Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
42 minuty temu, damian12345 napisał(a):

Wcześniej poszło sivanto, czyli ochrona z górnej półki a wychodzi potem takie coś

Sivanto tak samo układowy jak acetamipryd i tak samo musi go pobrać żeby zadziałało. Patrząc na to których pąków brakuje to jednak działało.

Opublikowano
5 godzin temu, Grzesiu90209 napisał(a):

THC we włosach można wykryć po roku jeżeli jeszcze masz te włosy nie obcięte. Jak się tniesz na krótko to tego fragmentu włosa nie ma.

Widać kto szpenio w tych sprawach 🤪

• Haha 2
Opublikowano
3 godziny temu, Tigon napisał(a):

Ja wczoraj pojechałem pełna dawka cyperkil i jakieś 200g inazumy bo tyle miałem na stanie, więcej nie jadę i tak nigdy nie robiłem słodyszka ale w tym roku to po 5 szt siedzi, i chowacza podobnika też nie brakowało, w sumie to jedna plantacja jest tak w tym roku zgryziona że pryskać by wypadało co 3 dni, drugie pole mam 1km dalej to tam czysciutki rzepak, ale jadę już dla zasady wszystko na raz.

Ale w próbkach wyjdzie, stężenia cząstkowe odkładają się.

Pyrifos trzyma 14 dni, i do tego niszczy to co w środku.

A teraz jak wprowadza górny limit acetamiprydu to wyjdzie że będzie można max 2 razy prysnąć w podstawowej dawce.

A co to jest podstawowa dawka , w  każdym środku inaczej podaja , różnice ponad dwukrotne

Opublikowano
3 godziny temu, Tigon napisał(a):

Ja wczoraj pojechałem pełna dawka cyperkil i jakieś 200g inazumy bo tyle miałem na stanie, więcej nie jadę i tak nigdy nie robiłem słodyszka ale w tym roku to po 5 szt siedzi, i chowacza podobnika też nie brakowało, w sumie to jedna plantacja jest tak w tym roku zgryziona że pryskać by wypadało co 3 dni, drugie pole mam 1km dalej to tam czysciutki rzepak, ale jadę już dla zasady wszystko na raz.

Ale w próbkach wyjdzie, stężenia cząstkowe odkładają się.

Pyrifos trzyma 14 dni, i do tego niszczy to co w środku.

A teraz jak wprowadza górny limit acetamiprydu to wyjdzie że będzie można max 2 razy prysnąć w podstawowej dawce.

Do tego elektroniczny rejestr od przyszłego roku, i zapewne wejdzie rejestr zakupu śor i będą mieli każdego pod pełna kontrolą. 

Opublikowano

Paradoksem tej całej biurokracji jest to że im więcej jej wprowadzają i im bardziej chcą kontrolować tym więcej możliwości do kreatywności w prowadzeniu dokumentacji

• Like 1
Opublikowano
Godzinę temu, GRZES1545 napisał(a):

Do tego elektroniczny rejestr od przyszłego roku, i zapewne wejdzie rejestr zakupu śor i będą mieli każdego pod pełna kontrolą. 

to jeszcze większa fikcja niżobecnie - co z tego, że rejestr będzie elektroniczny, jak się przeciez sam ie wprowadzi, a jak nie wprowadzisz zabiegu, to dla urzędników tak, jakby go nie było

utrzymywanie fikcji, aby uzasadnić utrzymywanie większej ilości darmozjadów, czyli urzędasów

• Like 1
Opublikowano

Ale za chwilę wejdzie rejestr zakupu środków ochrony roślin i wtedy już nie będzie kombinowania. W systemie będzie wszystko pięknie widać. Co kupiłeś, co wykorzystałeś i co Ci zostalo. Grudzień/styczeń będą masowe kontrole. Kupisz 5 litrów Cyperkilla, w system wpiszesz że wykorzystałeś 4 litry, to podczas kontroli będziesz musiał pokazać ten litr który Ci został. 

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)
22 minuty temu, polskatk napisał(a):

Ale za chwilę wejdzie rejestr zakupu środków ochrony roślin i wtedy już nie będzie kombinowania. W systemie będzie wszystko pięknie widać. Co kupiłeś, co wykorzystałeś i co Ci zostalo. Grudzień/styczeń będą masowe kontrole. Kupisz 5 litrów Cyperkilla, w system wpiszesz że wykorzystałeś 4 litry, to podczas kontroli będziesz musiał pokazać ten litr który Ci został. 

a skąd się weźmie ten rejestr ? będziesz go musiał wypełnić przy zakupie

To jest chyba najtrafniejsze podsumowanie

image.png

Edytowane przez jahooo
Opublikowano
4 minuty temu, jahooo napisał(a):

Sam się będzie wypełniał. Vatowcy faktury, a ryczałtowcy paragony. Ona kwity albo kupujący albo sprzedający będzie musiał przekazać czy udostępnić. 

Nie bój się o takie bzdety to najmniejszy problem do zrobienia dla nich 

• Like 2
Opublikowano
2 minuty temu, Tomek90 napisał(a):

Sam się będzie wypełniał. Vatowcy faktury, a ryczałtowcy paragony. Ona kwity albo kupujący albo sprzedający będzie musiał przekazać czy udostępnić. 

Nie bój się o takie bzdety to najmniejszy problem do zrobienia dla nich 

paragon jest bez danych osobowych, więc mogą nagwizdać, będzie fikcja jak do tej pory

• Like 4
Opublikowano
W dniu 19.04.2025 o 19:05, Zapracowany napisał(a):

Taka sytuacja...

20250417_174337.jpg

Zobacz w kościele, baby pewno trochę wzięły żeby ustroić przy grobie bo najładniejszy we wsi.

1 minutę temu, jahooo napisał(a):

paragon jest bez danych osobowych, więc mogą nagwizdać, będzie fikcja jak do tej pory

Będzie rejestr, każdy użytkownik profesjonalny przy zakupie będzie podawał jakiś numer, czy to gospo czy pesel i będzie wiadomo, a każdy sprzedawca będzie zobowiązany o takie dane poprosić przy sprzedaży, inaczej out.

Opublikowano
8 minut temu, toooomaszewski napisał(a):

Zobacz w kościele, baby pewno trochę wzięły żeby ustroić przy grobie bo najładniejszy we wsi.

Będzie rejestr, każdy użytkownik profesjonalny przy zakupie będzie podawał jakiś numer, czy to gospo czy pesel i będzie wiadomo, a każdy sprzedawca będzie zobowiązany o takie dane poprosić przy sprzedaży, inaczej out.

tak samo jak teraz musi poprosić o zaświadczenie o szkoleniu

Opublikowano
18 minut temu, jahooo napisał(a):

To jest chyba najtrafniejsze podsumowanie

image.png

Nie rozumiesz.

Przy zakupie będziesz musiał się "wylegitymować". Sprzedawca wklepie w system co kupiłeś, w jakiej ilości, jaki numer partii i data ważności. System automatycznie będzie robił kontrolę krzyżową. To co kupiłeś porówna z tym co wpisałeś w rejestr oprysków, a co Ci zostanie będziesz musiał mieć na stanie. Jak czegoś nie wpiszesz to tylko ukrecisz na siebie bat.

Opublikowano (edytowane)

I co jak np. 0,3l komuś zostanie to będzie specjalnie zostawiać bo kontrola do wszystkich będzie jeździć. Pisze ewidencję ale ze malorolny jestem to właściwie pisze se bo pisze. 

Edytowane przez SawekBraczyk
  • Like 1
Opublikowano
9 godzin temu, poosa21 napisał(a):

Znajomy miał kontrole w czasie koszenia rzepaku, pobrali próbki następnie sprawdzanie papierów i wyszło że wykryli że rzepak był opryskany na robaka środniem którego rolnik nie wpisał do ewidencji a on nim opryskał na jesień.

Może w tym przypadku nie było to robione przez kontrolę, rozmawiałem z gościem który robił kontrolę, on dostaje współrzędne na GPS i jedzie pobrać próbki nie powiadamiając właściciela.

Swojego czasu tez miałem kontrole na pozostałości ŚOR w pszenicy i wyszły tylko substancje z t3 poniżej dopuszczalnych norm. Nie chce mi się wierzyć że u znajomego wyszły substancje użyte 9 miesięcy wcześniej.

Opublikowano

Moim zdaniem nawet nikt nie jest w stanie tego zweryfikować. Zostanie z 0.3l dolejesz do butelki wody i po sprawie , przecież nikt nie będzie sprawdzał czy zawartość substancji jest rzeczywista z tym co na butelce . Farmazony i tyle . Przecież chyba mozna zaorać TUZ i posiac znowu trawę, jak dziki lub inna zwierzyna "przeorze" działkę 

• Like 1
Opublikowano
23 minuty temu, RafKil napisał(a):

Moim zdaniem nawet nikt nie jest w stanie tego zweryfikować. Zostanie z 0.3l dolejesz do butelki wody i po sprawie , przecież nikt nie będzie sprawdzał czy zawartość substancji jest rzeczywista z tym co na butelce . Farmazony i tyle . Przecież chyba mozna zaorać TUZ i posiac znowu trawę, jak dziki lub inna zwierzyna "przeorze" działkę 

Zweryfikować? Tam gdzie dolejesz wody? Przecież to najprostsze do zweryfikowania 😅

Opublikowano
1 godzinę temu, jahooo napisał(a):

Wystarczy że nie będziesz mógł kupić śor bez okazania np numeru szkolenia chemizacyjnego, resztę już sobie dopasują.  

Opublikowano

Na pewno, już zlecają specjalistyczne badania chromatografem żeby określić poziom poszczególnych substancji😆

Ten cały rejestr bo będzie wielkie pole do popisu dla kreatywnych. Ten ich super skuteczny system sprzedaży środków do tej pory dał jedynie tyle że tabletki do gazowania zboża na które jak chcesz kupić w sklepie stacjonarnym musisz mieć odpowiednie szkolenia można było kupić bez problemu w necie jako preparat na krety bez jakiejkolwiek weryfikacji i to przez ile lat

Opublikowano

No i co dopieli swego że trzeba robić uprawnienia na stosowanie tego, tak samo będzie tutaj. 

Już miałem kontrolę na te tabletki, tylko że ja sam tego nie robię, biorę usługę i tyle. 

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

O czym wy kurna gadacie? Jakie systemy? Jakie kontrole zawartosci substancji w opakowaniu? Ja wam  przypominam, ze od 3 lat nie ogarneli tematu "zdjec obornika". Czy bylo cos prostszego do zrealizowania? 🤣 Czy ogarneli w koncu? Gdzie kurna jakis polaczony system ktory mialby sie wzajemnie sprawdzac? Dajcie spokoj

Co dopieli? U mnie normalnie na polce w sklepie nadal sobie stoja te tabletki i mozesz kupic. Baba mowila, ze sie juz nikt tym nie interesuje. Przez internet jedynie nie kupisz 

Edytowane przez kamil800
  • Like 2
Opublikowano
1 minutę temu, kamil800 napisał(a):

O czym wy kurna gadacie? Jakie systemy? Jakie kontrole zawartosci substancji w opakowaniu? Ja wam  przypominam, ze od 3 lat nie ogarneli tematu "zdjec obornika". Czy bylo cos prostrzego do zrealizowania? 🤣 Czy ogarneli w koncu? Gdzie kurna jakis polaczony system ktory mialby sie wzajemnie sprawdzac? Dajcie spokoj

Jak nie ogarnęli skoro są osoby że ujebali ekoschemat za obornik nie przykryty w terminie 24h?

Opublikowano (edytowane)

Tak? A to niezle. Tylko 3 lata im zajelo cos tak łatwego w realizacji ;) ale to zdjecia nie wyslali czy tego smiesznego oswiadczenia?

A tak poza tym to skad wy wytrzasneliscie jakis system ktory ma sprawdzac co kupiłeś a co zastosowales itp? Nie przypominam sobie aby cos tam takiego bylo. To mialo byc to samo co teraz kazdy ma robić tylko zamiast papierowo to elektronicznie. Czy juz sie tak martwicie na zas?

Ja czytalem o tym tutaj.

https://www.topagrar.pl/articles/aktualnosci-branzowe-uprawa/elektroniczna-ewidencja-srodkow-ochrony-roslin-nowy-obowiazek-dla-rolnikow-coraz-blizej-2530478

Edytowane przez kamil800