Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
5 godzin temu, Siedzacybyk napisał(a):

ksiazka, jak by nie byla to skarbica wiedzy. jesli przeczytasz ich ze 30 to stwierdzia: wiem , ze nic nie wiem! zachecam do czytania, te 2 sztuki to wstep do dlugiej drogi zrozumienia uprawy rzepaku, odsiania wszystkich glupot wmawianych przez firmy, zglebienia fizjologii roslin, chemii w uprawie itd. Sama ksiazka o leczeniu zwierzat nic ci nie da, jesli nie bedziesz mial wiedzy na temat fizjologii, biochemii, patofizjologii, farmakologii itp. Bledne jest zalozenie , ze wiem wiecej od lekarza, bo przeczytalem o kilku chorobach. Tak samo bledne jest zalozenie, ze wiem o uprawie, bo przeczytalem 1 ksiazke o uprawie :) 

Ale jest to wstep do ulozenia w glowie planu poznania podstaw ale tez dowiedzenia sie najmniejszych detali dlaczego agrotechnika nie działa. Ty juz mowisz o doglebnej wiedzy dla agronoma. Z ksiazki o uprawie pszenicy dowiedzialem sie na co zwrocic uwage przy uprawie pszenicy w monokuluturze ale tez po pszenicy i rzepaku. Wiec jakas podstawowe wiedze zdobede. Ten rzepak w mistrzowskiej uprawie jest według mnie ciekawy że jest tam mase chorób i w tym tkwi być może problem mojej niskiej wydajności. 

Opublikowano
6 godzin temu, pietruszka123456789 napisał(a):

Ale jest to wstep do ulozenia w glowie planu poznania podstaw ale tez dowiedzenia sie najmniejszych detali dlaczego agrotechnika nie działa. Ty juz mowisz o doglebnej wiedzy dla agronoma. Z ksiazki o uprawie pszenicy dowiedzialem sie na co zwrocic uwage przy uprawie pszenicy w monokuluturze ale tez po pszenicy i rzepaku. Wiec jakas podstawowe wiedze zdobede. Ten rzepak w mistrzowskiej uprawie jest według mnie ciekawy że jest tam mase chorób i w tym tkwi być może problem mojej niskiej wydajności. 

Jeśli nie jesteś trollem, to czytaj choć 10xtyle co piszesz, będzie nam razej łatwiej żyć.

Opublikowano

Mam pytanie jak obliczacie dawke azotu wiosenna na rzepak? Założenie jest np 4 tony z hektara czyli około 220 czystego składnika i tak badanie gleby jesienne przed sianie rzepaku wykazało 60n, we wrześniu poszło 34n i koniec października poszło 60n mocznik z inhib. I teraz od 220 odejmujemy 60 i te 34 ( z wrzesnia) i to co było w glebie też? Ile teraz łącznie dać na wiosne?

Opublikowano

pokusilbym sie o 300 kg saletry i mozna liczyc na wiecej niz 4 tony. 100 kg coe nie zbawi, a moze wiele zdzialac. ja u siebie nie biore pod uwage tego co jest w glebie. jesienia daje 70 kg, a wiosna 130 n w saletrze czyli 300 kg produktu.

Opublikowano
Godzinę temu, Siedzacybyk napisał(a):

pokusilbym sie o 300 kg saletry i mozna liczyc na wiecej niz 4 tony. 100 kg coe nie zbawi, a moze wiele zdzialac. ja u siebie nie biore pod uwage tego co jest w glebie. jesienia daje 70 kg, a wiosna 130 n w saletrze czyli 300 kg produktu.

Na 130 N to trzeba prawie 400 kg saletry

Opublikowano
W dniu 6.01.2026 o 08:41, Grzesiu90209 napisał(a):

Kto powiedział, że kasuje larwy? Trzeba być na polu i pryskać jak jest potrzeba, a nie że nalot trwa od 3 dni a ktoś się wtedy budzi i myśli co by tu kupić na robaki... Druga sprawa to nie mówię, że mam całkiem czysty rzepak tylko przy mojej ochronie wystarcza na średnia ponad 4 z ha i w więcej nie celuje.

Jak się opryska po 3 dniach od pojawienia się chowacza to nie ma tragedii , bo za te 3 dni to on się ani jeszcze nie rozmnożył , ani nie złożył jaj więc nie ma bidy 

Opublikowano

Choćby samą wodą pryskać to drogawo by wyszło co 2 dni się wozić po polu z opryskiwaczem , 

Skoro z Mercosuru będzie szedł towar pryskany zakazanymi środkami , to i powinny te środki od nich być dozwolone , 

• Thanks 1
Opublikowano
1 godzinę temu, Tigon napisał(a):

najlepiej to pryskać co dwa dni i nie zawracać sobie głowy czy nalot jest czy nie.

A jak się ma 100 ha rzepaku w kilku działkach   ? dzisiaj wieje, jutro pada a pojutrze jest  Wielkanoc  !

Opublikowano
5 godzin temu, mysza103 napisał(a):

Choćby samą wodą pryskać to drogawo by wyszło co 2 dni się wozić po polu z opryskiwaczem , 

Skoro z Mercosuru będzie szedł towar pryskany zakazanymi środkami , to i powinny te środki od nich być dozwolone , 

Od dawna wiemy na przykładzie towarów z UA że w d*pie mają nasze wymogi. To tak jak z lekarzami i lekami teraz jest pacjentów leczyć a nie wyleczyć ...liczy się 💰

Opublikowano
6 godzin temu, mysza103 napisał(a):

Ciekawa  sprawa że te zakazane w UE środki są produkowane czy tam bardziej mieszane przez właśnie firmy z europy. Np. Syngenta, NuFarm, BASF, Bayer. Tam te skuteczne zakazane u nas środki są sprzedawane po o wiele niższych cenach niż te coraz większe badziewia dostępne na naszym rynku. Wiec jak tu można konkurować...

Opublikowano

Ponieważ jest zakaz stosowania na  terenie unii a nie ma zakazu produkowania. A że tańsze to chyba logiczne że jak dane substancje są od x- lat  na rynku to już dawno się zwróciły nakłady na ich stworzenie. Też prawa patentowe nie działają to każdy może produkować gdzie chce a wiadomo że koszt produkcji w Europie a w Azji czy Afryce to przepaść.

Opublikowano
3 godziny temu, arnoldino napisał(a):

Ponieważ jest zakaz stosowania na  terenie unii a nie ma zakazu produkowania. A że tańsze to chyba logiczne że jak dane substancje są od x- lat  na rynku to już dawno się zwróciły nakłady na ich stworzenie. Też prawa patentowe nie działają to każdy może produkować gdzie chce a wiadomo że koszt produkcji w Europie a w Azji czy Afryce to przepaść.

To jeśli mają wprowadzać jakieś substancje nowe (droższe) to niech chociaż się wezmą do roboty i niech wymyślają takie substancję które będą przechodzić europejskie wymogi , a nie będą gorzej działały niż to co wycofują , a nawet powiedziałbym że powinny lepiej działać skoro cały czas jest udoskanalana technologia i postęp , 

A co mamy w zamian ? wprowadzili acetamipryd który ma słabe działanie , kosztuje swoje i każda firma go klepie pod inną nazwą , I to ma być postęp ? 

Jeśli był dursban wycofywany , to już powinien czekać środek zamienny o podobnym działanie  bądz lepszym , a mamy tak że wycofywują co się da , a na to miejsce nic nie wprowadzają 

• Like 3
Opublikowano

Dodam do przedmówcy że takie odpały z ekologia i wycofywaniem substancji mamy tylko w unii a reszta świata pryska wszystkim co u nas zakazane. Rolnictwo unijne to za mały rynek żeby opłacało się w "szybkim tempie" tworzyć nowe substancje.

Opublikowano

Czy może ma ktoś opinie o firmie chemoil Gorzów Wielkopolski? Chciałem zamówić od nich olej Fuchs bo mają chyba najlepszą cenę. Chyba że ma ktoś sprawdzonego dostawcę na agrifarm mot x-la 10w40