Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Nie wiadomo jak będzie 

10 minut temu, micgal39533 napisał(a):

Kiedyś to może i azotu nie było potrzeba jak zima przychodziła w listopadzie grudniu i trzymało do marca a dziś może będzie tydzień mrozu i po zimie

Opublikowano

mozna na jakims 1 ha tego sprobowac, ale nie na wieksza skale. nie wiem czy nie zaburzy to zbyt homeostazy w glebie? nie powiem, pomysl b. ciekawy, wart sprobowania ,ale .....czy nie lepiej najpierw ocenic na mniejszym kawalku? natomiast ocena tego experymentu bedzie bardzo cenna! w pszenicy ktos pisal, ze nie wyszlo,ale rzepak to nie pszenoca. sam sklaniam sie do wrzucenia jeszcze 100 kg mocznika na pszenice w listopadzie. podalem juz 100 pod siew, zastanawiam sie nad dodatkowa 100 kg ?

Opublikowano
Godzinę temu, toooomaszewski napisał(a):

Czyli najlepszym rozwiązaniem byłyby badania na zawartość azotu w glebie. I to kilka razy do roku.

Przed każdą uprawą powinno wystarczyć. Zresztą jak przedplon odda dobry plon to wiadomo że będą braki. A na pewno nikt na górkę nie sypie nawet bogacze z agro foto. 

A braki widzimy już gołym okiem. 

Ja miałem w tym roku robić ale odpuściłem choćby z uwagi na to że z próby która zrobił gość ma ok 90 h wyszło mu że na 8 to pszenicy musiał by podać ok 450 npk i coś ok 240 czystego azotu. Co dla mnie jest mega dziwne.  Pytanie czy tylko gadał bo gadał czy źle pobrał próbę 🤔

Jak będzie cena i fundusze to na wiosnę pewnie te 160 n sypne zobaczę zresztą ile roślin przetrwa bo jak by przetrwało u mnie wszystko tak jak teraz wygląda to te 160 będzie na pewno mało . 

Opublikowano
akmaly napisał:

Nie wiadomo jak będzie 

10 minut temu, micgal39533 napisał(a):

Kiedyś to może i azotu nie było potrzeba jak zima przychodziła w listopadzie grudniu i trzymało do marca a dziś może będzie tydzień mrozu i po zimie

Ostrej zimy na pewno nie będzie to już nie te czasy, co roku artykuły że będzie zima stulecia a nawet nie wiadomo że zima jest. Już w tym roku był jakiś artykuł że zima stulecia spadnie 15cm śniegu 🙃

Opublikowano
Godzinę temu, yacenty napisał(a):

No dobra, rozpisałem sobie nawóz i wychodzi mi tak ze pół areału pójdzie 200kg mocznika z inhibitorem i wiosną 250l rsm, a pół areału 400kg mocznika i koniec nawożenia.

Zobaczymy co z tego wyjdzie

A nie lepiej te 400 kg mocznika podzielić na połowę i dać na start wcześniej a druga ok 20 marca tak aby roślina miała cały czas

• Root Admin
Opublikowano
42 minuty temu, Siedzacybyk napisał(a):

mozna na jakims 1 ha tego sprobowac, ale nie na wieksza skale. nie wiem czy nie zaburzy to zbyt homeostazy w glebie? nie powiem, pomysl b. ciekawy, wart sprobowania ,ale .....czy nie lepiej najpierw ocenic na mniejszym kawalku? natomiast ocena tego experymentu bedzie bardzo cenna! w pszenicy ktos pisal, ze nie wyszlo,ale rzepak to nie pszenoca. sam sklaniam sie do wrzucenia jeszcze 100 kg mocznika na pszenice w listopadzie. podalem juz 100 pod siew, zastanawiam sie nad dodatkowa 100 kg ?

Mam 7ha rzepaku, test będzie na połowie, tzn na mniejszej połowie kawałki 1.1 i 2.2ha

Nawet 1 odmiana będzie w jednym i drugim modelu nawożenia 

Opublikowano
37 minut temu, micgal39533 napisał(a):

Ostrej zimy na pewno nie będzie to już nie te czasy, co roku artykuły że będzie zima stulecia a nawet nie wiadomo że zima jest. Już w tym roku był jakiś artykuł że zima stulecia spadnie 15cm śniegu 🙃

Wystarczą 4 dni z silnym wiatrem i mrozem

• Like 1
  • Root Admin
Opublikowano
31 minut temu, Damianek20 napisał(a):

A nie lepiej te 400 kg mocznika podzielić na połowę i dać na start wcześniej a druga ok 20 marca tak aby roślina miała cały czas

20 marca nawóz w rzepaku to ja podawałem 10 lat temu, teraz idzie znacznie szybciej

4 minuty temu, Siedzacybyk napisał(a):

hmmmm, zastanawiajace. bede Cie wiosna meczyl pytaniami, bardzo mnie to ciekawi.

spoko, to rozwiązanie nie jest niczym nowym, kadra akedmicka to testuje i mają dobre wyniki, więc postanowiłem spróbowac u siebie

Opublikowano
6 minut temu, yacenty napisał(a):

20 marca nawóz w rzepaku to ja podawałem 10 lat temu, teraz idzie znacznie szybciej

spoko, to rozwiązanie nie jest niczym nowym, kadra akedmicka to testuje i mają dobre wyniki, więc postanowiłem spróbowac u siebie

Ja daję 3 dawki i ok 25-30 marca idzie ostatnia. Tyle że u Ciebie jest wszystko wcześniej to też różnica 

Opublikowano

juz jakis czas temu, lata 2022 pierwszy raz pojechalem 1 dawka poczatkiem marca. zauwazylem, ze rzepak ma super wigor, ladnie sie zbiera, krocej kwitnie, rowniej dojrzewa. centralna polska, najlepiej sie sprawdza wjazd koncem lutego.

• Like 1
  • Root Admin
Opublikowano
12 minut temu, Damianek20 napisał(a):

Ja daję 3 dawki i ok 25-30 marca idzie ostatnia. Tyle że u Ciebie jest wszystko wcześniej to też różnica 

Amen.

Ostatnie lata rsm szedł 15 lutego i 1 marca

Opublikowano
53 minuty temu, yacenty napisał(a):

Mam 7ha rzepaku, test będzie na połowie, tzn na mniejszej połowie kawałki 1.1 i 2.2ha

Nawet 1 odmiana będzie w jednym i drugim modelu nawożenia 

Żeby zrobić takie doświadczenie to raczej na częściach działki zrobić kontrole.

Opublikowano
5 minut temu, SawekBraczyk napisał(a):

To ja zostaję przy tym 100kg mocznik przed zimą. Spróbujemy, i może jeszcze na pszenicę sol potasową rzucę tam gdzie nic PK nie dawałem. 

To może lepiej jakiś pk rzuć niż sam potas 

18 minut temu, yacenty napisał(a):

Amen.

Ostatnie lata rsm szedł 15 lutego i 1 marca

To u mnie na początku lutego ok 10 było -16 i silny wiatr nikt nie myślał o azocie 🙈

Opublikowano
2 godziny temu, yacenty napisał(a):

No dobra, rozpisałem sobie nawóz i wychodzi mi tak ze pół areału pójdzie 200kg mocznika z inhibitorem i wiosną 250l rsm, a pół areału 400kg mocznika i koniec nawożenia.

Wyjdzie to ze jak będzie taka wiosna jak na Podlasiu w tym roku to czarnej d*pie będziesz z ta forma amidowa. 

U nas jeden w tym roku postawił na sam mocznik i slabo to rosło, ale mial rok ze ok 5t średnia miał i wtedy tez sam mocznik. 

Opublikowano
9 godzin temu, Daro20 napisał(a):

Ilona ze swoich nasion.

Siew 26.08.

Najgorzej że pole pod lasem i po zimie najprawdopodobniej będzie goła ziemia.

Grodził ktoś rzepak pastuchem od zwierzyny? Zda to egzamin zimą?

IMG_20251023_155551.jpg

ile kg/ha siełeś?

Opublikowano (edytowane)

Kws Derrick. Siew 28 sierpnia. Dolnośląskie,  na południe od Wrocławia. Rzepak odchwaszczony. Przedplon pszenica ozima- plon 9t. Słoma została na polu. Nawożenie 40t profermentu z biogazowni z cukrowni. Rzepak miał ciężkie wschody, ostatni przymrozek był 20.10, około -2 ~ -3. W opryskiwaczu mam rozrobioną pierwszą grzybowke z siarczanem magnezu I mocznikiem. Azoksy 0.8l + 0.6 tebukonazol. Pogoda nie pozwala na wjazd. Jak oceniacie rzepak ? Pojawiają się liście takie jaśniejsze? Od czego to ? W załączniku zdjęcia badania profermentu z biogazowni.

IMG-20251026-WA0048.jpg

Screenshot_20251026_161826_WhatsApp.jpg

IMG-20251026-WA0029.jpg

IMG-20251026-WA0041.jpg

Screenshot_20251026_175148_Adobe Acrobat.jpg

Edytowane przez ROLOMAZ
  • Like 1
  • Root Admin
Opublikowano
1 godzinę temu, Tomek90 napisał(a):

Wyjdzie to ze jak będzie taka wiosna jak na Podlasiu w tym roku to czarnej d*pie będziesz z ta forma amidowa. 

U nas jeden w tym roku postawił na sam mocznik i slabo to rosło, ale mial rok ze ok 5t średnia miał i wtedy tez sam mocznik. 

patrze ze swojej perspektywy, a poza tym ryzyk fizyk, i tak pogoda rozdaje karty

Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, Wicherek napisał(a):

To jakaś rewolucja ! nawet    profesor Szczepaniak tak jeszcze nie poleca

Ja bałem się dawać 300litrow RSM na jesień kiedyś w pszenicy, teraz drugi rok  daje bez obaw, chociaż w tym roku  poszedł tylko mocznik po 200kg i wiosną już nie mam sraczki. Warunek jest taki, że obsada musi być odpowiednia. 

4 godziny temu, Damianek20 napisał(a):

odpuściłem choćby z uwagi na to że z próby która zrobił gość ma ok 90 h wyszło mu że na 8 to pszenicy musiał by podać ok 450 npk i coś ok 240 czystego azotu. Co dla mnie jest mega dziwne. 

Jak ma bardzo niskie wartości, jak ja, po 8g fosforu i potasu w 1000g gleby to niestety ale musi tyle dać i nie ma bata 

Edytowane przez ravoj
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)
5 godzin temu, yacenty napisał(a):

W pierwszym przypadku sporo tego azotu , a w drugim ten mocznik w całości dasz przed zimą , czy połowa przed zimą , a reszta wczesną wiosną ?

Już doczytałem że na raz jesienią , Jak już tak zamiarujesz to tą część co masz dać mocznik na raz to zrób test i połowę daj na raz a połowę na 2 razy jesienią i wiosną , będzie test i może coś z tego zostanie dla potomnych , 

Edytowane przez mysza103
Opublikowano
10 minut temu, ravoj napisał(a):

Ja bałem się dawać 300litrow RSM na jesień kiedyś w pszenicy, teraz drugi rok  daje bez obaw i wiosna już nie mam sraczki. Warunek jest taki, że obsada musi być odpowiednia 

Ja dałem 200 na rzepak i zaczynam tyle samo na pszenicę