Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam dylemat bo pasuje zatkać ten otwór na góre po paruje po dachu i sie skrapla (wiem wentylacja do góry by sie przydała ale teraz już nie bede robił bo dach bede przerabiał). Jakby zatkać szczelnie ten otwór i okno zostawić czesciowo uchylone a włączyć wentylator to ogarnie to wilgoć? Aktualnie jest 10 stopni wilgoci jako takiej nie ma aż tak dużej no ale kapie mi z tego otworu w stropie i mnie to wnerwia . Co myślicie ?

17676060998817519142264121825866.jpg

176760611952739603839266921712.jpg

Budynek mały 50 m2 i moze ze 130 m3 a obsada aktualnie 7 sztuk 300-400 kg i 3 cieloki koło 150 kg .

Opublikowano
11 minut temu, livebird napisał(a):

Mam dylemat bo pasuje zatkać ten otwór na góre po paruje po dachu i sie skrapla (wiem wentylacja do góry by sie przydała ale teraz już nie bede robił bo dach bede przerabiał). Jakby zatkać szczelnie ten otwór i okno zostawić czesciowo uchylone a włączyć wentylator to ogarnie to wilgoć? Aktualnie jest 10 stopni wilgoci jako takiej nie ma aż tak dużej no ale kapie mi z tego otworu w stropie i mnie to wnerwia . Co myślicie ?

17676060998817519142264121825866.jpg

176760611952739603839266921712.jpg

Budynek mały 50 m2 i moze ze 130 m3 a obsada aktualnie 7 sztuk 300-400 kg i 3 cieloki koło 150 kg .

Jak masz tam ten maly wentylator on wyciaga czy wciaga powietrze do srodka?

Opublikowano

Jeśli wentylator wyciąga na zewnątrz to może wyciągnie. 

Z kominów wentylacyjnych też będzie się lała woda, chyba że je ocieplisz nad stropem. Ale i tak coś kapnie

Więźba dachowa to tam pewnie już ledwo dycha 

Opublikowano
19 minut temu, JarekBazydlo napisał(a):

Jak masz tam ten maly wentylator on wyciaga czy wciaga powietrze do srodka?

Wyciąga

11 minut temu, pedro2 napisał(a):

Jeśli wentylator wyciąga na zewnątrz to może wyciągnie. 

Z kominów wentylacyjnych też będzie się lała woda, chyba że je ocieplisz nad stropem. Ale i tak coś kapnie

Więźba dachowa to tam pewnie już ledwo dycha 

Więźba i bez tego do wymiany była 

29 minut temu, Mateusz1q napisał(a):

a po co tam 10 stopni? przewietrz to żeby było +2 

A myślałem ze jest mniej ale wiele też nie naotwieram bo sie przeciąg robi

Opublikowano
1 godzinę temu, krzychu121 napisał(a):

To aż tak mocno nie poszły w dół jak 14 brutto idzie dostać za ładną sztukę 

Czym się różni 14 brutto od 13 netto ?

• Haha 1
Opublikowano
37 minut temu, AdamRo napisał(a):

Czym się różni 14 brutto od 13 netto ?

Dla mnie Niczym ale ja sobie przeliczam wszystko na brutto. U mnie praktycznie większość rolników  to ryczałt więc handlarze podają ceny brutto. Więc i ja sobie przeliczam 

• Like 1
Opublikowano
3 godziny temu, livebird napisał(a):

Wyciąga

Więźba i bez tego do wymiany była 

A myślałem ze jest mniej ale wiele też nie naotwieram bo sie przeciąg robi

To jak będziesz robił to dawaj kominy tam gdzie zwierzaki stoją bo na korytarzu zawsze będziesz miał plamę mokrą. 

Najlepszy i najprostszy sposób 

• Thanks 1
Opublikowano

Kolega robił kominy z rur z elektrociepłowni one oryginalnie pianką lub wełną są oblane tylko że ciężkie ale jak okazyjnie kupisz używane oczywiście, można też dwie tury pcv jedna gruba druga cięższa a pomiędzy pianka

• Like 1
Opublikowano
59 minut temu, Matmen napisał(a):

Kolega robił kominy z rur z elektrociepłowni one oryginalnie pianką lub wełną są oblane tylko że ciężkie ale jak okazyjnie kupisz używane oczywiście, można też dwie tury pcv jedna gruba druga cięższa a pomiędzy pianka

Dobrze wiedzieć

Opublikowano
40 minut temu, Matmen napisał(a):

Jak będziesz dach przerabiał i chcesz coś lepszego to pomyśl o świetliku z szczelną 

Nie widzisz że ma strop betonowy.

W tym roku zmieniałem dach na oborze to wywietrzniki zrobiłem z rury PCV na przepusty 50cm średnicy długość 4,5m.  W sklepie się dziwili po co aż taka średnica.

IMG_20250609_204621_1.jpeg

• Like 1