Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Gdybyście potrzebowali wsparcia/policzenia/realizacji w Agro Ubezpieczeniach (i nie tylko) to zapraszam do kontaktu. Sam rzepak również wchodzi w rachubę.

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, lukasz493 napisał(a):

metkonazol 30 g + difenokonazol 125 g na ha lubelskie rzepaki dużo liści straciły przez mrozy , myślę pójść bardziej w Grzybowke jak wyżej może ktoś się wypowie ? za mało efektu regulującego nie będzie ?

pewny jesteś ze to kiła? a nie na przykład chowacz golasowek?

Edytowane przez jacek37
Opublikowano
1 godzinę temu, mysza103 napisał(a):

Ano właśnie , inne firmy sam rzepak zrobią , tyle że drożej 

ale jeśli np 15 ha rzepaku + drugie tyle pszenicy ktoś ci ubezpieczy za np poniżej 2 tys zł , a w innej firmie za sam rzepak trzeba dać powyżej 2 tys zł za te same ubezpieczenia i kwoty , to raczej raczej nie ma się nad czym zastanawiać , tylko pasuje wybrać w pakiecie za mniejsze pieniądze , niż sam rzepak za drożej ?

Pisałem wczoraj jak to cenowo wyszło u mnie . 

1 godzinę temu, Raptus902 napisał(a):

Dziś zrobione T1  toprex  + dr green rzepak + cyperkill w chwili oprysku 16 stopni.  Odmiana Derrick

IMG_20250325_181156.jpg

Chyba nie był jakiś wyrosniety bardzo 🤔

Opublikowano

Rzepak ma okj 18 cm. Co myślicie tak koło piątku pryskac skracanie i grzybowa. Od poniedziałku noce bliżej zera. Ciężki orzech ale chyba nie ma co dużej czekać???? Co myślicie??

Opublikowano (edytowane)

Mam też spory rzepak ale jednak dziś odpuściłem, i widzę dobrze bo pokazują w nocy tylko 1⁰, a to raczej pewne że przymrozek będzie.  

Edytowane przez GRZES1545
Opublikowano (edytowane)

Pędy główne od 8 do ponad 10 cm całe rośliny oczywiście wyższe zawsze staram sie jechać w tej fazie i na plony nie narzekam. Myślę że na Toprex akurat. Dziś było ciepło i następne noce u mnie okolo 4 stopni a w dzien ponad 10. Już nie raz tak robiłem ale każdy ma swoje doświadczenia i mieszka gdzie indziej. 

IMG_20250325_200733.jpg

Edytowane przez Raptus902
Opublikowano
Godzinę temu, wilkołak napisał(a):

Ale większość wie która firma w jego rejonie jest łaskawsza

No tak , ale nie znaczy to że ta droższa będzie bardziej łaskawiej patrzeć niż ta co polisa była tańsza 

Bardziej myślę że jednak od ludzi zależy , bo z niektórym idzie pogadać i dojść do wspólnego mianownika , a są tacy że przyjedzie popatrzy i powie ,, tu nie ma co szacować bo szkód nie ma , a jak są to minimalny promil że szkoda go nawet w rejestr pisać '' 

Jak to w życiu , są ludzie i ludziska, są .......

22 godziny temu, GRZES1545 napisał(a):

Na jesieni pakiet płaciłem  ( niekorzystne  skutki przezimowania, przymrozki, grad, deszcz nawalny) około 160zł za ha, przy plonie 3,5t. Agroubezpieczenia. 

Wiem że pisałeś , i tu wyszło nawet cena ok , co do plonu 3,5 tony to nie za wiele to mówi bo nie dopisałeś po ile rzepak i na jaką cenę ogólnie ubezpieczony 

Opublikowano

Chyba nie ma na rynku odżywek o większych stężeniach mikro, cena nie jest najniższa ale myślę że warto i nie ładuja azotu np do odżywek rzepakowych który za niewielkie pieniądze można mieć z mocznika,tylko z borem rozpuszczać najpierw w ciepłej wodzie 

Opublikowano

Chce opryskać jutro rzepak grzybowka plus bor. Do tego dodam pyretroid. Czy bor obniży skuteczność działania pyretroidu? Dodam jeszcze stablix ph

Opublikowano

Pojechałem wczoraj przed wieczorem Korvetto, zapowiadali najniżej 4*C w nocy, rano przymrozek… Nie duży, ale trawa siwa była. Zaszkodzi rzepakowi? Zadziała na chwasty?

• Sad 1
Opublikowano
1 godzinę temu, slonju77 napisał(a):

Chyba nie ma na rynku odżywek o większych stężeniach mikro, cena nie jest najniższa ale myślę że warto i nie ładuja azotu np do odżywek rzepakowych który za niewielkie pieniądze można mieć z mocznika,tylko z borem rozpuszczać najpierw w ciepłej wodzie 

Dlaczego bor rozpuszczasz w ciepłej wodzie , komu by się chciało tak bawić i robić koszta

• Like 1
Opublikowano
6 minut temu, Rowan napisał(a):

Pojechałem wczoraj przed wieczorem Korvetto, zapowiadali najniżej 4*C w nocy, rano przymrozek… Nie duży, ale trawa siwa była. Zaszkodzi rzepakowi? Zadziała na chwasty?

po chlopyralidzie może lekkie fito być

Opublikowano

Co do ubezpieczeń wszystko zależy jaka gmina , mam rzepaki ubezpieczone na 10000 od  grad i przymrozki wiosennec odzielone drogą ale inna gmina w jednej składka 177 w drugiej 376, porostu statystyczenie w tej gminie większe ryzyko gradu

Opublikowano
19 godzin temu, kamil800 napisał(a):

Pryskalem nim juz taki na zielony pąk i 4,2t wymlocilem 🤔 rzepak nie wykazywal najmniejszej reakci na oprysk. W tantym roku robilem test i opryskalem recznym na kwitnacy i to w 2x wiekszej dawce i tez nic mu się nie stalo. Uwazam ten srodek za mega bezpieczny

Na oko to sobie możesz oceniać, a to z opryskiwaczem ręcznymi to niema co komentować 🫣😛

Opublikowano
48 minut temu, Rowan napisał(a):

Dwa tygodnie temu w poniedziałek robiłem na jednym rzepaku poprawkę Korvetto, wtedy temp. w dzień dochodziły do 18 stopni, noce max 3 stopnie. W zeszłym tygodniu zrobiło nadeszło ochłodzenie ze spadkami temp. nad ranem do minus 5 - 6 i widzę że maki (głównie z tego powodu był ten zabieg) zaczynają "prostować" się ku górze. Rzepak wygląda normalnie.

Opublikowano
3 godziny temu, camo napisał(a):

Przeżyje taką mieszankę rzepak? Bardzo wyrośnięty i skrócić trzeba już dawno. 

IMG_3675.jpeg

Czytałeś etykietę CCC ?Czy jest tam wzmianka o jego stosowaniu wiosną w rzepaku. Z tego co wiem preparat redukuje ilość masy zielonej roślin a to negatywnie może wpłynąć na plon .