Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
51 minut temu, Daro20 napisał(a):

Mam to samo. Nie zamknę ich rozpie….ą oborę. Mają do oporu kiszonkę i śrutę.

A propo ile cenić takie sztuki?

IMG_0646.jpeg

Jaka waga wiek ilość 

Opublikowano

Trochę swoich i trochę kupionych.
Wiek do 2 lat najmłodszy chyba z lipca.

Waga 700+

Przyznać się czyje to:
Obejrzyj ten film: „dwa cielaki na a2 w polsce”

• Like 1
Opublikowano
39 minut temu, Daro20 napisał(a):

Trochę swoich i trochę kupionych.
Wiek do 2 lat najmłodszy chyba z lipca.

Waga 700+

Przyznać się czyje to:
Obejrzyj ten film: „dwa cielaki na a2 w polsce”

Ale że co zgubiłeś po drodze czy trafiły w twoje dobre ręce?

Opublikowano
wojak1986 napisał:

1 godzinę temu, PolandOnion napisał(a):

Na mazurach ma być kilka nocy po -22 . Ja mam kilka jałówek na na dworzu i jak na razie te mrozu przetrzymały dobrze, gnoju mają z 50 cm pod sobą i doscielam co drugi dzień. Taka wiata że tylko dach jest i jedna ściana od obory,

Wodę raz dziennie dostają w taki mróz?

Do picia mają przez całą dobę tylko ciepły wywar gorzelniany.

Opublikowano
18 minut temu, Miłypan napisał(a):

Pan z Osowa Sień takie ceny daje ?

Z nim już nie ma kontaktu od ponad roku. Ciekawe co u nich bo eksport coś cicho cały czas 

Opublikowano
Daro20 napisał:

19 godzin temu, robi57362 napisał(a):

A wracając do tematu bydła,nadają mróz-29 i pytanie czy 18 miesięczne sztuki to przetrzymają na dworze? czy lepić na szybko stelarz nad wybiegłem na plandekę?

9 godzin temu, robi57362 napisał(a):

mają oborę i przy oborze wybieg, ale z racji ze to juz spore sztuki i pojeb..e to nie mieszczą się w oborze i zwykle kilk śpi na wybiegu

lubelskie

IMG_0646.jpeg

jak robisz ze ci tych zasłon nie pokrywają? miałem eleganckie ze starego gumoleonu mocne jak holera ale nie dla diabłow rogatych ,teraz mam zrobione z grubej plandeki polane gnojka zeby nie tykały się to co raz muszę zmienić do tego wiatr mocno tym macha

Opublikowano
Godzinę temu, Bartek933 napisał(a):

Ja już mam syndrom stresu pourazowego przy ścieleniu, postawie chyba wyłącznie na jałówki 

A scielarka? Co ile scielesz? I za każdy raz te wszystkie bramki zamykasz i otwierasz? 

Opublikowano
Godzinę temu, robi57362 napisał(a):

jak robisz ze ci tych zasłon nie pokrywają? miałem eleganckie ze starego gumoleonu mocne jak holera ale nie dla diabłow rogatych ,teraz mam zrobione z grubej plandeki polane gnojka zeby nie tykały się to co raz muszę zmienić do tego wiatr mocno tym macha

Dopiero 1,5 miesiąca wisi. Grubość 3 mm  prążkowane. Wieszak lipa. Jeden pasek pierwszego dnia zrzucili. Pomotałem drutem po wieszaku i narazie siedzą ale rozgina się.

Opublikowano
1 godzinę temu, michalcium napisał(a):

A scielarka? Co ile scielesz? I za każdy raz te wszystkie bramki zamykasz i otwierasz? 

Za mała obórka do ścielarki. U młodszych raz na tydzień ale to tam spacerek, u dużych co ok 4 dni obecnie i niestety otwieram i zamykam te bramki. Bela na raz do wrzucenia to za dużo a dwa ciągnik nie wykręci na ganku paszowym. Tak samo poidła mam do przerobienia. Niestety uczę się na własnych błędach 

Opublikowano
4 godziny temu, Daro20 napisał(a):

IMG_0646.jpeg

,18 trzeba dać, netto 

• Thanks 1
Opublikowano
41 minut temu, Bartek933 napisał(a):

Za mała obórka do ścielarki. U młodszych raz na tydzień ale to tam spacerek, u dużych co ok 4 dni obecnie i niestety otwieram i zamykam te bramki. Bela na raz do wrzucenia to za dużo a dwa ciągnik nie wykręci na ganku paszowym. Tak samo poidła mam do przerobienia. Niestety uczę się na własnych błędach 

Masz jakieś zdjęcie kojca z poidlem jak to wygląda? Bo też się zastanawiam jak zrobić to na przyszłość dobrze obecnie mam miski po stronie paszowego i idealnie nie jest

Opublikowano

Też mam nad stołem paszowym, dziś poidło dwa razy się zacięło to zauważyłem to raz wchodząc do obory a później na kamerze. Szczotka wypchnięta woda na zewnątrz. Plus tego że poidła są czyste i nie ma szans na uszkodzenie. Z mojej niewiedzy pozwoliłem że wodę zrobili tak że wąż wychodzi z posadzki pod powidłem, drugie że poidła mam te to z niską blaszanna i lipa są 

Opublikowano

Dołem, ale waż w murku. Za x lat jak będzie robiony jakiś remont stołu paszowego to postaram się to przerobić.

Teraz muszę zmienić poidła na mniejsze i z językiem na dole, tam też będę mógł zaizolować wężyk 

Opublikowano
4 godziny temu, Bartek933 napisał(a):

Ja już mam syndrom stresu pourazowego przy ścieleniu, postawie chyba wyłącznie na jałówki 

Jałówki zwłaszcza jak dostaną ruję to są w uj gorsze od byków. To tak z mojej obserwacji. 

10 minut temu, Bartek933 napisał(a):

Dołem, ale waż w murku. Za x lat jak będzie robiony jakiś remont stołu paszowego to postaram się to przerobić.

Teraz muszę zmienić poidła na mniejsze i z językiem na dole, tam też będę mógł zaizolować wężyk 

Ale to marznie Ci czy w czym problem ? 

Ja mam rurkę z posadzki na równo wyciągniętą, do tego zawór kulowy i wąż "od spłuczki" 

I to pod wiatą a nie w oborze. Teraz zimą obłożone poidło słomą na to papierowy worek i gnój. Przy -16 ostatnio złapało, ale czajnikiem 1.5l obydwa poidła rozmrozilem. 

Opublikowano

Wiadomo że z jałówkami też trzeba uważać, ale obsługa bez porównania.

Rurkę mam zabudowaną ale już tam trzeba bardziej czyścić a dwa że poidła są tak nieszczęśliwe że wężyk jest bardzo ciasno i ni jak go zabezpieczyć, zawór w poidle odmrożę w kilka chwil a wężyk to już bardzo powoli i cierpliwie. 

• Like 1
Opublikowano

Zauważyłem że bez rogów jest o wiele lepiej bo nawet jak się między sobą biją to sobie takiej krzywdy nie robią i nie stresują się tak. No i w tyle głowy jest że jak uderzy to poturbuje ale nie porozrywa. 

Zrobię Ci jutro zdjęcia, mam przesunięte poidła względem zaworów o jakieś 20-30 cm. No i w posadzce jest zagłębienie wkoło rurki że jak ciepłej wody naleje to nie rozpływa się odrazu tylko stoi i też szybciej dzięki temu odpuści. 

Opublikowano

Wiem, trochę kosztuje takie poidło ale nie ma problemów z zacinaniem, obrywaniem, rozlewaniem, zamarzaniem. Wystarczy tylko co jakiś czas wyczyścić.

Policzyć żeliwne oberwane poidła i czas przy naprawach i rozmrażaniu to takie się zwróci.

Próba w tym roku bez kulki. Przy -20 nic się nie działo.

IMG_0529.jpeg

• Like 2