Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
9 godzin temu, AgroFarmerTeam napisał(a):

Jaki olej najlepiej wybrać do skrzyni w ursusie c 360 bo jedni mówią że 80w-90

mam agrifarm gear  80w90 i za gęsty do zetora , pompa z przodu i sie poci ale smaruje skrzynię dobrze bo traktor w mróz na luzie do przodu ciągnie a po puszczeniu sprzęgła na piątym biegu i luzie reduktora silnik jeszcze zwalnia po puszczeniu sprzęgła 

do siuntki starczyłby bo pompe wyłączysz  i ogólnie krótsze przewody olejowe 

jeśli wiecej z hydrauliką pracuje to faktycznie ten hipol lepszy ale czy rzadszy? 

Opublikowano

fabryka 80W gl4, czyli chociażby Hipol 6 a odpowiednikiem tego będzie właśnie UTTO
80w90 to olej przekładniowy więc nie odpowiedni do takiego układu
zalałem 80w i żałuję, dziś z pewnością postawiłbym na coś nowocześniejszego ze względu chociażby na pracę skrzyni

Opublikowano
5 godzin temu, izydor6280 napisał(a):

fabryka 80W gl4, czyli chociażby Hipol 6 a odpowiednikiem tego będzie właśnie UTTO
80w90 to olej przekładniowy więc nie odpowiedni do takiego układu
zalałem 80w i żałuję, dziś z pewnością postawiłbym na coś nowocześniejszego ze względu chociażby na pracę skrzyni

Rzeczywiście porównując własności , to olej Utto 10W30 jest bardzo zbliżony parametrami do oleju Hipol6 , oczywiście pod wieloma względami lepszy. Hipol 80w90 ze względu na wysoką lepkość jest olejem " typowo przekładniowym .  Wracając do oleju HIPOL 6 , jakość tego oleju jest bardzo różna, nawet pewnym produktom  bliżej do Luxu. Osobiście od kilku lat mam zalany olej 10W30 w Ursusie C330, niekorzystnych zjawisk nie zaobserwowałem w pracy pompy czy podnośnika .