Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Godzinę temu, yacenty napisał(a):

Mam chytry plan, dodać do rsmu. Zobacze jaka bedzie pogoda w piątek, bo piątek w nocy i sobota ma padać, to jakby w piątek wieczorem pocisnąć rsm z dodatkiem na robaka to mogłoby być ciekawie

chcesz robaka trafić kroplą RSMu ? 😄

Opublikowano

Mam chytry plan, dodać do rsmu. Zobacze jaka bedzie pogoda w piątek, bo piątek w nocy i sobota ma padać, to jakby w piątek wieczorem pocisnąć rsm z dodatkiem na robaka to mogłoby być ciekawie

Raczej chyba słaby pomysł bo jakie pokrycie roślin przy laniu rsm ? 

Prawie żadne,  więc nie ma się czego spodziewać 

Opublikowano
26 minut temu, yacenty napisał(a):

od kiedy robaka trzeba trafić? kroplą?

opryski to nie muchozol

Wytłumacz bo ja amatorem jestem i nie mam pojęcia jak chcesz uwalić robaka kroplą która ma się odbić od liścia i spaść na glebę? Mi się wydaje że trafienie go to jedyna opcja.

Opublikowano
58 minut temu, yacenty napisał(a):

opryski to nie muchozol

Masz zamiar użyć insektycydu o działaniu "gazowym" pewnie 😎

Opublikowano
8 godzin temu, yacenty napisał(a):

Chyba dursbanem na drutowce, żeby go ładnie w ziemię wmylo , a nie to czym teraz można pryskać. W oprysku insektycydem chodzi o pokrycie cieczą robocza rośliny, a w nawożeniu rsm wręcz odwrotnie. Im mniej na roślinie tym lepiej.

• Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano

U mnie jakoś nie widzę by rzepak miał już za miesiąc kwitnąć. Ostatnio pisaliście ze jeszcze nie widać by rzepak ruszył. Teraz nagle wszystko ruszyło i robale i nawożenie też już trzeba kończyć 😅. Ja wiem że moje podwórko to nie cała Polska 😅 

• Like 1
Opublikowano
52 minuty temu, SawekBraczyk napisał(a):

U mnie jakoś nie widzę by rzepak miał już za miesiąc kwitnąć. Ostatnio pisaliście ze jeszcze nie widać by rzepak ruszył. Teraz nagle wszystko ruszyło i robale i nawożenie też już trzeba kończyć 😅. Ja wiem że moje podwórko to nie cała Polska 😅 

Jakby zrobiło się powyżej 12 to zaboczasz jak ruszy, dziś zmienieli że ma byc cieplej i w dodatku jutro ma popadać , według obecnej prognozy w połowie marca buraki będziemy siać

Opublikowano
17 minut temu, lukasz493 napisał(a):

lubelskie poludniowy wschód rozsiewaliście dwie dawki na raz pod te deszcze ? czy dzielone powiedzmy z przerwą 2 tygodnie w planach ?

Zależy czym, jaką formą azotu. Jak na raz dasz dwie formy azotu to ok, a jak chcesz na raz dać dwie dawki np saletry to trochę głupi pomysł.

• Root Admin
Opublikowano
Godzinę temu, SawekBraczyk napisał(a):

Dziwisz się jak 10 kwietnia będzie kwitnął ci prawda to nie miesiąc a 40 dni no ale

Opublikowano
9 godzin temu, yacenty napisał(a):

opryski to nie muchozol

Od zawsze jest żeby było dobrze to trzeba pokryć dokładnie całą powierzchnię 

Moim zdaniem bardzo marny pomysł żeby do rozlewania rsm dodać środek na robale 

• Root Admin
Opublikowano
38 minut temu, robercikj100 napisał(a):

W lubelskim nie ma szans w tym roku. Chyba że by był cały marzec po 20 stopni no i więcej deszczu. Znając życie będzie cieplej z tydzień a później znowu przymrozki 

Tez bym wolał zeby rzepak zakwitł 25 kwietnia, a nie jak tok temu 10 kwietnia a 14 kwietnia przyszło -7 i pięknie zredukowało plon.

Niestety na ten aspekt życia nie mamy kompletnie wpływu.

Opublikowano
Teraz, yacenty napisał(a):

Tez bym wolał zeby rzepak zakwitł 25 kwietnia, a nie jak tok temu 10 kwietnia a 14 kwietnia przyszło -7 i pięknie zredukowało plon.

jak dobrze ubezpieczony to lepiej z tym mrozem 

• Root Admin
Opublikowano
7 minut temu, Mateusz1q napisał(a):

jak dobrze ubezpieczony to lepiej z tym mrozem 

g. prawda, policzyli jakieś turbo śmieszne uszkodzenia, na poziomie nastu procent, a rzepak sypał po 2-2.8t

• Sad 1
Opublikowano
15 godzin temu, yacenty napisał(a):

Co w tym dziwne? Kiedy się kończy nawożenie n rzepaku? 30 dni przed kwitnieniem. Kiedy rzepak kwitnie? 10 kwietnia więc jest zapasu 10 dni

Dziwisz się jak 10 kwietnia będzie kwitnął ci prawda to nie miesiąc a 40 dni no ale

Między wschodem i zachodem Polski zawsze jest 10-14 dni różnicy w wegetacji. Dodatkowo są odmiany które też kilka dni później kwitną, także nie ma się co tak napalać.

• Like 1
Opublikowano

rozumiem , że 2 dawki na raz czyli jednorazowo wiecej kg? ja wysiewam saletre 34 - 380 kg na jeden raz na poczatku marca. Co za roznica z posypaniem za 2 tyg kolejnej, jak deszczu i tak jak na lekarstwo. Po drugie to nie dziala tak, ze mu dajemy powiedzmy 200 kg, on sie w 24 godz. naje a potem po 2 tyg dosypujemy 200 kg i znowu bezie jadł . Roslina bez przerwy pobiera skladniki, w tym azot. Mozemy jedynie zakladac, ze np 500 kg na 1 raz zbyt mocno zasoli glebe, to wtedy nalezy dzielic, bo rosliny moga sie uszkodzic.

• Like 1
Opublikowano
11 godzin temu, mysza103 napisał(a):

Na jednej działce już prawie miesiąc temu był zokończony azot 

Trzeba chyba czekać , południe polski od połowy przyszłego tygodnia ,, upały'' to wysyp robactwa będzie 

Ja i tak raczej nie będę pryskał chyba że faktycznie będzie tego dziadostwa oporowo 

3 lata temu miałem robactwa fest. Pryskałem raz. Nie spadło. Poprawka nie spadło, trzeci raz nie spadło. Dałem sobie siana i bez sraczki już. 

Opublikowano (edytowane)

rozumiem , że 2 dawki na raz czyli jednorazowo wiecej kg? ja wysiewam saletre 34 - 380 kg na jeden raz na poczatku marca. Co za roznica z posypaniem za 2 tyg kolejnej, jak deszczu i tak jak na lekarstwo. Po drugie to nie dziala tak, ze mu dajemy powiedzmy 200 kg, on sie w 24 godz. naje a potem po 2 tyg dosypujemy 200 kg i znowu bezie jadł . Roslina bez przerwy pobiera skladniki, w tym azot. Mozemy jedynie zakladac, ze np 500 kg na 1 raz zbyt mocno zasoli glebe, to wtedy nalezy dzielic, bo rosliny moga sie uszkodzic.

Edytowane przez Siedzacybyk
Opublikowano
32 minuty temu, yacenty napisał(a):

W tamtym roku początek kwietnia kwitł u nas. W tym zakładam bliżej maja ale że w prognozach na najblizsze 2-3 tyg sachara i po 15-18 stopni od kolejnego tygodnia to wolę teraz dać tak jak wczoraj saletre na mokrą ziemie która już rozpuszczona + rsm dzisiaj który ładnie opłucze deszcz z roślin bo ma być i tyle. Może przy wcześnie ale z dwóch wariantów czyli połowa/ koniec marca I sucha gleba, a teraz mokra gleba i jeszcze deszcz to wolę teraz dać. Czas pokaże czy to dobra decyzja ale jak tu widzę na forum to nie jestem sam z kończeniem nawożenia w lutym