Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
9 godzin temu, marulekk napisał(a):

No u mnie na wschodzie Polski rano w czwartek ma padać więc ja w środę wieczorem lecę z drugą dawką saletry bo później nie zapowiadają deszczu

Dzis 5mm podlało LRA, jutro albo dziś wieczorem n2 dam dopiero.

Opublikowano

rzepak dostal okolo 300kg saletry i 120 kizerytu, gdzie zabraklo kizerytu dostal saletrosan tez 300kg, na jesien tylko tyle azotu co w npk, mogę uzupełnić dziś bądź jutro azot mocznikiem czy jednak saletre amonowa sypac. 

przez niedzielę w misce mialem 28 robaków, wczoraj wystawilem i przez caly dzien tylko 7 sztuk sie zlapalo byla ciepla noc wiec postanowiłem pryskac inazuma, przyniesie to efekt. to moj pierwszy rzepak ,pozdrawiam

Opublikowano
9 godzin temu, Tomek90 napisał(a):

Ja widziałem jak u jego ominęły, rsm jak lał to narobił kolein 🙉🤷‍♂️

Dzień po deszczu dlatego 😀

Ale u nas faktycznie jest najczęściej tak jak @marulekk pisze.

Opublikowano
53 minuty temu, Hubertpolny napisał(a):

rzepak dostal okolo 300kg saletry i 120 kizerytu, gdzie zabraklo kizerytu dostal saletrosan tez 300kg, na jesien tylko tyle azotu co w npk, mogę uzupełnić dziś bądź jutro azot mocznikiem czy jednak saletre amonowa sypac. 

przez niedzielę w misce mialem 28 robaków, wczoraj wystawilem i przez caly dzien tylko 7 sztuk sie zlapalo byla ciepla noc wiec postanowiłem pryskac inazuma, przyniesie to efekt. to moj pierwszy rzepak ,pozdrawiam

Saletra, na mocznik w rzepaku już za późno za to w oziminach możesz go teraz dać jako N2, zanim się przekształci to będzie dostępny we właściwej fazie dla zbóż. Inazuma może być, teraz czekać na następny nalot i do dwóch tygodni od pierwszego zabiegu powtórzyć no i monitorować kiedy następny nalot będzie.

• Thanks 1
Opublikowano

Trochę się poradziłem, popytałem i zrobiłem aktualizacje na zabiegi w rzepaku i tak;

T1 - Toprex 0,35l/ha 

T2a - 125g tebukonazol + 125g azoksystrobina ( zabieg będzie wykonany ok 3-4 tygodnie po T1

T2b - Pictor Revy 1l/ha (początek kwitnienia)

T3 - Elatus Era 1l/ha (1-2 tygodnie po pełni kwitnienia) 

Koszt tych wszystkich zabiegów to ok. 550 zł/ha 

• Haha 1
  • Confused 2
Opublikowano

Sie ku.wa dzieciory dorwały do gospodarki 😆😆😆

Opublikowano (edytowane)
9 minut temu, wilkołak napisał(a):

Po co ten elatus chcesz kosić rzepak  we wrześniu

Bo w tym okresie często w moim regionie padają deszcze + są wysokie temperatury. Myślę, że dobrze zabezpieczy w tej fazie rzepak do zbiorów.  Tam miało być elatusa 0,8l 

Edytowane przez ROLOMAZ
Opublikowano (edytowane)

O ciulu, ja tam aby na t1 1l tebu i na płatek pictor i jak będzie rok sprzyjał to będzie 4-5t a jak nie będzie sprzyjał to i tak ujnia , koszty robisz ogromne i wjazdów w pizdu , ojciec 20 lat temu dawał tylko na t1 horizon(tebu), na płatek nic i 4,5t było

Edytowane przez JD1052
  • Like 2
  • Thanks 1
Opublikowano
5 minut temu, JD1052 napisał(a):

O ciulu, ja tam aby na t1 1l tebu i na płatek pictor i jak będzie rok sprzyjał to będzie 4-5t a jak nie będzie sprzyjał to i tak ujnia , koszty robisz ogromne i wjazdów w pizdu , ojciec 20 lat temu dawał tylko na t1 horizon(tebu), na płatek nic i 4,5t było

W tamtym roku t1 zrobiłem toprex + tebu, t2 poszedł pictor revy, t3 nie zrobiłem i był to błąd, bo nie wtrzymało do zbiorów 

Opublikowano (edytowane)
W dniu 10.03.2025 o 15:50, SawekBraczyk napisał(a):

Nawożenie rzepaku zakończone. Dziś rozsiałem 300kg Salmag. Nawożenie zakończone na poziomie około 160N. Chowacz w sobotę ogarnięty, teraz na T1 trzeba chwilę poczekać. 

IMG_4960.jpeg

U nas nie było opadów od stycznia, poza jednym z 5 litrów po mrozach,  wiec cały ten azot ciągle nieefektywny. Ja dawałem 50 kg N w saletrze przed deszczem w lutym i dzisiaj 70 w RSM licząc na deszcz pojutrze. Rzepak jest tragiczny, został kikut i wypuszcza małe listki, rośnie na łąkach, gdzie mróz był srogi,   jak zobaczę że ruszy dostanie jeszcze 60 kg N w RSM a jak nie to wyleje to na pszenicę 

Edytowane przez ravoj
Opublikowano
Godzinę temu, ROLOMAZ napisał(a):

W tamtym roku t1 zrobiłem toprex + tebu, t2 poszedł pictor revy, t3 nie zrobiłem i był to błąd, bo nie wtrzymało do zbiorów 

To co się stanęło z tym rzepakiem przed zbiorem ?

Opublikowano
21 minut temu, boogie7 napisał(a):

To co się stanęło z tym rzepakiem przed zbiorem ?

Przy dojrzewaniu na łuszczynach wyszła czerń krzyżowych.

Opublikowano
2 minuty temu, yacenty napisał(a):

20lat samodzielnie uprawiam rzepak tylko raz robiłem n3 i póki co nie mam problemów w czernią krzyżowych 

Czyli u siebie robisz T1, po 4 tygodniach dajesz tebu+ azoksy i jak kwitnie to robisz t2, tak ? Ja mam drugi rok rzepak, więc wszystkiego powoli się uczę 😄

Opublikowano
2 godziny temu, SawekBraczyk napisał(a):

To ile ta ochrona wyniesie? Jak tam Pictor i Elatus jest 

Na bogato 

1 godzinę temu, JD1052 napisał(a):

To i tak drogo , ja robię Pictora za niecałe pół ceny i też jest dobrze 

U nas te pola co jeszcze wczoraj wyglądały jak by tam nic nie rosło , to po nocy ciepłej (10 stopni) i 4 litrach deszczu , zrobiły się pola zielone , aż byłem w szoku że za porenaście godzin tak się zmieniło na polach jak by jeszcze że 2 -3 noce takie były to te lepsze rzepaki strzelą w górę 

• Root Admin
Opublikowano
3 godziny temu, ROLOMAZ napisał(a):

Trochę się poradziłem, popytałem i zrobiłem aktualizacje na zabiegi w rzepaku i tak;

T1 - Toprex 0,35l/ha 

T2a - 125g tebukonazol + 125g azoksystrobina ( zabieg będzie wykonany ok 3-4 tygodnie po T1

T2b - Pictor Revy 1l/ha (początek kwitnienia)

T3 - Elatus Era 1l/ha (1-2 tygodnie po pełni kwitnienia) 

Koszt tych wszystkich zabiegów to ok. 550 zł/ha 

to tylko 550zł jak sam elatus 290zł

Pictor 240 na ha i już jest 530, a gdzie 2 pozostałe zabiegi.

Ja mam w tym roku 3 zabiegówkę za 310zł i wszystko na markowych środkach, jak się uprę to jeszcze dorzucę pół litra protio i wyjdze 350zł