Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
23 minuty temu, XTRO napisał(a):

Także wolę zrobić wszystko na głęboko a później jak warunki będą to siać ile się da

Każdy by tak chciał, ale jak po głębokiej uprawie zostanie nie do końca pole równe i zacznie schnąć, to potem jest bida przy wschodach. Dwa lata temu tak mieliśmy, że ryłem kultywatorem 22.08. Jak kończyłem to akurat przyszła ulewa. Potem 1 września doprawienie talerzówką i siew. Fakt, że ten ostatni zabieg przed siewem był talerzówką, a nie broną aktywną czy agregatem, ale wrzesień bez opadów przez 3 tygodnie i rzepaki były tragiczne.

Opublikowano

Po psznicy ozimej słoma została ścięta co najlpeiej jako pierwsze ? talerzówka czy  przejechać gruberem na jakieś 10 cm ?? Za tydzień nawozy i agregat na głęboko .

Opublikowano
26 minut temu, yacenty napisał(a):

No żeby posiać i opryskać te 12ha to nie jest to dzień biurowy tylko znacznie dłuższy. To nawet nie jest ruskie 8h tylko więcej 

Szczerze mówiąc to raczej nierealne żeby jednym ciągnikiem w 1 osobę ogarnąć za dniówkę uprawę - siew - oprysk.

Uprawić (pewnie nie jeden kawałek tylko parę to już same te przejazdy, potem zjechać do domu , przepiąć się pod siewnik , jechać zasiać siew średni 30-40 minut ha to to jest z 8 godzin uprawa nto samo to już 16 godzin, przejazdy przepinanie , (coś zjeść trzeba ) i się zrobi z 18 godzin, a pewnie jeszcze więcej i oprysk to można powiedzieć że doba (24godz) powinna starczyć 

Jeszcze jak ty siałeś kupę odmian , to by wypadało z każdą odmianą zrobić próbę kręconą , cienko to widzę , choć osobiście 10 ha tyle że w jednym kawałku i bliziutko domu to se robiłem w dobę na luzie 

• Like 1
Opublikowano
3 godziny temu, Andpol napisał(a):

@kubamako66kiedy w mojej okolicy siał będziesz? koniec sierpnia plan jest koło środy czwartku zacząć siewy a jak wyjdzie nie wiadomo więcej nic nie wiem dziś ciągnik dopiero złożony w ja cały czas prasuje roboty jest 😁

• Root Admin
Opublikowano
3 minuty temu, mysza103 napisał(a):

Szczerze mówiąc to raczej nierealne żeby jednym ciągnikiem w 1 osobę ogarnąć za dniówkę uprawę - siew - oprysk.

Uprawić (pewnie nie jeden kawałek tylko parę to już same te przejazdy, potem zjechać do domu , przepiąć się pod siewnik , jechać zasiać siew średni 30-40 minut ha to to jest z 8 godzin uprawa nto samo to już 16 godzin, przejazdy przepinanie , (coś zjeść trzeba ) i się zrobi z 18 godzin, a pewnie jeszcze więcej i oprysk to można powiedzieć że doba (24godz) powinna starczyć 

Jeszcze jak ty siałeś kupę odmian , to by wypadało z każdą odmianą zrobić próbę kręconą , cienko to widzę , choć osobiście 10 ha tyle że w jednym kawałku i bliziutko domu to se robiłem w dobę na luzie 

12ha w 3 kawałkach: 4, 2.8, 5.4.

Te ostatnie 300m od siebie.

Próba kręcona zrobiona przed siewem. Sialem na jednej nastawie siewnika.

Przed 6 wyszedłem z domu. W domu byłem przed 12

• Like 1
Opublikowano
15 godzin temu, yacenty napisał(a):

A jak rzepak, w jakich odmianach stosowales?

Tylko Chrobry, późna jesienią, ale wywalił szarłat i komosę wyższą od rzepaku. Niestety rzepak potem wywalił mróz i bobry. 

Opublikowano
3 godziny temu, yacenty napisał(a):

Ja robiłem w nocy po siewie chlomazon 0.17, metazachlor 1.7l

Chwastów po tych 200l opadu było dużo.

Dołożyłem 0.3l navigatora i dalej chwastów było dużo.

Kasy kupę a efekt słaby. Natomiast chwasty z kategorii tych, których wiosna nie było widać bo zostały w dolnym piętrze, ale zostały.

Zyćko, po takiej kombinacji powinni być czysto 

• Root Admin
Opublikowano
8 godzin temu, Tomek90 napisał(a):

Zyćko, po takiej kombinacji powinni być czysto 

Słowo klucz: powinno.

Może ulewa wypłukała? Ciężko powiedzieć.

Jak wczoraj liczyłem za taką mieszankę muszę położyć ok 300zl.

To chyba zaryzykuję i za 200 kupię ladive 

• Like 1
Opublikowano

W tamtym roku pryskałem 2l metazachloru po siewie i ladiva na 4/5liść. Chwastów na polu zero a mam bardzo mocno zachwaszczone pola. Dodatkowy plus że ladiva poradziła sobie ze stulichą psią.

• Root Admin
Opublikowano
17 minut temu, Ziel napisał(a):

W tamtym roku pryskałem 2l metazachloru po siewie i ladiva na 4/5liść. Chwastów na polu zero a mam bardzo mocno zachwaszczone pola. Dodatkowy plus że ladiva poradziła sobie ze stulichą psią.

Ciekawie ale to już wychodzi koło 350-400zl na ha

8 minut temu, Wokos napisał(a):

Witam czy mozna siac rzepak ktory mi został z tamtego roku byl przechowywany w suchym miejscu . 

20250817_152736.jpg

Można, mój rekord to 7 letnie nasiona.

Opublikowano
33 minuty temu, Wokos napisał(a):

Witam czy mozna siac rzepak ktory mi został z tamtego roku byl przechowywany w suchym miejscu . 

20250817_152736.jpg

Zrób sobie lepiej próbę bo otoczkowany może zrobić niespodziankę 

Opublikowano

Przyszły wyniki analizy gleby, na tych działkach chciałbym dać rzepak, stanowisko po jeczmieniu ozimym z pozostawioną słomą i lekkim wapnowaniu. Co ciekawe pierwsza działka nie wapnowana co najmniej 20lat, a myśle że dużo więcej i przez ostatnie 2 lata brak nawożenia PK, a w analizach nie odstaje od tych regularnie wapnowanych i nawożonych... Jak podejść do nawożenia pod rzepak? Myślałem o 150-200kg DAPU + 250kg Corn Cali? 

Czym takie pola wapnować, dolomit czy zwykłe ? 

image.png

Opublikowano

Na jaką glebokosc siejecie rzepak przy uprawie bezorkowej? Uprawa przed siewem gruberem, słomą ścięta. W tamtym roku słomą zebrana i siew wydawało mi się, że w dobre warunki wilgotnościowe i wschody bardzo słabe. Trzymałem się głębokości 1-1,5cm. Wydaje mi się, że w takim wypadku minimum 2cm. Patrząc na pogodę i brak opadów na choryzoncie to co raz bardziej skłaniam się do zaczepienia pługa i siew drugim zestawem bezpośrednio za pługiem żeby jak najlepiej wykorzystać wilgoć 

Opublikowano

Dużo osób narzeka na wschody i wraca do orki w rzepaku, a jeszcze pytanie o zmianowanie czy po pszenicy, która była po słoneczniku można by zasiać rzepak czy od słonecznika liczyć te kilka lat przerwy?

Opublikowano
11 minut temu, Dastan napisał(a):

Dużo osób narzeka na wschody i wraca do orki w rzepaku, a jeszcze pytanie o zmianowanie czy po pszenicy, która była po słoneczniku można by zasiać rzepak czy od słonecznika liczyć te kilka lat przerwy?

Słonecznik  to   astrowate  i  chyba   rzepakowi  pasuje  ?Ma ktoś  inne  zdanie  ,bo  sam  myśle  żeby  wprowadzić  słonecznik  do  płodozmianu .