemoroidy. Pis wymyślił by ścigać złych przedsiębiorców a obecni kretyni dokończyli. Niema między nimi żadnej różnicy. Jedna swolocz socjalistyczną.

No to teraz sporo się nie dopina a ludzie zastanawiają się po co ksef obowiązkowy 

Różnice między nimi są na płaszczyźnie światopoglądowej i spraw zagranicznych 

Jak to miało być ? 🤣

Już po 100dniach Polacy poczują że mają więcej w kieszeniach 🤣 itp

Poszukaj sobie

Opublikowano
2 godziny temu, jarecki napisał(a):

oczywiscie wpłacałeś ? ja około 7-8 lat temu wpłacalem 230 tys kasjerka poprosiła o przejscie do indywidualnego pokoju , zapytała skąd te pieniadze i tyle , zadnego podatku nie było 

Yyyyyyy gdzie zrzuciliśmy ubrania i tańczyliśmy nago , na rozłożonych banknotach. Po takim egzorcyzmie forsa mogła już być zaniesiona do skarbca.🤣

• Haha 2
Opublikowano
Godzinę temu, Ulman napisał(a):

no nie doczekasz się odpowiedzi do późnej starości

uparł się czy nie rozróżnia - "potocznie" vs "oficjalnie" ? xD 

Opublikowano
2 minuty temu, racyl napisał(a):

Pieniądze wezmą zawsze ale skarbówkę powiadomią 

Przy każdej wpłacie powyżej jakiejś tam kwoty mają taki obowiązek, a i skarbówka jak chce to w ramach kontroli może sprawdzić twoje wpływy i wydatki na koncie.

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, Ulman napisał(a):

nie chce mi się szukać ale z młodych lat pamiętam że spotkałem kogoś co upierał się jakoby za gomółki (tego przed gierkiem) był względnie zrównoważony budżet ale też niedługo

gdy mi to wciskano nie było niczego takiego jak internet i nie miałem szans względnie wiarygodnie zweryfikować a teraz to już i nie ma sensu tracić bodaj minuty na takie "prominentne" dociekanki

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
1 minutę temu, Tomasz0611 napisał(a):

Przy każdej wpłacie powyżej jakiejś tam kwoty mają taki obowiązek, a i skarbówka jak chce to w ramach kontroli może sprawdzić twoje wpływy i wydatki na koncie.

Algorytm cię wychwyci czy to co wpłacasz ma pokrycie w dochodach .

To tak jak znajdą dużą kasę w domu i nie masz dokumentów skad jest tak samo ci opodatkują i nie wiele ci zostawią 

Opublikowano
1 godzinę temu, Ulman napisał(a):

Budżet nigdy się nie dopinał

Dopóki nie będzie wyraźnej przewagi w handlu zagranicznym na plus to nie ma takiej opcji i tu ten zielony ład może pomóc długofalowo , Chin już mają 40 %energi za ubiegły rok z OZE 

Opublikowano
25 minut temu, dysydent napisał(a):

nie chce mi się szukać ale z młodych lat pamiętam że spotkałem kogoś co upierał się jakoby za gomółki (tego przed gierkiem) był względnie zrównoważony budżet ale też niedługo

gdy mi to wciskano nie było niczego takiego jak internet i nie miałem szans względnie wiarygodnie zweryfikować a teraz to już i nie ma sensu tracić bodaj minuty na takie "prominentne" dociekanki

Kiedyś był problem z pożyczaniem pieniędzy. Później stworzono bank światowy, obligacje itp. Wcześniej to król pożyczał od żydów(nadal aktualne) a jak juz nie miał z czego oddać to ogłaszał że żydzi są winni wszelakiemu złu na świecie i ich wyganiał z kraju albo jakiś pogrom organizował, jak robiono to we Francji czy Hiszpanii.

Albo taki Filip piękny zapożyczył się u Templarjuszy, a następnie ogłosił że czczą szatana i spalił co ważniejszych na stosie a dług poszedł się ebać.

Kiedyś to mieli pomysły na oddłużanie. Nie to co teraz.

• Like 1
  • Haha 2
Opublikowano
40 minut temu, mirro napisał(a):

Yyyyyyy gdzie zrzuciliśmy ubrania i tańczyliśmy nago , na rozłożonych banknotach. Po takim egzorcyzmie forsa mogła już być zaniesiona do skarbca.🤣

Chyba mają procedury , wpłata i wypłata powyżej jakiejś kwoty jest realizowana w pokoju VIP , bank miał z 10 okienek a powyżej 100 to już ładny kupka kasy

Opublikowano
2 minuty temu, jarecki napisał(a):

Chin już mają 40 %energi za ubiegły rok z OZE 

Bo mają niższe ceny na np fotowoltaikę. Nikt ich do niczego nie zmusza tylko świadoma decyzja . jednocześnie budują węglowe elektrownie i te oze

2 minuty temu, jarecki napisał(a):

Chyba mają procedury , wpłata i wypłata powyżej jakiejś kwoty jest realizowana w pokoju VIP , bank miał z 10 okienek a powyżej 100 to już ładny kupka kasy

zanieś 100tys nie mając udokumentowanych przychodów a później skarbówka zapuka 😄

• Haha 1
Opublikowano

Tu akurat się nie zgodzę , To jest działanie rządu chińskiego oni są uzależnieni od importu energii , czy to węgla , gazu , ropy , to że produkują samochody elektryczne to jest uniezależnienie się od importu ropy

Opublikowano

Nie są uzależnieni od importu energii bo jednocześnie stawiają stabilne źródła energii oparte o węgiel i też mają czarne złoto 

A u nas mamy węgiel , mamy drogą energię, drogie OZE a chcemy od razu porzucić węgiel i mieć OZE

Bo atomu tak żeby pokrył chociaż połowę zapotrzebowania nie widać na horyzoncie 

15 minut temu, jarecki napisał(a):

Chin już mają 40 %energi za ubiegły rok z OZE 

I mają najwięcej elektrowni węglowych na świecie 😄

Opublikowano (edytowane)
21 minut temu, jarecki napisał(a):

bank miał z 10 okienek a powyżej 100 to już ładny kupka kasy

U nas w spółdzielczym trzeba było zgłaszać każdą wpłatę/wypłatę powyżej 50tys PLN. Od ręki mogłeś nie dostać takiej gotówki, a i jakieś procedury mieli żeby nie trzymać większej kwoty niż X w placówce, ze względów bezpieczeństwa. Jak chciałeś większą kwotę wpłacić to kazali jechać do placówki w mieście powiatowym, bo tam jakieś lepsze zabezpieczenia mają.

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano (edytowane)

No to w jednym z banków spółdzielczych piaski  możesz opłacać rachunki na różne sumy i nikt cię nie zapyta skąd masz kasę ale jak chcesz wpłacić chociażby tysiąc na konto i sobie samemu zrobić przelewy za te rachunki to zaraz pytają skąd masz kasę 

We wpłatomatach innych banków też trzeba uważać żeby nie wzbudzić podejrzeń jednym dużą sumą i jakimiś trochę mniejszymi w krótkim czasie 

Edytowane przez racyl
Opublikowano

Pytają czy nie to ma najmniejsze znaczenie gorzej jak skarbówkę powiadomią a nie masz faktur sprzedaży które i tak zazwyczaj idą przelewami 

Dla mnie to też śmieszne że pytają przy tys czy trzech 

Opublikowano
Teraz, racyl napisał(a):

Dla mnie to też śmieszne że pytają przy tys czy trzech 

Gotówki w placówce to już z 10 lat nie wpłacałem xD Jeżeli już to wpłatomat, raz miałem sytuację, że trzeba było zaznaczyć z czego to wpływy, ale to było takie ogólne, typu sprzedaż związana z działalnością, sprzedaż na umowę, darowizna itp