Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
19 minut temu, Michal014d napisał(a):

Kurczę sprawdziłem i jak na złość nie mam tej nospy. To i wódki nie ma co dawać chyba. Pozostało czekać do jutra i kupic espminisanu i nospy. A dzisiaj jedynie pomasować brzuch i poganiać z 5min dookoła boksu..

Pyralgivet może masz ? To by była podstawa 

W najgorszej sytuacji coś na przeczyszczenie dać typu sól gorzka 

Opublikowano
2 godziny temu, Karl123 napisał(a):

Ja wczoraj poprzymykałen okna drzwi a rano przychodzę a tam biało, opar byków nie widać. Dziś ma być -26 wiatru nie ma nie przymykam

Ja nawet przy mlecznych nie zasłaniam siatek w oknach, fakt w takich mrozach dojenie jest trochę zimne 😁 i odmrażanie poideł uciążliwe ale za to nie ma kaszlu i jest pełna zdrowotność bydła, zresztą młodzież wraz z półrocznymi cielakami jest w zimnej stodole i odkąd utrzymuję zimny odchów to zdrowotność stada i somatyka jest na bardzo fajnym poziomie.

• Like 1
Opublikowano
14 minut temu, Karl123 napisał(a):

Olej roślinny powinien pomóc 

Przy jednoczesnej biegunce nie bardzo a takową występuje u tego cielaka.

10 minut temu, Cybulek17 napisał(a):

Pyralgivet może masz ? To by była podstawa 

W najgorszej sytuacji coś na przeczyszczenie dać typu sól gorzka 

Niestety nie mam. Ogólnie tylko raz miałem jakiś ziołowy coś Ala syrop na wzdęcia zużyłem i od tamtej pory nie było problemów to się nic nie brali na zaś. a tak na zaś w pogotowiu to tylko mam leki na biegunki + jakieś mieszanki uzupełnieniajace też wspomagające przy biegunkach.

Opublikowano
2 godziny temu, Michal014d napisał(a):

Chłopaki na wzdęcie u cielaka +-50kg co można podać z domowych sposobów, wódki? Tylko ile? Czy lepiej nic nie dawać?

Wąż wsadzić 

Jak nie pójdzie to igła od zastrzyków przebić 

Kilka tak uratowałem 

A wódki to pół litra na takiego dałem, zeszło powietrze z niego, ale widać że faze miał 🫣

Wczoraj pisałem że jeszcze tak mi woda nie zamarzła żeby to jakoś problematyczne było a dziś spawarką rury rozmrazalem🤦

Opublikowano
Godzinę temu, raven18 napisał(a):

Masowanie nic nie daje? Ja dawałem pół szklanki oleju (rzepakowego) ale na takie do 100kg i odpuszczało. Wódki można spróbować 50 dać 

Masowanie nie bardzo pomaga. A z olejem przy jednoczesnej biegunce też nie bardzo.

Opublikowano
Godzinę temu, Michal014d napisał(a):

Masowanie nie bardzo pomaga. A z olejem przy jednoczesnej biegunce też nie bardzo.

Ciele na prawy bok płożyć i w najwyższym punkcie przebić igła( dobrze jak będzie o grubej średnicy, szybciej zejdą gazy) 

Opublikowano
2 godziny temu, szymon09875 napisał(a):

Wczoraj pisałem że jeszcze tak mi woda nie zamarzła żeby to jakoś problematyczne było a dziś spawarką rury rozmrazalem🤦

- 25 i trzeba było przejść na zasilanie awaryjne 🤣 z odmrażaniem musimy  sobie dać spokój na parę dni 

20260201_130256.jpg

• Like 3
Opublikowano

Jak on rozsadzony od południa to tam jest jeszcze co ratować? Mojego Jak rozsadziło o 21 na wieczór i żaden wet nie przyjechał to 5 razy przebijałem do północy, a i tak padł co spuściłem powietrze to 15m o spowrotem balon 

Opublikowano

Ja w te mrozy zakręcam wodę do obory, a następnie wpinam sprężarkę i wypycham powietrzem pozostałą wodę z rur i poideł. Rano odkręcam kran i jest woda.

Polecam - żadnego odmrażania, pękniętych rur, poideł

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
8 godzin temu, vat napisał(a):

Ja w te mrozy zakręcam wodę do obory, a następnie wpinam sprężarkę i wypycham powietrzem pozostałą wodę z rur i poideł. Rano odkręcam kran i jest woda.

zamontuj zbiornik w który napompujesz powietrze. Jak odetniesz wodę to ten zbiornik będzie pełnił funkcję tej sprężarki i bydło jeszcze przez jakiś czas będzie miało wodę a te powietrze wypchnie jej resztki 

22 godziny temu, pedro2 napisał(a):

Ale w nowej stoją czy tam tylko opas?

Tam tylko opady i z 5/6szt jałówek w jednym końcu. Krowy są w swoim budynku 

22 godziny temu, radekz200 napisał(a):

cena do dużej negocjacji 😉 

Raczej nie... Mam 3 swoich stałych dostawców. Nie potrzebuję na razie nowych chorób 🤣 ale dzięki za propozycje 

Edytowane przez karol091193
Opublikowano
10 godzin temu, Cybulek17 napisał(a):

- 25 i trzeba było przejść na zasilanie awaryjne 🤣 z odmrażaniem musimy  sobie dać spokój na parę dni 

20260201_130256.jpg

Przy takiej obsadzie i łapie wodę. Wszystkie napoić z węża to pewnie cały dzień jednej osobie?

Pewnie jakby dach był z płyty warstwowej to rozwiązałoby sprawę.

Opublikowano
9 godzin temu, vat napisał(a):

To samo robię i siebie gdzie 40 szt w stodole siedzi aby piony od góry co schodzą rurki do poideł a tak to izolowane i włożony przewód grzewczy i tak jak jest max do -10 w ciągu dnia to na godzinę im puszczam i zakrecam wypychając wodę powietrzem ale przy obecnych mrozach to koryto z wodą najbezpieczniejsze 

IMG_20260108_131343_368.jpg

Opublikowano
50 minut temu, Daro20 napisał(a):

Przy takiej obsadzie i łapie wodę. Wszystkie napoić z węża to pewnie cały dzień jednej osobie?

Pewnie jakby dach był z płyty warstwowej to rozwiązałoby sprawę.

Za duża kubatura , 18x36 i wysoki budynek a w środku 120 sztuk . Wczoraj do picia miały takie chęci jak ja do roboty 

Opublikowano
W dniu 31.01.2026 o 05:22, Matmen napisał(a):

Ja też mam te izolowane jfc pojedyncze to w namiocie przy minus 22 w tym roku nie zamarzło i nie było tych kul tylko cienką warstwą lodu na wierzchu. Mam 4 sztuki już dwa lata na razie wszystkie całe stoją tam i ciężkie byli i jałówki. U mnie jedno jest na dwie zagrody 10-12 dużych sztuk ale myślę że jedno i by na 30 starczyło jak by było w dobrym miejscu. No i podstawa przyłącze od dołu. Bardzo rzadko się zdarza by nawaliły do środka więcej słomy się nasypie jak ściele scielarką

Compress_20260131_055406_6965.jpg

Jakie opinie o takiej hali na bydło? Mocno się skrapla?