Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Uwierz mi że są jak znajdę zdjęcie to wystawię

W dniu 7.01.2025 o 18:31, yacenty napisał(a):

Ale przecież lutowe naloty są nieszkodliwe ;)

• Root Admin
Opublikowano

Widzę ze nie złapałeś ironii. Już 2 lata pryskałem w lutym na chowacza to się ze mnie śmiali.

Poniżej screen z mojej stacji meteo - zwróć uwagę na max temperaturę w lutym.

image.png

A tutaj średnia dobowa dla całego miesiąca!!!
image.png

5.4, 4.5, 7.1 to mało? czasem w kwietniu jest zimniej :P

• Like 1
Opublikowano

Właśnie szukam foto 

Te zdjęcia są z kwietnia 2022 roku pryskałem w marcu i tylko ja nie miałem takich uszkodzeń.

Poniższe zdjęcia są od rolników z mojej okolicy z borowin

20220426_165627.jpg

20220426_165633.jpg

20220426_165823.jpg

Zapomniałem dodać w 2023 było podobnie jak na zamieszczonych wyżej zdjęciach a nalot był 27 lutego jak dobrze pamiętam.

Opublikowano

A ten zamiennik Dovvo działa tak samo? Sprawdzał ktoś? Bo na jesień Caryxem poszła pełna dawka, ale w dwóch zabiegach (raz z metko, drugi raz z tebu), to na wiosnę sobie pomyślałem tym razem o toprex/dovvo 0,4-0,5l, potem prioto 125g + azoksy 125g i na koniec primasol w dawce 0,7l, bo jak znowu zapowiada się szybko start wegetacji, jak w tamtym roku, to może faktycznie zrobić trzy zabiegi, zamiast dwóch. Zwłaszcza, że jak na razie dobrze rokuje plantacja.

Opublikowano

Jakoś sceptycznie byłem nastawiony do tego Dovvo... :) Ogólnie temat rzeka z tymi zamiennikami... Ja już się przejechałem na tym także wolę uważać

Opublikowano
Zetix napisał:

Jakoś sceptycznie byłem nastawiony do tego Dovvo... :) Ogólnie temat rzeka z tymi zamiennikami... Ja już się przejechałem na tym także wolę uważać

Stosowałem 2 lata temu i bez problemu dobrze działa.

Opublikowano
2 godziny temu, Maniaks napisał(a):

A ten zamiennik Dovvo działa tak samo? Sprawdzał ktoś? Bo na jesień Caryxem poszła pełna dawka, ale w dwóch zabiegach (raz z metko, drugi raz z tebu), to na wiosnę sobie pomyślałem tym razem o toprex/dovvo 0,4-0,5l, potem prioto 125g + azoksy 125g i na koniec primasol w dawce 0,7l, bo jak znowu zapowiada się szybko start wegetacji, jak w tamtym roku, to może faktycznie zrobić trzy zabiegi, zamiast dwóch. Zwłaszcza, że jak na razie dobrze rokuje plantacja.

Ja się zastanawiałem  czy metkonazolu nie dodać do dovvo. 

Pozniej jak piszesz protio I azoksy

A później może tebu sam.  Do przemyślenia jeszcze

Opublikowano

dovvo słabo działa dawałem 0,45l na ha I rzepak na 2,5m fungicydowo działa średnio tak jak na etykiecie jako regulator porażka stwierdzam tak po własnym stosowaniu.

Opublikowano

Omijak przy słupie i jest 10cm różnicy na wysokości gdzie pryskane dovvo a gdzie nie (dawka po staremu). Akurat do produktów z ciech nie mam zastrzeżeń. 

Opublikowano
jaffa napisał:

Omijak przy słupie i jest 10cm różnicy na wysokości gdzie pryskane dovvo a gdzie nie (dawka po staremu). Akurat do produktów z ciech nie mam zastrzeżeń. 

Ile stosowałeś dovvo na ha ? ja naprawdę nie polecam dovvo może toprex lepszy bo napewno na innych nośnikach ale ja się nie wypowiem bo nie stosowałem. a tak poza tym 10cm to tak jak nic 40- 50cm to już by mnie zadowalało bo poco ładować azot w łodygę.

Opublikowano (edytowane)
6 godzin temu, yacenty napisał(a):

po jakim czasie te 10cm? w żniwa czy miesiąc po zabiegu?

w trakcie oprysku na słodyszka w fazie pąków kwiatowych ta obserwacja. Dawka tak jak pisałem po staremu 0,5l

edit: a pryskane dovvo jak tylko zaczyna strzelać w pęd

Edytowane przez jaffa
Opublikowano
2 godziny temu, malinalbe napisał(a):

Ile stosowałeś dovvo na ha ? ja naprawdę nie polecam dovvo może toprex lepszy bo napewno na innych nośnikach ale ja się nie wypowiem bo nie stosowałem. a tak poza tym 10cm to tak jak nic 40- 50cm to już by mnie zadowalało bo poco ładować azot w łodygę.

Poł metra bys chciał skrócić , masz pojęcie o rolnictwie

• Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano

Dałem przykład z tym 50cm. wysoki rzepak to leżący rzepak.

Wilkołak z ciebie taki rolnik a nawet jednego foto nie masz w galerii. Bardzo się udzielasz ale nie podpierasz swojej wiedzy fotosami

Opublikowano
19 minut temu, malinalbe napisał(a):

Dałem przykład z tym 50cm. wysoki rzepak to leżący rzepak

Bzdura. Zdrowy rzepak się nie wyłoży, nawet jak będzie wysoki, chyba że gesty i łodygi jak zapałki. 

Miałem w tym roku pt303 bardzo wysoki i stało prawie wszystko.