Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć, chcialbym sie przywitać i jednocześnie zadać pytanie. 

Po pierwsze w ogole nie znam sie na ciągnikach ale musze kupić. 

Potrzebuje sprzęt który bedzie miał tura o udzwigu 1600kg żeby czasem rozładować palety z tira oraz potrzebuje go do odśnieżania placu, podłączyć solarke, obowiązkowo 4x4. Musze podłączyć zamiatarke zeby umyć droge po budowie i może pociągnąć zwykłą przyczepę. 100% pracy na utwardzonym terenie. Nie bedzie w ogole wykorzystywany w polu. Chyba w okolicy 90-100KM 

Powiedzcie co wybrać, czego szukać. Nie chcę wydawać ogromnych pieniedzy bo sprzet bedzie używany sporadycznie. Chcialem zeby mial klimę ale w sumie mozna dołożyć aftermarketową.

Póki co patrze na MF 390, 3090, Deutz dx85, 6.31, case 5130, cs78, renault ergos 100km, pronar 85, 

Nawet nie wiem czy dobrze patrze. Chcialbym prosty sprzet zeby jak najmniej sie mogło posypać. raczej wole coś do 5t wagi zeby nie trzeba bylo balastu jak bedzie rozładowywał ciężką palete.

Budżet zakladalem 40000 ale juz jestem czy 70000. A wolałbym wybadać mniej bo ani to nie bedzie zarabiać ani nic. To tylko na własny użytek w kole komina. 

Bede wdzieczny za wszystkie rady, sugestię itd 

Pozdrawiam 

Opublikowano

nic sensownego z turem za 40 tys nie kupisz,byle mtz z turem i juz 50 tys, ja cs odrazu bym przekreslil za mocno awaryjna elektronika ,mf ze wzgledu na wiek tez,osobiscie wybral bym case 5130 ,albo isc po bandzie i kupic mtz czy tam pronara bo to jedno kopyto i jako uzytkownik mtz 82 z turem od 10 lat moge powiedziec nie taki on straszny jak niektorzy pisza, z tym ze 82 bez balastu z tylu palete bloczkow betonowych 1500 kg podniesie ale tyl ledwo na ziemi bedzie stal

Opublikowano

Jak kolega wyżej CS odpada 5130 raczej też odrzuciłbym  z MF zależy jaki rejon w mojej okolicy sporo tego jest to i naprawić będzie miał kto  df części drogie  Renault nie znam.  Pronar/MTZ/Belarus chyba najmniej ryzykowne aby na minę się wyładować lecz problem taki że 1.5t to już sporo a ich mosty nie przepadają za przeciążeniem . Można pomyśleć też o  ciężkiej serii ursusa/Zetora typu 914/8145 itp . Wydają się masywniejsze niż MTZ 

Opublikowano
32 minuty temu, bergman31 napisał(a):

1600kg udźwigu i to bez balastu na tyle, to lepiej wybrać Ursusa lub Zetora 6 cylindrowego. 

Balast dorzucę w razie czego, widziałem takie na kilkaset kilo 

Pytanie brzmi w co iść? Nie upieram sie na te sprzęty które wypisałem.

Główne zadanie tego ciagnika to odśnieżanie, podłączyć zamiatarke. Czasem użyć do rozładunku. 

MF , RENAULT , CASE, FENDT, DEUTZ,ZETOR czy URSUS To bez różnicy, byle to mialo sens z turem dużym. Nie sztuką bedzie wywalić 90000zl byle to byl nowszy sprzęt, jeśli moge wydać mniej i bedzie spełniało zadania. 

W was pokładam nadzieję na co sie nakierować bo sie poprostu na tym nie znam i póki co wybieram oczami. 

Opublikowano

Gabarytowo coś mniejszego by pasowało, do rozładunku balast. 

Oczywiście jestem za małym zetorem 7245 😀 niektórzy czepiają duże ładowacze o udźwigu 1500-1600kg ale nie wiem czy tyle rzeczywiście uniosą 

Opublikowano

Również byłbym na zetorem z serii 72XX tylko tylko robi się problem w tych ciągnikach jeśli chcesz podnieść 1600kg to są zbyt lekkie a do takich prac jakich piszesz były były by idealne

Opublikowano

Nie ma szans, Zetor 7245 + ładowacz czołowy z 1600kg na palecie. Nawet jak będziesz miał taki ładowacz co uniesie to długo się tym ciągnikiem nie nacieszysz. Może lepiej poszukać podnośnik do palet na tylny tuz. Z racji odległości, ciężar przekazywany na ciągnik (moment) będzie przez pół. 

Do reszty prac ładowacz czołowy jak najbardziej.

• Like 1
Opublikowano

Jak na twoje potrzeby to tobie nie ciągnik a ładowarka , ale jak ciągnik to Ursus 914 lub jego odpowiednik Zetor 8045 ciężkie i w miarę zwinne ciągniki nie szukaj ursusa czy Zetora sześciocylindrowego bo za długi i mało zwrotny .

Opublikowano

Mam MTZ tego nowszego na krzyzakowej osi to palety z cementem nie były dla niego wyzwaniem agrofarm 420 bez balastu nie dał rady , ja bym poszedł w MTZ,  Zetora albo pomyśl nad ładowarką łamaną czy teleskopową do załadunku odśnieżania to petarda zamiatarka na hydraulikę też spoko przyczepę też pociągnie. MTZ mam na sprzedaż jak chcesz:)

• Like 1
Opublikowano
5 godzin temu, radekz200 napisał(a):

polecam agrofarm 410 i nawet wiem kto ma dobrego do sprzedania 😛

A czy zmieszczę sie z budzetem i czy ma juz tura ? Chetnie zobaczę pewną maszynr

5 godzin temu, Matmen napisał(a):

Mam MTZ tego nowszego na krzyzakowej osi to palety z cementem nie były dla niego wyzwaniem agrofarm 420 bez balastu nie dał rady , ja bym poszedł w MTZ,  Zetora albo pomyśl nad ładowarką łamaną czy teleskopową do załadunku odśnieżania to petarda zamiatarka na hydraulikę też spoko przyczepę też pociągnie. MTZ mam na sprzedaż jak chcesz:)

A moge prosic o wiecej info na temat tego mtz na sprzedaż ?

Opublikowano
35 minut temu, zadenrolnik napisał(a):

A czy zmieszczę sie z budzetem i czy ma juz tura ? Chetnie zobaczę pewną maszynr

A moge prosic o wiecej info na temat tego mtz na sprzedaż ?

nie zmieścisz się, ale teraz dają kredyty na 1% więc może warto wziąć i kupić pewny sprzęt na lata 😛

• Haha 2
Opublikowano

MTZ Belarus 920 85koni 8 tys godzin jestem pierwszym właścicielem, most krzyżakowy  zwykła pompa bez turbiny, ładowacz agromasz Mrągowo 1650kg ramka SMS . Sprawny wizualnie można by było kilka rzeczy zrobić przetarte siedzenie , rysy na masce i dachu kilka zapoceń ale to standard, w ostatnim roku zrobił może 50 godzin. Silnik oryginał , wymieniana obudowa sprzęgła bo pękła i w skrzyni dwa tryby od wstecznego i dwójki bodajże. 60 tys brutto podlaskie 

Opublikowano
W dniu 24.11.2025 o 15:17, zadenrolnik napisał(a):

Deutz dx85

Z jednej strony dobre ciagniki, gabarytowo byłoby ok,  z drugiej może być problem z czesciami do skrzyni jakby coś padło, bo nie wszystkie sa dostepne.

W dniu 24.11.2025 o 22:06, raven18 napisał(a):

Oczywiście jestem za małym zetorem 7245 😀 niektórzy czepiają duże ładowacze o udźwigu 1500-1600kg ale nie wiem czy tyle rzeczywiście uniosą 

Jak się niema nic lepszego to pewnie takie ciężary próbują dźwigać, ale pewnie lepszy będzie 4 cylindrowy ursus, albo zetor z ciezkiej serii    

• Like 1
Opublikowano

1600kg to już konkretny ciężar. Jeszcze zależy czy to są bigbagi,  pustaki czy np płyty wiórowe. Bigbagi najłatwiej podnieść, pustaki już gorzej a płyty jakby były dużych rozmiarów to potrzebny jest konkretny udźwig.

Opublikowano
2 godziny temu, bergman31 napisał(a):

Znajomy jednorazowo Farmtracem 675 z turem 1200kg zdejmował palety z polbrukiem i dal radę ale na dłuższą metę, traktor tego nie wytrzyma.

Ja mam 675dt i 1.2t z balastem dźwiga bez balastu to i z 800kg i d*pa w górze ale on ma z 3.5t wagi.

1.6t żeby nie bujało to 6garow by się przydało ale wtedy do odśnieżania to przerost formy nad treścią. Więc albo udźwig albo do lekkich prac wg mnie albo jak kolega wyżej pisał szukać ładowarki do takich prac. Bo w tym budżecie to będą już leciwe maszyny najnowszy będzie Farmtrac mam namiary na części do niego jak coś :D

Opublikowano

A jeszcze pytanie z innej beczki, która marka jest rozsądna cenowo w naprawie i ma duzy dostęp części ? Od przysłowiowej żarówki po silnik i inne graty ? 

Oraz których modeli unikać ze względu na awaryjność i koszty napraw?

Opublikowano (edytowane)

Panowie mam pytanie, bo wyskoczył sprzęt ktory mnie mocno zainteresował. 

Mc cormick mc95 

Deutz agrotron 85 

Oba z turem. 

Który wybrac ? Jakieś plusy i minusy ? 

Edytowane przez zadenrolnik