Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 godziny temu, raven18 napisał(a):

O ranty się nie ranią, nie obcierają skóry na karku-szyi? Wydaje mi się że lepiej dać na dół rurę

Od kilku lat mam przy stole paszowym to tylko jeden przypadek miałem że sobie za uchem zadrapał ale to też nie ma 100procent barierą 

Opublikowano

w dłuższej perspektywie pewnie w dol 

Przez najbliższe 60 dni nie powinno mieć to wielkiego znaczenia bo nie zdąży dopłynąć. 
Pogoda rozdaje karty w tym momencie wiec następny tydzień bez zmian. 

Potem zobaczymy 

Opublikowano
5 godzin temu, livebird napisał(a):

Jaki profil na wygrodzenia we wiacie? Szerokość 5 metrów wysokość pewnie z 1.5-1.6 metra  bydło od małego do dorosłych mamek tam bedzie coś doradzicie?

5 metrów długości to trochę dużo na byki , na krowy może wytrzyma . Na 4m bramach u mnie ramka dookoła profil 60x60

Opublikowano

Mam nadzieje , że narazie bez większego wpływu. Jedynie pośrednicy podłapią pretekst . W dalszej perspektywie lepszy klasowo towar może się lepiej bronić . A jak będzie? Czas pokaże 

• Like 1
Opublikowano

Spokojnie chłopaki 😉 100tys ton wołowiny ma do Europy wpływać. To jakieś 250tys sztuk bydła. Jak podzielić po równo na 27 członków UE to raptem 10tys sztuk. Tysiąc sztuk miesięcznie na jeden kraj... Tyle co dobra ubojnia bije w tygodniu. Więc niech handlarze nie pie*dolą głupot że zaleją Europę tanim jedzeniem. Może o złotówkę stanieć ale nie więcej 🤪

Opublikowano (edytowane)

bez cłowo 100 tys 

I bez limitu z cłem 8%

Zostanie zaimportowane to co ma najwieksza roznice cenowa 

Trymming + antrykot / rostbef / poledwica - reszta jest marginalna 

Czyli ( tryming) trzymający cenę przodów , oraz 3 najważniejsze stekowe elementy trzymające cenę zadu.

Zobaczymy , nie ma co siac paniki bo nikt tego za darmo sprzedawac nie bedzie. 

Jesli np tryming kosztuje 7e to go beda sprzedawac po 6,80  mimo ze moga po 6. Wycisnal to jak cytrynke wiec mysle ze na poczatku jesli bedzie ruch w dół to bedzie bardzo powolny

Edytowane przez Karol8885
Opublikowano
1 minutę temu, karol091193 napisał(a):

Spokojnie chłopaki 😉 100tys ton wołowiny ma do Europy wpływać. To jakieś 250tys sztuk bydła. Jak podzielić po równo na 27 członków UE to raptem 10tys sztuk. Tysiąc sztuk miesięcznie na jeden kraj... Tyle co dobra ubojnia bije w tygodniu. 

Jakie 27 krajów? chyba nie myślisz że ci cwańsi dadzą sobie to wpuścić, owszem wjedzie do unii, ale do tych głupszych co nie mają nic do gadania w unii. czyli między innymi do nas, to takich jak my trzeba wykończyć rolniczo i gospodarczo żebyśmy siedzieli cicho, bo źreć nie dostaniemy.

• Like 3
  • Sad 1
Opublikowano

Na początku proponuję nie podbijać sobie nawzajem kosztów produkcji 🙂

Apropo wczoraj dla beki ktoś wystawił na fb 10 simów po 3000zł . Się działo , w moment zrobili licytacje do 4500 🤣

• Haha 1
Opublikowano
Godzinę temu, krzysiek277 napisał(a):

@Cybulek17 Ty jesteś obyty w temacie, mocno jebnie cena przez mercosur ?

Przez Mercosur niekoniecznie, ale jakieś zawahania na rynku mogą wystąpić, w poniedziałek się tak naprawdę zobaczy jak ukształtuje się tydzień 

Opublikowano

Cena mleka poleciała to zacznijcoe  się martwić z kąd cielaki brać a nie kiedy i ile jebnie , bo w perspektywie 2 lat kolejne 100 tys krów w pl ubędzie , a wpływ merkosul raczej jest wyolbrzymiony  dobry towar się obroni 

Opublikowano
14 godzin temu, damianos95 napisał(a):

Gdzie ty masz ziemię po 40-50tys ?? daj mi namiar 

Akurat w tej chwili blisko nic nie ma , ale masz troszkę dalej po 56 tys 

https://m.olx.pl/d/oferta/dzialka-rolna-3-03h-janowka-gmina-rozprza-CID3-ID16zLAZ.html

1 minutę temu, jarecki napisał(a):

Cena mleka poleciała to zacznijcoe  się martwić z kąd cielaki brać a nie kiedy i ile jebnie , bo w perspektywie 2 lat kolejne 100 tys krów w pl ubędzie , a wpływ merkosul raczej jest wyolbrzymiony  dobry towar się obroni 

Jak, przecież w cenach mleka piszą że co drugi chce zwiększać stada mlecznych 

Opublikowano
1 minutę temu, s_z_k napisał(a):

w poniedziałek się tak naprawdę zobaczy jak ukształtuje się tydzień 

W poniedziałek już będą zawirowania? jak będą steki wołowe w Polsce, to prosiłbym bardzo o poinformowanie mnie że już są i gdzie mogę kupić, z góry dziękuję serdecznie za fatygę.   :P

Opublikowano (edytowane)
13 minut temu, Cybulek17 napisał(a):

Na początku proponuję nie podbijać sobie nawzajem kosztów produkcji 🙂

Apropo wczoraj dla beki ktoś wystawił na fb 10 simów po 3000zł . Się działo , w moment zrobili licytacje do 4500 🤣

Gdzieś mi w oczy się trafiło, że odsadki ~270kg po 7tys netto chciał 🤣 

A ja idiota wczoraj 5 hf w wieku 8-14dni po 1200 kupiłem🤭 a miałem 2 dni wcześniej ofertę na miesięcznego sima za 2tys 

Edytowane przez karol091193
Opublikowano
4 minuty temu, Desperado napisał(a):

W poniedziałek już będą zawirowania? jak będą steki wołowe w Polsce, to prosiłbym bardzo o poinformowanie mnie że już są i gdzie mogę kupić, z góry dziękuję serdecznie za fatygę.   :P

Tak szybko chcesz spróbować argentyńskiej , to już Polski hfik nie smakuje 🙈

Opublikowano
1 minutę temu, Desperado napisał(a):

Są w Polsce ale to trzeba albo bezpośrednio ze źródła, albo się naszukać.
No coś się od środy dzieje, ale to się dopiero w praniu w poniedziałek wyjdzie 🤷‍♀️

Opublikowano
5 minut temu, Desperado napisał(a):

Wystarczy pójść do pierwszego lepszego lokalu z stekiem i żebrem wołowym a gwarantuje że będzie już merkosour i to od kilku lat 

Opublikowano
6 minut temu, Desperado napisał(a):
1 minutę temu, Nieustraszony1044 napisał(a):

Tak szybko chcesz spróbować argentyńskiej , to już Polski hfik nie smakuje 🙈

Szybciej chce wiedzieć gdzie ma kupić Polskie a nie Argentyńskie. 

Opublikowano
2 minuty temu, jarecki napisał(a):

Wystarczy pójść do pierwszego lepszego lokalu z stekiem i żebrem wołowym a gwarantuje że będzie już merkosour i to od kilku lat 

A po co, teraz w Biedronce kupię sobie z kartą moja Biedronka za grosze.    :P