Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, jarecki napisał(a):

to nie jest tez tak , wiadomo jak wpłacisz nagle te 500 tys na konto to mogą w banku sie zapytać ale raczej na pytaniu się zakończy , służby mogą potajemnie sprawdzic czy nie figurujesz na żadnej liscie przestępców lub podejrzanych i na tym sie zakończy 

No to spróbuj wpłacić taką kasę do banku z dnia na dzień która nie wynika z zarobków 😄 Zobacz sobie ile każą zapłacić ci podatku od tej sumy i ile ci zostanie 😄.

Takie wpłaty bez pokrycia przechodziły kilkanaście lat temu jak nie było dokręcania śruby i szukania pieniędzy w \państwie

Edytowane przez racyl
Opublikowano
7 minut temu, jahooo napisał(a):

. Już w tej chwili, jak nie działa e-zdrowie, w aptekach jest armageddon, jak w aptece padnie łącza, to dzieją sie straszne rzeczy. 

ale tez sa plusy , mozna zadzwonic do osrodka zdrowia i lekarz wyda recepte i nr ,

Opublikowano
1 minutę temu, jarecki napisał(a):

ale tez sa plusy , mozna zadzwonic do osrodka zdrowia i lekarz wyda recepte i nr ,

no są, tylko co ci z tego numerka, jak na drugim końcu nie można go zweryfiowac on-line ?

z papierową receptą leki wydali, chyba, że nie mieli ich na stanie, dziś wystarczy cokolwiek i idziesz z kwitkiem

Opublikowano
3 minuty temu, racyl napisał(a):

No to spróbuj wpłacić taką kasę do banku z dnia na dzień która nie wynika z zarobków 😄 Zobacz sobie ile każą zapłacić ci podatku od tej sumy i ile ci zostanie 😄.

oczywiscie wpłacałeś ? ja około 7-8 lat temu wpłacalem 230 tys kasjerka poprosiła o przejscie do indywidualnego pokoju , zapytała skąd te pieniadze i tyle , zadnego podatku nie było 

Opublikowano

Co z tego że będziesz miał receptę z numerem jak nie będzie działał system w aptece 😄.

Opublikowano (edytowane)
22 minuty temu, racyl napisał(a):

Dla ciebie czy dla mnie to może się wydawać, że tam od razu jest gotowy przepis na biznes a dla konkurencji co się tym zajmuje to ona i tak ma swoje sposoby na pozyskanie kto gdzie co kupuje i gdzie sprzedaje 

pomińmy co nam się może wydawać bo to odrębna kwestia a skoncentrujmy się na owych żródłach danych o konkurencji; najpewniejszym, najwiarygodniejszym i relatywnie najtańszym jest pozyskiwanie takich danych od urzędasów państwowych czy to skorumpowanych czy wystarczająco głupich aby właśnie takie KSeF-y robiły co by nie trzeba było za dużo fatygi na selekcjonowanie i kompaktowanie takich danych bo byle darmowy "Deep Seek" od Chińczyków na porządniejszym kompie to zrobi plus jeden dobry prompter co równie dobrze może dupolo klecić (o czym wcześniej było) jak i szpiegostwem gospodarczym się zająć

Oceń sam jaką ma większą wagę takie agregowanie informacji z całej gospodarki w jednym miejscu i to w dobie coraz sprawniejszych algorytmów tej tzw "sztucznej inteligencji"; czy jako usprawnienie dla relacji - biznes vs fiskus, czy wojny biznes vs biznes w tym biznes np niemiecki czy jankeski kontra polski? co w tym ostatnim przypadku już jest rangi nie tylko biznesowej ale i politycznej

Edytowane przez dysydent
  • Haha 1
Opublikowano

oczywiscie wpłacałeś ? ja około 7-8 lat temu wpłacalem 230 tys kasjerka poprosiła o przejscie do indywidualnego pokoju , zapytała skąd te pieniadze i tyle , zadnego podatku nie było 

Nie pamiętam wtedy jak to było ale obecnie Mają obowiązek zgłaszania do skarbówki takich wpłat a tym bardziej takie sumy. W czasie rządów pis było dokręcanie śruby.

Oni przyjąć ci przyjmą ale KAS powiadomią a KAS bez udokumentowanych przychodów naliczy podatek

Obecnie jak dostaniesz ponad 3,6tys w ciągu 5 lat np od mnie blikiem to już ci naliczą podatek

Opublikowano (edytowane)

informowanie to przeciwdziałanie praniu brudnych pieniedzy i jest od conajmiej 25 lat . 

10 minut temu, racyl napisał(a):

Co z tego że będziesz miał receptę z numerem jak nie będzie działał system w aptece 😄.

co widzisz na obrazku ? , ja szklankę do połowy pełną 🤣image.jpeg.3b4c902ceaa836003ea139a23a0c24fd.jpeg

Edytowane przez jarecki
Opublikowano
25 minut temu, racyl napisał(a):

Np kupujesz mieszkanie to najpierw musisz go kupić a przy obecnych cenach i podatku od wzbogacenia jest do wyłapania skąd masz takie duże pieniądze na zakup mieszkania

Co to jest ten podatek od wzbogacenia? 

Opublikowano
3 minuty temu, jarecki napisał(a):

informowanie to przeciwdziałanie praniu brudnych pieniedzy i jest od conajmiej 25 lat . 

co widzisz na obrazku ? , ja szklankę do połowy pełną 🤣

Już nie broń pis tak. Mogła sobie być tylko, że nikt z niej tak nie korzystał jak ostatnio.

Po to jest ta ustawa żeby naliczać spory podatek od kasy niewiadomego pochodzenia

Tobie się wydaję, że zaniesiesz z ulicy ponad 200tys do banku a potem zrobisz zakup np mieszkaniu i nikt cie nie zapyta skąd masz kasę

1 minutę temu, Ulman napisał(a):

Co to jest ten podatek od wzbogacenia? 

Akurat ty doskonale o tym wiesz 

Opublikowano (edytowane)
12 minut temu, jarecki napisał(a):

informowanie to przeciwdziałanie praniu brudnych pieniedzy i jest od conajmiej 25 lat

i pozostaje tylko balansować określaniem jak pozyskane (no bo wtedy już nie wolno nazywać - "zarobione") pieniądze można nazwać "brudnymi" a mamy doskonałe narzędzie aby z każdego zrobić niewolnika.

Możesz w pełni nie zrozumieć tego przed czym ostrzegam ale i bez mojego wykładu tylko kwestia czasu kiedy zrozumiesz i to na własnej skórze ;) 

Edytowane przez dysydent
  • Like 1
Opublikowano
Godzinę temu, racyl napisał(a):

W jakich latach chodziłeś ?, do zstk chodziłeś na zemborzyckiej ?

Nieee, ja nie na lubelską😀 Nie dogadalismy sie😆 Studiowałem na Częstochowskiej, a do technikum to u nas chodziłem. Studia w 2017 skończyłem.

Opublikowano
13 minut temu, dysydent napisał(a):

pomińmy co nam się może wydawać bo to odrębna kwestia a skoncentrujmy się na owych żródłach danych o konkurencji; najpewniejszym, najwiarygodniejszym i relatywnie najtańszym jest pozyskiwanie takich danych od urzędasów państwowych czy to skorumpowanych czy wystarczająco głupich aby właśnie takie KSeF-y robiły co by nie trzeba było za dużo fatygi na selekcjonowanie i kompaktowanie takich danych bo byle darmowy "Deep Seek" od Chińczyków na porządniejszym kompie to zrobi plus jeden dobry prompter co równie dobrze może dupolo klecić (o czym wcześniej było) jak i szpiegostwem gospodarczym się zająć

Oceń sam jaką ma większą wagę takie agregowanie informacji z całej gospodarki w jednym miejscu i to w dobie coraz sprawniejszych algorytmów tej tzw "sztucznej inteligencji"; czy jako usprawnienie dla relacji - biznes vs fiskus, czy wojny biznes vs biznes?

Wcześniej czy później to musiało wejść .

Tu nie ma nad czym płakać 

Opublikowano
2 minuty temu, dysydent napisał(a):

i pozostaje tylko balansować określaniem jak pozyskane pieniądze można nazwać "brudnymi" a mamy doskonałe narzędzie aby z każdego zrobić niewolnika.

Możesz w pełni nie zrozumieć tego przed czym ostrzegam ale i bez mojego wykładu tylko kwestia czasu kiedy zrozumiesz i to na własnej skórze ;) 

A to jeszcze tego nie rozumiesz ? . Dostaniesz blik od nie spokrewnionej osoby w ciągu 5 lat to zrozumiesz 

Opublikowano
2 minuty temu, racyl napisał(a):

Wcześniej czy później to musiało wejść .

Tu nie ma nad czym płakać 

To dlaczego Francuzi i chyba Czesi wycofali się z tego do 2033 roku?

Poloczki muszą być zawsze pionierami w utrudnianiu życia sobie i robienia syfu?

• Like 2
Opublikowano
1 minutę temu, dysydent napisał(a):

ale wqrwiać się jeszcze można?
czy też już nie? ;) 

Doskonale wiemy po co to jest 😄 Ma być kolejne dokręcanie śruby i większe wpływy do budźetu 😄

Opublikowano
Teraz, Ulman napisał(a):

No właśnie nie wiem i dlatego pytam. Co to jest według ciebie , podatek od wzbogacenia?

zapytaj się swoje księgowej albo poszukaj w internecie

Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, racyl napisał(a):

A to jeszcze tego nie rozumiesz ? . Dostaniesz blik od nie spokrewnionej osoby w ciągu 5 lat to zrozumiesz 

to tylko jeden przykład z masy innych i właśnie m.in. taki właśnie zaoptowałem @jarecki -emu

gdzieś Ci po tych "politechnikach" zawężyli umysł jeśli dla innych podajesz ich własne argumenty tylko w zawężonych przykładach 
no ale przynajmniej to dowód że co nieco z mojego zrozumiałeś już teraz xD 

Edytowane przez dysydent
  • Thanks 1
Opublikowano
1 minutę temu, Przemuś13 napisał(a):

To dlaczego Francuzi i chyba Czesi wycofali się z tego do 2033 roku?

Poloczki muszą być zawsze pionierami w utrudnianiu życia sobie i robienia syfu?

Łunia , Łunia . Najpierw ze wszystkich ściągną a potem z pompą będą rozdawać .

Polski ład przeżyli, covida to też przeżyją może jeszcze kolejne KPO zgarną 😄

• Confused 1
Opublikowano
3 minuty temu, racyl napisał(a):

zapytaj się swoje księgowej albo poszukaj w internecie

Po co operujesz pojęciami i terminami o których nie masz pojęcia?  Ty chłopie nie wiesz o czym piszesz ale PISać bardzo lubisz i kabaret wychodzi. Po co ty to robisz?

• Like 1
Opublikowano
2 minuty temu, dysydent napisał(a):

to tylko jeden przykład z masy innych i właśnie m.in. taki właśnie zaoptowałem @jarecki -emu

Nie wiem skąd to rozczulanie się nad przedsiębiorcami jak więcej jest dokręcanej śruby wszystkim 

Opublikowano
4 minuty temu, racyl napisał(a):

Łunia , Łunia . Najpierw ze wszystkich ściągną a potem z pompą będą rozdawać .

Polski ład przeżyli, covida to też przeżyją może jeszcze kolejne KPO zgarną 😄

Znów zmieniasz temat i brak konkretnej odpowiedzi. 🤦‍♂️