Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
17 minut temu, Cybulek17 napisał(a):

To u mnie dłużej schodzi . Dwa traktory , jeden z wozem drugi ze ścielarką , dwie ładowarki chociaż teraz już tego problemu nie będzie bo są nowe z podgrzewaniem . Stacja odpajania u cielaków zamarza , poidła na oborze . W zasadzie jak kończę odmrażać to od drugiej strony już zamarza od nowa , no i zawsze pęknie jakiś korek , śrubunek czy trójnik . 

U mnie obory dobrze ocieplone to tam jest kilka stopni na plusie. 
Chociaz ta z której cielaki ode mnie brałeś to zamarzła. :) no ale pierwszy raz jest praktycznie pusta. 6 małych cielaków tylko  w niej jest. Ale to i tak pojone są z wiaderka więc brak wody nie przeszkadza. 
Po mrozach z 2014 albo 2015 roku poszło ocieplenie wieńców i drzwi 10 cm grube zamiast wcześniejszych 5 cm. Wtedy pamiętam mało brakowało a by zamarzła hala udojowa. Po tamtym doświadczeniu docieplone to co się dało i teraz mrozy nie straszne. U góry w świetliku dziura  po jakieś 20 cm po całej długości obory z lewej i prawej strony. Niczym nie zastawione. Rano dobrze widać jak ciepło wali w górę przez ten otwór. A na oborze i tak 8-10 stopni teraz gdzieś jest. 

4 minuty temu, Grzesiu90209 napisał(a):

Pościel im bardzo dużo słomy i wlej wody na ściółkę. zacznie się to grzać to temp na obiekcie wzrośnie.

Z grubą ilością obornika to też jest dobry patent. Jałówki mam na zewnątrz tylko wiaty mają z trzech stron pozabijane. Ściele im aby cały czas miały sucho. To jak jest te 30-40 cm obornika to już po samym wejściu w tą wiatę czuć że jest tam dużo cieplej. Aż z ciekawości sprawdzę jaka tam jest temperatura przy ziemi. 
Ale przy wybieraniu obornika para wali aż miło 

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

U mnie obora weszła w proces samo izolacji obecnie jest w okolicy zera ale jeszcze nic nie odmrarzałem.Gorzej mają te co na polu chodzą choć dziś w tym pełnym slońcu też zaczeły fircykowac po śniegu .Największy problem z otwieraniem drzwi suwanych,niektóre otwieram i zamykam turem

IMG_20260120_182712_682.jpg

Pedro2 wiesz co się dzieje na abp teraz (chodzi o cennik)?

Edytowane przez marijusz
Opublikowano
10 godzin temu, micgal39533 napisał(a):

Ten gadał na trzeźwo, teraz się z synusiem bawią w wielkich bambrów z matejką otwarli skup kukurydzy, i wszystkie bagna obsiali kukurydzą 😆

O widze ze Kolega chyba TBU,  no prawda z tym ze jak tys nie za robił na sztuczne to nie wyjeżdżał

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
33 minuty temu, Cybulek17 napisał(a):

U nas gościa zgłosili, że stado Herefordów chodzi po śniegu w mrozie 😆

Ja mam wyje...e na nich czwarty rok już tak chodzą ,choć cielęta zdrowe ,jak zganialem do obory na zimę to w lutym zaczynały padać -tak im klimat w oborze służył 

Radzio rs

A cena się pochwalisz?

Edytowane przez marijusz
Opublikowano
1 godzinę temu, Cybulek17 napisał(a):

To u mnie dłużej schodzi . Dwa traktory , jeden z wozem drugi ze ścielarką , dwie ładowarki chociaż teraz już tego problemu nie będzie bo są nowe z podgrzewaniem . Stacja odpajania u cielaków zamarza , poidła na oborze . W zasadzie jak kończę odmrażać to od drugiej strony już zamarza od nowa , no i zawsze pęknie jakiś korek , śrubunek czy trójnik . 

jaką masz ścielarkę?

Opublikowano (edytowane)
13 minut temu, Cybulek17 napisał(a):

Sipma kruk 1500

daje radę czy lepiej patrzeć na coś zachodniego? (ile głów obsługuje, jak długo ją już masz, nowa była?)

Edytowane przez KarolaKarotka
Opublikowano
4 godziny temu, Cybulek17 napisał(a):

Jak spadnie poniżej 20 to obrządek cały dzień schodzi, z przerwami ma jedzenie 

I to przy bykach

U mnie byki plus krowy ale też praktycznie cały dzień trzeba chodzić z przerwa na obiad i sniadanie gdzie normalnie to zajmuje do 4 h 

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
59 minut temu, KarolaKarotka napisał(a):

daje radę czy lepiej patrzeć na coś zachodniego? (ile głów obsługuje, jak długo ją już masz, nowa była?)

20250709_101352.jpg  

Ścieli jakoś od wiosny tego roku dzień w dzień , stado 150 . Kupiona z polecenia kolegi u którego ścieli parę lat w stadzie pewnie z 300 sztuk , zresztą była tutaj na forum . Maszyna prosta jak cep, poza rozdzielaczem wszystko kupisz w agromie . Trochę wydajniejsza od konkurencji ze względu na dwa bębny rozdrabniające , balik 150cm na szybki posuw zeżre w niecałą minute , ale 100km na pełnym gazie przydusza . Brakuje mi tylko sterownika klapy i posuwu z tyłu do załadunku , no i zapotrzebowanie mocy jest spore . Rozważałem jeszcze Lucasa 

Edytowane przez Cybulek17
  • Like 1
Opublikowano

Niee , jest parę stad w okolicy 

3 godziny temu, radzioRS napisał(a):

Ile balotów dziennie zużywasz wychodzi coś mniej jak z (wideł) przy ścielarce

Średnio 4 baloty na dzień w tym pół w paszowóz . Obornik jest suchszy w kojcach dłużej sucho , cienka warstwa rozrobionej słomy jest równomiernie rozsypana po całości . Względem wideł jest lekka oszczędność , a jak ktoś wrzuca całe belki to myślę, że z 50% 

• Like 1
Opublikowano

Taką temperatura jest na ściółce pod wiatą obitą deskami z 3 stron. Na zewnątrz -16 pokazuje. Przy samym podłożu 0 do -2 a utykając 1-2 cm w ściółkę to co na termometrze. Mają się czym grzać 

IMG_6340.jpeg

• Like 1
Opublikowano
14 godzin temu, Cybulek17 napisał(a):

20250709_101352.jpg  

Ścieli jakoś od wiosny tego roku dzień w dzień , stado 150 . Kupiona z polecenia kolegi u którego ścieli parę lat w stadzie pewnie z 300 sztuk , zresztą była tutaj na forum . Maszyna prosta jak cep, poza rozdzielaczem wszystko kupisz w agromie . Trochę wydajniejsza od konkurencji ze względu na dwa bębny rozdrabniające , balik 150cm na szybki posuw zeżre w niecałą minute , ale 100km na pełnym gazie przydusza . Brakuje mi tylko sterownika klapy i posuwu z tyłu do załadunku , no i zapotrzebowanie mocy jest spore . Rozważałem jeszcze Lucasa 

na hasło lucas osobiście reaguję pozytywnie, ale to tylko anonimowe opinie z sieci

na hasło sipma trochę się blokuje ze względu na legendy o tych ich prasach

no ale to inna maszyna, a cenowo jak było lucas kontra sipma?

Opublikowano

Opryskiwacz akumulatorowy za 200zł zrobi ten sam efekt , ale najbardziej się kurzy tym co nigdy nie byli przy ścieleniu 😄 ogólnie da się wytrzymać jak budynek jest bez stropu i w miarę wentylacja