Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 minuty temu, Tomek90 napisał(a):

Zgłasza się jak kończy kwitnąć bądź przekwitnie.

Już rok temu mówiłem Ci że w generali wymagają żebyś zgłosił od razu jak występują przymrozki. Przyjeżdżają dwa razy. Pier zobaczyć jakie jest bbch i potem drugi raz jak przekwitnie na szacowanie.

Opublikowano

A co to się stało z Pictorem że na etykiecie starego było 100g boskalidu a już w nowym firma zaleca 200g?
Chcę go mieszać z priotio i zastanawiam się ile czego.

Opublikowano

Nigdy nie miałem w PZU. Raz chciałem zrobić polisę ale nie dało rady ubezpieczyć na taką kwotę jak chciałem. Stąd dałem spokój z nimi. Miałem tylko w Concordi ( potem genneralii gdy przejęli Concordia) i vh . 

Wracając do tematu. Od tego jakie masz bbch zależy jaki współczynnik korygujący przyjmą przy liczeniu strat. 

Ponawiam pytanie; jak tam ocenianie sytuację na dolnym Śląsku z przymrozkami? 

Opublikowano
19 minut temu, Badwolf napisał(a):

Ponawiam pytanie; jak tam ocenianie sytuację na dolnym Śląsku z przymrozkami? 

Złapało, biało z rana :) Zgłosiłem szkodę do PZU. Rośliny widać, że dostały strzała, bo pochyliły się ku ziemi :P

Opublikowano

Słyszałem opinie że jak naprawde gruba łodyga to wtedy dobry plon. Mieliście dobry plon z cienkich bądź średnich łodyg? Przekłada się to w 100% czy jednak niema co wyrokować patrzący tylko na samą grubość łodygi? 

Opublikowano

Do boskalidu ( 175 g składnika )na płatek dodawać znowu azokstrobine 0,3-0,5  jak już dawałem na zielony pak w dawce 0,5 (125 g składnika) czy lepiej dac protikonazol ? Teraz sam się zacząłem zastanawiać czy tylko sam boskalid

Opublikowano
12 minut temu, lukasz493 napisał(a):

Do boskalidu ( 175 g składnika )na płatek dodawać znowu azokstrobine 0,3-0,5  jak już dawałem na zielony pak w dawce 0,5 (125 g składnika) czy lepiej dac protikonazol ? Teraz sam się zacząłem zastanawiać czy tylko sam boskalid

Zdecydowanie Protiokonazol

Opublikowano
17 godzin temu, farmer1236 napisał(a):

A jaka nazwa hybrydy co sobie poradziła? Ten tom miał dużo rozgałęzien ? Wysoka niska , zdrowa to odmiana ? 

Aviron ale inna lokalizacja oddalona 10km więc nie wiem jakie mocne przymrozki tam były ale napewno więcej Łuszczyn miał. I mniej tam strat było po pryszczarku.Tom napewno wolniej rusza z wiosny bo to populacja ale szybko potem nadgania i kwitnie dość szybko. troche niższy niż aviron. Jeśli nie masz ciśnienia na jakieś rekordy to ja polecam ta odmiane. 

Jeśli chodzi o suszę w zeszłym roku to brak wody był w innym czasie. W tym roku od wiosny jest ubogo w wodę a w zasadzie od jesieni. W zeszłym roku uratowała nawałnica w pierwszych dniach mają bo spadło 50l w jeden dzień . Gdyby tego nie było byłaby porażka. Wschodnia wielkopolska 

Opublikowano
Jarek22B napisał:

12 minut temu, lukasz493 napisał(a):

Zdecydowanie Protiokonazol

ile tego protikonazolu na ha w czystym składniki 0,5 l (125 g? )

Opublikowano
56 minut temu, lukasz493 napisał(a):

ile tego protikonazolu na ha w czystym składniki 0,5 l (125 g? )

Może być - sam daję 150g Prioto ale boskalidu daję 140g

Opublikowano
16 godzin temu, farmer1236 napisał(a):

Nic mu będzie,jaka odmiana rzepaku? Jaka klasa ziemi?

Mieszaniec LG Auckland i jakiś za 1,8tysi jednostka znajdę fakturę tonapiszę. Jednostka na ponad 5ha, klasa 3b, zawartość wysoka do b. wysokiej  

Opublikowano
4 godziny temu, Łukaszek napisał(a):

Ja jednostkę mieszańca  sieje na 4-4.5 ha.

A jakim siewnikiem ? U mnie może i by tak zrobił ale pole musiał bym mieć idealnie równe i też nie wiem czy nie było by mijajow 

2 godziny temu, Samsung123321 napisał(a):

Słyszałem opinie że jak naprawde gruba łodyga to wtedy dobry plon. Mieliście dobry plon z cienkich bądź średnich łodyg? Przekłada się to w 100% czy jednak niema co wyrokować patrzący tylko na samą grubość łodygi? 

Średnio na jeża , jak jest gęsty to nie będzie łodyga mocno gruba. Minus grubej łodygi to problem ze zbiorem bo ma dużo wody w sobie i rozgałęzienia są zielone przez co utrudnia zbiór podnosi wilgotność. Przerabiałem temat 3 lata temu w rzepaku Duke , sypał 4,7 ale żeby go zebrać to dramat był , zapychalo kombajn bo badyl cały zielony a ziarno 6-7. wilgoci z łuszczyny. Zebrał mi go jakoś ale pole kosiłem rotacyjna bo kosił tak wysoko aby tylko zebrać łuszczyna . Trochę i mojej winy było bo pewnie za późno go skróciłem i był wysoki ale nie zmienia faktu że zielony 

• Like 1
Opublikowano
36 minut temu, Damianek20 napisał(a):

A jakim siewnikiem ? U mnie może i by tak zrobił ale pole musiał bym mieć idealnie równe i też nie wiem czy nie było by mijajow 

Średnio na jeża , jak jest gęsty to nie będzie łodyga mocno gruba. Minus grubej łodygi to problem ze zbiorem bo ma dużo wody w sobie i rozgałęzienia są zielone przez co utrudnia zbiór podnosi wilgotność. Przerabiałem temat 3 lata temu w rzepaku Duke , sypał 4,7 ale żeby go zebrać to dramat był , zapychalo kombajn bo badyl cały zielony a ziarno 6-7. wilgoci z łuszczyny. Zebrał mi go jakoś ale pole kosiłem rotacyjna bo kosił tak wysoko aby tylko zebrać łuszczyna . Trochę i mojej winy było bo pewnie za późno go skróciłem i był wysoki ale nie zmienia faktu że zielony 

Ty wymyślasz co raz coś innego, po co kosić ratacyjna skoro po skoszeniu sam odda lodyge i uschnie, zrobisz uprawke to badyle całkiem skruszeja. Pierwsze słyszę ratacyjna jeździć, u nas mulczerem potrafią ale dlamnie to głupota. 

• Like 1
Opublikowano
25 minut temu, Tomek90 napisał(a):

Ty wymyślasz co raz coś innego, po co kosić ratacyjna skoro po skoszeniu sam odda lodyge i uschnie, zrobisz uprawke to badyle całkiem skruszeja. Pierwsze słyszę ratacyjna jeździć, u nas mulczerem potrafią ale dlamnie to głupota. 

Jesteś widzę nawiedzony, jak ci łodyga uschnie skoro wypuszcza z niej zielone odrosty ?  To że mieszkasz na Podlasiu czy gdzieś tam to nie porównuj wszystko pod siebie . 

Myślisz że nie miałem nic innego do roboty i nie miałem co zrobić z paliwem tylko jeździć w upale z kosiarka !!!! 

Czekać aż coś uschnie to można było wtedy do zimy . 

Dlatego zmieniłem Duke na Sequela, raz że niski i nie miał problemów z odrostami , jedynie zielony badyl jak w porę trafiony od robaka i krótki więc dobrze się go przerabiało .  

• Like 1
Opublikowano
2 godziny temu, Damianek20 napisał(a):

Jesteś widzę nawiedzony, jak ci łodyga uschnie skoro wypuszcza z niej zielone odrosty ?  To że mieszkasz na Podlasiu czy gdzieś tam to nie porównuj wszystko pod siebie . 

Myślisz że nie miałem nic innego do roboty i nie miałem co zrobić z paliwem tylko jeździć w upale z kosiarka !!!! 

Czekać aż coś uschnie to można było wtedy do zimy . 

Dlatego zmieniłem Duke na Sequela, raz że niski i nie miał problemów z odrostami , jedynie zielony badyl jak w porę trafiony od robaka i krótki więc dobrze się go przerabiało .  

Robię talerzówką tydzień po skoszeniu, jak samosiewy odbija to drugi raz i mam wszystko ładnie pocięte, skruszone, i zlikwidowane samosiewy.

Opublikowano

Jak u was kwitna rzepaki? U nas strasznie nie równo są rzepaki które kwitną już ładnie a są takie które jeszcze praktycznie wcale, zależy od odmiany ale widzę że Gemini jakoś powoli się zabiera i strasznie nie równy