Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam pług nie dorzuca dostaje kolejna po oponie ciągnik to same roller a opony tył to 480 da się coś zrobić czy trzeba pług co zabiera więcej na skibę bo mam unia Grudziądz 3 Skiby 

Opublikowano
11 minut temu, raven18 napisał(a):

Dospawać na końcach odkładni listwy, albo zwiększyć szerokość pierwszej skiby do 35-40cm, będzie więcej ziemi to dorzuci  

Szerokość pierwszej Skiby to ta wajcha 

IMG_2325.jpeg

Opublikowano
Teraz, keeway napisał(a):

IMG_2325.jpeg

Godzinę temu, keeway napisał(a):

Witam pług nie dorzuca dostaje kolejna po oponie ciągnik to same roller a opony tył to 480 da się coś zrobić czy trzeba pług co zabiera więcej na skibę bo mam unia Grudziądz 3 Skiby 

Sprzedać to..

W cenie złomu..

• Like 1
Opublikowano
8 minut temu, keeway napisał(a):

IMG_2325.jpeg

Żeby dorzucał to trzeba tą właśnie wajchą zmniejszyć mu pierwszą skibę, a nie zwiększać jak znafcy tu radzą

• Haha 3
Opublikowano (edytowane)
20 minut temu, akmaly napisał(a):

Ani zwiększyć ani zmniejszyć tylko ustawić tyle ile na pozostałych. 

A pomyślałeś że go może nie stać zaraz kupić co innego? orałem kiedyś takim pługiem na oponach 18,4 i jakoś było równo, co opona , ciągnik  pewnie szerszy niż do tego pługa i trzeba cały pług przesunąć w prawo, dlatego mu nie dorzuca.

ty pafnuc masz wszystkich w domu? czego rżysz synu jak masz łeb pusty, coś mu doradził? że pług ma sprzedać? po co w ogóle zabierasz głos jak nic nie masz do powiedzenia.

Edytowane przez Desperado
  • Haha 2
Opublikowano (edytowane)
34 minuty temu, Desperado napisał(a):

A pomyślałeś że go może nie stać zaraz kupić co innego? orałem kiedyś takim pługiem na oponach 18,4 i jakoś było równo, co opona , ciągnik  pewnie szerszy niż do tego pługa i trzeba cały pług przesunąć w prawo, dlatego mu nie dorzuca.

Jest w tym trochę racji , że przesuwanie niewiele da,bo jeżeli skiba będzie większa to i tak nic dorzuci, jeżeli przesunie pług w kierunku oranego to braknie " materiału " aby skryć i zarzucić bruzdę. Sprawdź czy Lemiesz pierwszego korpusu nie bierze płycej, ponadto można delikatnie zagłębić przód pługu. Niestety kształt odkładnicy UG nie jest przystosowany do ciągników z szerokimi kapciami . Zobacz sobie jak wyglądają odkładnice w " zachodnich" pługach czy chociażby namiastki czegoś innego - w Unia Tur.

Przyjrzałem się fotce , o ile nie jest to zdjęcie poglądowe ,rama pługa jest zbyt ukośnie (wykorbienie belki zbyt do tyłu ) raczej niemożliwe aby odpowiadało linii ciągu.

Edytowane przez andrzej78
  • Like 1
Opublikowano
47 minut temu, Desperado napisał(a):

A pomyślałeś że go może nie stać zaraz kupić co innego

A pomyślałeś że niewiele mniej to obchodzi? Nie lubię jak ktoś zagląda mi do portfela i sam tego nie robię. Opona 480 jest zbyt szeroka do tego pługa i żadna regulacja nic nie da.

Opublikowano

Robię orkę pługiem lemken 40cm na korpus a opony mam 600 i dorzuca bez problemu, któryś kolega tu dobrze pisze że musisz mieć więcej materiału na pierwszym korpusie by dorzucić.

Opublikowano (edytowane)

W kolejności : Unia UG 3, Unia Tur, poniżej Lemken i Lemken . Wszystko zależy od kształtu i długości odkładnicy a te pierwsze nie są w stanie zarzucić śladu szerokiego koła ,które dodatkowo ugniata orane. No może przy prędkości orki 10 km/h.😏

Screenshot_20250907-233107.Chrome (2).png

Screenshot_20250907-233739.Chrome.png

Screenshot_20250907-233559.Chrome.png

Screenshot_20250907-233459.Chrome.png

Edytowane przez andrzej78
Opublikowano (edytowane)

Ten pług to zapewne Unia U023 o szerokości jednej skiby 300mm, czyli  zdecydowanie za mało dla tylnych kół traktora z oponami o szerokości 480mm. Tylko jak to kiedyś orali Ursusami 1204 i 1604 z oponami 18.4-34 a pług dedykowany do tych ciągników to Unia U037, gdzie jego szerokość jednej skiby wynosiła 300mm. Dla przypomnienia opona 18.4-34 ma szerokość 460mm.

@keeway najlepiej jakbyś zrobił zdjęcia pługa zaczepionego do traktora podczas orki. Łatwiej będzie coś doradzić. 

@andrzej78 ten pług na pierwszym zdjęciu to nie jest UG3 (U023) ale coś mniejszego np. Orlik. Widać że ma mniejsze odkładnie i lemiesze mocowane na dwie śruby jak w pługu podorywkowym.

Edytowane przez bergman31
Opublikowano
23 godziny temu, keeway napisał(a):

IMG_2325.jpeg

Na zdjęciu widać, że pług jest maksymalnie przesunięty w prawo. Ja bym przesunął go maksymalnie w lewo i będzie widać, czy orząc większą szerokością pierwszej skiby lepiej dorzuca.

Opublikowano

Pierwsza skiba ma zbierać dokładnie tyle co pozostałe, można zagłębić bardziej pierwszy korpus ale to ucierane szkłem d..., ziemia opadnie i będą nierówności. Zdecydowanie lepsze zostawić jak jest, tzn nie dorzucone, agregat wyrównana.

Opublikowano
48 minut temu, Desperado napisał(a):

Co ty chłopie bredzisz, narobi rowów i akurat agregat wyrówna rowy.

Chłopie, szybciej wyrówna luźna ziemię niż to co pod spodem. Szkoda czasu na dyskusję o niczym 

Opublikowano

4 godziny temu, Desperado napisał(a):

Orałeś większym ciągnikiem takim pługiem?

Większym ciągnikiem z takim pługiem, dobry żart, chyba że masz na myśli większy od C330 😂

Opublikowano

Jaki rozstaw koł ma ten same roller?

8 godzin temu, akmaly napisał(a):

Większym ciągnikiem z takim pługiem, dobry żart, chyba że masz na myśli większy od C330 😂

Sasiad kiedyś orał podobnym 3 skibowym UG jakimś JD  ponad 100 koni.