Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
32 minuty temu, pietruszka123456789 napisał(a):

Po czytaniu książki mam duza zagwozdkę. Bo rzepak z wczesnym wigorem jest bardziej narażony na chowacza mowi się też żeby nie żałować azotu wczesnowiosennego ale znowu ten azot sprzyja obecności i namnażaniu chowacza jak rozwiązać ten koszmarny problem. Prosze tutaj o dyskusje z elita rolnicza

Dobry z ciebie jest agent 😁

Opublikowano
19 minut temu, SawekBraczyk napisał(a):

Pilnować nalotu chowacza i co więcej chcesz kombinować? 

A jak pilnować nalotu w większych partiach rzepaku jak już podrośnie i nie da rady juz żółta miska.

Teraz mam pytanie bo zawsze robiłem 3 razy ochronę szkodników w rzepaku a tu się okazuje ze 4 potrzebne

1 chowacza brukwiaczek plus poprawka

2 chowacza podobnie i pryszczarek kapustnik

3 słodyszek rzepakowy

Ludzie chwala na slodyszka ma rak a co myślicie o oksadiazynach

Opublikowano (edytowane)
22 minuty temu, pietruszka123456789 napisał(a):

A jak pilnować nalotu w większych partiach rzepaku jak już podrośnie i nie da rady juz żółta miska.

Teraz mam pytanie bo zawsze robiłem 3 razy ochronę szkodników w rzepaku a tu się okazuje ze 4 potrzebne

1 chowacza brukwiaczek plus poprawka

2 chowacza podobnie i pryszczarek kapustnik

3 słodyszek rzepakowy

Ludzie chwala na slodyszka ma rak a co myślicie o oksadiazynach

Są pułapki razem z tyczką, w tedy jak rzepak rośnie to miskę sobie podnosisz. Masz jeszcze czerpaki i żółte tablice lepowe. 

Edytowane przez SawekBraczyk
  • Like 1
Opublikowano
W dniu 19.01.2026 o 15:25, Tomasz160 napisał(a):

Nie, tylko sarny. Sporo krwii mi napsuły jeszcze jesienią, kiedy grasowały w zielonym.. Jeśli mróz tego nie skasuje, to jest sens walczyć o jako taki plon, czy szkoda kasy i lepiej skasować? Miał ktoś takie szkody i utrzymał plantację?

Ogólnie to mało widać w tym śniegu jeżeli korzeń przetrwa to myślę że warto dać szansę.

• Thanks 1
Opublikowano

Dochodze do wniosku że najmniej skomplikowana jest ochrona grzybowa później szkodniki a najgorsza jest ochrona przeciw chwastom. Odpowiedni dobór przeciw chowaczowi jest skomplikowany. W internecie zazwyczaj te same małe skutecznie mieszaniny deltemetryny oraz acetamipyrydu. 

• Haha 1
Opublikowano
W dniu 19.01.2026 o 09:17, Rowan napisał(a):

Dokładnie, nie raz już zwracałem im uwage, żeby coś z nimi robili, na dziki to jezdzą cały czas, a sarny się pasą na polu, oni jadą obok autem i nie zwracają na nie uwagi wogóle.

78be4ae3-05b1-4938-9c16-e4d7a5442351.jpeg

To tak chyba wszędzie jest 

Opublikowano
pietruszka123456789 napisał:

Dochodze do wniosku że najmniej skomplikowana jest ochrona grzybowa później szkodniki a najgorsza jest ochrona przeciw chwastom. Odpowiedni dobór przeciw chowaczowi jest skomplikowany. W internecie zazwyczaj te same małe skutecznie mieszaniny deltemetryny oraz acetamipyrydu. 

Nie wiem czy walka z chwastami jest taka ciężka.

Opublikowano
10 godzin temu, pietruszka123456789 napisał(a):

Każdy ma swoje wnioski ale jak dla mnie najgorsze są szkodniki bo chemia odnośnie ich zwalczania została mocno ograniczona

• Like 2
Opublikowano
15 godzin temu, pietruszka123456789 napisał(a):

Po czytaniu książki mam duza zagwozdkę. Bo rzepak z wczesnym wigorem jest bardziej narażony na chowacza mowi się też żeby nie żałować azotu wczesnowiosennego ale znowu ten azot sprzyja obecności i namnażaniu chowacza jak rozwiązać ten koszmarny problem. Prosze tutaj o dyskusje z elita rolnicza

Nie siać rzepaku i problem rozwiązany, 500 za poradę poproszę.

• Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano (edytowane)

Ja tam problemu z chwastami nie mam...Nawet  z lokalizacją gdzie zasiany rzepak też nie ma problemu mimo że wszędzie biało🤦‍♂️

20260120_111726.jpg

49 minut temu, Jarek22B napisał(a):

Każdy ma swoje wnioski ale jak dla mnie najgorsze są szkodniki bo chemia odnośnie ich zwalczania została mocno ograniczona

Dokładnie najgorsze to szkodniki 

Edytowane przez GRZES1545
  • Like 1
Opublikowano

Jechalibyście w sobotę z kizerytem i wapnem? Na polach około 50% bez śniegu, 50% 2-5cm, ale myślę że przez weekendowy deszcz i dodatnie temperatury śnieg zejdzie do 0. Sialibyście w sobotę na taką małą warstwę śniegu? 

IMG_4401.png

Opublikowano

Takie pytanie poza tematem, dostał ktoś w ostatnim czasie dopłaty mając we wnioskach eko schematy jak poplony ozime. Dzisiaj wpłynęły mi na konto i kwota jest znacznie za wysoka żeby było to bez nich.

Opublikowano

Poplony ozime itp. wpisane, zawsze marzec/kwiecień były przelewy, ze dwa tygodnie temu przelali końcowe ale z podstawy to mi się by zgadzało a tu taka niespodzianka. Ten rząd to jednak o nas dba jak mało kto😂😉

Opublikowano
2 godziny temu, arnoldino napisał(a):

Takie pytanie poza tematem, dostał ktoś w ostatnim czasie dopłaty mając we wnioskach eko schematy jak poplony ozime. Dzisiaj wpłynęły mi na konto i kwota jest znacznie za wysoka żeby było to bez nich.

Chyba wyjątek żeby ktoś pisał że mu za dużo kasy przelali