Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
10 godzin temu, wilkołak napisał(a):

Słoma zostaje na polu , czy zbierana, całe N przedsiewnie

Słoma zawsze zostaje, 400-500NPK, więc 25-30N i potem ok 5 liścia 200lg Saletrosanu czyli ok 50N. Wapno ok co 4 lata więc na pewno część azotu z npk idzie na słomę. 

Opublikowano

Rzepak po grochu wybujal. Praktycznie ścieżki zarosły i ma pod pol metra

Obok po pszenicy jakby tydzien pozniej siany albo i wiecej.

Dalem 100kg mocznika, pozostawialem kontrolki i będziemy obserwowac

Opublikowano

A sypał ktoś kiedyś w grudniu. Ja zawsze wypałem w lutym na 2-3 tyg przed pierwszą dawka N. Teraz jestem ciekawy czy jak rozrzuce dużo szybciej to czy będzie to jakaś różnica dla rzepaku i pszenicy.

Opublikowano
kamil800 napisał:

Rzepak po grochu wybujal. Praktycznie ścieżki zarosły i ma pod pol metra

Obok po pszenicy jakby tydzien pozniej siany albo i wiecej.

Dalem 100kg mocznika, pozostawialem kontrolki i będziemy obserwowac

regulacja czym i kiedy robiona?

Opublikowano

a różnie, miedzy 11 a 13 białka, (miałem spirelle w tym roku białka ponad 16 ale plon tragiczny tego wynalazku) często u nas w czerwcu przypali i o fajnej gestosci i parametrach mozna zapomnieć, w tym roku było świetnie bo czerwiec pochmurny i ziarno jakiego nie widziałem od wielu sezonów. Ale to jeden rok na ostatnie parenaście gdzie jak nie susza w maju to w kwietniu, albo przypali 30+ w czerwcu i po plonie, dlatego w pszenicy ograniczam sie do minimum z kosztami, azotu też nie wale nie wiadomo ile więc parametrów o samo to nie bedzie wysokich.

Opublikowano

Ja po dwóch sezonach rezygnuje z grochu. Wszystko fajnie, ale zbiór to jest porażka. Po grochu była pszenicą, a rzepak sieje po jęczmieniu lub pszenicy. 

Opublikowano (edytowane)
11 godzin temu, Siedzacybyk napisał(a):

👍, szacun, z tego wynika , ze groch to za....ty płodozmian!!!

Tak ale to musi i byc groch. Jak sa ziemie, ze zbieraja tone albo 2 grochu to i azotu po tym nie bedzie. Tutaj nie dostal rzepakk grama azotu wywalil w kolano i nadal najmniejszej oznaki jego braku

Edytowane przez kamil800
Opublikowano
2 godziny temu, kamil800 napisał(a):

Tak ale to musi i byc groch. Jak sa ziemie, ze zbieraja tone albo 2 grochu to i azotu po tym nie bedzie. Tutaj nie dostal rzepakk grama azotu wywalil w kolano i nadal najmniejszej oznaki jego braku

Jakiegoś berdzo dużego szału to po grochu nie ma , ok. 50 kg N , więc nie jakoś superowo , aż dziw że po takiej regulacji na 3 liść go nie wbiło w ziemię ( chyba że gęsty i się buja do góry , a wówczas mało co taki rzepak zatrzyma)

14 godzin temu, kamil800 napisał(a):

Po ponad 0.7 caryxu i tebukonazolu na 3-4 liść

Opublikowano (edytowane)
21 minut temu, mysza103 napisał(a):

chyba że gęsty i się buja do góry

30 roslin na m2. Na 50kg N to by tak nie wysadzil i do tej pory by mu nie zbraklo. Ale to moje zdanie. Trzeba pamietac tez, ze tam zostalo ponad 2t grochu w ziarnie przez grad.

Co do regulacji to tak bylo. Praktycznie sie zatrzymal i zrobil lekko fioletowy. Same srodki.  potem bylo chlodno i wolno rósł i myslalem, ze będzie dobrze, z miesiac go nie widzialem i teraz zaznalem lekkiego szoku. 

Ogolnie przez ten listopad to u nas rzepaki podskoczyly. Byly tu pola co w październiku praktycznie rzepaku nie bylo widac, niemal gole a na dzien dzisiejszy jest 10x lepiej. Nadal d*py nie urywa ale przynajmniej widac, ze cos tam rosnie

Edytowane przez kamil800
Opublikowano
6 godzin temu, rocco0987 napisał(a):

a różnie, miedzy 11 a 13 białka, (miałem spirelle w tym roku białka ponad 16 ale plon tragiczny tego wynalazku) często u nas w czerwcu przypali i o fajnej gestosci i parametrach mozna zapomnieć, w tym roku było świetnie bo czerwiec pochmurny i ziarno jakiego nie widziałem od wielu sezonów. Ale to jeden rok na ostatnie parenaście gdzie jak nie susza w maju to w kwietniu, albo przypali 30+ w czerwcu i po plonie, dlatego w pszenicy ograniczam sie do minimum z kosztami, azotu też nie wale nie wiadomo ile więc parametrów o samo to nie bedzie wysokich.

Jakie tam macie gleby?

Opublikowano
17 godzin temu, kamil800 napisał(a):

30 roslin na m2. Na 50kg N to by tak nie wysadzil i do tej pory by mu nie zbraklo. Ale to moje zdanie. Trzeba pamietac tez, ze tam zostalo ponad 2t grochu w ziarnie przez grad.

Co do regulacji to tak bylo. Praktycznie sie zatrzymal i zrobil lekko fioletowy. Same srodki.  potem bylo chlodno i wolno rósł i myslalem, ze będzie dobrze, z miesiac go nie widzialem i teraz zaznalem lekkiego szoku. 

Ogolnie przez ten listopad to u nas rzepaki podskoczyly. Byly tu pola co w październiku praktycznie rzepaku nie bylo widac, niemal gole a na dzien dzisiejszy jest 10x lepiej. Nadal d*py nie urywa ale przynajmniej widac, ze cos tam rosnie

Jak tam tym grochem nawiezione to inna sprawa.

Opublikowano

Stanowiska po strączkach to głównie znacznie mniejsza presja chwastów, sieje głównie po strączkach (groch,łubin) i czasami po zbożach i jest różnica w zwalczaniu potem chwastów. To co azotu nawiąże to też na plus, zawsze parę złotych w kieszeni zostaje