Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich

Tak jak w temacie jaki kombajn polecacie na małe gospodarstwo i dodatkowo możliwe że jakaś usługa wpadnie. W tym roku ciężka pogoda, wszyscy gospodarze w okolicy jak tylko wyjdzie słońce to koszą u siebie ciężko się gdzieś wcisnąć a gospodarzy z kombajnem u mnie mało. Rok wcześniej podobnie ciężko było. Ktoś może powiedzieć że nie opłaca się ale swój to zawsze swój. Myślałem nad fortschritt E512. Przedział cenowy to tak do 20 tyś. Czy coś ciekawego można w tym przedziale kupić?

Opublikowano

przy takiej maszynie wiekowej i skomplikowane jakim jest kombajn to nigdy nie ma pewność czy będzie chodził bezawaryjnie. ale myślę że głównym powodem wyboru marki maszyny jest dostępność cześć w okolicznych sklepach

Opublikowano

Deutz-Fahr m770 kosa 2.7 prosty jak cep, nie tracisz czasu na zakładanie odkładanie hederu. Ja takim kosze 4 ha na dzień, sam transportuje i rozładowuje zborze. W dwóch ludzi to 10 ha to 2 dni koszenia.

Opublikowano (edytowane)

Najbardziej dostępne części to Claas Merkator czy jakiś dominator (ja man dominator 48 jestem bardzo zadowolony już chyba 10 sezon tylko jest trochę za mały dla mnie)jest tego dużo na rynku i części też jest sporo. Można też pomyśleć nad bizonem można kupić coś sprawnego po cenie złomowej jak masz gdzie go garażować i co nieco pokręcić to też chyba nie głupia opcja. Ale czy warto? 

Edytowane przez Matmen
Opublikowano
1 minutę temu, Matmen napisał(a):

Najbardziej dostępne części to Claas Merkator czy jakiś dominator (ja man dominator 48 jestem bardzo zadowolony już chyba 20 sezon tylko jest trochę za mały dla mnie)jest tego dużo na rynku i części też jest sporo. Można też pomyśleć nad bizonem można kupić coś sprawnego po cenie złomowej jak masz gdzie go garażować i co nieco pokręcić to też chyba nie głupia opcja. Ale czy warto? 

ale za 20 tys nie kupi dominatora 48 

Opublikowano

Na takie gospodarstwo kup sobie bizona tani w zakupie i częściach maszyna bardzo prosta w obsłudze i naprawie w razie czego części praktycznie w każdym sklepie sam mam Bizona zo56 tylko u mnie dużo więcej kosi więc na te 10 ha to blisko w ciągu dnia zrobisz jak zboże nie tęgie . A co do awarii to wiadomo sprzęty wiekowe , ale w ciągu ostatnich 2 lat u siebie wymieniłem tylko pas na młocarni i łożysko na odrzutniku

Opublikowano
Bociek51 napisał:

Na takie gospodarstwo kup sobie bizona tani w zakupie i częściach maszyna bardzo prosta w obsłudze i naprawie w razie czego części praktycznie w każdym sklepie sam mam Bizona zo56 tylko u mnie dużo więcej kosi więc na te 10 ha to blisko w ciągu dnia zrobisz jak zboże nie tęgie . A co do awarii to wiadomo sprzęty wiekowe , ale w ciągu ostatnich 2 lat u siebie wymieniłem tylko pas na młocarni i łożysko na odrzutniku

chyba nie miałeś doczynienia z innym kombajnem jak piszesz ze bizon jest prosty

Opublikowano

A co w nim skomplikowanego ? Jaki kombajn ma tańsze części i łatwiej dostępne  ?  A odpowiadając na twoje pytanie to miałem doczynienia z nie jednym kombajnem 

Opublikowano
14 godzin temu, DobRzan napisał(a):

Witam wszystkich

Tak jak w temacie jaki kombajn polecacie na małe gospodarstwo i dodatkowo możliwe że jakaś usługa wpadnie. W tym roku ciężka pogoda, wszyscy gospodarze w okolicy jak tylko wyjdzie słońce to koszą u siebie ciężko się gdzieś wcisnąć a gospodarzy z kombajnem u mnie mało. Rok wcześniej podobnie ciężko było. Ktoś może powiedzieć że nie opłaca się ale swój to zawsze swój. Myślałem nad fortschritt E512. Przedział cenowy to tak do 20 tyś. Czy coś ciekawego można w tym przedziale kupić?

Na jaką markę byś się nie zdecydował, to na oględziny warto wziąć kogoś kto taki kombajn posiada, zna jego słabe punkty i sprawdzi dokładnie czy to się nadaje do użytku. Do następnych żniw jest sporo czasu więc można na spokojnie w ofertach przebierać...

Opublikowano

Mogę doradzić jak kolega wyżej napisał, Deutz fahr m 750/770 bardzo proste i wdzięczne kombajny. Miałem taki na 17ha spokojnie dawał radę.

Opublikowano
2 godziny temu, Bociek51 napisał(a):

A co w nim skomplikowanego ? Jaki kombajn ma tańsze części i łatwiej dostępne  ?  A odpowiadając na twoje pytanie to miałem doczynienia z nie jednym kombajnem 

Co z tego, że części tanie, jak jakość i dopasowanie gorzej niż tragedia?

• Like 1
Opublikowano

Za te pieniądze tylko coś z serii mf 186-307. Proste kombajny niezawodne. Pasy klinowe w większości pasują z okolicznych sklepów z pasami, jezdne pasy na zamówienie. Część części w Internecie dostępna od ręki reszta szroty, ale z tym problemu nie ma bo jest ich pełno. Po za tym jak to twój pierwszy kombajn szukaj 307, ja kupiłem 206 i jednak przydał by się nieco większy.

Opublikowano

Z jakością to już tragedia nie tylko do polskich maszyn jak i do zagranicznych które kosztują dużo a jakość i dopasowanie zależy jak się uda mam porówanie kupiłem łożysko jak mówił sprzedawca :  ,,Jest drogie ale lepszych nie ma " pochodziło chwilę i kaput później znów to samo a za trzecim razem kupiłem najtańsze indyjskie i chodzi do dziś 

Opublikowano

Na małe gospodarstwo to może Claas Mercury Europa comet Corsar  consul itp lub compact 25 30 małe zwinne kombajny od 2 do 3 m i za 20 tyś można kupić w dobrym stanie deutze nie miałem ale słyszałem że też dobre.sam europą kosze 5 ha zbóż i 4 ha wyki trochę schodzi ale w 1 sezonie już mi się zwrócił zamiast za usługe zapłacić to kupiłem kombajn

Opublikowano

.W tym budżecie to tylko Bizona można nabyć nawet z kabiną i stołem do rzepaku.😏 Jeżeli chcesz kosić tylko u siebie to co  byś nie kupił to będzie . Jeżeli chcesz nieco dorobić to musiałbyś zwiększyć budżet co najmniej dwukrotnie, zainwestować w większy kombajn np Fortschritt, News Holland ( 1540, 1545) , Claas dominator np 76 itp. Maszynę z szerszym hederem, pojemnym zbiornikiem ziarna i przyzwoitą wydajnością, aby usługę wykonać szybko , nie mieć przestojów na częste opróżnianie zbiornika i nie dzielić kawałków na mniejsze.  Wiadomo większy budżet,ale w ciągu roku może się to zwrócić.  

Opublikowano

Kup cokolwiek z wymienionych wyżej ważne żeby był w dobrym stanie to na 10 ha awarii będzie nie wiele, znajomy kupił bizona 056 który od nowości kosił 15 ha/rok za 25 tys.

Opublikowano

Poszukaj New Holland Clayson 1520 albo 1530
Mają kosy 3-3,5 m
Jeden ma 4 a drugi 6 cylindrów
Myślę że Zmieścisz się w budżecie
Mam tego mniejszego od kilkunastu lat i leję tylko paliwo i smaruję
Pasy dostępne praktycznie od ręki.Resztę części można dostać w necie.

Opublikowano

Dzięki wszystkim za pomoc i cenne uwagi, na pewno się przydadzą przed docelowym wyborem. Mam czas do następnych żniw więc będę szukać. Pozdro.

Opublikowano
W dniu 6.08.2025 o 02:33, DobRzan napisał(a):

10ha

Po pierwsze sprawdź jak w okolicy z częściami do określonych modeli. Po drugie na taki areał wystarczy coś do 3 metrów szerokości hedera. Mały, wszędzie wjedziesz a po żniwach postawisz gdzieś z boku aby nie zajmował miejsca. Bizona bym odpuścił. 

Opublikowano
W dniu 7.08.2025 o 06:35, DobRzan napisał(a):

Dzięki wszystkim za pomoc i cenne uwagi, na pewno się przydadzą przed docelowym wyborem. Mam czas do następnych żniw więc będę szukać. Pozdro.

I jak już coś kupiłeś?