Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Witam. Miał ktoś taki przypadek z oponami goodyear? Pierwsza uszkodziła się po około 3.5tys mth a po kolejnym tysiącu uszkodzona identycznie druga. Ciągnik pracuje z ładowaczem czołowym. Ciśnienie opon 2-2.5bara. 

64451693121__32F21169-5710-48EF-8FFD-1AC744F1404D.jpeg

IMG_4324.jpeg

Opublikowano
28 minut temu, izydor6280 napisał(a):

za niskie ciśnienie, choć sama marka opon mimo że uznawana za premium szału nie robi

Ciśnienie tak jak pisałem, zawsze było 2-2.5bar także chyba nie takie niskie jak na oponę rolniczą 

Opublikowano
bergman31 napisał:

Na oponie powinno być podane maksymalne ciśnienie w oponie.

Musi też być podane maksymalne obciążenie opony.

ba oponie to co piszę to wiele osób twierdzi że jest to ciśnienie montażowe opony

Opublikowano

Na oponie często pisze mać 2.5 bara ale to jak kolega wyżej do montażu . Ciśnienie i nośność nie zawsze jest podana , a jeśli jest to w formie opisu. Np przy 40km/h nośność taka i ciśnienie max takie .

Ogólnie w niebieskim odpowiedniku rozerwałem oponę na przodzie więc nie dziadowalem kupiłem 2 nowe Alliance . U mnie od nowości były trelleborg . Rozerwałem przy przebiegu ok3500mtg z czego ok 1500 mtg pod turem średnio obciążony głównie bele kiszonki . Druga która była pozornie całą wewnątrz na wysokości protektora miała mnóstwo pęcherzy (powietrze jakoś weszło między warstwy a nie miało jak wyjść) , także kwestia czasu i opona wyglądałaby jak u autora .

Należałoby kupić o większe nośności.  Orginalne miały ok 1.5t x 2 =3 t nośności - waga  części ciągnika tur i może zostaje na czysto z 1t nośności. 

Opublikowano
42 minuty temu, robi57362 napisał(a):

ba oponie to co piszę to wiele osób twierdzi że jest to ciśnienie montażowe opony

I takiego ciśnienia nienależy przekraczać. 

W instrukcji obsługi traktora, producent podaje zalecane ciśnienie w ogumieniu.

Opublikowano
25 minut temu, atrol123 napisał(a):

Należałoby kupić o większe nośności.  Orginalne miały ok 1.5t x 2 =3 t nośności - waga  części ciągnika tur i może zostaje na czysto z 1t nośności. 

Dla małego C-330 producent podaje obciążenie osi przedniej ciągnika gotowego do pracy 700kg. Co daje 350kg na koło przednie. Po dołożeniu Tura i ładunku na nim, daje dodatkowo około 600kg na oś przednią. Czyli mamy już około 650kg na przednie koło w C-330. 

Opublikowano
bizon1 napisał:

Ogólnie w takich oponach powinno być w okolicy 1 bara  , z turem może 1,5 to max 

przy 1.5 bardzo sie ugina i ja mam 2 w takiej samej oponie,ogólnie do tura trochę słabe są bo są bardzo miękkie ale za to przyczepność super

Opublikowano (edytowane)
45 minut temu, bergman31 napisał(a):

Dla małego C-330 producent podaje obciążenie osi przedniej ciągnika gotowego do pracy 700kg. Co daje 350kg na koło przednie. Po dołożeniu Tura i ładunku na nim, daje dodatkowo około 600kg na oś przednią. Czyli mamy już około 650kg na przednie koło w C-330. 

I pośrednio o tym pisałem . Standardowa opona w c330 600x16 6 płócień ma nośność 560kg  gdzie wg twoich obliczeń nacisk  może osiągnąć nawet 650kg na koło ( przy długotrwałym użytkowaniu z dużym obciążeniem mogą być problemy z opona. ) Wzmacniana 600x16 8 płócien ma nośność 670kg na koło   będzie napewno trwalsza .  I podobnie będzie w większym ciągnik większą nośność osi ale za to większe obciążenie masa ciągnika , masywniejszy tur i większy ładunek . Inna sprawa że w takim C 330 ciężko "przeciążyć " przednia oś   wprawdzie sam woziłem big bagi 600 kg i jakiś tam zapas udźwigu był . 

Z ciekawości sprawdzałem mojego td5050  nośność osi to 3t - ok1700kg nacisku ciągnika daje 1300 kg zapasu  . Mam ciężki tur metal technik waga ok 600kg  i adaptacja nwm 100-200 kg (całość  ok 800kg ) niech tylko połowa przypada na przednią oś a podejrzewam że więcej  to zostaje 900kg zapasu.  Gdzie udźwig nominalny to 1650kg . I to czysto teoretycznie gdzie zdarzało się że bez balastu dupka była w górze czyli cały ciężar ciągnika opierał się na kołach przednich

Czyli podsumowując ciągnik nie do tura . I prędzej czy później musi coś puścić 

Edytowane przez atrol123
  • Like 1
Opublikowano

prawie na wszystkich dzisiaj pisza max 2,5 bara, a prawda jest taka że czasem jest to za niskie ciśnienie przy dużym obciążaniu i z czasem opona od tej pracy się rozłazi. Wspomiania wyżej była firma aliance-lepiej już kupić chińczyka będzie taniej i prawdopodobnie wytrzyma dłużej.

Opublikowano

to 2.5 bar max to ciśnienie montażowe, ludzie nauczcie się czytać oznaczenia na oponach, przecież na ciężarowych jest to samo a bije się i 9 bar w opony

17 godzin temu, bizon1 napisał(a):

Ogólnie w takich oponach powinno być w okolicy 1 bara  , z turem może 1,5 to max 

weź w łychę tonę i zobaczysz jak opona siada niemal po obręcz

Opublikowano

Przecięż można zaczepić balast lub jakąś maszynę na podnośnik żeby odciążyć przednią oś , połamiecie ośki z czasem a to nie są tanie rzeczy  i będzie płacz 

• Like 1
Opublikowano

Dane z uszkodzonej opony. Montażowe 3.5bara podczas pracy max 1.6bara. 

Przeważnie jednak pracowałem na 1.8bara . Podejrzewam że spokojnie można i na 3 bary pompować jednak producent przewidział niższe ciśnienie . Potrzebujesz większej nośności kupujesz lepsze opony .  Dla porównania w paszowozie mam opone 30x11.5 x 14.5 20 płócien nośność 3750 kg i max ciśnienie 8bar  a montażowa 2.5bara 

IMG_20250418_100431.jpg

IMG_20250418_100537.jpg

Opublikowano

musi być dobite ciśnienie, nawet jak opona jest z wyższą nośnością to do dużego obciązenia ciśnienie musi mieć nabite bo rozlezie się tak samo jak i słabsza. JA w traktorze z turem mam dobite 3 żeby mało przysiadała, opony wymieniłem po ponad 20 latach pracy.

Opublikowano

każda opona w kółeczku albo w jajku ma wpisany indeks nośności od 100 do 200 i indeks prędkości dług tego dobieramy opony ale z ładowaczem prawie zawsze są przeciążone