Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Mam do zrobienia poprawkę na jednoliścienne, rzepak 3-5 liści właściwych.

Za chwilę dwuliścienne i regulacja, jak do tego podejść? Jednoliścienne z regulacją a za kilka dni dwuliścienne?

Opublikowano
10 godzin temu, Kedar88 napisał(a):

Kiedyś myślałem podobnie i dałem się skusić na zrobienie własnego caryxu z metko i mepiku. Efekt słaby, więcej takiego błędu nie popełnię. Ciebie zachęcam do doświadczenia. Daj litr caryxu i obok zrób własnego z takich samych ilości substancji aktywnej, a zrozumiesz o co mi chodzi. Zwróć też uwagę na to jak obydwa środki rozlewają się po roślinie.

Ale od tego to jest adiuwant żeby się środek dobrze po roślinie rozprowaczał... Niektóre środki mają w swoim składzie od razu substancje które ułatwią wnikanie do roślin i równe rozprowadzenie oraz przyczepność ( i między innymi dlatego są droższe bo na ogół jest to dobry adiuwant i dodatkowy skład) do innych trzeba adiuwant dokładać ale cena prawie 2 niższa to rekompensuje bo można dać wyższa dawkę za mniejsze pieniądze... To prawda że niektóre opryski super się prezentuje na roślinie ale na kieszeni też się to super rozkłada... Ja dużo środków kupuje w Chemirol/Kurka jakoś tak się to nazywa a u nich za dużo to markowych środków nie ma; zwłaszcza tych co mają swoje odpowiedniki... I jestem co prawda umiarkowanie zadowolony. 

PS

W tym roku nie widziałem żadnej różnicy na rzepaku opryskanym Propulse i azoksystrobina + protiokonazol a to nawet mniej niż połowa ceny ale rzepak był zdrowy; jak wygląda że zaczyna chorować to wtedy warto dać drogi środek... Ale to tylko moje prywatne przemyślenia...

Opublikowano

U mnie mepik - metkonazol + adiuwant + uregulowane pH cieczy działa jak caryx.

Ci do ladiva to duże fito jest jak stosujesz zaraz lub kilka dni po oprysku na jednoliścienne.

Opublikowano

Navigator 0,3l + metazanex 1,5l jaki optymalny termin stosowania?

Co z rzepakiem i chwastami gdy zastosuje go za wcześnie na wschodzący rzepak/ liścienie lub  późno na 5-6lisc?

Opublikowano
Mały przetrwa i krzywda mu się nie stanie. z dużym jedyny problem jest taki że liście zasłaniają ziemię i nie cała zostanie spryskana

najlepiej pryskać jak rzepak jeszcze nie jest za duży ( czyli max 4 liscie)a chwasty już wzejdą.

Opublikowano
18 minut temu, Siedzacybyk napisał(a):

wiosna daje 400 kg saletry, czasem 380 w zaleznosci jak big - bagi pasuja. Przestał chorowac. Ok, to daje metkonazol i po 3 tyg tebu i bedzie dobrze.

I pewnie 4,5 t sypie,  z 130 N

Opublikowano
34 minuty temu, felixT napisał(a):

Ale od tego to jest adiuwant żeby się środek dobrze po roślinie rozprowaczał... Niektóre środki mają w swoim składzie od razu substancje które ułatwią wnikanie do roślin i równe rozprowadzenie oraz przyczepność ( i między innymi dlatego są droższe bo na ogół jest to dobry adiuwant i dodatkowy skład) do innych trzeba adiuwant dokładać ale cena prawie 2 niższa to rekompensuje bo można dać wyższa dawkę za mniejsze pieniądze... To prawda że niektóre opryski super się prezentuje na roślinie ale na kieszeni też się to super rozkłada... Ja dużo środków kupuje w Chemirol/Kurka jakoś tak się to nazywa a u nich za dużo to markowych środków nie ma; zwłaszcza tych co mają swoje odpowiedniki... I jestem co prawda umiarkowanie zadowolony. 

PS

W tym roku nie widziałem żadnej różnicy na rzepaku opryskanym Propulse i azoksystrobina + protiokonazol a to nawet mniej niż połowa ceny ale rzepak był zdrowy; jak wygląda że zaczyna chorować to wtedy warto dać drogi środek... Ale to tylko moje prywatne przemyślenia...

0,55l caryx+ 0,55l Tebu wychodzi 80 zł netto, także cenowo nie jest źle.

ps. Super środek ten mepik że nawet adiuwanta nie ma. 

Opublikowano
Godzinę temu, wilkołak napisał(a):

Nie szkoda kasy , po co aż tyle tego, nawozów nie siejesz ?

jakieś 60g N 300gP 250gK 250gS za cenę tańszego piwa czyli jakieś 5zl brutto i co ważniejsze ph siada spada z 7.5-8 na 5. 

Drożej ciebie zakwaszacz wynosi niż mnie PK

Opublikowano
18 minut temu, wilkołak napisał(a):

I pewnie 4,5 t sypie,  z 130 N

Jesienią 200 kg saletry, wiosna jednorazowo 400 kg. Na forum lepiej nie pisac ile wydal, bo albo zrobia z człowieka niedojde, bo wydał ponizej 4t, albo oszusta bo wydal powyzej 4 t. W tym roku na pszenice podobnie rozsypie, juz mam dosc jezdzenia po polu, by potem czekac na deszcz.

Opublikowano
32 minuty temu, Tomek90 napisał(a):

jakieś 60g N 300gP 250gK 250gS za cenę tańszego piwa czyli jakieś 5zl brutto i co ważniejsze ph siada spada z 7.5-8 na 5. 

Drożej ciebie zakwaszacz wynosi niż mnie PK

Tomek pomijam N, bo se mocznika wrzucę, ale w czym Ty masz 800g różnych makro za 5 zł i to brutto?  Kupię dwie tony takiego nawozu, chyba że pryskasz Polifoską, to może tak wyjdzie

Opublikowano
2 godziny temu, Siedzacybyk napisał(a):

Jesienią 200 kg saletry, wiosna jednorazowo 400 kg. Na forum lepiej nie pisac ile wydal, bo albo zrobia z człowieka niedojde, bo wydał ponizej 4t, albo oszusta bo wydal powyzej 4 t. W tym roku na pszenice podobnie rozsypie, juz mam dosc jezdzenia po polu, by potem czekac na deszcz.

Tylko Saletra? Czy jakies Kizeryty dajesz też? 

Opublikowano

Co to za specyfik?

Opublikowano
2 godziny temu, Kedar88 napisał(a):

0,55l caryx+ 0,55l Tebu wychodzi 80 zł netto, także cenowo nie jest źle.

ps. Super środek ten mepik że nawet adiuwanta nie ma. 

Skończyłem 4 klasy podstawówki i coś więcej więc liczyć umiem; ale wyniki czasem zależą bardziej od tego jakiego wyniku oczekujesz a nie od podstawionych danych....

Znasz ten dowcip ile to jest 2x2 ? Tylko żymianin policzył dobrze i powiedział: a ile Panu potrzeba???

Po drugie to mam chorą Matkę i wiem i witam jaka jest różnica między oryginalnym lekiem renomowanej firmy a zamiennikiem który jest 3 krotnie tańszy  a kiedyś był 6 droższe i jeszcze nie można go było dostać.... (W tym przypadku chodzi mi o Xarelto z Bayera). W tym przypadku zamiennik robi dobro robotę i zawsze jest w każdej aptece i jeszcze oryginał potaniał... ( Ale to wina pazernych aptekarzy niedostępny to podnoszą ceny...)

Po trzecie to mam wrażenie że ktoś tu promuje swój produkt... Przypominam że kryptoreklama jest nieuczciwą praktyka gospodarcza i jest za to zdaje się kara...

A po czwarte to nigdzie nie powiedziałem że Mepik jest taki świetny... Nigdy go nie stosowałem kupiłem w zeszłym roku ale kolega powiedział żebym dodał trochę tebukonazolu do metkonazolu bo jest późno i będzie za mocno... Tak że nie mogę powiedzieć że jest taki dobry bo efektów działania jeszcze nie widziałem...

Opublikowano (edytowane)

Panowie i mnie Derick po deszczach dopiero wyłazi ,siany był ponad dwa tygodnie temu , mam problem z jednym polem jest pełno samosiewów pszenicy rzepak dopiero w fazie wylazenia z ziemi 😁a na polu łąka czym go opryskać teraz żeby nie uszkodzić z góry dziękuję za odpowiedź 

Edytowane przez Lordkoks1
Opublikowano

Rootstar czyli amonowy octan cynku - kiedyś juz chciałem spróbować tego cuda ale przegapiłem fazę.

Spotkałem się natomiast z opinią ze wzmacnia działanie regulatora wzrostu dość mocno, czy ktoś może to potwierdzić ?
Najlepsza faza na ten specyfik to chyba do 4 liścia czyli razem z 1-szą regulacją a do niej totalnie nie wiem jak podejść...
30% roślin faza 3 liścia
20% roślin faza 2 liscia
40 % roślin kiełkuje :D
10% raczej już nie wzejdzie bo znajduję pękniete skorupki a roślinki brak :)

Pomysł na skracanie to 0,29 Toprexu + 0,5 Tebu + 1 litr Rootstar 
Ale czy ten Rootstar nie za bardzo podkręci efekt regulacji?
Bo musi pójść razem z nią najprawdopodobniej
Drugi pomysł to dawki dzielone - 2x 0,5/0,6 Caryxu 

Opublikowano
SawekBraczyk napisał:

Tylko Saletra? Czy jakies Kizeryty dajesz też? 

nic wiecej nie daje, jesienia 200 kg npk w podsiewacz + 200 saletry. kiseryt fajny, ale dalem duzo wapna magnezowego 2 lata temu, nie ma sensu dokladac. moze siarka by sie przydala, ale nie daje, a wydajnosci nie spadly, wrecz wzrosly. w tym roku ostatni raz zasialem rzepak, wiec mnie az to tak bardzo nie nakreca. mialem wczesniej go przestac siac, ale ze metoda striptill okazala sie tak fajna ,ze pdzeciagnalem o 2 lata 😂

• Like 1
Opublikowano
3 godziny temu, Poznaniak napisał(a):

Navigator 0,3l + metazanex 1,5l jaki optymalny termin stosowania?

Co z rzepakiem i chwastami gdy zastosuje go za wcześnie na wschodzący rzepak/ liścienie lub  późno na 5-6lisc?

Jak za późno zastosujesz to chwasty będą większe i będzie mniejsza skuteczność. Za wcześnie to nigdy nie zrobiłem, to nie wiem

Opublikowano
5 lisci to już czas najwyższy. potem ci rośliny zasłonią ziemię i mało co zadziała. Małego rzepaku, nawet w siewkach nie zabijesz tym opryskiem.
Piterc330 napisał:

Można łączyć nawigator 0,25l+ 1,5l metazanexu+0,6 labradora?

nie, rzepak wyraxnie to odcierpi