Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
30 minut temu, 1993michal napisał(a):

0.5l/ha dovvo będzie bezpieczne? na etykiecie jest niby 0.35

Ja planuje dać troszkę poniżej starej dawki. 3l na 6.3ha

I mepik 0.3l/ha dodac

Opublikowano

Panowie planuje sypnąć na rzepak w marcu  300kg saletrosan 26 + 300,kg saletrzak węgierski i to tyle wcześniej stosowałem mocznik zamiast saletrzaku , co o tym sądzicie ? Planuje wszystko w jednej dawce pojechać 

• Root Admin
Opublikowano

Jaki podział rsmu u was sprawdza się najlepiej w rzepaku? 60/40? 50/50? Jaki rozstrzał czasowy pomiędzy N1 i N2?

Jesli prawo się nie zmieni to już w przyszłym tygodniu będzie można jechać z azotem i sie mocno zastanawiam jak podejść do nawożenia, żeby ograniczyć pękanie łodyg

• Root Admin
Opublikowano
15 minut temu, wilkołak napisał(a):

Według mnie termin podania niema wpływu na pękanie łodyg , to pogoda sprawia że pękają czasmi

u mnie nie pękają czasami

Opublikowano

słuchajcie mam takie pytanie czemu teraz tak duzo ludzi rzuca zima np sól potasową ? zamiast pod korzen pod rzepak dac normalnie przed siewem , u nas tyle lat sie uprawia rzepak i idzie standardowo czyli polifoska pod korzen czyli potas fosfor , i wiosna 1 dawka saletrosan azot siarka 2 dawka saletra i na plony sie nie narzeka to po co kilkanascie razy wjezdzac z rozsiewaczem ? bo niektorzy tak sol potasowa na wierzch w zime , pozniej kizeryty , i dopiero azot , a magnez to stosuje co pare lat wapno magnezowe dolomitowe i juz , plony na gleby jakie sie gospodaruje sa zazwyczaj ponad 4 ,tez zalezy od roku bo ten sezon to rzepak był ponizej 4 ale to tak u wszystkich było 

Opublikowano (edytowane)

Sens dzielenia potasu jest przy lekkich glebach z beznadziejnym podglebiem. Opcja 2 moda albo bo na YouTube jadą 

Edytowane przez STIG13
Opublikowano

Tez jest tak ,ze nie wszyscy mają pieniądze na nawozy w sierpniu. 

Ja staram się w strip tilu podac polifoskę a jeżeli z analiz wyjdzie ,ze brak P lub K to podaję polidap lub sól extra pod talerzowka. 

Był kłopot z dostępnoscia soli potasowej jesienią to rozsypię ją w przyszłym miesiacu pod fasolę.

Moim zdaniem jezeli są objawy niedoboru potasu teraz to juz mu nie pomoze.

Pękanie łodyg według moich obserwacji jest  wynikiem przymrozków albo super pogody gdy ten rzepak rosnie w oczach

Opublikowano
W dniu 14.01.2025 o 17:32, wilkołak napisał(a):

Odrazu kolano na dumachawa , im dłuższy poziomy odcinek tym wolniej poleci

W żadnej dmuchawie nie polecany jest twój patent , jedna rura 2metry poziomo zaraz od dmuchawy to mus żeby w miarę dobrze szło 

W dniu 14.01.2025 o 12:05, d4rek napisał(a):

wszystko jasne, uchylę górny dekielek co jest na żmijkę. Boczny zasyp - dmuchawę podłaczam do rury zasypowej 

Silosy_zboże.jpg

Nic nie otwieraj od góry,  przecież wsyp górny nie jest idealnie szczelny i powietrze będzie uchodzić,  po za tym widzę od dołu silosu że jest wypust do dmu Hania ziarna , więc tamtędy też powietrze będzie uciekać 

W dniu 13.01.2025 o 22:15, d4rek napisał(a):

Mam pytanie poza konkursem używa ktos dmuchawy do zboża? Jak jest z ciśnieniem jak sie wtłacza material do silosu przez  boczny zasyp ?. Cos z góry uchylić, bo tak na dniach bede przesypywac i dorwalem wynalazek z pomu augustów.

Jak ładuje do silosu to właśnie dmuchawą POM Augustów,ssąco- tłocząca  tyle że nie na prąd,  tylko na wom z ciągnika,  żadnych włazów z góry nie otwieram , już o tym pisałem wyżej 

4 godziny temu, yacenty napisał(a):

Jaki podział rsmu u was sprawdza się najlepiej w rzepaku? 60/40? 50/50? Jaki rozstrzał czasowy pomiędzy N1 i N2?

Jesli prawo się nie zmieni to już w przyszłym tygodniu będzie można jechać z azotem i sie mocno zastanawiam jak podejść do nawożenia, żeby ograniczyć pękanie łodyg

To przesunęli teraz możliwą aplikację azotu od 1 lutego? Jeśli tak to azot w proporcji 50/ 50 , pierwsza dawka jak pozwolą warunki , a 2 dawka początek marca

• Root Admin
Opublikowano
7 godzin temu, Zapracowany napisał(a):

Luty,marzec,kwiecień

Czyli musiałby zacząć kwitnąć w maju. W 2024 zaczął kwitnąć 5-7 kwietnia. Obstawiam że przy obecnej pogodzie i prognozach które są będzie podobnie

• Root Admin
Opublikowano
8 godzin temu, Zapracowany napisał(a):

Na stronie meteo dalej jest info o uzależnieniu terminu stosowania azotu od temperatury, a cały kalkulator działa od 1.2. więc jest szansa że tak samo będzie. Przyznam nie czytałem ustaw i rozporządzeń więc na 100 pewien nie jestem ale liczę na to że będzie jak w latach ubiegłych. W sobotę szykuje opryskiwacz pod rsm

Screenshot_20250122_072117_Wunderground.jpg

Opublikowano
2 godziny temu, yacenty napisał(a):

Czyli musiałby zacząć kwitnąć w maju. W 2024 zaczął kwitnąć 5-7 kwietnia. Obstawiam że przy obecnej pogodzie i prognozach które są będzie podobnie

Na interi jakoś wybitnie ciepło niema być , na poczatku marca przymrozki widać, 

U Ciebie pękają , bo macie szybciej ciepło rzepak szybko rośnie i tkanki nie nadążają z wzrostem pędu