Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
40 minut temu, ervyn napisał(a):

@Tomek90 wstawiłem ostatnio fotkę rzepaku, mówiłeś że blady. Wtedy wrzuciłem zdjęcie Lid Amoroso. Tutaj po lewej DK Excited po prawej Lid Amoroso.

IMG_3826.jpeg

Kwestia odmiany tez

5 godzin temu, Rowan napisał(a):

Generalnie jak z tym kolegą jeździłem, to nie wpuszcza bardzo głęboko tego Mzuri na ziemiach w mojej okolicy, więc jakoś sobie radzi, a tam w jego okolicy są o wiele lżejsze ziemie. Tak jak u mnie, to do 3m, to te 230-250km to minimum. 

Tak na marginesie, to po bocianie sporo osób przynajmniej w mojej okolicy narzeka na wschody. Nie wiem czy to wina konkretnego operatora czy maszyny.

Są takie plamy że nie dosiane, na piachu za głęboko czemuś posadzone też, myślę że to może być dużo wina operatora. 

IMG_20251012_123414.jpg

Opublikowano
Godzinę temu, Lubeelskirolnik napisał(a):

Nie ma ktoś może odsprzedać setkę Navigatora, najlepiej z wysyłką albo odbiór własny na północy lubelszcyzny
Muszę poprawić taki kawałek 30 arów a ni cholery nie pasuje mi kupować 0,5L

Co chcesz poprawiać? Może lontrel by Ci wystarczył. 

Opublikowano

Komosę taką po 20-25 cm niektórą ale ona i tak mi wymarźnie raczej kiedyś :D
No i przytulię
Ogólnie taki zielnik tam mam bo i inne chwasty znajdę, coś podobnego do paprotki....
Próbuję tą działkę 2 rok do porządku doprowadzić a uprawa przez parę lat tam słonecznika na kwiat spowodowała duży bank nasion ;/

Opublikowano
12 minut temu, Lubeelskirolnik napisał(a):

Komosę taką po 20-25 cm niektórą ale ona i tak mi wymarźnie raczej kiedyś :D
No i przytulię
Ogólnie taki zielnik tam mam bo i inne chwasty znajdę, coś podobnego do paprotki....
Próbuję tą działkę 2 rok do porządku doprowadzić a uprawa przez parę lat tam słonecznika na kwiat spowodowała duży bank nasion ;/

Navigator Ci takiej komosy nie weźmie, też tak myślałem, przyhamował i odbiła. Przejedź teraz lontrel a najwyżej wiosną poprawisz co nie przemarznie

Opublikowano

Jasne rozumiem sprawę ale mam też taką mniejszą i inne zielniki które trzeba poprawić.
Miałem tam rzepak bodajże 4 lata temu to też tak zwlekałem z poprawką, wiosną wyglądało że wszystko się schowa pod rzepakiem a w żniwa było już mniej sympatycznie.

Opublikowano

Raz, że rózne opinie o niej słyszałem co do efektu na rzepak i pozostałości w glebie.
Dwa, że no 1L kupić za 800 zł by poprawić 1 działkę gdzie rzepak jest co 3 rok to mija się z celem.
To już taniej mnie to Korvetto wiosną by wyszło.

Opublikowano
W dniu 8.10.2025 o 12:44, karol19920 napisał(a):

U mnie małopolska to samo mleko do 12. Teraz opadła ale cały czas pochmurno. Chyba dziś się nie opryska

Od poniedziałku powyżej 15 stopni i jeszcze ten czwartek też na być ciepły.

23 minuty temu, ravoj napisał(a):

A da się tanio poprawić przytulie wiosną? 

Ja stosowalem Zorro 300sl ale to dwa lata temu na ograniczony areale bo musiałem robić przesiew bo była pompa i przytulnie wiosna poprawiałem.

• Thanks 1
Opublikowano
37 minut temu, Tigon napisał(a):

Ja stosowalem Zorro 300sl ale to dwa lata temu na ograniczony areale bo musiałem robić przesiew bo była pompa i przytulnie wiosna poprawiałem.

W jakiej dawce Zorro i jakiej fazie rzepaku?

Opublikowano

troche duzo tego, a z jakiego powodu toprex + tebu? w tym terminie fungi i tak slabo wyreguluja, a jesli ochrona to tebu w dobrej dawce, moze miesznina z caryxem bylaby skuteczniejsza? a toprex na wiosne zostawic? tak tylko dywaguje, byc moze tak masz uszykowane i nie da sie tego zmienic.

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Sam mysle czy pojechać jeszcze mocznikiem + siarczan + difekonazol w czwartek. Dzis w nocy niby 3. Z srody na czwartek 5 w nocy i w czwartek 12 stopni i w nocy 6. Powinno dzialac

Edytowane przez kamil800
Opublikowano

raczej musisz czekac by ta temperatura powyzej 12 byla,chociaz ze 3-4 godziny. fungi musi sie wchlonac, a potem rozejsc po roslinie. przy niskiej temp. nie rozejdzie sie. chyba ze w nast dzien tez bedzie cieplo. a mocznik najwyzej trafi do gleby z woda, a potem do rosliny. to nie zginie.

Opublikowano
Teraz, Siedzacybyk napisał(a):

raczej musisz czekac by ta temperatura powyzej 12 byla,chociaz ze 3-4 godziny. fungi musi sie wchlonac, a potem rozejsc po roslinie. przy niskiej temp. nie rozejdzie sie. chyba ze w nast dzien tez bedzie cieplo. a mocznik najwyzej trafi do gleby z woda, a potem do rosliny. to nie zginie.

Tu oprysk w samo południe. Nie ma nawet innej opcji. Powyzej 10 teoretycznie powinno wystarczyc. Zobacze jaka bedzie temperatura. Jak bedzie zimno to nie bede pryskal i tyle.