Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
8 godzin temu, Rowan napisał(a):

Mam nadzieje, że Ty tylko tak dla jaj to wstawiasz, a nie słuchasz tego…🫣

a i te jaja wątpliwej wartości; żeby nie powiedzieć - zbuczałe

chociaż bardziej pasuje do jakiegoś bardziej ekonomicznego niż politycznego; w dodatku w konwencji hyde parku

czyżbym chciał powiedzieć że ten temat/forum na podobne wrzutki nie zasługuje?

Edytowane przez dysydent
Opublikowano (edytowane)
33 minuty temu, dysydent napisał(a):

a i te jaja wątpliwej wartości; żeby nie powiedzieć - zbuczałe

chociaż bardziej pasuje do jakiegoś bardziej ekonomicznego niż politycznego; w dodatku w konwencji hyde parku

czyżbym chciał powiedzieć że ten temat/forum na podobne wrzutki nie zasługuje?

powinien zawetować , skoro mały rolnik pozostaje na zasadach obecnych , jest wzmianka   o kwocie przychodu z ha przeliczeniowego ale nie podano kwoty dodatkowo , powinien być przychód nie mniejszy niż wysokość otrzymanych dopłat     "Zapewne jak nie wiadomo, o co chodzi, to chodzi o pieniądze. Po pierwsze, na następną siedmiolatkę budżet unijny jest istotnie mniejszy. Największa redukcja budżetu będzie dla Polski,

Edytowane przez jarecki
  • Like 1
Opublikowano
6 minut temu, jarecki napisał(a):

powinien zawetować , skoro mały rolnik pozostaje na zasadach obecnych .

dla małych rolników te dopłaty pełnią funkcję socjalną a nie gospodarczą i nie wiem czy mogą liczyć na coś więcej w ewentualnej zmienionej w razie zawetuje

• Like 1
Opublikowano
30 minut temu, Tomasz0611 napisał(a):

Weź nie wrzucaj tutaj tego gówna ...

Nie wiesz co polska muzyka taneczna 😄. niektóre stare capy tak mają 😄

Opublikowano
1 minutę temu, dysydent napisał(a):

dla małych rolników te dopłaty pełnią funkcję socjalną a nie gospodarczą i nie wiem czy mogą liczyć na coś więcej w ewentualnej zmienionej w razie zawetuje

To jak sprzedasz pszeniczkę po 500zł na dużym gospodarstwie na słabej ziemi to coś ci zostanie ? 

2 minuty temu, Tomasz0611 napisał(a):

Nie, po prostu szanuję swoje uszy i nie męczę ich takim gównem ;) 

Ale to twój premier 🤣

Opublikowano
3 minuty temu, racyl napisał(a):

To jak sprzedasz pszeniczkę po 500zł na dużym gospodarstwie na słabej ziemi to coś ci zostanie ? 

to napisałem przychód równy co najmnie wysokosci dopłat , po te 500 zł to dwie tony z ha . 

6 minut temu, dysydent napisał(a):

tak tylko żę trzeba to uporzadkować , tak samo jak krus pełni funkcje socjalną z tym żę w okolicy ci krusowcy mają zarobki jak pracowni z ZUS bo robia na czarno 

Opublikowano (edytowane)
14 minut temu, dysydent napisał(a):

Nie dla małych, bo on całe gó*no ma tych dopłat i ma inne źródło utrzymania ,a dla średnich i nawet całkiem sporych, bo ciągle kwiczą za tymi dopłatami i bez dopłat padną jak muchy, nabiorą środków do produkcji na krechę i zasłaniają się że dopłaty zaraz będą.

Edytowane przez Desperado
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)

a masz @jarecki pomysł jak napisać taką ustawę która lepiej zabezpieczy i funkcje socjalne i gospodarcze gdzie rolą dopłat jest przede wszystkim utrzymanie w "gotowości bojowej" gleb na wypadek jakiegoś ogólnoplanetarnego kryzysu żywnościowego? no i paru innych funkcji które jakoś tam spełnia obecny system i skoro xujnia już na tyle zdziadziała że jej nie stać na poziom dofinanswania obszarów wiejskich jak do tej pory to co ciąć pierwsze: funkcje socjalne czy gospodarcze wsparcie utrzymania pól w dyspozycyjności aby krzaczorami nie zarastały?

no właśnie @Desperado; skoro funkcja socjalna i dla tych małych relatywnie mało istotna to bez dopłat jaki odsetek pól na stałe wypadnie z używalności? bo spora część pójdzie w dzierżawy dla większych tylko w obecnej presji konkurencji zewnętrznej gdy ta xujnia otwiera się na silniejszych rolniczo obcych to i ci więksi nie będą zainteresowani. 
Jeden kryzys rodzi początek kolejnego - cięcia w subwencjonizmie muszą zaowocować spadkiem potencjału  produkcyjnego; tego bufora na wypadek kryzysów a utrata samowystarczalności żywnościowej to już nie są żarty.
Rolników nie ma już tak dużo aby ktokolwiek liczył się z presją społeczno polityczną to pozostaje przekonać kacyków że zarzynanie własnego potencjału produkcyjnego wróci rykoszetem gdy ceny żywności odbiją się od dna w jakim obecnie w skalach globalnych się znalazły

no i tu nie wiem czy Nawrocki akurat w tych kwestiach ekspert, wiem że te proklimatyczne poeby co rządzą to na pewno nie eksperci a oszołomy i cokolwiek któro z nich nie zrobi to jestem niemal pewien że nie będzie to nawet zbliżone do optymalnie sensownego

rozpisywanie się co do szczegółów technicznych ustawy jest bezcelowe gdy w pełni nie znamy jej treści

Edytowane przez dysydent
  • Like 1
Opublikowano

pewnie że trzeba zmienić a bardziej wrócić do tego co było kiedyś , teraz to dużo chleba , bułeczek jest z odpieku , bułka grahamka bez mąki graham a z karmelem dla koloru itd .. 🤣

2 minuty temu, dysydent napisał(a):

chleb też jest przestarzały i czy to powód aby go zamienić czym innym?

Opublikowano
31 minut temu, Tomasz0611 napisał(a):

Nie, po prostu szanuję swoje uszy i nie męczę ich takim gównem ;) 

Pomijając warstwę muzyczną to teksty są intelektualnie obraźliwe

Opublikowano (edytowane)
23 minuty temu, Ulman napisał(a):

Pomijając warstwę muzyczną to teksty są intelektualnie obraźliwe

tunee, suno, udio; pewnie i jeszcze jakieś inne do wyszukania na jutubie i wytwory tych automatów nierzadko lepsze od wypocin czy - jak tu wyżej - "wypierdzin" żywych "artystów" i choć jeszcze da się odróżnić "produkty" od stworzonych przez żywych artystów to tylko kwestia czasu kiedy te od ajwaj będą w większości przypadków lepsze

@racyl czy zaliczysz to poniżej do rodzaju?

57 minut temu, racyl napisał(a):

polska muzyka taneczna

?

chyba mi się cała p.lista skopiowała; nvm

sam twórca tego nie nazywa siebie artystą ale "prompterem"

temat zapewne będzie jeszcze powracał to tu i na teraz na razie tyle

e jeszcze propozycja kolejna do wyszukania spod - "kutas records" i tu też mam faworyta na krytyka "gatunku" ale palcem wskazywał nie będę bo i ten palec się zaraz z czymś skojarzy ;) 

Edytowane przez dysydent
  • Like 1
Opublikowano
2 godziny temu, racyl napisał(a):

Może być zdjęciem przedstawiającym serce i tekst „Ceny prądu: Chiny 0,35 Chiny-0,352ł, , Czechy- echy-0,52zł 0,52 52zł Węgry-0,62 0,62 zł Wegry Niemey 0,99 Niemey-0,99zł zł Uśmiechnięta Polska 1,72 zt”

Tylko zauważ że ceny zaczęły rosnąć już za rządów PiSu a platfusy dalej to kontynuują więc nie trafiony mem. 🤷‍♂️

9 godzin temu, nie napisał(a):

patrząc na cenę ropy i dolara to paliwo powinno kosztować 4,5 a nie 5,5, ciekawe do ilu podniosą jak zaraz dolar zacznie drożeć 

Pytaj o to tych ekspertów z PiSu bo za ich czasów też była szopka z cenami paliw. 

Opublikowano
37 minut temu, dysydent napisał(a):

no właśnie @Desperado; skoro funkcja socjalna i dla tych małych relatywnie mało istotna to bez dopłat jaki odsetek pól na stałe wypadnie z używalności? bo spora część pójdzie w dzierżawy dla większych tylko w obecnej presji konkurencji zewnętrznej gdy ta xujnia otwiera się na silniejszych rolniczo obcych to i ci więksi nie będą zainteresowani. 
Jeden kryzys rodzi początek kolejnego - cięcia w subwencjonizmie muszą zaowocować spadkiem potencjału  produkcyjnego; tego bufora na wypadek kryzysów a utrata samowystarczalności żywnościowej to już nie są żarty.
Rolników nie ma już tak dużo aby ktokolwiek liczył się z presją społeczno polityczną to pozostaje przekonać kacyków że zarzynanie własnego potencjału produkcyjnego wróci rykoszetem gdy ceny żywności odbiją się od dna w jakim obecnie w skalach globalnych się znalazły

no i tu nie wiem czy Nawrocki akurat w tych kwestiach ekspert, wiem że te proklimatyczne poeby co rządzą to na pewno nie eksperci a oszołomy i cokolwiek któro z nich nie zrobi to jestem niemal pewien że nie będzie to nawet zbliżone do optymalnie sensownego

No przecież ja cały czas mówię że zarzynanie własnego potencjału żywnościowego w razie kryzysu globalnego będzie zgubne, ale niestety rolnictwo było zawsze dojną krową, a dla niektórych ekip wręcz piątym kołem u wozu.

Co do proklimatu, wszelkie wymysły oszołomów, tak naprawdę nie mają nic wspólnego z ochroną klimatu, a chodzi o zarobienie wielkiej kasy, dawanie łapówek krzykaczom i tyle.

• Like 1
Opublikowano
26 minut temu, jarecki napisał(a):

pewnie że trzeba zmienić a bardziej wrócić do tego co było kiedyś , teraz to dużo chleba , bułeczek jest z odpieku , bułka grahamka bez mąki graham a z karmelem dla koloru itd .. 🤣

To "zasługa"  Chujni Europejskiej. Ludzie mają jeść gówno i myśleć, że to czekolada. 

Opublikowano (edytowane)
14 minut temu, Przemuś13 napisał(a):

Tylko zauważ że ceny zaczęły rosnąć już za rządów PiSu a platfusy dalej to kontynuują więc nie trafiony mem. 🤷‍♂️

popisdzielce za cienkie bolki razem z nami wszystkimi tu w Polsce resztą aby przypisywać sobie czy wzajem "tym drugim" jakowyś wpływ na ostatnią inflację bo ta jest o zasięgu globalnym i nałożyły się głównie dwie jej przyczyny; covid i wojna kacapów z ukrami i o ile covid był przypadkiem obiektywnym to putrin uznał że przegrywa na rynkach surowcowych cenowo i za tanio rosju dają za surowce to wywrócił stolik i napadł na Ukrainę przecież wiedząc że jakieś reperkusje na rosję spadną ale całkiem trafnie ocenił że jednako zabolą one rosję co "reperkusantów" a wysoce prawdopodobne że tych drugich bardziej

aby zbędnie wątku nie zgłębiać to tylko wyśmieję i popaprańców i pisdzielców jako to przeceniają wzajemnie możliwości we wzajemnych "komplementach" jakoby :ci drudzy" mieli jakieś zasługi w tym co się w zawirowaniach cenowych na polskim rynku dzieje

Edytowane przez dysydent
  • Thanks 3
Opublikowano
18 minut temu, dysydent napisał(a):
Godzinę temu, racyl napisał(a):

?

Edytowane 7 minut temu przez dysydent

Łooooo matko, co to ma być? 

Aaaa gdzie tu cierpienie podmiotu lirycznego? Gdzie troska o losy Ojczyzny?

• Haha 3